F
 
Anne, Kroniek van een zoektocht
Anne-Hans Faber auteur : Faber, Hans  
oorspronkelijke titel : Anne, Kroniek van een zoektocht (2019)  
isbn : 9789048847952  
pagina's : 368  
nur : 400 = Non-fictie vrije tijd/algemeen  
leesperiode : 28 juni - 9 juli 2020  
mijn waardering : n.v.t.  
Korte beschrijving:
Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.

Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.
^

Winterland
Winterland-Kim Faber en Janni Pedersen auteur : Faber, Kim en Pedersen, Janni  
oorspronkelijke titel : Winterland (2019)  
isbn : 9789402704891  
pagina's : 416  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 3 - 6 februari 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Door een professionele misstap wordt inspecteur Martin Juncker uit Kopenhagen naar een klein en saai provinciestadje gestuurd. Zijn enige uitdaging: de spanningen rond het plaatselijke asielzoekerscentrum. Als er een bom ontploft in hartje Kopenhagen en Junckers voormalige partner Signe Kristiansen op de zaak wordt gezet, voelt hij zich volledig buitengesloten. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot Kristiansen plots een gouden tip krijgt.

Ondertussen belandt er tot Junckers grote verbazing een moordzaak op zijn bureau. Het lijkt een uit de hand gelopen overval, maar als blijkt dat het slachtoffer banden had met neonazi's, wordt al snel duidelijk dat er een link is met Signes zaak. En de winter in Kopenhagen is pas net begonnen...
^

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween-Franco Faggiani auteur : Faggiani, Franco  
oorspronkelijke titel : Il guardiano della collina dei ciliegi (2019)  
isbn : 9789056726485  
pagina's : 256  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 28 - 30 december 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen.

Shizo is bang dat hij zijn ouders teleurgesteld heeft en durft na deze schande niet terug naar huis. Hij trekt zich terug in de bergen. Niemand weet waar hij gebleven is. Uiteindelijk wordt hij, inmiddels een oude man, ontdekt door een Zweedse journalist die zijn verhaal kent en onthult. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?
^

Het licht van de lente
Het licht van de lente-Franco Faggiani auteur : Faggiani, Franco  
oorspronkelijke titel : l L'inventario delle nuvole (2015)  
isbn : 9789056727451  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 24 - 25 september 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
1915. De jonge Giacomo Cordero woont met zijn familie in Prazzo, een arm dorpje in de Valle Maira in Italië. Hier leeft men van houtkap, landbouw en veeteelt. Het is een schamel bestaan: de jonge mannen vertrekken uit het dorp, huis en haard achterlatend, op zoek naar een inkomen. Als dan ook de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, blijven alleen nog de vrouwen en kinderen in armoede achter.
Giacomo's machtige grootvader, die zijn rijkdom vergaard in de pruikenhandel en zijn vermogen in de oorlog alleen maar ziet groeien, draagt zijn kleinzoon Giacomo op om naar de verlaten valleien af te reizen en de achtergebleven vrouwen te overtuigen hun haar te ruilen voor stoffen, gebruiksvoorwerpen en kleine geldbedragen. Giacomo ontdekt hoe de vrouwen leven, hun waardigheid, liefde en hoe ze een zijn met de natuur. Zo leert hij de wereld met andere ogen te zien.
^

Tussen twee werelden
Tussen twee werelden-Franco Faggiani auteur : Faggiani, Franco  
oorspronkelijke titel : La manutenzione dei sensi (2018)  
isbn : 9789056726164  
pagina's : 236  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 27 - 29 november 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De vijftigjarige Leo worstelt met het verdriet om de dood van zijn vrouw Chiara. Dan ontmoet hij Martino: een eenkennige, autistische jongen. In leeftijd en afkomst verschillen ze, maar hun zwijgzame en mysterieuze karakter is hetzelfde. Leo besluit de zorg voor Martino op zich te nemen.
Om te ontsnappen aan hun problemen verhuizen ze samen van Turijn naar een afgelegen huis in de Piemontse Alpen. Daar leven ze in hun eigen tempo, ver weg van de stad. En juist in de eenzaamheid van de bergen ontwikkelen ze hun eigen, eenvoudige en oprechte leven.
^

Soms zou ik de wind willen zijn
Soms zou ik de wind willen zijn-Franco Faggiani auteur : Faggiani, Franco  
oorspronkelijke titel : Tutto il ciello che serve (2021)  
isbn : 9789056727079  
pagina's : 240  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 03 - 05 januari 2024  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Francesca Capodiferro werkt voor de brandweer. Als enige vrouw stuurt zij een team van alleen maar mannen aan en werkt ze twee keer zo hard om zich te bewijzen. In de nacht van 24 augustus vindt er een aardbeving plaats in en rondom het stadje Amatrice. Francesca, die in haar eentje in de bergachtige omgeving kampeert voor een routineklus, is binnen een uur ter plekke. Ze doet wat ze kan, verzamelt vrijwilligers en zoekt naar de vermisten, tot er versterking van haar team uit Rome arriveert.
Terwijl de ogen van de wereld op Amatrice gericht zijn, besluit Francesca om de kleine, omliggende dorpjes te helpen. Ze begint aan een eenzame, moeilijke reis langs onbekende plekken, waar de prachtige, machtige natuur zoveel heeft verwoest.
^

Mitford moorden #1
MitfordMoorden-Jessica Fellowes auteur : Fellowes, Jessica  
oorspronkelijke titel : The Mitford Murders (2017)  
isbn : 9789021421698  
pagina's : 376  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 15 - 17 mei 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het is 1920 en Louisa Cannon hoopt aan haar leven van armoede en een gevaarlijke oom te ontsnappen. Ze krijgt een baan als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford. Als er op klaarlichte dag in de trein een verpleegster wordt vermoord (een nazaat van Florence Nightingale), raken Louisa en de oudste Mitford-dochter Nancy verstrikt in het moordmysterie.
^

Mitford moorden #2 - Pamela
MitfordMoorden-Jessica Fellowes auteur : Fellowes, Jessica  
oorspronkelijke titel : Bright young dead (2018)  
isbn : 9789021417523  
pagina's : 360  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 17 - 23 mei 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het is 1925 en de kranten staan vol met roddels over de extravagante feesten van een groep losbandige aristocraten die de Bright Young Things worden genoemd. Pamela Mitfords achttiende verjaardag wordt geheel in de stijl van deze sensatie gevierd met een gemaskerd bal en een speurtocht, maar de avond eindigt in een tragedie wanneer een van de gasten dood wordt aangetroffen.

De politie verdenkt al snel een bediende, Dulcie Long, maar Louisa Cannon, kindermeisje en chaperonne van de Mitford-zussen, vertrouwt het onderzoek niet. Ze besluit zelf op onderzoek uit te gaan, in de hoop Dulcies naam te zuiveren. Ondertussen loopt de echte moordenaar vrij rond, en die is misschien wel dichterbij dan Louisa denkt...
^

Mitford moorden #3 - Diana
MitfordMoorden-Jessica Fellowes auteur : Fellowes, Jessica  
oorspronkelijke titel : The Mitford scandal (2019)  
isbn : 9789021421919  
pagina's : 320  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 17 - 19 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Tijdens een groot feest van de rijke Guinness-familie in 1928 komt een van de bediendes door een val om het leven. Het voorval wordt al snel afgeschreven als een tragisch ongeluk.
Erfgenaam Bryan Guinness is ondertussen gecharmeerd geraakt van Diana Mitford. Hij vraagt haar ten huwelijk en in de jaren die volgen reist het stel Europa rond, van Parijs tot Venetië en Berlijn. Een groep vrienden en familie reist met hen mee, evenals Louisa Cannon, die als dienstmeisje Diana vergezelt.
Als er meer mensen uit de kring rondom Diana en Bryan overlijden, begint Lousia te vermoeden dat de verschillende sterfgevallen met elkaar in verband staan, en dat er misschien wel een moordenaar in hun midden is.
^

Belgravia
Belgravia-Julian Fellowes auteur : Fellowes, Julian  
oorspronkelijke titel : Belgravia (2016)  
isbn : 9789400507814  
pagina's : 479  
nur : 302 = Literaire Roman  
leesperiode : 30 december 2016 - 11 januari 2017  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op een steenworp afstand van Buckingham Palace, achter de deuren van Londens meest imposante huizen, hebben schandalen en intriges vrij spel.
Op 15 juni 1815 organiseerde de hertogin van Richmond in Brussel een groots bal ter ere van de hertog van Wellington. Vlak na middernacht kwam onverwacht het bericht dat Napoleon de grens was overgestoken, waardoor Wellington zijn mannen op stel en sprong de oorlog in moest leiden. Veel officieren die op het slagveld omkwamen, droegen hun avondkleding nog.

Belgravia begint op deze vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. Achter de deuren van de imponerende huizen vormt zich een web van leugens en intriges...
^

De geniale vriendin (Napolitaanse romans, #1)
De geniale vriendin-Elena Ferrante auteur : Ferrante, Elena  
oorspronkelijke titel : L̕ amica geniale (2011)  
isbn : 9789028425088  
pagina's : 334  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 08 - 21 april 2018  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier....
^

De nieuwe achternaam (Napolitaanse romans, #2)
De nieuwe achternaam-Elena Ferrante auteur : Ferrante, Elena  
oorspronkelijke titel : Storia del nuovo cognome (2012)  
isbn : 9789047625810 (mp3)  
pagina's : 479  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 21 april - 12 mei 2018  
mijn waardering : 7+
Korte beschrijving:
In De nieuwe achternaam volgen we het leven van Lila en Elena, twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar door haar eenvoudige afkomst worstelt ze met haar universitaire ambities. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin.

