A
 
Het huis van de moskee
Het huis van de moskee-Kader Abdolah auteur : Abdolah, Kader  
oorspronkelijke titel : Het huis van de moskee (2005)  
isbn : 9789044518702  
pagina's : 413  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 23 juli - 30 juli 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Al achthonderd jaar heeft de familie van Aga Djan een centrale positie in de stad. Al zolang ze er wonen brengen ze de geestelijk leider van de moskee voort. De imam is een belangrijk man, maar zeker zo belangrijk is Aga Djan, het hoofd van de bazaar. Als er een radicale stroming onder de ayatollahs ontstaat en Khomeini in Parijs een omwenteling voorbereidt, komt de Iraanse samenleving zoals Aga Djan die kent onder druk te staan. Vrienden worden vijanden. Liefde wordt haat. Zelfs Aga Djan kan het tij niet keren.
^

Gestolen onschuld
Gestolen onschuld-Corban Addison auteur : Addison, Corban  
oorspronkelijke titel : A walk across the sun (2011)  
isbn : 9789024559022  
pagina's : 367  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 15 - 29 oktober 2017  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De Indiase zusjes Sita en Ahalya zijn na een tsunami hun hele familie kwijtgeraakt. Op zoek naar hulp komen ze een bekende van hun vader tegen, die hun een lift naar hun school belooft. Maar tot hun grote verbazing neemt hij ze mee naar de sloppenwijken van Mumbai. Daar worden de zussen als prostituees verkocht.

De Amerikaanse advocaat Thomas Clarke is werkzaam voor een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen mensenhandel. Hij trekt zich het lot van de meisjes aan en komt Ahalya op het spoor, maar Sita lijkt van de aardbodem verdwenen.

^

De vrouw in de kooi
De vrouw in de kooi-Jussi Adler-Olsen auteur : Adler-Olsen, Jussi  
oorspronkelijke titel : Kvinden i buret (2008)  
isbn : 9789044617863  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 januari - 22 februari 2011  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Terwijl Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen, een map uit een stapel van in de ijskast gezette zaken in de kelder van het hoofdbureau van de politie. Wanneer Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, komen verdachte aanwijzingen boven water die leiden naar een geïsoleerd eiland waarnaartoe de regering vroeger vrouwen van lichte zeden deporteerde en aan hun lot overliet. Voor sommigen betekende dit eindeloos machtsmisbruik, voor anderen was het de hel op aarde. Al snel zijn Carl en zijn collega's weer betrokken in een actievol drama.
^

De fazantenmoordenaars
De fazantenmoordenaars-Jussi Adler-Olsen auteur : Adler-Olsen, Jussi  
oorspronkelijke titel : Fasandræberne (2008)  
isbn : 9789044617870  
pagina's : 387  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 29 mei - 18 juni 2011  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in de buurt van Rørvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost. Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van brigadier Mørck, hoofd van de afdeling onopgeloste zaken Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan... Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen in aanraking brengt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die op straat leven tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.
^

De noodkreet in de fles
Noodkreet in de fles-Jussi Adler-Olsen auteur : Adler-Olsen, Jussi  
oorspronkelijke titel : Flaskepost fra P (2009)  
isbn : 9789044615998  
pagina's : 450  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 18 juni - 03 juli 2011  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega's dat ze flessenpost hebben gevonden. Deze bevat een stukje papier dat met bloed is geschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is. Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens.
Mørck en Assad ontdekken in de loop van het verhaal dat er van de talrijke religieuze sekten die er bestaan in Denemarken, meerdere zijn die te maken hebben gehad met een of andere vorm van afpersing.
Verschillende sporen, het onderzoek naar de oude ontvoering en een actuele ontvoeringszaak kruisen elkaar. Dit leidt tot een spannende achtervolging en een jacht op de in het nauw gedreven crimineel en eindigt in een onvermijdelijke, bloedstollende ontknoping.
^

