bibliografie (Nld.)

2015

Wallanders wereld
Zweedse laarzen
Drijfzand

2011

Geschiedenis van een gevallen engel

2009

De gekwelde man*

2008

De Chinees

2006

Italiaanse schoenen

2005

Kennedy's brein

2004

Het graf*
Diepte
Ik sterf, de herinnering leeft

2002

Voor de vorst

2001

Tea-Bag

2000

De terugkeer vd dansleraar
Labyrint
Daniël, zoon van de wind

1999

De jonge Wallander*

1998

De blinde muur*
Aan de oever van de tijd

1997

Midzomermoord*

1996

De vijfde vrouw*

1995

Dwaalsporen*
Verteller van de wind

1994

De man die glimlachte*

1993

De witte leeuwin*

1992

Honden van Riga*
Het geheim van het vuur

1991

Moordenaar zonder gezicht*

1990

Het oog van de luipaard

1982

De Daisy Sisters


* = Wallander-reeks

Henning Mankell

"I can still remember the miraculous feeling of writing a sentence, then more sentences, to tell a story. The first thing I wrote was a one-page summary of Robinson Crusoe and I am so sorry I do not have it any more; it was at that moment I became an author."

Henning Mankell is geboren in Stockholm op 3 februari 1948.
Zijn moeder verliet het gezin en zijn vader voedde hem en zijn zus alleen op. Toen hij twee jaar was verhuisde het gezin naar Sveg (Noord-Zweden) waar zijn vader werkte als rechter.
Ze woonden in het gerechtsgebouw van Sveg en de jonge Henning genoot ervan om naar de volwassenen te luisteren als er over misdaad en straf gediscussieerd werd.

Op 16-jarige leeftijd verliet hij school om twee jaar als zeeman te gaan werken voordat hij zich in Parijs ging vestigen. Na anderhalf jaar in de Franse hoofdstad keerde Henning terug naar Zweden en kreeg werk als toneelknecht in een Stockholms theater.

In 1973 verscheen Mankells debuutroman, Bergsprängaren (niet in Nederlands vertaald). In datzelfde jaar ging hij voor de eerste keer naar Afrika. Sindsdien verdeelt hij zijn tijd tussen Afrika en Zweden en sinds 1986 is hij de artistiek leider van Teatro Avenida in Maputo, Mozambique.

"I don't know why, but when I stepped out of the plane in Africa I had the odd feeling of coming home."

In 1991 werd het eerste deel van de Wallander-reeks, Moordenaar zonder gezicht, gepubliceerd. Henning Mankell heeft daarna nog negen delen aan die reeks toegevoegd, inclusief de roman Voor de vorst, over Kurt Wallander's dochter Linda.

Over de Wallander-reeks:
Kurt Wallander is politieinspecteur die woont en werkt in Ystad in de zuidelijke Zweedse provincie Skåne. Wallander maakt in de romans een voortdurende ontwikkeling door, waarmee Mankell het oplossen van misdaden verbindt aan de biografie van zijn hoofdpersoon. Sinds zijn scheiding kampt Wallander met de typische problemen van een midlife-crisis: alcoholisme, diabetes, gewichtsproblemen, te weinig beweging, slapen. Hij heeft een licht ontvlambaar karakter en onderhoudt een moeizame relatie met zijn dochter Linda Wallander. Tegelijk "lijdt" Wallander onder negatieve ontwikkelingen in de Europese maatschappij, zoals racisme, geweld en corruptie.

Naast de Wallander boeken, heeft Mankell ook nog meer dan 20 romans en een dozijn kinder- en jeugdboeken geschreven.
Bovendien is hij één van Zweden's meest uitgevoerde toneelschrijvers.

Sinds zijn eerste roman in 1973 in Zweden verscheen heeft Henning Mankell meer dan 40 miljoen boeken verkocht. Zijn boeken zij vertaald in 41 verschillende talen.
In 2008 was Henning Mankell de negende best verkopende auteur ter wereld.

Begin 2014 werd bij Mankell de diagnose kanker (nek en long) gesteld. Al in het beginstadium besloot hij hierover openlijk te schrijven. Dat deed hij onder andere in het boek Drijfzand, dat in 2015 uitkwam.

Henning Mankell overleed in Göteborg op 5 oktober 2015 op 67-jarige leeftijd.

Mankell over leven en dood:
" ... Mijn diepste angst geldt echter iets heel anders. Het is een onberedeneerde, kinderlijke angst: dat ik zo eindeloos lang dood zal zijn. Natuurlijk is het onzin, bijna gênant, daar bang voor te zijn. In de dood bestaat immers geen tijd, geen ruimte; er is helemaal niets. Mijn aandeel aan de kettingdans van het leven is voorbij. Ik ben van de laatste trede van de leeftijdstrap naar beneden getuimeld." Uit Drijfzand


Bronnen:
www.henningmankell.com
De Geus