De twee vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. Ferrante laat zien hoe Lila en Elena, die we zagen opgroeien in De geniale vriendin, eel 1 van de Napolitaanse romans, volwassen worden, beiden op zoek naar een manier om hun lot in eigen hand te nemen....
^

Wie vlucht en wie blijft (Napolitaanse romans, #3)
Wie vlucht en wie blijft-Elena Ferrante auteur : Ferrante, Elena  
oorspronkelijke titel : Storia di chi fugge e di chi resta (2013)  
isbn : 9789028442870 (mp3)  
pagina's : 415  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 12 - 14 mei 2018  
mijn waardering : 8
Korte beschrijving:
Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, zijn nu volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide.

Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band...
^

Het verhaal van het verloren kind (Napolitaanse romans, #4)
Het verhaal van het verloren kind-Elena Ferrante auteur : Ferrante, Elena  
oorspronkelijke titel : Storia della bambina perduta (2014)  
isbn : 978902844288 (mp3)  
pagina's : 608  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 14 - 17 mei 2018  
mijn waardering : 7
Korte beschrijving:
Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden.

Tegen de achtergrond van een verleidelijk en gevaarlijk Napels en een wereld die voortdurend verandert, vertelt Elena Ferrante met ongeëvenaarde eerlijkheid en glans het verhaal van Elena's en Lila's levenslange vriendschap ...
^

De al te grote fantasie van Olivia Joules
De al te grote fantasie van Olivia Joules-Helen Fielding auteur : Fielding, Helen  
oorspronkelijke titel : Olivia Joules and the overactive imagination (2003)  
isbn : 9789044603910  
pagina's : 326  
nur : Roman  
leesperiode : 17 - 28 april 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Olivia Joules wordt als journaliste uitgezonden, voor The Sunday Times en Elan, naar de presentatie van een nieuwe gezichtscrème in Miami (VS). De maker van de zalf, Pierre Feramo, wekt haar achterdocht. Hij is niet de Fransman voor wie hij zich uitgeeft, maar een Soedanees. Als er in Miami een groot schip, de OceansApart, explodeert, vermoedt Olivia een terroristisch complot tegen de Westerse wereld. Haar hoofdredacteur wijt dit aan haar al te grote fantasie. Maar juist daardoor, en door een grote opmerkingsgave, graaft Olivia verder. Het brengt haar naar de filmwereld in Los Angeles, naar het Caribisch gebied en de woestijn in Soedan. Uiteindelijk ontwikkelt ze zich tot een meesterspion van de CIA, die Takfiri, een zijtak van Al-Qaeda, en hun acties dwarsboomt.
^

Kijk niet om
Kijk niet om-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Tell me no secrets (1998)  
isbn : 9044927167  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 08 - 12 februari 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Jess Koster, begin dertig en een succesvolle openbare aanklager, heeft de paniekaanvallen waaraan ze sinds de mysterieuze verdwijning van haar moeder leed, eindelijk overwonnen. Maar na een verloren proces tegen een wrede verkrachter, die verdedigd werd door haar ex-man, komen deze terug. Heviger en intenser dan ooit. Het moet verbeelding zijn dat ze de verkrachter overal ziet en dat iemand haar wil laten verdwijnen, net als haar moeder.. Maar wat ze zich beslist niet verbeeldt, is de vernieling van haar auto, de inbraak in haar woning en de dreigbrieven. Wanhopig probeert Jess zich te wapenen tegen de waanzin die haar dreigt te overmeesteren. Ze kan maar één ding doen: terugvechten, de confrontatie rechtstreeks aangaan...
^

De deur naar het verleden
De deur naar het verleden-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Missing pieces (1998)  
isbn : 9026974787  
pagina's : 303  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 25 - 29 augustus 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Kate heeft een praktijk als relatie-therapeute, maar in haar gezin loopt lang niet alles op rolletjes. Ze heeft veel problemen met haar oudste dochter die erg dwars is, en ze wordt verliefd op een andere man. Bovendien begint haar moeder te dementeren, maar dat wil Kate niet toegeven. De zus van Kate wordt verliefd op een vrouwenmoordenaar en verkrachter. Overtuigd van zijn onschuld, trouwt ze met hem. Als Kate eindelijk ontdekt dat de man op wie ze verliefd is, gewoon een arrogante vrouwenversierder is, en ze haar dementerende moeder in huis moet nemen, ontsnapt de moordenaar uit de gevangenis.
^

Op het tweede gezicht
Op het tweede gezicht-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : The first time (2001)  
isbn : 9026982399  
pagina's : 336  
nur : 302 = Literaire Roman  
leesperiode : 06 - 14 juni 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het verhaal vertelt over een stel dat al zestien jaar is getrouwd als de man besluit bij een vriendin te gaan wonen. Eigenlijk was het huwelijk nooit iets: ze trouwden toen de vrouw als zeventienjarig meisje in verwachting was. Dat was voor beiden de enige reden. Als de man nauwelijks weg is, wordt bij de vrouw de afschuwelijke ziekte ALS (amyotrofe laterale sclerose) vastgesteld; ze heeft geen enkele kans om daarvan te genezen. De ziekte zal haar binnen een jaar (of iets langer) volledig slopen en ze zal eraan sterven. De man voelt zich verplicht om terug te keren naar huis en voor haar te zorgen. Het boek vertelt verder over het verloop van de ziekte en hoe, tot beider grote verrassing, een grootse liefde tussen beide mensen opbloeit.
^

Vriendinnen tot in de dood
Vriendinnen tot in de dood-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Grand Avenue (2002)  
isbn : 9026982615  
pagina's : 456  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 28 april - 05 mei 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Vier vrouwen raken bevriend als hun kinderen klein zijn. Door de jaren heen delen ze lief en leed. Toch heeft ieder haar geheimen. Chris wordt mishandeld door haar man; Barbara is geobsedeerd door haar uiterlijk; Vicky denkt alleen aan haar carrière; en Susan heeft problemen met haar oudste dochter. Plotseling wordt Barbara vermoord en de verdenking valt op de man van Chris die haar bedreigd heeft. Uiteindelijk blijkt de dochter van Barbara een psychopathisch karakter te hebben, wat van invloed is op de vriendschap van het achtergebleven drietal. Een spannend boek, maar de spanning begint pas tegen het einde, als Barbara vermoord wordt.
^

Zeg maar dag tegen mammie
Zeg maar dag tegen mammie-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Kiss mommy goodbye (2003)  
isbn : 9026983174  
pagina's : 320  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 21 - 23 oktober 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Na jarenlang onderling getreiter besluit Donna van Victor te scheiden. Voor de rechtbank ontspint zich een verbeten gevecht om de kinderen. Hoewel Victor zijn best doet Donna af te schilderen als labiel en gestoord, krijgt zij beide kinderen toegewezen. Alles blijkt beter te gaan; Donna krijgt een relatie met een andere man en Victor lijkt zich met de situatie verzoend te hebben en haalt ieder weekend de kinderen op. Maar dan volgt er het weekend waarin hij de kinderen niet terugbrengt en begint Donna een hopeloze speurtocht naar haar kinderen.
^

De huurster
auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Whispers and lies (2003)  
isbn : 9046163113  
pagina's : 285  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 21 - 28 november 2005  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Terry Painter verhuurt haar buitenhuisje aan de jonge sympathieke Alison Simms. De twee vrouwen kunnen het goed met elkaar vinden, maar tot Terry's ergernis blijft Alison uiterst vaag over haar verleden. Dan komt Terry erachter dat Alison haar blijkbaar speciaal heeft uitgezocht. Terry's onbehagen neemt toe wanneer ze Alisons vrienden en 'broer' ontmoet. Langzaam slaat onbehagen om in angst. Het is duidelijk dat haar mysterieuze huurster iets van plan is. Maar wat?
^

Eindspel
Eindspel-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : The deep end (2003)  
isbn : 9026983255  
pagina's : 358  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 06 - 14 augustus 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer haar echtgenoot na twintig jaar huwelijk besluit apart te gaan wonen om met zichzelf in het reine te komen, wordt zijn 41-jarige vrouw geconfronteerd met tal van huishoudelijke en opvoedkundige zaken die zij altijd aan haar man overliet. Bij haar gevoel van gekwetste eigenwaarde komt ook nog een gevoel van grote onveiligheid: in een reeks anonieme telefoontjes wordt ze met de dood bedreigd.
^

Het spoor bijster
Het spoor bijster-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Lost (2004)  
isbn : 9026983697  
pagina's : 336  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 23 juni - 03 juli 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tegen de achtergrond van het Toronto International Film Festival spelend verhaal over de 21-jarige Julia, een aankomende actrice die na een auditie bij een belangrijke Hollywoodregisseur spoorloos verdwijnt. Na 24 uur is ze nog niet terug en haar moeder Cindy begint zich steeds ongeruster te maken. De zaak komt in alle kranten te staan en Cindy's privéleven wordt totaal in de war gestuurd. Ze begint een wanhopige zoektocht naar haar dochter, die, na zeven jaar bij haar vader te hebben gewoond, pas sinds kort weer bij haar moeder en zus woont. De zoektocht legt allerlei geheimen bloot, gooit relaties overhoop en ook wordt steeds duidelijker dat Cindy niet erg veel afweet van haar dochter Julia en het leventje dat ze leidt.
^

De babysitter
De Babysitter-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : Puppet (2005)  
isbn : 9026984685  
pagina's : 336  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 19 - 20 juni 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Amanda Travis (28), strafadvocaat in Florida, met twee huwelijken en een door een akelige moeder problematisch en onverwerkt verleden, wordt door haar ex-echtgenoot Ben opgebeld met de mededeling dat haar moeder in een hotel in Toronto een man heeft doodgeschoten. Hij vraagt haar hem te helpen met de verdediging. Ze reist af naar het koude Toronto. Daar gaat zij op onderzoek uit naar de motieven die haar moeder, die niets wil zeggen, gedreven hebben. Ze komt er o.a. achter dat het slachtoffer ooit een relatie met haar moeder heeft gehad. Tijdens haar speurderswerk merkt ze dat haar vroegere gevoelens voor Ben, die een vriendin heeft, weer springlevend zijn. Met haar research heeft ze Ben voldoende materiaal gegeven om aan het proces te beginnen.
^