Dossier 64
Dossier 64-Jussi Adler-Olsen auteur : Adler-Olsen, Jussi  
oorspronkelijke titel : Journal 64 (2010)  
isbn : 9789044618600  
pagina's : 469  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 11 maart - 23 maart 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Terwijl Carl Mørck persoonlijke problemen ervaart met betrekking tot een moordzaak, zorgt een geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat zijn koppige assistente Rose gaat graven in de dossiers van de prostituee Rita Nielsen, een map uit een stapel van in de ijskast gezette zaken in de kelder van het hoofdbureau van de politie. Wanneer Carl en Assad worden gedwongen de zaak op zich te nemen, komen verdachte aanwijzingen boven water die leiden naar een geësoleerd eiland waarnaartoe de regering vroeger vrouwen van lichte zeden deporteerde en aan hun lot overliet. Voor sommigen betekende dit eindeloos machtsmisbruik, voor anderen was het de hel op aarde. Al snel zijn Carl en zijn collega's weer betrokken in een actievol drama.
^

Voor mijn familie was ik dood
Voor mijn familie was ik dood-Saira Ahmed auteur : Ahmed, Saira  
oorspronkelijke titel : Disgraced (2008)  
isbn : 9044605798  
pagina's : 253  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 mei - 07 mei 2011  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Saira Ahmed groeit op in een verstikkend, traditioneel moslimgezin in Engeland, waar gewelddadige straffen dagelijkse kost zijn. Ze mag alleen onder begeleiding naar school, wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden, en mag geen westerse vrienden hebben. Toch sluit ze een onschuldige vriendschap met een jongen. Een van Saira's broers komt erachter en ze wordt op het eerste het beste vliegtuig naar Pakistan gezet. Daar begint haar nachtmerrie pas echt: Saira wordt gedwongen om te trouwen met een onbekende man, die geen moeite doet om te verbergen dat hij alleen uit is op seks en een visum.
Na een gevaarlijke ontsnapping naar Engeland keert ze toch weer terug naar haar familie, waar ze vanaf dat moment praktisch als een slaaf wordt behandeld. Dan besluit Saira dat het tijd is om te kiezen, voor haarzelf, haar dochter en een heel nieuw leven. Voor mijn familie was ik dood is het hartverscheurende, waargebeurde verhaal van een meisje dat de moed had om zichzelf te bevrijden.
^

Voor jou
Voor jou-Cecilia Ahern auteur : Ahern, Cecilia  
oorspronkelijke titel : The gift (2008)  
isbn : 9789044613858  
pagina's : 254  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 06 - 31 december 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als je voor kerst één ding zou mogen wensen, wat zou dat dan zijn? Lou Suffern vecht elke dag tegen de klok. Hij moet altijd op twee plaatsen tegelijk zijn. Hij moet altijd twee dingen tegelijk doen. Als hij slaapt, dan droomt hij. Als hij thuis is bij zijn vrouw en kinderen, is zijn hoofd eigenlijk al ergens anders. Als hij op een ochtend naar zijn werk gaat, ontmoet Lou de dakloze Gabe, die buiten zijn kantoor op de stoep zit. Hij raakt geïntrigeerd door hem, en omdat hij denkt dat het handig is hem in de buurt te houden, regelt Lou een baantje voor Gabe in de postkamer. Maar al snel betreurt hij zijn liefdadigheid. Terwijl kerst steeds dichterbij komt, zal Lou's leven onherroepelijk veranderen door deze kleine, vriendelijke daad.
^

