J
 
Slaap zacht
Slaap zacht-Lisa Jackson auteur : Jackson, Lisa  
oorspronkelijke titel : The morning after (2004)  
isbn : 9789044330199  
pagina's : 398  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 08 - 15 april 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Rechercheur Reed wordt geconfronteerd met de lugubere moord op zijn ex-vriendin. Zij is levend begraven in een doodskist boven op een ander lijk. Reed ontvangt briefjes met aanwijzingen waaruit blijkt dat het hem persoonlijk aangaat. Nikki Gilette, journaliste van de plaatselijke krant, doet er alles aan om het verhaal te kunnen publiceren totdat blijkt dat zij ook betrokken wordt bij de inmiddels vele moorden. Reed en Gilette besluiten samen te werken wat leidt tot ongeloof van collega's, een ongrijpbaar verlangen naar elkaar, en hopelijk tot de moordenaar.
^

De Zilverweg
De Zilverweg-Stina Jackson auteur : Jackson, Stina  
oorspronkelijke titel : Silvervägen (2019)  
isbn : 9789044542028  
pagina's : 288  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 06 - 07 mei 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Sinds zijn zeventienjarige dochter Lina drie jaar eerder verdween bij een bushalte aan De zilverweg in het noorden van Zweden speurt haar vader Lelle obsessief naar sporen van haar. De desolate streek is een ideaal oord voor zonderlingen die iets te verbergen hebben en met rust gelaten willen worden. De politie heeft de zoektocht allang opgegeven, maar dan wordt er opnieuw een meisje vermist. Het verband met Lina is snel gelegd en Lelle gaat tot het uiterste om de dader en de meisjes te vinden.
^

Het weesmeisje
Het weesmeisje-Anne Jacobs auteur : Jacobs, Anne  
oorspronkelijke titel : Die Tuchvilla (2014)  
isbn : 9789401610117  
pagina's : 511  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 01 - 02 januari 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Een schitterende villa, een machtige familie en een donker geheim...
Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie neemt een betrekking aan als keukenmeid in het imposante familiehuis van de Melzers, de puissant rijke industriële familie die haar geld verdient in de textiel. Terwijl Marie haar plaats zoekt te midden van de hardwerkende bedienden, bereidt Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, zich voor op het balseizoen waarin ze aan de buitenwereld zal worden voorgesteld.

Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München - totdat hij Marie ontmoet...
^

De moed van het weesmeisje
De moed van het weesmeisje-Anne Jacobs auteur : Jacobs, Anne  
oorspronkelijke titel : Die Töchter der Tuchvilla (2015)  
isbn : 9789401610933  
pagina's : 413  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 17 - 20 februari 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Een schitterende villa, een verwoestende oorlog en een hart vol hoop...
Het is 1916 en de villa is veranderd in een militair ziekenhuis. Marie heeft het beheer van de fabriek op zich genomen terwijl Paul zich aan het front bevindt. De dochters van het huishouden zorgen samen met het personeel voor de gewonden. Ze houden hoop, tot triest nieuws hun oren bereikt: Maries zwager is aan het front omgekomen en Paul is als krijgsgevangene in handen van de Russen.

Terwijl Marie worstelt om het erfgoed van het gezin te behouden en de hoop op een hereniging met Paul niet op te geven, komt Ernst von Klippstein naar de villa. En hij lijkt erg op Marie gesteld te zijn...
^

De dood voor ogen
De dood voor ogen-Peter James auteur : James, Peter  
oorspronkelijke titel : Looking good dead (2006)  
isbn : 9789026126352  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 augustus - 10 september 2010  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wat zou jij doen als je een cd in de trein zou vinden? Tom Bryce vindt een cd in de trein en neemt hem mee naar huis. Hij wil de eigenaar ervan opsporen en de cd terugbezorgen. 's Avonds steekt hij het schijfje in de computer en ziet tot zijn ontzetting hoe een nietsvermoedende jonge vrouw live voor de camera wordt vermoord. Op hetzelfde moment onderzoekt de politie in Brighton, onder leiding van inspecteur Roy Grace, de identiteit van een vrouw wier lichaam zonder hoofd in de duinen gevonden is. Niet lang nadat Tom de cd heeft bekeken, wordt hij bedreigd. Hij en zijn gezin zijn hun leven niet zeker als hij naar de politie gaat. Maar Tom ziet geen andere uitweg en, gesteund door zijn vrouw Kellie, legt dapper een verklaring af tegenover Roy Grace en zijn rechercheteam. Vanaf dat moment is de moord op de familie Bryce slechts een kwestie van tijd -en een gruwelijke attractie: de moord op Kellie en Tom wordt al aangekondigd op het internet. Ze hebben de dood voor ogen...
^