Vermoorde onschuld
Vermoorde onschuld-Joy Fielding auteur : Fielding, Joy  
oorspronkelijke titel : The Wild Zone (2010)  
isbn : 9789000337149  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 01 - 16 juli 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Twee broers, Will en Jeff, en hun vriend Tom gaan een avondje stappen in hun favoriete bar in South Beach, en sluiten een weddenschap af. Ze dagen elkaar uit om als eerste de mysterieuze jonge vrouw te versieren die helemaal alleen aan de bar zit. Met haar donkere haar en helderblauwe ogen lijkt Suzy een onschuldig meisje dat eenzaam zit te wachten op de man van haar dromen. Maar Suzy is niet zo naïef als ze lijkt. Ze heeft zo haar eigen uitdaging voor de mannen een levensgevaarlijke uitdaging die het drietal meer zal kosten dan hun lief is...
^

Paranoia
Paranoia-Joseph Finder auteur : Finder, Joseph  
oorspronkelijke titel : Paranoia (2005)  
isbn : 9024549663  
pagina's : 381  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 17 - 20 mei 2005  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Adam Cassidy, een slimme, maar verveelde werknemer bij de elektronicagigant Wyatt Telecom, haalt een enorme grap uit. Door in te breken in computersystemen organiseert hij een gigantisch personeelsfeest. Helaas wordt ontdekt dat hij de dader is; hij krijgt het met de heer Wyatt zelf aan de stok. Die belooft hem tientallen jaren gevangenschap tenzij hij als spion bij de concurrent gaat werken. Cassidy heeft geen keus en dankzij een stevige training klimt hij bij Trion heel snel naar de top. Bij Wyatt zijn ze echter vergeten dat eigenaar Goddard van Trion ook een slimme jongen is, zodat Cassidy en Wyatt uiteindelijk voor een grote verrassing komen te staan.
^

De therapie
Therapie-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Die Therapie (2007)  
isbn : 9789026121197  
pagina's : 255  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 18 - 25 november 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Psychiater Viktor Larenz is na het spoorloze verdwijnen van zijn 12-jarige dochter Josie volledig ingestort. Na vier jaar trekt hij zich terug in zijn vakantiehuisje op een Waddeneiland om de vragen van een journalist te beantwoorden. Maar daar duikt de mysterieuze Anna op, een vrouw die aan schizofrenie zegt te lijden en door Viktor behandeld wil worden. In haar waanbeelden duikt voortdurend een meisje op dat verbazingwekkend veel op Josie lijkt. Anna is op de hoogte van zaken die Larenz alleen zelf kan weten. Door anderen wordt hij voor haar gewaarschuwd, een detective ontdekt in een ander huis van Larenz sporen van bloed, Anna wordt steeds onvoorspelbaarder en de dreiging die Larenz voelt, wordt steeds sterker. Tot er een ontknoping volgt, die de echte ontknoping niet blijkt te zijn...
^

De gijzeling
Gijzeling-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Amokspiel (2008)  
isbn : 9789026127724  
pagina's : 387  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 27 juni - 05 juli 2010  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In Berlijn staat forensisch psychologe Ira Simanin op het punt zelfmoord te plegen. Ze kan niet leven met de dood van haar oudste dochter. Maar op het laatste moment wordt ze door haar ex-collega's min of meer gedwongen te helpen bij het be7euml;indigen van een gijzeling. In de studio van een radiozender worden een groep bezoekers en de dj van de ochtendshow gegijzeld. De gewapende gijzelnemer speelt tijdens de radio-uitzending een gruwelijk spel met zijn gijzelaars en luisteraars. Hij belt willekeurige mensen in Berlijn op die met een door hem opgegeven zin de telefoon moeten beantwoorden, zo niet dan wordt een van de gijzelaars gedood. Hiermee wil hij doorgaan tot zijn verloofde in de studio verschijnt. Maar die blijkt al maanden dood te zijn. Ira begint met onderhandelingen, miljoenen mensen luisteren mee.
^

De wreker
De wreker-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Das Kind (2008)  
isbn : 9789026127892  
pagina's : 366  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 23 - 30 augustus 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Toen Robert Stern met deze ongewone ontmoeting instemde, wist hij niet dat hij daarmee een afspraak met de Dood aanging. Nog minder wist hij dat de Dood ongeveer 1 meter 43 lang was, gympies droeg en op een godverlaten industrieterrein glimlachend zijn leven binnen zou wandelen.
Op een dag bekent de tienjarige Simon een moord aan advocaat Robert Stern - een moord die hij vijf jaar voor zijn geboorte pleegde. Stern staat voor een raadsel.
^

Het experiment
Het experiment-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Splitter (2010)  
isbn : 9789026127595  
pagina's : 335  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 31 juli - 5 augustus 2016  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Bij een ongeluk heeft Marc Lucas zijn vrouw en ongeboren kind verloren. Zelf heeft hij een splinter in zijn nek, die helse pijn veroorzaakt. Erger dan dat is de depressie die zich na het ongeluk van hem meester maakt. Dan stuit hij op een advertentie voor een kliniek die experimenteert met het wissen van traumatische gebeurtenissen uit het geheugen. Marc gaat erheen, maar besluit niet deel te nemen aan het experiment omdat zijn gehele identiteit erdoor zou worden gewist. Als hij de kliniek verlaat, zijn er echter verontrustende tekenen dat dit al gebeurd is en begint voor Marc een hallucinatoire zoektocht.
^

Het geschenk
Het geschenk-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Das Geschenk (2019)  
isbn : 9789044360547  
pagina's : 336  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 6 - 8 juni 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ik heb een cadeau voor jou. Durf je het uit te pakken...?
Milan Berg staat bij het stoplicht wanneer er een auto naast hem stopt. Op de achterbank zit een doodsbang meisje. Wanhopig drukt ze een briefje tegen het raam. Een vraag om hulp? Milan weet het niet: hij is, net zoals zes miljoen landgenoten, analfabeet. Toch voelt hij dat het meisje in levensgevaar is.

Milan begint een zoektocht die hem op een griezelig dwaalspoor zet. Aan het einde van de tocht wordt hij geconfronteerd met de wrede realiteit: soms is de waarheid te gruwelijk om mee te leven, en onwetendheid het grootste geschenk op aarde.
^

Stoel 7A
Stoel 7A-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Flugangst 7A (2017)  
isbn : 9789044354485  
pagina's : 384  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 21 - 24 januari 2022  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Mats Krüger, een ervaren en succesvolle psychiater, moet zijn vliegangst overwinnen als zijn hoogzwangere dochter Nele voor het eerst in jaren weer contact met hem opneemt. Na een cursus tegen vliegangst gaat Mats aan boord van de langeafstandsvlucht Buenos Aires - Berlijn.

Al zijn angsten lijken voor niets tot een vreemdeling hem vertelt dat een van Mats' ex-patiënten zich ook aan boord bevindt. Iemand die hij ooit heeft bevrijd van moordlustige, gewelddadige fantasieën. En nu moet Mats zien te voorkomen dat hij de 600 passagiers en zichzelf niet mee de dood in jaagt...
^

De patiënt
De patient-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Der Insasse (2018)  
isbn : 9789044356397  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 23 - 25 augustus 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Om de waarheid te achterhalen, moet hij zijn verstand verliezen...
Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast.

Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest...
^

De weg naar huis
De weg naar huis-Sebastian Fitzek auteur : Fitzek, Sebastian  
oorspronkelijke titel : Der Heimweg (2020)  
isbn : 9789044362190  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 23 - 25 september 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt...
Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die 's avonds bang worden op weg naar huis en die een telefoongezel willen wiens kalmerende stem hen veilig naar huis kan leiden. Er is tijdens de telefoontjes nog nooit een levensbedreigende situatie geweest. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.

De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara's dood! En die dag breekt aan in minder dan twee uur...
^

Teerbemind
Teerbemind-Gillian Flynn auteur : Flynn, Gillian  
oorspronkelijke titel : Sharp Objects (2006)  
isbn : 9789022544679  
pagina's : 303  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 14 - 19 augustus 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wind Gap: een broeierig gehucht in het diepe zuiden van Amerika. Een plaats waar het 'oude geld' nog regeert, maar zich schoorvoetend mengt met het 'gewone' volk. Waar bijna elke tiener aan de drugs is, en de helft van alle inwoners in dezelfde fabriek werkt. Dit is het dorp waar journaliste Camille Preaker opgroeide, en waar ze nooit meer naar terug wil keren. Maar als juist hier twee jonge meisjes op gruwelijke wijze worden vermoord, móét ze erheen om verslag te doen voor haar krant.
^

Duisternis
Duisternis-Gillian Flynn auteur : Flynn, Gillian  
oorspronkelijke titel : Dark Places (2010)  
isbn : 9789022552759  
pagina's : 383  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 16 september - 02 oktober 2010  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Libby Day was zeven toen haar moeder en twee zusjes werden vermoord. Libby wist het huis te ontvluchten, de ijskoude januarinacht in. Ze verloor een paar vingers en tenen maar overleefde, en getuigde tegen haar broer Ben, die werd veroordeeld voor de slachtpartij. Vijfentwintig jaar later is het genootschap de 'Kill Club' nog altijd geobsedeerd door de zaak. Ze vragen Libby om details, bewijzen waarvan ze hopen dat het Ben zal vrijpleiten. Zij ziet een kans om geld te verdienen aan haar tragische geschiedenis. Tegen vergoeding zal ze contact zoeken met de nog levende betrokkenen. Tijdens Libby's zoektocht springt het verhaal terug naar januari 1985. De gebeurtenissen van die dag worden herbeleefd door de ogen van Libby's gedoemde familieleden, inclusief Ben, een eenzame, sombere puber. Stukje bij beetje komt de onvoorstelbare waarheid naar boven...
^

De schemering en de dageraad (Kingsbridge, #1)
De schemering en de Dageraadl-Ken Follett auteur : Follett, Ken  
oorspronkelijke titel : The evening and the morning (2020)  
isbn : 9789022575123  
pagina's : 736  
nur : 342 = Historische Roman  
leesperiode : 1 - 7 juli 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
997 na Christus.
Engeland wordt van twee kanten belaagd, in het westen door Wales en in het oosten door de Vikingen. Gerechtigheid is ver te zoeken en geweld en wetteloosheid zijn aan de orde van de dag. De koning staat machteloos en de chaos regeert. In deze turbulente tijden raken de levens van drie mensen onlosmakelijk verbonden met elkaar en met een klein gehucht dat later Kingsbridge zal worden genoemd.