De belofte
De belofte-Nadine Ahr auteur : Ahr, Nadine  
oorspronkelijke titel : Das Versprechen (2013)  
isbn : 9789021454870  
pagina's : 240  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 11 januari 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Ze waren verliefd maar konden niet samen verder. Ria, weduwe, en Edwin, gescheiden, komen elkaar een half leven later opnieuw tegen en besluiten nooit meer uit elkaar te gaan. Ze brengen vele gelukkige jaren met elkaar door, tot Ria tekenen van dementie begint te vertonen. Ze lijdt onder hallucinaties, herkent Edwin niet meer en begint te schreeuwen als ze hem ziet. Hij blijft zich over haar ontfermen, maar haar toestand verslechtert zo dat hij het uiteindelijk niet meer kan opbrengen haar te verzorgen.
Op zeer aangrijpende wijze vertelt hun kleindochter over haar oma, die de greep op de werkelijkheid langzaam kwijtraakt, en haar opa, die de liefde van zijn leven een tweede keer verliest, ditmaal aan een ziekte die de herinnering aan hun grote geluk definitief vernietigt.
^

De winter voorbij
De winter voorbij-Isabel Allende auteur : Allende, Isabel  
oorspronkelijke titel : Más allá del invierno (2017)  
isbn : 9789028427211  
pagina's : 335  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 28 - 30 december 2018  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
New York, december 2015. De stad wordt geteisterd door een vreselijke sneeuwstorm. Door een bizar toeval kruisen drie mensen elkaars pad: een oudere Amerikaan, een Chileense van begin zestig en een jonge illegale immigrante. Ze raken tegen wil en dank verzeild in een soort roadmovie waarin ze zich moeten ontdoen van een lijk, een pistool en een auto. Tijdens deze bizarre tocht leren ze elkaar steeds beter kennen. Langzaam vallen - ook voor de lezer - alle puzzelstukjes op hun plaats.
^

Violeta
Violeta-Isabel Allende auteur : Allende, Isabel  
oorspronkelijke titel : Violeta (2022)  
isbn : 9789028451933  
pagina's : 384  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 05 - 08 juni 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar...

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.
^

De wind kent mijn naam
De wind kent mijn naam-Isabel Allende auteur : Allende, Isabel  
oorspronkelijke titel : El viento conoce mi nombre (2023)  
isbn : 9789028453104  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 26 - 28 juli 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.

2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van Amerika. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land.
Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.
^

Als broer en zus
Voor jou-René Appel auteur : Appel, René  
oorspronkelijke titel : Als broer en zus (2005)  
isbn : 9044605798  
pagina's : 95  
nur : 330 = Spannend algemeen  
leesperiode : 03 - 12 augustus 2005  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Fred Verhoef en zijn neef Lex Henkelman zijn al jaren dik bevriend. Ze zijn beiden getrouwd en met zijn vieren spelen ze hun maandelijkse partijtje bowling, ze gaan samen naar een café of naar een restaurant. Maar Sylvia, Lex' vrouw, lijkt uitgekeken op het kalme, voorspelbare leven dat ze leidt. Misschien wil ze wel meandere dingen, spannende dingen. Fred is eigenaar van een enigszins obscure handel in tweedehands auto's.
^

De tijd zal het leren (Clifton #1)
De tijd zal het leren-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Only time will tell (2011)  
isbn : 9789022576212  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 21 - 24 juli 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
'Ik kreeg te horen dat mijn vader was gesneuveld in de oorlog.'
Zo begint in 1920 het epische levensverhaal van Harry Clifton. Harry, de zoon van een havenarbeider in Bristol, heeft zijn vader nooit gekend. De verwachting is dat ook Harry een toekomst op de werf wacht, maar dankzij een opmerkelijke gave wordt hij toegelaten tot een exclusieve jongensschool, waardoor zijn leven onomkeerbaar verandert.
Als Harry een volwassen man is, komt hij er eindelijk achter hoe zijn vader echt aan zijn einde kwam. De verschrikkelijke waarheid leidt Harry naar een volgende vraag: was Arthur Clifton eigenlijk wel zijn vader? Is hij het kind van een arme havenwerker, of is hij de oudste zoon van de erfgenaam van een scheepsimperium?
^

