G
 
Zomerliefde
Zomerliefde-Patricia Gaffney auteur : Gaffney, Patricia  
oorspronkelijke titel : The goodbye summer (2004)  
isbn : 9789044312126  
pagina's : 398  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 01 - 13 juni 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De Amerikaanse, wat wereldvreemde, naïeve muzieklerares Caddie (32) woont nog steeds bij haar excentrieke grootmoeder, een kunstenares, die haar van jongs af aan heeft opgevoed. Als haar grootmoeder een been breekt en besluit te revalideren in een particulier verzorginghuis, staat Caddie voor het eerst op eigen benen. Ze ontdekt zichzelf en de wereld, wordt verliefd, bloeit op, maar de liefde loopt niet goed af. Haar vriendschappen met de voornamelijk oudere bewoners van het verzorgingshuis en speciaal met Henry Magill, een van een auto-ongeluk revaliderende dertiger, helpen haar eroverheen.
^

Süskind
Süskind-Alex van Galen auteur : Galen, Alex van  
oorspronkelijke titel : Süskind (2011)  
isbn : 9789029579216  
pagina's : 259  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 26 februari - 04 maart 2012  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Het waargebeurde verhaal van de Joodse verzetsheld Walter Süskind, beschreven door Alex van Galen, vrij naar de gelijknamige speelfilm.
1942. In het door de nazi's bezette Amsterdam wordt Walter Süskind aangesteld als hoofd van de Hollandsche Schouwburg. In opdracht van de Joodsche Raad regelt hij dat zijn Joodse medeburgers vanuit de schouwburg op transport worden gesteld naar Westerbork, zogenaamd om in Duitsland te gaan werken.
Maar als Walter ter ore komt welk lot ze in werkelijkheid te wachten staat, besluit hij een levensgevaarlijk dubbelspel te spelen. Hij sluit vriendschap met de hoge SS-officier Aus der Fünten en zoekt tegelijkertijd aansluiting bij de illegaliteit. Gebruikmakend van zijn positie in de schouwburg probeert hij een groot aantal kinderen van een wisse dood te redden.
Terwijl de razzia's toenemen en het net zich verder sluit rond de Joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is.
^

Onvoltooid verleden
Onvoltooid verleden-Meg Gardiner auteur : Gardiner, Meg  
oorspronkelijke titel : Mission Canyon (2003)  
isbn : 9789022535493  
pagina's : 316  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 28 december 2003 - 04 januari 2004  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Bij een ongeluk heeft Jesse Blackburn een dwarslaesie opgelopen. Zijn vriend is omgekomen. Franklin Brand, de veroorzaker van het ongeluk, keert terug naar Santa Barbara en Jesse en zijn vriendin Evan zijn vastbesloten hem veroordeeld te krijgen, zeker als blijkt dat het ongeluk met opzet veroorzaakt moet zijn. Sporen wijzen naar een bedrijf dat computerbeveiligingen maakt, en waar dingen gebeuren die wijzen op afpersing en witwaspraktijken. En niet alleen Franklin Brand, maar ook een aantal zeer gewelddadige mensen blijken erbij betrokken te zijn, die voor niets terugdeinzen. Zij blijken met hun technische hulpmiddelen levens kapot te kunnen maken.
^

Tegen de stroom in
Tegen de stroom in-Katy Gardner auteur : Gardner, Katy  
oorspronkelijke titel : The mermaid's purse (2003)  
isbn : 9789022536902  
pagina's : 288  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 15 - 19 augustus 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Historica Cass wil niet meer met de stroom mee gaan en neemt tegen de zin van vriend Matt, met wie ze in Londen woont, een baan aan als universitair docente in Brighton. Dat valt tegen: ze heeft lastige studenten, afstandelijke collega's, Matt wil niet naar Brighton komen en ze krijgt last van rare telefoontjes en een stalker, wat haar onzeker maakt en confronteert met oud zeer. Ze verdenkt haar beste student Alec, wat wordt gevoed door een studente die haar om onderdak vraagt. Als uitkomt wie Beth eigenlijk is, volgt een gebeurtenis waardoor Cass aan de verwerking van een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd kan beginnen
^