Het dorp van een jonge botenbouwer wordt geplunderd door de Vikingen en hij vlucht met zijn familie naar een ander dorp om daar een nieuw leven op te bouwen. Een Normandische edelvrouw volgt haar geliefde echtgenoot naar Engeland, maar realiseert zich al snel dat de gewoonten in haar nieuwe land heel anders zijn dan ze gewend is, en dat iedereen op brute wijze vecht om de macht. Een jonge monnik droomt ervan zijn bescheiden abdij ooit tot een roemrijk centrum van kennis en geleerdheid te verheffen.
Alle drie raken ze tegen hun wil betrokken bij de machinaties van een bisschop die meedogenloos streeft naar macht en rijkdom, en niets geeft om de levens van de gewone mensen.
^

De kathedraal (Kingsbridge, #2)
Kathedraal-Ken Follett auteur : Follett, Ken  
oorspronkelijke titel : The Pilars of the Earth (1989)  
isbn : 9026982291  
pagina's : 1008  
nur : 342 = Historische Roman  
leesperiode : 19 augustus - 10 september 2007  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
In de twaalfde eeuw vat een idealistische Engelse abt het plan op een kathedraal te bouwen. Zijn plannen kan hij realiseren met de hulp van een zeer vakkundige meesterbouwer. De bouw wordt regelmatig vertraagd door problemen en tegenslagen, o.a. veroorzaakt door politieke beslissingen, de jaloezie van een ambitieuze superieur van de abt en persoonlijke verwikkelingen. Maar uiteindelijk kan de kathedraal veertig jaar later toch voltooid worden.
^

Brug naar de hemel (Kingsbridge, #3)
Brug naar de hemel-Ken Follett auteur : Follett, Ken  
oorspronkelijke titel : World Without End (2007)  
isbn : 9789047502920  
pagina's : 1103  
nur : 342 = Historische Roman  
leesperiode : 26 augustus - 14 september 2008  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
In het fictieve stadje Kingsbridge in Zuidwest Engeland zijn vier kinderen in 1327 toevallig getuige van twee moorden. Daardoor groeit een hechte band voor het leven tussen de onafhankelijke Caris, dochter van een wolhandelaar, die omdat vrouwen geen dokter mogen worden vroedvrouw wordt, de broers Merthin and Ralph, zonen van een arme edelman, waarvan de eerste van timmerman een belangrijke bouwer wordt, de tweede een brute krijgsman, en ten slotte de praktische Gwenda, dochter van een arme dagloner, die een onmogelijke liefde koestert voor de rijke Wulfric. Hun leven en liefdes ontwikkelen zich tegen de achtergrond van de herbouw van kathedraal en brug. De Welshe auteur (1949) schreef romans en thrillers, maar is het bekendst door 'De kathedraal' (1989, nu herdrukt als 'Pilaren van de aarde'), waarop dit min of meer een vervolg is: het speelt in dezelfde stad, met nakomelingen van enkele hoofdpersonen.
^

Het eeuwige vuur (Kingsbridge, #4)
Het eeuwige vuur-Ken Follett auteur : Follett, Ken  
oorspronkelijke titel : A column of fire (2017)  
isbn : 9789022584323  
pagina's : 864  
nur : 342 = Historische Roman  
leesperiode : 22 - 28 oktober 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
1558.
Politieke drama's bepalen het dagelijks leven en een bloedige religieuze strijd zet vrienden en geliefden tegen elkaar op. Zo ook Ned Willard en zijn Margery, de vrouw met wie hij wil trouwen. Ned keert terug naar Kingsbridge in een jaar dat niet alleen zijn leven, maar dat van een heel continent op zijn kop zal zetten: door de kroning van de protestantse Elizabeth I komt Engeland alleen te staan in Europa. Daarom richt de ambitieuze jonge koningin de eerste geheime dienst op, die moordaanslagen, opstanden en invasies in de kiem moet smoren. Tegelijkertijd beraamt haar nicht Maria Stuart, de katholieke koningin van Schotland, een plan om de Engelse troon op te eisen.
^

Eva's oog (Konrad Sejer-reeks, #1)
Eva's oog-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Evas øye (1995)  
isbn : 9085490162  
pagina's : 305  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 14 december 2006 - 04 januari 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Rechercheur Sejer is van middelbare leeftijd, een rechtlijnig type met sociale inslag. Het verhaal speelt in een klein stadje ergens in het Zuid-Noorse Vestvold. Daar leeft de gescheiden en weinig succesvolle kunstenares Eva. Een verrassende ontmoeting met haar nu als prostituee werkende jeugdvriendin Maja heeft vérstrekkende gevolgen voor haar. Wat weet zij van de moord op Maja en de arbeider Egil? Wat heeft Eva te zoeken in het zomerhuisje aan de rand van de Hardangervidda? Hoe kan zij opeens haar rekeningen betalen? Rechercheur Sejer legt verbindingen, waardoor het tot een onverwachte en zeer tragische ontknoping komt.
^

Kijk niet achterom (Konrad Sejer-reeks, #2)
Kijk niet achterom-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Se deg ikke tilbake! (1996)  
isbn : 9085490170  
pagina's : 312  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 12 januari 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Een zesjarig meisje wordt vermist nadat ze is ingestapt in een bestelwagen. Nadien wordt de vijftienjarige Annie Holland dood aangetroffen. Inspecteur Sejer gaat op zoek naar de naakte feiten, die verscholen liggen in schijnbaar normale gezinsverhoudingen, in een rustige dorpsgemeenschap.
^

Wie de wolf vreest (Konrad Sejer-reeks, #3)
Wie de wolf vreest-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Den Som Frykter Ulven (1997)  
isbn : 9789022320679  
pagina's : 304  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 - 31 januari 2007  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een psychiatrisch patiënt, die ervan verdacht wordt een oude vrouw met een bijl te hebben vermoord, wordt tijdens een bankoverval als gijzelaar meegenomen door de overvaller. Ze vluchten het bos in en verschansen zich in een oude, vervallen hut, waar ze erg afhankelijk van elkaar worden. Beide mannen zijn -ieder op zijn eigen manier- erg gevaarlijk. Wanneer ook nog een twaalfjarig jongetje uit een kindertehuis bij de zaak betrokken blijkt te zijn, dringt het langzaam tot inspecteur Konrad Sejer door welk drama zich daar in het bos afspeelt...
^

De duivel draagt het licht (Konrad Sejer-reeks, #4)
De duivel draagt het licht-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Djevelen holder lyset (1998)  
isbn : 9789022320686  
pagina's : 282  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 31 januari - 07 februari 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een vrouw van een jaar of zestig komt verward het politiebureau binnen om iemand als vermist op te geven. Ze komt niet goed uit haar woorden, maar de politie vermoedt dat het om haar man gaat. De mogelijk licht demente vrouw wordt gerustgesteld en weer naar huis gestuurd. In haar kelder houdt zij echter iemand gevangen: een jongen die geprobeerd heeft in te breken, maar daarbij van de keldertrap is gevallen en zijn rug heeft gebroken. Ze heeft de jongen in haar macht en doet niets om hem te redden, behalve dan haar vergeefse bezoek aan het politiebureau.
^

De Indiase bruid (Konrad Sejer-reeks, #5)
De Indiase Bruid-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Elskede Poona (2000)  
isbn : 9789022320693  
pagina's : 325  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 - 30 mei 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Geïnspireerd door de foto's in het boek 'Volkeren van de Wereld' dat hij van zijn zus Marie voor zijn 51ste verjaardag kreeg, besluit Gunder Jormann, een bescheiden, rustige vrijgezel uit een klein Noors dorpje, op vakantie naar India te gaan om een vrouw te zoeken. Hij ontmoet er de flinke en aardige Poona, serveerster in een restaurant. Het klikt tussen die twee, ze trouwen en Gunder reist dolgelukkig terug naar huis terwijl Poona haar vertrek uit India regelt. Maar op de dag dat Poona in Noorwegen arriveert, krijgt Gunders zus Marie een ernstig ongeluk. Gunder vraagt iemand anders om Poona af te halen van het vliegveld, maar dat loopt mis. Poona verdwijnt en wordt later vermoord teruggevonden. Haar moord stelt inspecteur Sejer voor een raadsel en brengt het Noorse dorpje in rep en roer.
^

Zwarte seconden (Konrad Sejer-reeks, #6)
Zwarte seconden-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Svarte sekunder (2002)  
isbn : 9076341664  
pagina's : 288  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 17 - 21 december 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Negen dagen voor haar tiende verjaardag gaat Ida Joner op haar fietsje naar een kiosk om een paardenblad en kauwgom te kopen. Ze komt daar echter nooit aan en keert ook niet huiswaarts. De politie wordt ingeschakeld. Negen dagen later wordt Ida's lichaam langs de kant van de weg gevonden gekleed in een nachthemd en in een deken gerold. Politieman Konrad Sejer, bekend uit eerdere boeken van Karin Fossum, moet de zaak oplossen. Alleen de zwakbegaafde Emil Johannes lijkt als dader in aanmerking te komen.
^