Van vader op zoon (Clifton #2)
Van vader op zoon-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : The Sins of the Father (2012)  
isbn : 9789022573105  
pagina's : 352  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 25 - 30 juli 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog neemt Harry Clifton dienst bij de marine om te ontsnappen aan de familiegeheimen en zijn teleurstelling dat hij nooit met Emma Barrington zal kunnen trouwen. Bij een schermutseling met de Duitsers op de Atlantische Oceaan wordt zijn schip tot zinken gebracht en slechts een handjevol overlevenden wordt opgepikt door een Amerikaans cruiseschip. Als Tom Bradshaw, een van Harry's officieren, diezelfde nacht alsnog sterft, grijpt Harry zijn kans en neemt diens identiteit aan.
Bij aankomst in New York beseft Harry dat hij een grote fout heeft gemaakt. De problemen die Tom Bradshaw bij zijn vertrek achterliet, konden wel eens veel groter zijn dan die van hemzelf, en Harry heeft geen enkele mogelijkheid meer zijn ware identiteit te bewijzen.
^

Een goed bewaard geheim (Clifton #3)
Een goed bewaard geheim-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Best kept secret (2013)  
isbn : 9789022573112  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 30 juli - 5 september 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tegen de achtergrond van wereldoorlogen, politieke schandalen en maatschappelijke onrust proberen opeenvolgende generaties uit de familie Clifton hun weg te vinden. In een verhaal dat decennia en continenten omspant, laat Jeffrey Archer je meeleven met hun lotgevallen en brengt hij op grandioze wijze een voorbij tijdperk tot leven.
In 1957 krijgt Sebastian Clifton een beurs voor Cambridge, en daarmee zet een nieuwe generatie Cliftons de familiesaga voort. Nadat Sebastian van school wordt gestuurd, raakt hij tegen wil en dank verstrikt in een internationale kunstzwendel rond een standbeeld van Rodin dat veel meer waard is dan het kost op de veiling. Wordt hij nu miljonair? Kan hij weer naar Cambridge? Is zijn leven in gevaar?
^

Een gewaarschuwd mens (Clifton #4)
Een gewaarschuwd mens-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Be careful what you wish for (2014)  
isbn : 9789022575574  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 5 - 13 september 2020  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
De zestiger jaren zijn voor de families Clifton en Barrington een roerige tijd. De geadopteerde dochter van Harry en Emma wil trouwen, maar iemand fluistert haar aanstaande schoonmoeder giftige roddels in...
Ook in zaken zit het niet altijd mee: er zijn kapers op de kust die het bestuur van het familiebedrijf naar zich toe proberen te trekken. Er ontspint zich een spannende strijd vol wraak, blinde ambitie en verraad.
^

De wegen van de macht (Clifton #5)
De wegen van de macht-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Mightier than the sword (2015)  
isbn : 9789022581926  
pagina's : 400  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 13 - 20 september 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Harry Clifton probeert zijn naam als gevierd auteur in te zetten om een door Stalin verbannen Russische schrijver te redden, maar riskeert daarmee wel zijn leven. Zijn vrouw Emily heeft haar handen vol aan haar eigen problemen: de raad van bestuur van Barrington Shipping is op zoek naar een zondebok voor een financieel drama, en haar aartsrivale Lady Virginia Fenwick zet alles op alles om haar onderuit te halen.
Harry en Emily's zoon Sebastian lijkt het voor de wind te gaan: zijn ster als bankier is rijzende en hij staat op het punt te trouwen met een rijke Amerikaanse. Maar dan duikt Adrian Sloane weer op, en verblind door jaloezie op Sebastians succes schuwt hij geen enkel middel om hem het leven onmogelijk te maken.
^