Het pauperparadijs
Het pauperparadijs-Suzanna Jansen auteur : Jansen, Suzanna  
oorspronkelijke titel : Het pauperparadijs (2008)  
isbn : 9789460036071  
pagina's : 254  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 30 juli - 03 augustus 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Aan de hand van haar familiegeschiedenis beschrijft een journaliste anderhalve eeuw Nederlandse armoede en wat daar aan gedaan werd, te beginnen met het heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drenthe.
^

De overgave
De overgave-Arthur Japin auteur : Japin, Arthur  
oorspronkelijke titel : De overgave (2007)  
isbn : 9789029565295  
pagina's : 366  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 11 maart - 15 april 2013  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht. Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.
^

Kolja
Kolja-Arthur Japin auteur : Japin, Arthur  
oorspronkelijke titel : Kolja (2017)  
isbn : 9789029524285 (mp3)  
pagina's : 342  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 13 - 17 maart 2018  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Kolja is acht jaar oud en doofstom als de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem uit zijn isolement.
Wanneer de beroemde componist onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja direct aan de officiële doodsoorzaak. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen.
Hij heeft drie dagen - tot de staatsbegrafenis - om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.
^

Levenslang
Levenslang-Wendy Jean auteur : Jean, Wendy  
oorspronkelijke titel : Unstolen (2006)  
isbn : 9789022546086  
pagina's : 287  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 05 - 10 januari 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Bethany heeft haar hele leven geleefd in de schaduw van haar verdwenen broertje. Het huwelijk van haar ouders liep op een scheiding uit en Bethany bleef bij haar moeder. Bijna twintig jaar na de nooit opgeloste verdwijning, slaat haar moeder een onbekende man dood. Zelf weet ze absoluut niet wat er gebeurd is en ze wordt ter observatie opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De arts die onderzoek doet naar de geestelijke toestand van de moeder, roept de hulp in van Bethany. Door diep door te vragen krijgt Bethany een ander beeld van haar jeugd. Een bijzonder ontroerend verhaal waarbij afwisselend over het verleden en het heden gesproken wordt.
^

De geheimzinnige tuin
De geheimzinnige tuin-Sarah Jio auteur : Jio, Sarah  
oorspronkelijke titel : The Last Camellia (2017)  
isbn : 9789022579725  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 19 - 21 februari 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog bloeit in het geheim het laatste exemplaar van een bijzondere boom, verborgen op een Engels landgoed. De boom, een camelia met de naam Middlebury Pink, is veel geld waard. De Amerikaanse amateurbiologe Flora wordt door een internationale bende ingehuurd om in het landgoed te infiltreren en de boom te vinden. Haar zoektocht brengt haar totaal onverwacht een nieuwe liefde, maar haar prille geluk wordt overschaduwd door de ontdekking van een aantal gruwelijke misdaden.

Meer dan een halve eeuw later neemt tuinarchitect Addison haar intrek in het landhuis, dat nu eigendom is van de familie van haar echtgenoot Rex. De gedeelde liefde voor mysteries wordt aangewakkerd door de vondst van een oud notitieboekje van de tuinman, en een geheimzinnige tuin. Maar de pagina's van het notitieboekje wijzen op duistere zaken, die ooit op ingenieuze wijze verhuld werden. Het gevaar waar Flora destijds tegenover stond blijkt nog zeer sterk aanwezig - zal Addison haar lot delen?
^

Het meisje in de witte kimono
Het meisje in de witte kimono-Ana Johns auteur : Johns, Ana  
oorspronkelijke titel : The woman in the white kimono (2019)  
isbn : 9789026150005  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 05 - 10 februari 2021  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Japan, 1957. De 17-jarige Naoko Nakamura wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af en volgt haar hart: ze wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze houdt. Als gevolg van die beslissing wordt ze verstoten door haar familie, omdat de schande van een huwelijk met een buitenlander te groot is. Maar als haar geliefde niet terugkeert van een missie en zij zwanger blijkt, kan ze nergens terecht. Haar vader is onverbiddelijk: ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het halfbloed kind dat ze draagt opgeeft...