De nacht van vier november
De Nacht van vier november-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Natt til fjierde november (2003)  
isbn : 9789041411327  
pagina's : 220  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 19 - 25 april 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Op de avond van vier november wordt de grootste nachtmerrie van Jon en Magnhild Moe waarheid: hun zeventienjarige dochter Jonna verdwijnt spoorloos. Politieonderzoek leidt tot niets en brengt alleen aan het licht dat Jonna op de bewuste avond tegen haar ouders heeft gelogen; ze zei dat ze met een vriendin had afgesproken, maar die bleek daar niets van te weten. Zullen de ouders ooit te weten komen wat er met hun kind is gebeurd? In De nacht van vier november draait het niet om de daders of de recherche, maar om de slachtoffers. Zij die in wanhoop achterblijven staan centraal in dit verontrustende en aangrijpende boek
^

De moord op Harriët Krohn (Konrad Sejer-reeks, #7)
De Moord op Harriet Krohn-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Draper på Harriet Krohn (2004)  
isbn : 9789022320587  
pagina's : 264  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 - 24 juli 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Charlo Torp is werkeloos, zijn vrouw is overleden, met zijn dochter heeft hij een slechte relatie en hij heeft een schuld van 200.000 kronen. Daarbij vermoedt hij dat criminelen hem zullen verminken als hij zijn schuld niet betaalt. De belangrijkste oorzaak van zijn ellende is zijn gokverslaving. Hij gelooft dat alles goed komt als hij orde op zijn financiële zaken kan stellen. Daartoe berooft hij een oudere dame. Maar het loopt anders dan verwacht en hij doodt deze vrouw. Met het geld betaalt hij zijn schuld en koopt hij een paard voor zijn dochter, een groot paardenliefhebster, om zo de relatie te kunnen herstellen. Korte tijd lijkt het beter te gaan met Torp, totdat blijkt dat hij heel onhandig is geweest tijdens en na de roofoverval.
^

Gestrand
Gestrand-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Jonas Eckel (2002)  
isbn : 9789085490319  
pagina's : 195  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 01 - 06 oktober 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
'Ik voel me heel bijzonder. Alsof ik een eigen licht om me heen heb. Als kind al was ik omgeven door een speciale glans. Maar dat zag niemand. Tot ik als volwassen man Lillian Ask ontmoette.' Deze woorden komen van Jonas Eickel. Jonas is magazijnchef bij een groothandel, een onopvallende figuur: bedaard en zeer correct. Hij kleedt zich neutraal en leeft zuinig. Als hij al ver in de dertig is ontmoet hij de mollige, heerlijk naar koffie geurende Lillian Ask. Ze trouwen snel, maar dan blijkt het huwelijk met haar niet helemaal te zijn zoals Jonas het zich had voorgesteld. De hartstocht is ver te zoeken en ze ontberen allebei het vermogen echt te communiceren. Lillian verandert, ze keert zich van Jonas af en het enige wat haar nog bezighoudt is haar uiterlijk en de wens dat te veranderen. Om hun relatie nieuw leven in te blazen, stelt Jonas een reis naar de Algarve voor.
^

Het huis der dwazen
Het huis der dwazen-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : De gales hus (1999)  
isbn : 9789041412690  
pagina's : 444  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 18 - 30 mei 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
"In die tijd zwierf ik door Oslo. Ik was vervuld van een groot verdriet dat toen al jaren duurde, eerst alleen voelbaar als een traagheid in mijn lichaam, een druk in mijn hoofd, ik stelde me graag voor dat een bloedvat in mijn hersens op springen stond en dat een warme golf binnenkort alle gedachten, alle beelden zou verdrinken. Ik zou in een gedachteloze duisternis wegzakken, ik zou verdwijnen. Als dat bloedvat maar sprong. Maar dat gebeurde nooit. Ik stopte met eten, stopte met slapen. Liep 's nachts dun gekleed over straat om kou te vatten. Ik las Sylvia Plath. Dronk whisky op een nuchtere maag, zette keihard Janis Joplin op." Dit zijn de woorden van Hajna, die op een dag in maart 1978 de drempel van de gesloten afdeling van Het Baken over wordt gedragen. Ze heeft 160 hechtingen in haar lichaam nadat ze door een grote etalageruit is gesprongen. Ze is nog maar vierentwintig jaar, maar het enige wat ze wil is dood zijn. Het huis der dwazen is een roman vol van dramatische gebeurtenissen en lotgevallen, maar tegelijkertijd ook van veel humor en warmte.
^

Een andere voorkeur (Konrad Sejer-reeks, #8)
Een andere voorkeur-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Den som elsker noe annet (2007)  
isbn : 9789041413994  
pagina's : 239  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 17 - 25 november 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tijdens een zondagse boswandeling vindt een echtpaar, Reinhardt en Kristine, het ontzielde lichaam van een jongetje, alleen gekleed in een shirt. Voor de politie arriveert maakt Reinhardt met zijn gsm foto's van het slachtoffertje en shockeert daarmee zijn vrouw. Het politieonderzoek leidt inspecteur Konrad Sejer naar het pedofiele milieu. Dan verdwijnt er opnieuw een jongetje.
^

Kwade wil (Konrad Sejer-reeks, #9)
Kwade wil-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Den onde viljen (2008)  
isbn : 9789041415585  
pagina's : 200  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 06 - 17 januari 2010  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Ze zijn al vrienden sinds ze kleine jongens waren. De geslaagde en charmante Axel Friman is de vanzelfsprekende leider, de slordige Philip Reilly is de filosoof van de drie met zijn eeuwige citaten uit de Koran, terwijl de kleine, tengere Jon Moreno alleen maar voorzichtig is en last heeft van zijn zenuwen. Tijdens een tocht naar een vakantiehuisje aan een meer valt Jon uit de roeiboot en verdrinkt. De andere twee jongens doen niets om hem te redden. Is het gewoon een ongeluk of zit er meer achter? Vlak daarna vindt iemand het lijk van een andere jongen, ook in een meer. Is de jongen verdronken of is hij het slachtoffer van een misdrijf? Rechercheurs Sejer en Skarre hebben nauwelijks aanknopingspunten behalve de vraag: waarom zou iemand twee zulke schuchtere jongens dood willen?
^

De waarschuwer (Konrad Sejer-reeks, #10)
De waarschuwer-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Varsleren (2009)  
isbn : 9789460411465  
pagina's : 272  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 20 oktober 2011  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
De waarschuwer opent idyllisch: een jonge moeder staat eten te koken. Ze is gelukkig. Haar baby slaapt in de kinderwagen onder een beukenboom achter het huis. Ervan overtuigd dat alles goed is met haar kleine schat, eet zij met haar man en vrijt met hem. Wanneer ze naar buiten gaat krijgt ze de schok van haar leven. Dit is geen thriller alleen over een misdrijf, maar een verhaal over een tekort aan zorg, over eenzaamheid, maar ook over hoop. Bovenal toont deze roman aan hoe kwetsbaar ons bestaan is.
^

Ik kan in het donker zien
Ik kan in het donker zien-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Jeg kan se i mørket (2011)  
isbn : 9789022326718  
pagina's : 231  
nur : 330 = Psychologische Thriller  
leesperiode : 17 - 23 september 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Riktor is een eenzame man van rond de veertig die in een geriatrisch verpleegtehuis werkt. Hij heeft een hekel aan zijn patiënten en viert zijn sadistische lusten op hen bot. Zijn eenzaamheid doet hem toenadering zoeken tot de zwerver Arnfinn. Als hij deze bij hem thuis betrapt op diefstal, voelt hij zich zo verraden dat hij Arnfinn met een hamer doodslaat. Hij begraaft het lichaam in de tuin. Wanneer er een verdacht sterfgeval is in het verpleegtehuis, wordt Riktor verdacht van moord en opgepakt. In de gevangenis maakt hij vrienden, het verblijf doet hem goed. Wanneer Riktor vrijkomt, is hij vastbesloten voortaan het rechte pad te bewandelen. Maar als in zijn tuin de heupfles van de zwerver gevonden wordt, gaat hij opnieuw achter de tralies. Ditmaal is het lot hem minder gunstig gezind.
^

Veenbrand (Konrad Sejer-reeks, #11)
Veenbrand-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Helvetesilden (2014)  
isbn : 9789460682858  
pagina's : 279  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 26 - 29 april 2016  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In een caravan op het terrein van een boer worden de lichamen gevonden van een vrouw en een klein kind. Ze zijn met messteken om het leven gebracht. Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel: er is geen teken van seksueel misbruik en er zijn nog volop waardevolle spullen aanwezig. De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat de moeder van de vermoorde vrouw informatie achterhoudt die van belang kan zijn voor het onderzoek, maar de vrouw weigert opheldering te geven over het verleden van haar dochter.
Een persoonlijk motief ligt voor de hand, maar wie voelt zoveel woede jegens een kleine jongen en zijn vriendelijke, zachtaardige moeder?
^

De fluisteraar (Konrad Sejer-reeks, #12)
Fluisteraar-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Hviskeren (2016)  
isbn : 9789460683640  
pagina's : 362  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 10 - 12 augustus 2018  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ragna Riegel werkt bij een goedkoop warenhuis en woont alleen in haar ouderlijk huis. Haar ouders zijn dood en haar zoon is verhuisd naar Berlijn. Los van de verplichte kerst- en verjaardagskaart hebben ze geen contact. Ragna leeft een teruggetrokken bestaan, dat gekenmerkt wordt door eentonigheid, eenzaamheid en angst. Ze houdt van routine en er is orde in haar leven. Totdat Ragna op een dag in haar brievenbus een anonieme dreigbrief aantreft. Ze raakt in de greep van een wurgende angst, die steeds groter wordt en haar nog dieper in een isolement drijft. In de verhoorkamer op het politiebureau ondervraagt inspecteur Konrad Sejer een verdachte van een gruwelijke misdaad. Die verdachte is Ragna Riegel. Waarom heeft deze vrouw van middelbare leeftijd, die overkomt als een grijze muis, gedaan wat ze heeft gedaan?
^

De verduidering (Konrad Sejer-reeks, #13)
De verduistering-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Formørkelsen (2018)  
isbn : 9789022588222  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 15 - 18 mei 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Commissaris Konrad Sejer zoekt naar de waarheid in een familiedrama - wat is er écht gebeurd?