Als de tijd daar is (Clifton #6)
Als de tijd daar is-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Cometh the hour (2016)  
isbn : 9789022582374  
pagina's : 416  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 20 september 2020 - nu  
mijn waardering : ??  
Korte beschrijving:
Harry Clifton blijft de degens kruisen met de Russische grootmachten om de schrijver Babakov vrij te krijgen, maar een onverwachte gebeurtenis zet alles op zijn kop. In de onrust die ontstaat worstelt Giles Barrington met de vraag of hij de politieke arena moet verlaten.
Ook het bankwezen krijgt klappen te verduren, en Sebastian Clifton wordt nog steeds op alle mogelijke manieren dwars gezeten door zijn rivalen. Bovendien verliest hij zijn hart aan een beeldschoon Indiaas meisje, maar haar ouders hebben heel andere plannen...
^

Levenslang
Levenslang-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Lifetime (2021)  
isbn : 9788726487794  
pagina's : 574  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 22 - 26 juli 2021  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Als Danny Cartwright een dag eerder of een dag later Beth Wilson ten huwelijk gevraagd had, zou hij niet gearresteerd zijn en beschuldigd van moord op zijn beste vriend. En als de vier getuigen van de aanklager, een advocaat, een soapster, een aristocraat en de jongste partner van een respectabel bureau zijn, wie zou dan zijn kant van het verhaal nog geloven? Danny krijgt 22 jaar en gaat naar de Belmarsh gevangenis, de best beveiligde gevangenis van Engeland waar nog nooit iemand uit ontsnapt is. Maar Spencer Craig, Lawrence Davenport, Gerald Payne en Toby Mortimer onderschatten allemaal hoezeer Danny vastbesloten is om wraak te nemen en hoe Beth volhoudt om het recht zijn loop te laten krijgen, waardoor alle vier de hoofdpersonen voor hun leven moeten vrezen.
^

De vierde macht
De vierde macht-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : (2021)  
isbn : 9788726487978  
pagina's : 570  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 - 10 augustus 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De machtigste mediamagnaten ter wereld – wie van hen gaat winnen? Op het eerste gezicht lijken Richard Armstrong en Keith Townsend weinig gemeen te hebben. Eén is de zoon van een boer, die niet kon lezen of schrijven, uit een land verwoest door een vreselijke oorlog. Hij is een oplichter, een dief, die zelfs van identiteit verandert als hem dat tijdelijk voordeel oplevert. De ander groeide op in een groot huis aan de andere kant van de wereld waar de oorlog niet meer dan een krantenbericht was, telg van een bekende familie, die zijn hele jeugd voorbereid werd op een belangrijke openbare functie. Maar ze hebben één ding gemeen. Beiden zijn gokkers. En beiden riskeren ze alles in hun strijd om eigenaar te worden van het grootste krantenimperium ter wereld. Gebaseerd op de rivaliteit tussen Rupert Murdoch and Robert Maxwell.
^

Kane en Abel
Kane en Abel-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Kane and Abel (1979)  
isbn : 9789027493606  
pagina's : 656  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 16 augustus 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Deze roman vertelt het levensverhaal van twee mannen: William Kane, een schatrijke bankier, en Abel Rosnovski (geboren Wladek Koskiewicz), een uit Polen naar Amerika geë:migreerde armoedzaaier, die erin slaagt een keten van luxueuze hotels op te bouwen.
Beiden zijn geboren in 1906. William - scherpzinnig en ondernemend - stamt uit een oud en gerespecteerd bankiersgeslacht in Boston. Abel wordt als pasgeboren baby gevonden in een Pools bos, geadopteerd door een stropersgezin en later opgenomen in het kasteel van de welgestelde baron Rosnovski.

Terwijl William ernaar streeft de financiële prestaties van zijn vader nog te overtreffen en Abel tracht om tot maatschappelijk aanzien en publieke erkenning te geraken, volgt ieder zijn eigen weg om het gestelde doel te bereiken.