Spaar het meisje (Detective D.D. Warren-reeks #4)
Spaar het meisje-Lisa Gardner auteur : Gardner, Lisa  
oorspronkelijke titel : Live to tell (2010)  
isbn : 9789044336191  
pagina's : 415  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 13 - 29 juni 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op een warme zomernacht worden in een arbeidersbuurt van Boston vier leden van een gezin op brute wijze vermoord. Het leven van de vader - en mogelijke verdachte hangt aan een zijden draadje. Rechercheur D.D. Warren weet één ding zeker: er is meer aan de hand. Danielle Burton is een toegewijde verpleegster die hulp biedt aan gewelddadige kinderen op een gesloten psychiatrische afdeling. Zelf wordt ze achtervolgd door een familietragedie die vijfentwintig jaar geleden haar leven verwoestte. Wanneer D.D. Warren de psychiatrische inrichting bezoekt, beseft Danielle dat haar nachtmerrie nog niet voorbij is. Zij blijft geobsedeerd door de vraag: waarom heeft haar vader háár leven gespaard?
^

Zonder angst (D.D. Warren-reeks #5)
Zonder angst-Lisa Gardner auteur : Gardner, Lisa  
oorspronkelijke titel : Fear nothing (2014)  
isbn : 9789023491194  
pagina's : 446  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 12 - 14 mei 2020  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Detective D.D. Warren raakt gewond bij het intensieve onderzoek naar moorden die verdacht veel lijken op die van seriemoordenaar Harry Day. Alleen: Harry Day is al veertig jaar dood. Het spoor leidt naar zijn twee dochters. Shana Day trad in haar vaders voetsporen en zit al jaren vast voor meerdere moorden. Zijn andere dochter Adeline werkt inmiddels als psychiater en heeft een zeldzame genetische aandoening waardoor ze geen pijn kan voelen. D.D. Warren gaat op bezoek bij Adeline. Hoe kan haar zus, die al tien jaar eenzaam is opgesloten, de belangrijkste verdachte zijn voor deze brute moorden? Of is Adeline zelf misschien beïnvloed door haar vader?
^

Achter je (FBI Profilers Quincy en Conner-reeks #7)
Achter je-Lisa Gardner auteur : Gardner, Lisa  
oorspronkelijke titel : Right behind you (2017)  
isbn : 9789403106908  
pagina's : 448  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 03 - 06 mei 2020  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Acht jaar geleden vermoordde Sharlahs broer hun beide ouders, om zijn eigen leven en dat van zijn zusje te redden. Sharlah werd geadopteerd door de FBI-profilers Pierce Quincy en Rainie Conner, en zag haar broer nooit meer terug.
Maar nu worden Pierce en Rainie opgeroepen na een schietpartij in het plaatselijke tankstation, de dader is op de vlucht geslagen. Alles wijst erop dat de broer van Sharlah de dader is, en iedereen vraagt zich af waarom hij opnieuw aan het moorden is geslagen.
Voor de dertienjarige Sharlah is dit dé kans om weer in contact te komen met haar broer, en eindelijk inzicht te krijgen in die zwarte nacht waarin hun beide ouders omkwamen. Maar ze weet ook als geen ander dat het werkelijke gevaar altijd dichterij is dan je denkt.
^

Ik mis mezelf
Ik mis mezelf -Lisa Genova auteur : Genova, Lisa  
oorspronkelijke titel : Still Alice (2008)  
isbn : 9789049951061  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 20 - 24 oktober 2011  
mijn waardering : 9+  
Korte beschrijving:
Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. Ze leeft in een heden dat soms even mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is. Ik mis mezelf beschrijft op indrukwekkende wijze hoe Alice' wereld uit elkaar valt, en hoe ze in het puin terugvindt wat echt belangrijk is.
^

Als afscheid pijn doet
Als afscheid pijn doet -Maria Genova auteur : Genova, Maria en Borggreve, Tanja  
oorspronkelijke titel : Als afscheid pijn doet (2016)  
isbn : 9789089756213  
pagina's : 256  
nur : Waargebeurd verhaal  
leesperiode : 07 - 09 januari 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het schuldgevoel van de achterblijver

Iedere dag ondernemen ruim honderd mensen een poging tot zelfmoord. Tanja was nog geen dertig toen haar moeder, haar broer en de vader van haar dochtertje zelfmoord probeerden te plegen. Twee van hen lukte het.