Sylvi en Miele checken in bij een hotel met hun zoontje Elias van vijftien maanden. In eerste instantie lijkt alles koek en ei: het echtpaar ziet er gelukkig uit en de kleine Elias wordt meteen door het voltallige personeel op handen gedragen. Maar dan gebeurt er iets afschuwelijks: Elias valt van het balkon van hun hotelkamer op de zesde verdieping en is op slag dood.

Konrad Sejer krijgt de zaak toegewezen. Het huwelijk van Sylvi en Miele blijkt niet zo gelukkig als werd gedacht en de geheimen die de twee proberen te verbergen, drijven hen steeds verder uit elkaar, tot ze lijnrecht tegenover elkaar staan. Hun verdriet en wanhoop maken de zaak er niet makkelijker op, en hoewel beiden verdacht worden, moet de politie hen laten gaan vanwege gebrek aan bewijs.

De dood van het jongetje wordt afgedaan als een ongeluk, maar Konrad Sejer kan de zaak niet van zich afzetten. Hij vermoedt dat er veel meer aan de hand is dan bij het onderzoek boven tafel is gekomen.
^

Zwanenzang (Konrad Sejer-reeks, #14)
Zwanenzang-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Bakom synger døden (2020)  
isbn : 9789022588123  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 19 - 22 juli 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden. Commissaris Konrad Sejer gaat op onderzoek uit...
Een alleenstaande moeder vindt een verontrustende tekening in de slaapkamer van haar zoon. Een jonge man en een tiener ontmoeten elkaar toevallig in het bos van de Svartlandsskog. De volgende dag wordt de zestienjarige Gritt Zeeland dood aangetroffen in hetzelfde bos. Wat hebben deze drie ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen met elkaar te maken?
Als hoofdinspecteur Konrad Sejer de zaak krijgt toegewezen, heeft hij in eerste instantie alleen maar meer vragen, en geen enkel antwoord. Gritt Zeeland was een beeldschoon maar heel teruggetrokken meisje, dat niet veel vrienden had. Toch waren heel veel mensen wel degelijk in haar geïnteresseerd, jong én oud. Dan komen er bij het onderzoek een paar ontluisterende waarheden boven water.
^

Lotgenoten (Eddie Feber-reeks, #1)
Lotgenoten-Karin Fossum auteur : Fossum, Karin  
oorspronkelijke titel : Drepende drage, angrende hund (2021)  
isbn : 9789022595060  
pagina's : 256  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 30 - 31 december 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Detective Eddie Feber onderzoekt de gewelddadige dood van een oudere vrouw. Broer en zus Aksel en Ellinor zijn inmiddels volwassen, maar hun liefdeloze jeugd heeft duidelijke sporen achtergelaten. Ze hebben een diepe afkeer van hun moeder, en kunnen zich maar moeilijk staande houden in het leven. Aksel heeft weliswaar een baan als journalist bij een lokaal krantje, maar hij maakt zich grote zorgen over Ellinor, die recentelijk haar baan is verloren en verslaafd is aan drugs en alcohol.

In een oude boerderij in de buurt, waar Aksel en Ellinor vroeger vaak kwamen, worden vier Poolse arbeiders na een gaslek dood aangetroffen in hun bed. De avond ervoor waren ze nog in de kroeg geweest om te vieren dat een van hen vader zou worden. Het incident lijkt op een ongeluk, maar was het dat ook? En in een nabijgelegen huis wordt het lichaam van een tachtigjarige vrouw aan de voet van de trap gevonden. Het huis is in wanorde achtergelaten - het lijkt op een inbraak met fatale afloop. Voor Aksel en Ellinor komt het bericht van de dood van de vrouw als een zegen.
^

Het Achterhuis (dagboekbrieven 12 juni 1942 - 1 augustus 1944)
Het Achterhuis-Anne Frank auteur : Frank, Anne  
oorspronkelijke titel : Het Achterhuis (1947)  
isbn : 9789035127579  
pagina's : 302  
nur : 321 = Biografie Literair Auteur  
leesperiode : 01 - 10 mei 2009  
mijn waardering : hier past geen cijfer bij  
Korte beschrijving:
In het boek, dat een dagboek is dat Anne voor haar dertiende verjaardag kreeg, schrijft ze de drukte van het achterhuis en de spanningen onder alle onderduikers van zich af. Ze schreef 'in de hoop dat ik aan jou alles kan toevertrouwen zoals ik bij niemand heb gekund'. Nadat het gezin werd verraden heeft Miep Gies de dagboekpapieren bewaard en aan Annes vader Otto Frank gegeven die als enige het concentratiekamp overleefde. Hij redigeerde het en publiceerde in 1947 het dagboek van zijn dochter onder de titel Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld.
^

De inwijding
De Inwijding-Tess Franke auteur : Franke, Tess  
oorspronkelijke titel : De Inwijding (2011)  
isbn : 904450746X  
pagina's : 285  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 25 - 30 mei 2006  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Als een cliënte van de jonge Amsterdamse advocate Femke Wolzak dood in haar portiek wordt aangetroffen, weet Femke bijna zeker wie de dader is. Als ook haar vriend gemarteld en vermoord wordt, weet ze dat ook zijzelf gevaar loopt. Zij zoekt steun bij de partners van haar firma, maar die blijken bereid haar op te offeren. Ze staat er alleen voor.
^

Verdorven
Verdorven-Brian Freeman auteur : Freeman, Brian  
oorspronkelijke titel : Immoral (2005)  
isbn : 9789044313109  
pagina's : 416  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 11 - 20 juni 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op zoek naar het vermiste tienermeisje Rachel kan rechercheur Stride geen andere conclusie trekken dan dat de stiefvader hier een grote rol bij speelt. Maar er is geen lijk en de man dreigt vrijuit te gaan. Dan volgt een dramatische wending en moet Stride helemaal opnieuw beginnen terwijl ondertussen ook zijn eigen leven om een nieuwe start vraagt. De uiteindelijke ontknoping vindt jaren later plaats.
^

De stripper
De Stripper-Brian Freeman auteur : Freeman, Brian  
oorspronkelijke titel : Stripped (2006)  
isbn : 9789044319156  
pagina's : 447  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 16 - 26 februari 2009  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Het is altijd heet op de Strip in LasVegas -en nu wordt het zelfs nog heter. De stad van de neonreclames wordt opgeschrikt door twee moorden - een beroemdheid is vermoord tijdens een uitspatting met een prostituee, en een jongen is gedood tijdens een nietsontziende overval. Twee moorden zonder motief. De rechercheurs Jonathan Stride en Serena Dial staan onder druk om deze misdaden buiten de kranten te houden. Maar dit is Las Vegas, waar niets lang geheim blijft. Stride en Serena volgen een spoor van seks en wraak dat leidt naar een seriemoordenaar. Als ze de waarheid niet op tijd aan het licht kunnen brengen, zou die wel eens voor altijd begraven kunnen worden in de puinhopen van het oogverblindende, perverse verleden van Sin City...
^

Een zondagskind
Een zondagskind-Tana French auteur : French, Tana  
oorspronkelijke titel : The witch elm (2018)  
isbn : 9789046827420  
pagina's : 496  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 07 - 11 maart 2023  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Ideale zoon. Geliefde vriend. Moordenaar?
De achtentwintigjarige Toby uit Dublin beschouwde zichzelf eigenlijk altijd als een zondagskind. Hij heeft een onbezorgde jeugd gehad, voelt zich geliefd door zijn familie en vrienden en heeft gemakkelijk carrière kunnen maken. Totdat hij op een avond bruut overvallen en mishandeld wordt.

Om te herstellen zoekt hij zijn toevlucht in Ivy House, het familiehuis even buiten de stad, vol mooie herinneringen aan vrije zomers die hij daar doorbracht met zijn neef en nicht. Niet lang na zijn intrek in Ivy House wordt er een schedel gevonden in de oude iep in de tuin. Plots gaat Toby twijfelen aan alles om zich heen en aan zichzelf.
^

Het geheugenspel
Het geheugenspel-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The memory game (1997)  
isbn : 9789041407894  
pagina's : 383  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 27 - 28 mei 2020  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
'Ik doe mijn ogen dicht. Het zit daar allemaal, in mijn hersenpan. De nevel die de contouren van het grasveld volgt. De kou die plotseling in mijn neusvleugels bijt. Ik moet mijn best doen om me te herinneren wat er nog meer gebeurde, die dag dat we het lichaam vonden - haar lichaam.'