William maakt zijn eerste miljoen in de effectenhandel, wordt directeur van zijn vaders bank en huwt een society-schoonheid. Abel start zijn carrière als kelner in een Newyorks hotel, bezoekt de avondschool, krijgt zijn eerste grote kans een fortuin binnen te halen en trouwt met een Poolse immigrante.
Als Abel genoopt is de financiële steun van William in te roepen, loopt dit uit op een onherstelbare breuk tussen beiden. Er ontwikkelt zich een wederzijdse haat die de voedingsbodem legt voor een confrontatie welke de gehele financiële wereld op zijn grondvesten doet schudden en naar een eind voert, dat zowel tragisch als schokkend is.
^

De verloren dochter
De verloren dochter-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : The prodigal daughter (1982)  
isbn : 9789027459947  
pagina's : 388  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 05 april 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Florentyna, elf jaar oud, kondigt aan dat ze president van de Verenigde Staten van Amerika wil worden. Ze is de dochter van Abel Rosnovski, ooit een arme Poolse emigrant, nu welvarend hotelmagnaat.
Florentyna groeit op in de turbulente jaren dertig en veertig. Ze wordt verliefd op Richard, de zoon van de invloedrijke bankier William Kane. Kane en Abel bestrijden elkaar al jarenlang op leven en dood.
Als Florentyna en Richard trouwen, verstoten de beide vaders hun kinderen. Volledig berooid moeten zij hun bestaan op eigen kracht opbouwen.
Florentyna zet met een geleend beginkapitaaltje een keten sjieke modewinkels op. Richard werkt zich bekwaam naar de top van het bankwezen. Pas vele jaren later zijn de financiële zorgen definitief van de baan. Florentyna voelt dat ze nu klaar is voor de politiek.
^

Het verzwegen complot
Het verzwegen complot-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Shall we tell the President? (1986)  
isbn : 9788726487930  
pagina's : 189  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 05 - 08 april 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Nog 6 dagen, 13 uur en 37 minuten te gaan...
Aan het slot van De verloren dochter wordt Florentyna Kane tot president gekozen - de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Na decennialange strijd, opoffering en persoonlijke tragedies heeft ze eindelijk haar doel bereikt. Maar al terwijl ze haar inaugurele toespraak houdt, zweren haar tegenstanders samen om haar voorgoed het zwijgen op te leggen.
Op een avond hoort de FBI om 17.30 uur van een complot om haar te vermoorden - de 1572ste soortgelijke dreiging in een jaar. Om 20.30 uur zijn vijf mensen van alle details op de hoogte. Om 21.30 uur zijn vier van hen dood. Slechts één man, FBI-agent Mark Andrews, weet wanneer de moordenaars zullen toeslaan en zelfs hij weet niet waar of hoe en, nog belangrijker, wie ze zijn.
Hij heeft slechts zes dagen tijd om de senator op te sporen die het hart vormt van de koelbloedige samenzwering. Zes dagen waarin hij geen tijd kan verspillen, geen spoor mag achterlaten en niemand kan vertrouwen. Zes dagen om de wisse dood van de president te voorkomen. Eén verkeerd woord, één foute zet en een natie en een droom zullen in rook opgaan.
^

Geen top te hoog
Geen top te hoog-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : As the crow flies (1991)  
isbn : 9789024647996  
pagina's : 544  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 07 - 15 september 2022  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Terwijl Charlie Trumper opgroeit in de sloppenwijken van Oost-Londen, droomt hij ervan op een dag de groente- en fruitkar van zijn grootvader te runnen. Die dag komt plotseling wanneer zijn grootvader sterft en hem het vastgelopen bedrijf achterlaat. Met de hulp van Becky Salmon, een ondernemende jonge vrouw, wil Charlie naam maken als "De Eerlijke Handelaar". Maar het meedogenloze begin van de Eerste Wereldoorlog brengt Charlie ver van huis en op het pad van een gevaarlijke vijand wiens kwaadaardige erfenis Charlie en zijn familie al generaties lang volgt. Zich afspelende op drie contintenten in een tijdspan van 60 jaar, brengt Geen top te hoog een prachtig verhaal tot leven over een arme groenteventer die het brengt tot warenhuismagnaat in een snel veranderende eeuw.
^