Amerika, nu. Tori Kovac zorgt voor haar vader in zijn laatste dagen als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet, en die duizenden vragen oproept over haar vader, over hun familie en over wat ze dacht te weten. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt...
^

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween-Jonas Jonasson auteur : Jonasson, Jonas  
oorspronkelijke titel : Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009)  
isbn : 9789056724887  
pagina's : 358  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 05 - 14 november 2011  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De hoofdpersoon is Allan, die op zijn honderdste verjaardag het door hem zo gehate bejaardencentrum ontvlucht. Bij het busstation ontvreemdt hij een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met een grote hoeveelheid door criminele activiteiten vergaard geld. In het vervolg van het meesterlijk gecomponeerde verhaal openen zowel de politie als diverse criminelen en andere in het geld geïnteresseerden de jacht op hem. Dat brengt Allan er niet van af, tijdens zijn tocht door Zweden terug te kijken op een avontuurlijk leven, waarbij hij betrokken was bij een grote hoeveelheid historische gebeurtenissen, zoals de ontwikkeling van de atoombom en een reddingsactie voor Mao's vriendin.
^

Zwarte engelen
Zwarte Engelen-Ævarörn Josepsson auteur : Jósepsson, Ævarörn  
oorspronkelijke titel : Svartir englar (2003)  
isbn : 9789056721893  
pagina's : 340  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 17 oktober 2006  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
De 37-jarige Birgitta verdwijnt zonder een spoor achter te laten. De alleenstaande moeder blijkt toevalligerwijs ook een van de weinige computerexperts van het land te zijn, die in IJsland een antiterreurprogramma voor de Amerikaanse dienst heeft getest. Speculaties over haar lot volgen elkaar in rap tempo op en men vreest voor haar leven. Is ze het slachtoffer geworden van politieke krachten? Wat deed ze de avond voor ze verdween in het huis van haar ex-minnaar, directeur van een groot mediaconcern? Het spoor voert het politieteam van Kripo via de keiharde onderwereld van Reykjavík zelfs naar het Pentagon ...
^

Kind van de rivier
Kind van de rivier-Irma Joubert auteur : Joubert, Irma  
oorspronkelijke titel : Pérsomi, kind van die brakant (2010)  
isbn : 9789023994046  
pagina's : 576  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 20 juli - 10 augustus 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Pérsomi woont in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Het gezin is een typisch 'bijwonersgezin': arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor de vuiligheid en het gebrek aan beschaving bij haar thuis. Als ze een beurs krijgt om naar school te gaan en later naar de universiteit, krijgt ze de kans om aan haar milieu te ontsnappen.
Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving zet ook hun relatie op scherp. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi als advocaat voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen leidt tot een directe confrontatie met haar dorp - en met Boelie.
^

Het meisje uit de trein
Het meisje uit de trein-Irma Joubert auteur : Joubert, Irma  
oorspronkelijke titel : Tussen stasies (2007)  
isbn : 9789023954897 (mp3)  
pagina's : 468  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 17 november - 04 december 2018  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Polen, 1944. Op een donkere nacht loopt ergens in een bos een broodmager meisje. De jonge verzetsstrijder Jakob Kowalsky, op weg naar huis na een geheime missie, vindt haar en neemt haar mee.
Bij het arme boerengezin komt Gretl tot rust en raken haar afschuwelijke herinneringen op de achtergrond. Na de oorlog kunnen Jakobs ouders echter niet meer voor haar zorgen. Als door een wonder krijgt Gretl de kans om mee te doen met een adoptieprogramma voor gezinnen in Zuid-Afrika. Daar vindt ze een thuis en is ze gelukkig in de warme Afrikaanse zon. Maar 's nachts, in het koude donker, zijn er de nachtmerries...
Wanneer Jakob naar Afrika komt en haar opzoekt, wordt Gretl opnieuw met het droevige geheim van haar verleden geconfronteerd.
^

Die je niet ziet
Die je niet ziet-Mari Jungstedt auteur : Jungstedt, Mari  
oorspronkelijke titel : Den du inte ser (2003)  
isbn : 9789056721329  
pagina's : 255  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 10 augustus 2012  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Op het Zweedse eiland Gotland wordt een jonge vrouw vermoord. De politie verdenkt in eerste instantie haar partner, maar als kort daarna nog twee vrouwen op dezelfde manier vermoord worden, krijgen ze het vermoeden met een seriemoordenaar te maken te hebben. Intussen wordt hoofdcommissaris Knutas op de hielen gezeten door zeer vasthoudende journalisten die allerlei details bekend maken. Een van de journalisten wordt verliefd op Emma, een getrouwde vrouw die uiteindelijk ook bedreigd wordt door de moordenaar. In deze bijzonder spannende detective komt de moordenaar steeds kort aan het woord, hoewel er weinig aanknopingspunten zijn die naar de oplossing wijzen. Zijn manier van denken en zijn traumatische ervaringen roepen vreemd genoeg sympathie op voor deze dader en voeren tegelijkertijd de spanning op.
^