Op een koude herfstmorgen wordt in de tuin van een landhuis in Shropshire, Engeland, het lichaam opgegraven van een zestien jaar oud meisje. Het stoffelijk overschot is dat van Natalie Martello, die in de gouden zomer van 1969 spoorloos verdween en al meer dan vijfentwintig jaar wordt vermist.
Voor de familie maakt de vondst van Natalie Martello een einde aan vage dromen en sluimerende hoop en brengt tegelijkertijd een gruwelijk, lang verborgen misdaad aan het licht. Natalie blijkt te zijn vermoord. Maar wie zou zo'n mooi en briljant meisje hebben omgebracht? En hoe heeft die onvoorstelbare misdaad zich voltrokken?
^

Bezeten van mij
Bezeten van mij-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Killing me softly (1999)  
isbn : 9789041406057  
pagina's : 319  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 juli - 01 augustus 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een jonge Engelse vrouw raakt onverwacht volkomen geobsedeerd door een knappe man. Zij geeft haar vriend, met wie ze samenwoont, haar kennissen en carrière op om met hem halsoverkop te trouwen. Allengs ontdekt ze dat hij een vermaard bergbeklimmer is, die enerzijds mensenlevens heeft gered, maar anderzijds waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de dood van diverse personen. Ze gaat verder speuren en brengt tenslotte de verschrikkelijke waarheid aan het licht, hetgeen hem noodlottig wordt.
^

Onderhuids
Onderhuids-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Beneath the skin (2000)  
isbn : 9041404457  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 05 november - 06 december 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een seriemoordenaar bedreigt vrouwen met brieven, waarin hij hun dood aankondigt. De lezer volgt de eerste vrouw vanuit het ik-perspectief tot op het moment dat zij het slachtoffer wordt. Men leeft mee met haar angst en wordt geconfronteerd met het ongeloof en de ondoelmatigheid van de politie. Daarna volgt een tweede vrouw, in welk geval de politie de zaken wel serieus neemt, maar de bewaking laat verslappen vanaf het moment dat de echtgenoot gearresteerd wordt. Als zij vermoord wordt, blijkt hij niet de dader. De derde vrouw is een krachtiger persoonlijkheid dan de eerste twee. Ondanks haar angst zit zij niet stil, maar probeert ze zelf uit te vinden wie de dader kan zijn.
^

De rode kamer
De Rode Kamer-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The red room (2001)  
isbn : 9789041408198  
pagina's : 351  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 17 - 29 januari 2009  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Kit Quinn, arts, werkt met geesteszieke criminelen. Bij de ondervraging van een verdachte wordt ze aangevallen. Tijdens haar herstelperiode wordt ze door de politie om hulp gevraagd in een zaak die eenvoudig lijkt: een van huis weggelopen meisje is vermoord aangetroffen bij een Londens kanaal. De politie heeft een verdachte: dezelfde man die Kit heeft aangevallen. Maar de kwestie blijkt veel gecompliceerder dan gedacht en Kit raakt geobsedeerd door de zaak.
^

De bewoonde wereld
De Bewoonde wereld-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Land of the living (2002)  
isbn : 9789041406453  
pagina's : 317  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 07 - 14 juli 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Wanneer de hoofdpersoon Abbie Devereaux wakker wordt, is ze geblinddoekt, heeft een prop in haar mond en ligt vastgebonden aan handen en voeten op een harde vloer. Ze weet nog net hoe ze heet, maar kan zich verder niet veel herinneren en heeft er geen idee van waar ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Zo nu en dan komt er een man bij haar kijken, die ze niet kan zien, maar die haar eten en drinken geeft, op een emmer zet en tegen haar praat. Zo gaat het dagenlang door. Ze probeert niet gek te worden en zich zoveel mogelijk te herinneren. Ze is vast van plan te ontsnappen en haar weg terug te vinden naar de bewoonde wereld. Want alles is beter dan daar in het donker te liggen wachten. Op wat? Ligt het raadsel van haar gevangenschap in het verleden?
^

De verborgen glimlach
De Verborgen glimlach-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Secret smile (2003)  
isbn : 9041407456  
pagina's : 300  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 07 - 22 september 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als Miranda, de hoofdpersoon in deze thriller die in Nederland de wereldprimeur beleeft, na een vermoeiende werkdag thuiskomt, treft ze haar nieuwe vriend Brendan liggend op de bank aan, lezend in haar dagboek. Woedend zet ze hem de deur uit. Twee weken later vertelt haar zusje Kerry haar dat er een nieuwe liefde in haar leven is: Brendan. Miranda weet niet hoe ze het heeft. En als Brendan op het verlovingsfeestje van hem en Kerry in Miranda's oor fluistert dat hij nog steeds denkt aan een bepaalde seksuele handeling met haar, is het voor Miranda duidelijk hoe verdorven Brendan is. Maar hoe ze iedereen ook probeert te overtuigen van Brendans slechtheid, niemand wil naar haar luisteren, haar gedrag zou te wijten zijn aan het feit dat haar relatie met Brendan op de klippen liep. De hele situatie met Brendan wordt uiteindelijk heel angstaanjagend.
^

Verlies / De mensen die weggingen (luisterboek)
Verlies / De mensen die weggingen-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Grief (2002) / The people who went away (2003)  
isbn : 9789054445999  
pagina's : nvt  
nur : 305 = Literaire Thriller  
luisterperiode : 18 - 20 november 2005  
mijn waardering : 7 en 7  
Korte beschrijving:
Verlies
Verlies is het intrigerende verhaal van een echtpaar dat hun vijfjarig zoontje verliest bij een ongeluk. Vader, moeder en hun tienjarige zoon hebben ieder zo hun eigen manier om het verlies te verwerken. Maar al gauw blijkt dat er binnen het gezin over en weer verdenkingen zijn. Een spannend kort verhaal over families, hun verborgen geschiedenissen en het ontkennen van de waarheid.
De mensen die weggingen
In De mensen die weggingen ontmoeten we Joey, een meisje van acht, die ons meeneemt in haar fantasierijke belevingswereld. Met haar onschuldige kijk op de wereld laat ze ons kennis maken met haar familie en hun bezigheden: haar vader die veel tijd in zijn schuurtje doorbrengt, haar moeder die meestal ziek op bed ligt, haar oudere broer die er bijna nooit is, haar zus die stiekem rookt en zich vaak in haar slaapkamer terugtrekt en natuurlijk haar kat Pippin die haar de meeste tijd gezelschap houdt. Het begint erop te lijken dat steeds meer mensen uit Joey's omgeving weggaan zonder gedag te zeggen...
^

Vang me als ik val
Vang me als ik val-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Catch me when I fall (2005)  
isbn : 9041408657  
pagina's : 302  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 februari - 10 maart 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op alle fronten lijkt het Holly Krauss goed te gaan. Het adviesbureau dat ze samen met haar vriendin Meg heeft opgezet, is redelijk succesvol, ze is gelukkig met haar man Charlie en ze richt zich energiek op haar werk. In haar fanatisme jaagt ze echter nogal wat mensen tegen zich in het harnas: ze ontslaat een medewerkster en bluft tegen klanten. Langzamerhand ontstaat het beeld van een dominante vrouw die continu haar grenzen lijkt op te zoeken. Ze beleeft een wilde nacht met een vreemde en maakt gokschulden. De waarschuwingen van Meg en haar man om het rustiger aan te doen, slaat ze in de wind. Ondertussen lijkt ze steeds minder grip op haar leven te hebben en wordt ze onder meer bedreigd door schuldeisers. Uiteindelijk lijkt zelfmoord de enige uitweg. Ze wordt echter op tijd gevonden. Dan krijgt Meg het gevoel dat er iets vreemds aan de hand is en opnieuw lijkt Holly in gevaar.
^

Verloren
Verloren-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Losing you (2006)  
isbn : 9041408517  
pagina's : 294  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 januari - 06 februari 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Nina woont met haar twee kinderen op Sandling Island, een klein waddeneiland in de Noordzee. Het is haar veertigste verjaardag en aan het eind van die dag zal ze met vriend en kinderen naar Florida vliegen voor een lange vakantie. Haar 15-jarige dochter Charlie heeft een ochtendsurpriseparty voor Nina georganiseerd, maar komt zelf niet opdagen. Nina wordt steeds ongeruster. Charlie verheugde zich erg op de vakantie, dus waar blijft ze? De politie neemt haar verdwijning die eerste uren niet erg serieus, en Nina gaat zelf op onderzoek uit. Ze doet navraag bij Charlies vrienden, volgt haar krantenwijk en doet een schokkende ontdekking. In de loop van die dag komt de koortsachtig zoekende, steeds wanhopiger wordende Nina erachter dat ze haar dochter lang niet zo goed kende als ze dacht.
^

Tot het voorbij is
Tot het voorbij is-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Until it's over (2007)  
isbn : 9789041413512  
pagina's : 415  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 21 - 24 september 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Astrid Bell is een jonge, sterke Londense fietskoerier die niet goed weet wat ze met haar leven wil. Ze woont samen met zes vrienden, maar langzamerhand valt de groep uiteen door geldproblemen, verraad, nieuwe liefdes en uiteenlopende toekomstplannen. Dan sterven er twee vrouwen, en de enige overeenkomst tussen de twee moorden is de aanwezigheid van Astrid. Zodra de situatie grimmiger wordt en de huisgenoten verder uit elkaar groeien moet zij zich afvragen: is het mijn schuld, ben ik zelf in gevaar? Is er een moordenaar binnen de groep? Onder bizarre omstandigheden wordt uiteindelijk een verdachte opgepakt en een verklaring gevonden. Maar is deze persoon daadwerkelijk schuldig? Het ligt er aan hoe de lezer het interpreteert. Het verhaal is nog niet voorbij, het moet opnieuw worden verteld. En de tweede keer is het nog angstaanjagender...
^

Wat te doen als iemand sterft
Wat te doen als iemand sterft-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : What to do when someone dies (2008)  
isbn : 9789041410177  
pagina's : 304  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 27 augustus - 08 september 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Ellies leven neemt een dramatische wending als haar grote liefde Greg omkomt bij een auto-ongeluk. Een vrouw die bij hem in de auto zat, heeft het ongeluk evenmin overleefd. Zij wordt geïdentificeerd als Milena Livingstone, maar voor Ellie en haar omgeving is zij een onbekende. Alles wijst er op dat Greg en Milena een verhouding hadden. Hoe moet je verder als je erachter komt dat je de liefde van je leven niet blijkt te kennen? Als zelfs je intuïtie niet klopt? Ellie wil de waarheid weten - wie was Milena en wat is er op die noodlottige dag precies gebeurd? Haar zoektocht wordt een obsessie en hoe dichter Ellie bij de schokkende feiten komt, hoe minder mensen haar geloven, en hoe dringender de vraag wordt wat het waard is de waarheid te kennen.
^

Blauwe maandag (Frieda Klein-reeks, #1)
Blauwe maandag-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Blue monday (2011)  
isbn : 9789041417657  
pagina's : 369  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 19 augustus - 09 september 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Frieda's kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?
^

Dinsdag is voorbij (Frieda Klein-reeks, #2)
Dinsdag is voorbij-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Tuesday's gone (2012)  
isbn : 9789041420534  
pagina's : 446  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 juli - 15 augustus 2017  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het tweede deel met psychoanalytica Frieda Klein die tegen wil en dank wordt meegesleurd in de afschuwelijke van misdaad en moord.