De eerste onder gelijken
De eerste onder gelijken-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : First among equals (1984)  
isbn : 9789022954508  
pagina's : 384  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 18 - 21 oktober 2022  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
De harde strijd om het premierschap van Engeland...
In 1964 komen vier jonge, ambitieuze, aankomende politici in de back benches van het parlement terecht. Vanuit zeer verschillende achtergronden werken zij zich langzaam maar zeker naar de top. Hun weg is moeizaam en lang, maar gaandeweg - soms op harde en confronterende wijze - leren zij het klappen van de politieke zweep kennen.
Zo ervaart de é´n dat hij beter niet zo vroeg had kunnen trouwen: hij komt in betere kringen terecht en zijn vrouw, die daarin niet meegegroeid is, wordt een blok aan zijn been. De ander leert dat prostitueebezoek niet aan te bevelen is. Ook contacten met projectontwikkelaars en verhoudingen met naaste collega's kunnen een ambitieuze politicus in een chantabele positie brengen.

In 1992, de vier hebben zich ondanks alles weten te handhaven, moet de Britse koning Charles III een nieuwe prime-minister aanstellen. Wie van de vier zal uiteindelijk de zwaar bevochten positie bereiken?
^

Wie niet waagt (William Warwick #1)
Wie niet waagt-Jeffrey Archer auteur : Archer, Jeffrey  
oorspronkelijke titel : Nothing ventured (2019)  
isbn : 9789402708967  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 06 - 10 mei 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als een jonge rechercheur de diefstal van een Rembrandt onderzoekt, staat hij al snel voor een onmogelijke keuze...
Londen, 1979. William Warwick, zoon van een invloedrijke en welgestelde advocaat, heeft van jongs af aan een droom: het tot rechercheur bij Scotland Yard schoppen, tot ongenoegen van zijn vader. Als hij jaren later zijn eerste diensten draait in de straten van Londen, kan hij niet trotser zijn.
Door zijn kennis wordt kunstliefhebber William al snel overgeplaatst naar de afdeling kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van een van de grootste vervalsers ooit. Tijdens zijn onderzoek naar een fraudezaak en de diefstal van een Rembrandt ontmoet William de knappe en gevatte museumgids Beth, en de twee worden verliefd. Maar een geheim omringt hen en werpt schaduwen op de prille liefde. William staat voor de moeilijkste taak van zijn leven...
^

Reisverslag van een kat
Reisverslag van een kat-Hiro Arikawa auteur : Arikawa, Hiro  
oorspronkelijke titel : 旅猫リポート (2012)  
isbn : 9789026341281  
pagina's : 238  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 19 - 22 augustus 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Dit boek is zo lief en mooi, we kunnen het haast niet onder woorden brengen, maar we proberen het toch.

Het hartverwarmende Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa vertelt over de roadtrip van Nana de kat.
Nana weet niet waar hij naartoe gaat en waarom ze de reis maken. Maar het betekent wel dat hij voor in een zilverkleurig busje mag zitten naast zijn baasje Satoru. Samen doorkruisen ze Japan en logeren bij oude vrienden. Ze komen bij een norse boer die in katten niets meer dan rattenvangers ziet; bij een hartelijk echtpaar met een B&B waar huisdieren welkom zijn; bij een treurige man die net verlaten is door zijn vrouw. Maar waarom zijn ze op reis? En waarom is iedereen zo geïnteresseerd in Nana? Wanneer Nana erachter komt, breekt zijn kleine hartje en hij zet alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen.

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa is een ode aan het leven en vriendschap en aan de kleine dingen die soms de grootste vreugde geven.
^

Iene Miene Mutte (Helen Grace, #1)
Iene Miene Mutte-M.J. Arlidge auteur : Arlidge, M.J.  
oorspronkelijke titel : Eeny meeny (2014)  
isbn : 9789022576229  
pagina's : 384  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 25 - 31 maart 2021  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De een leeft, de ander sterft... kies maar.
Een meisje komt halfdood een bos uit rennen, Haar verhaal is nog gruwelijker dan de ergste nachtmerrie, maar alles wat ze vertelt is waar. Enkele dagen later duikt er een tweede slachtoffer op, compleet in shock. Er lijkt een verband te zijn. In tweetallen worden mensen ontvoerd, gevangen gehouden en uitgehongerd, waarna ze een duivels dilemma krijgen voorgelegd: een ander doden of zelf gedood worden.
Inspecteur Helen Grace en haar team beseffen dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen als visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De plaats van het misdrijf blijkt zorgvuldig uitgedacht, maar de slachtoffers lijken lukraak gekozen. En toch moet iets hen met elkaar verbinden...
^

Piep zei de muis (Helen Grace, #2)
Piep zei de muis-M.J. Arlidge auteur : Arlidge, M.J.  
oorspronkelijke titel : Pop goes the weasel (2014)  
isbn : 9789022578520  
pagina's : 384  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 01 - 06 april 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Vader was niet thuis...
In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Maar waarom is een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis? De media hebben het over de omgekeerde Jack de Ripper: een seriemoordenaar die aast op vaders met dubbele agenda's.
Inspecteur Helen Grace ziet de woede die uit de moorden spreekt. Wat ze niet voorziet is hoe labiel de dader is - of wat haar tijdens het werk aan deze zaak allemaal nog te wachten staat.
^

De ontembare
De ontembare-Guillermo Arriaga auteur : Arriaga, Guillermo  
oorspronkelijke titel : El salvaje (2016)  
isbn : 9789025450953  
pagina's : 832  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 27 maart - 02 april 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Juan Guillermo's rauwe leven speelt zich af op de daken van Mexico-Stad. De dood van zijn oudere broer is een enorme klap voor hem. Vier jaar later zijn ook zijn ouders en grootmoeder dood. Hij wil wraak voor de moord op zijn familie door een club fanatiek religieuze jongens uit zijn wijk.

De achtergrond van het verhaal is er een van repressie, politiecorruptie en -geweld, en kerkelijke inmenging waar die niet hoort. Duizenden kilometers verderop jaagt een Inuit geobsedeerd, en met gevaar voor eigen leven, op een beruchte grijze wolf in het hoge noorden van Canada. Zon, stof en lawaai wisselen zich af met sneeuw, ijs en oorverdovende stilte. Voor beiden is het een rite de passage, episch en intiem tegelijk.
^

Andermans huis
Anderans huis-Silvio d'Arzo auteur : Arzo, Silvio d'  
oorspronkelijke titel : Casa d'altri (1952)  
isbn : 9789055157853  
pagina's : 92  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 14 - 16 februari 2009  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De pastoor van het gehucht Montelice, zeven huizen in de Apennijnen, ziet op een dag een oude vrouw bij het kanaal. Vergezeld door haar geit legt zij elke dag kilometers door de bergen af om bij de wasplaats de kleding van de dorpsbewoners te wassen. Ook wast ze voor de slager de darmen van varkens. De oude man raakt geïntrigeerd door de vrouw, Zelinda. Zelinda stelt op haar beurt de pastoor een belangrijke vraag, die de oude man ernstig in vertwijfeling brengt.
^

De vrouw die ik nooit was
De vrouw die ik nooit was-Majgull Axelsson auteur : Axelsson, Majgull  
oorspronkelijke titel : Den jag aldrig var (2004)  
isbn : 9044506048  
pagina's : 382  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 04 - 16 december 2005  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Mary Sundin is minister van Ontwikkelingssamenwerking. Als ze in een Oost-Europese stad op een congres over vrouwenhandel en prostitutie een toespraak moet houden, klapt ze dicht. De pers suggereert dat het te maken heeft met de recente onthulling dat Mary's man zeven jaar geleden tijdens een bezoek aan een minderjarige prostituee uit het raam is gevallen en zijn nek heeft gebroken. Mary besluit af te treden en bezint zich op haar toekomst.
^