In een vervallen huis in het oosten van Londen wordt het opgezwollen, door vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven. Zij komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over diens verledens en ook zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht
^

Wachten op woensdag (Frieda Klein-reeks, #3)
Wachten op woensdag-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Waiting for wednesday (2013)  
isbn : 9789026328466  
pagina's : 496  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 25 augustus 2017  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In 'Wachten op woensdag' van Nicci French vindt een jong meisje het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld is vermoord. Het politieonderzoek brengt een geheim leven aan het licht - maar niet de moordenaar. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. En Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van de wrede aanslag die ze ternauwernood overleefde.
^

Donderdagskinderen (Frieda Klein-reeks, #4)
Donderdagskinderen-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Thursday's children (2014)  
isbn : 9789026330414  
pagina's : 379  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 6 - 9 september 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Donderdagskinderen van Nicci French is het vierde spannende deel van de Frieda Klein-thrillerserie. Wanneer een vroegere schoolvriendin bij Frieda aanklopt omdat de problemen met haar onhandelbare dochter Becky haar boven het hoofd groeien, besluit Frieda met de dochter te gaan praten. Becky vertelt Frieda dat ze is aangevallen, wat bij Frieda sterke herinneringen oproept aan een aanval op haarzelf, jaren eerder. Langzamerhand raakt Frieda ervan overtuigd dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader. Frieda gaat in Donderdagskinderen terug naar het verleden dat ze dacht achter zich te hebben gelaten; ze ontmoet oude bekenden en is ervan overtuigd dat de dader zich onder hen bevindt...
^

Denken aan vrijdag (Frieda Klein-reeks, #5)
Denken aan vrijdag-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Friday on my mind (2015)  
isbn : 9789026330698  
pagina's : 334  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 14 - 17 juli 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Uit de Thames wordt het lijk van een man met doorgesneden keel gevist. Hij is onherkenbaar, want hij heeft al een tijd in het water gelegen. Het enige aanknopingspunt is een ziekenhuisbandje om zijn pols met daarop de naam Frieda Klein. Algauw blijkt dat psychotherapeute Frieda Klein een wel erg persoonlijke band met het slachtoffer had en wordt ze als de belangrijkste verdachte van het misdrijf gezien. Frieda heeft vanwege haar verleden weinig goodwill bij het politiekorps, maar gelukkig heeft ze vrienden die bereid zijn om tot het uiterste voor haar te gaan...
^

Als het zaterdag wordt (Frieda Klein-reeks, #6)
Als het zaterdag wordt-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Saturday requiem (2016)  
isbn : 9789026335808 (mp3)  
pagina's : 387  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 23 december 2018  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. Psychotherapeute Frieda Klein wordt gevraagd om te beoordelen of Hannah daadwerkelijk gestoord is. Langzaam komt Frieda erachter dat ze moet opboksen tegen iemand die heel ver zal gaan om zichzelf te beschermen...
^

Zondagochtend breekt aan (Frieda Klein-reeks, #7)
Zondagochtend breekt aan-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Sunday morning comes down (2017)  
isbn : 9789026339585 (mp3)  
pagina's : 371  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 01 - 08 januari 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het begint met een lijk onder de vloer. Frieda deed deze gruwelijke vondst in haar eigen huis - een vondst die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft - iets wat Frieda al jarenlang beweert - en nog altijd geobsedeerd is door Frieda. Zal commissaris Crawford eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen?
De pers is inmiddels op het verhaal gedoken, waardoor Frieda wordt gedwongen te doen waar ze een enorme hekel aan heeft: in de openbaarheid treden… Dat heeft verregaande consequenties voor Frieda en haar omgeving.
^

De dag van de doden (Frieda Klein-reeks, #8)
De dag van de doden-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The day of the dead (2018)  
isbn : 9789026339622 (mp3)  
pagina's : 365  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 19 januari 2019  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een op hol geslagen auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuurstapel, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer.

Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze onconventionele moordenaar dient elk lijk slechts als boodschap aan één vrouw. Psychoanalytica Frieda Klein is namelijk ondergedoken, en iemand is naar haar op zoek. Wanneer het duel tussen Frieda en haar aartsvijand Dean Reeve uiteindelijk zijn climax bereikt, kan slechts één van hen het overleven…
^

Huis vol leugens
Huis vol leugens-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The Lying Room (2019)  
isbn : 9789026348617  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 13 - 15 april 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega's en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft...
^

In hechtenis
In hechtenis-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : House of correction (2020)  
isbn : 9789026343339  
pagina's : 437  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 06 - 08 januari 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel.
Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat zij zelf vanaf het moment dat ze weer in het dorp was komen wonen met argusogen wordt bekeken. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven of heeft ze het misschien toch zelf gedaan?
^

Wie niet horen wil
Wie niet horen wil-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The unheard (2021)  
isbn : 9789026352126  
pagina's : 431  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 05 - 09 mei 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wie niet horen wil gaat over Tess, die net haar leven weer op orde heeft. Jason en zij zijn een jaar geleden vriendschappelijk uit elkaar gegaan en delen de voogdij over hun dochtertje Poppy. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe situatie, maar is blij met de hulp die ze krijgt van haar vrienden. Dat Jason inmiddels is getrouwd, daar probeert ze te zich overheen te zetten. Zelf is ze ook weer aan het daten en ze is best gelukkig, houdt ze zich voor.

Totdat haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een tekening maakt met zwart wascokrijt. Een tekening waarop een figuur te zien is die van een toren valt. Tess raakt ervan overtuigd dat Poppy getuige is geweest van een misdrijf. Ze stapt naar de politie, maar daar wordt ze niet geloofd. Dan besluit ze zelf op onderzoek te gaan...
^

Medeplichtig
Medeplichtig-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Complicit (2009)  
isbn : 9789041417695  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 - 31 december 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Stel je voor: een vrouw staat in haar appartement, ze kijkt om zich heen en jij kijkt mee door haar ogen. Je ziet meubels die zijn omvergegooid, spullen die zijn kapotgesmeten en dan draait het perspectief naar de grond. Je oog valt op het levenloze lichaam van een man die daar ligt.

Maar de vrouw reageert helemaal niet zoals je zou verwachten: ze brengt orde in de chaos, haalt een paar van haar eigendommen weg uit het appartement en verwijdert de vingerafdrukken.
Dan pakt ze de telefoon, ze toetst een nummer in en vraagt iemand om hulp bij het verbergen van het lichaam. Wat is er aan dit schokkende tafereel voorafgegaan? Wat heeft er in het appartement plaatsgevonden? En wat staat er nog te gebeuren?
^

De gunst
De gunst-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : The favour (2022)  
isbn : 9789026358647  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 - 25 mei 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Jude is een succesvol arts en is gelukkig met verloofde Nat. Vanuit het niets neemt haar eerste liefde, Liam, contact met haar op. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds hun relatie op dramatische wijze is geëindigd, jaren eerder. Liam vraagt haar om een bijzondere gunst: zou ze hem dat weekend - alsjeblieft? - willen ontmoeten? Weifelend stemt ze toe, en ze verzwijgt haar tripje voor Nat.

Bij de afgelegen cottage aangekomen blijkt Liam er niet te zijn. Even later krijgt ze een telefoontje van de politie: Liam is dood, vermoord. Daarmee staat Judes leven totaal op zijn kop. Ze probeert erachter te komen wat er precies met Liam is gebeurd, maar wordt steeds verder zijn wereld ingezogen. Zijn familie en vrienden lijken allemaal iets voor haar te verzwijgen. Ze moet dan ook alles op alles zetten om zich staande te houden - en het er levend van af te brengen.
^

Heeft iemand Charlotte Salter gezien?
Heeft iemand Charlotte Salter gezien-Nicci French auteur : French, Nicci  
oorspronkelijke titel : Has anyone seen Charlotte Salter (2023)  
isbn : 9789026357701  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 - 30 mei 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Charlotte Salter komt niet opdagen op het grote feest voor de verjaardag van haar man, Alec. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt er naarmate de avond vordert steeds meer van overtuigd dat haar moeder iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Houdt dit verband met de verdwijning?
Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Het hele gezin is getekend door de gebeurtenissen van al die jaren daarvoor. Weer wordt er een misdrijf gepleegd in het dorp.
Rechercheur Maud Grey wordt op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen om niet alleen dit misdrijf maar ook de twee zaken uit het verleden op te lossen. Want niemand heeft Charlotte Salter ooit nog gezien.
^

Vijf spannende verhalen
Vijf spannende verhalen-Nicci French auteur : French, Nicci en Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : ... (2016)  
isbn : 9789026336317  
pagina's : 132  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 02 maart 2018  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nicci French en Camilla Läckberg, de twee absolute topschrijvers van het thrillergenre, zijn nu voor het eerst samengebracht in een verhalenbundel, 'De vrienden van Matty'. Lees over een fatale zeiltocht, over een verhuizing met dramatische gevolgen en over hoe één telefoontje een huwelijk op de klippen doet lopen. Zes verhalen vol onderhuidse spanning: een mooie aanvulling in de boekenkast van iedere thrillerliefhebber.
^