Tanja wordt op haar achttiende verjaardag op ruwe wijze geconfronteerd met de dood als haar depressieve moeder van een brug probeert te springen. Als daarna haar altijd lieve en vrolijke broer plotseling zelfmoord pleegt, is ze helemaal van streek. Waarom? Na lang speuren ontdekt Tanja de schokkende waarheid.
Wanneer ze nog midden in het verwerkingsproces zit, slaat het noodlot opnieuw toe. Haar ex, de vader van haar dochtertje, probeert zijn nieuwe vriendin te vermoorden. Daarna springt hij van een flat af. Voelt Tanja zich schuldig omdat haar dierbaren zelfmoord plegen? En hoe moet ze de waarheid aan haar vijfjarige dochtertje vertellen? Wanneer is het goede moment?
^

In handen van de vijand (Inspecteur Lynley-reeks #8)
In handen van de vijand-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : In the presence of the enemy (1996)  
isbn : 9022987264  
pagina's : 610  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 08 - 22 augustus 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Charlotte, het tienjarige dochtertje van parlementslid Evelyn Brown, verdwijnt op raadselachtige wijze. Al snel ontvangen beide ouders een dreigbrief van de kidnapper: als zij zijn eisen niet inwilligen, zal het kind sterven... Eve is niet bereid te geloven dat Charlotte werkelijk in handen van een vreemde is gevallen: zij is ervan overtuigd dat Charlottes vader, Dennis Luxford, hierachter zit. Dennis, hoofdredacteur van het op sensatie gerichte dagblad The Source, is er immers voortdurend op uit Eve onderuit te halen. Dennis, meent Eve, is op een politieke rel uit die haar zal dwingen af te treden als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Zij weigert dan ook pertinent de politie in te schakelen. Totdat het lijkje van Charlotte aanspoelt... Inspecteur Thomas Lynley staat nu voor een bijna onmogelijke taak: hij is veel te laat ingeschakeld, dus de meeste sporen van de misdaad zijn allang uitgewist. En tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens aan banden gelegd door vertegenwoordigers van de regering, die elke beweging registreren...
^

In de ban van bedrog (Inspecteur Lynley-reeks #9)
In de ban van bedrog-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Deception on his mind (1997)  
isbn : 9022987272  
pagina's : 648  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 01 - 31 maart 2009  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
In de badplaats Balford-le-Nez wordt het lijk van een Pakistaanse man gevonden, een vondst die verstrekkende gevolgen heeft. Niet alleen levert het politieonderzoek door inspecteur Emily Barlow en brigadier Barbara Havers een groot aantal verdachten op, de moord leidt ook tot raciale spanningen en tot spanningen binnen de Pakistaanse gemeenschap.
^

In volmaakte stilte (Inspecteur Lynley-reeks #13)
In volmaakte stilte-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : With no one as witness (2004)  
isbn : 9789022992531  
pagina's : 648  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 23 juli 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In Londen heeft een seriemoordenaar het op jonge jongens voorzien. De slachtoffers worden op verschillende plaatsen in de stad gevonden met geblakerde handen en zonder navel. De eerste drie slachtoffers waren zwart, en pas bij het vierde, eerste blanke slachtoffer, wordt ontdekt dat het om een seriemoordenaar gaat. De media en de politiek zitten er bovenop en inspecteur Lynley en zijn assistente Havers (nog steeds gedegradeerd) werken onder zware druk. Bovendien moeten ze samenwerken met een profiler en de pers. De zwarte sergeant Winston Nkata wordt om politieke redenen, zeer tegen zijn zin, in het onderzoek naar voren geschoven. Sporen leiden naar een centrum voor ontspoorde jongeren en een pedofilienetwerk, en ondertussen vallen er nog meer slachtoffers. Dan geven plotselinge dramatische ontwikkelingen in de levens van Georges vaste hoofdpersonen de moordenaar vrij spel en verandert de Havers-Lynley-serie voorgoed.
^

In wankel evenwicht (Inspecteur Lynley-reeks #15)
In wankel evenwicht-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Careless in red (2008)  
isbn : 9789022997581  
pagina's : 578  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 januari - 04 februari 2023  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Na de dood van zijn vrouw heeft Thomas Lynley ontslag genomen bij New Scotland Yard. Met niet meer bij zich dan een rugzak trekt hij al een maand te voet door Cornwall, om alleen te zijn met zijn gedachten. Maar terwijl hij op een rotspad langs de kust naar de golven in de diepte staart, ziet hij op een rots beneden hem het lichaam van een jongen liggen. Dood.
Zodra rechercheur Bea Hannaford van de plaatselijke politie erachter komt wie Lynley is, wil ze hem niet laten gaan. New Scotland Yard heeft zijn ontslag niet geaccepteerd en dus is Lynley nog steeds politieman, en zij kan zijn hulp goed gebruiken. En Lynley - het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan - is door de hele zaak geïntrigeerd. Wanneer Barbara Havers zich bij hem voegt, begint een speurtocht binnen een kleine gemeenschap waar geheimen uit heden en verleden zich opstapelen.
^

Lichaam van de dood (Inspecteur Lynley-reeks #16)
Lichaam van de dood-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : This body of death (2010)  
isbn : 9789400502437  
pagina's : 622  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 23 juli 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Terwijl inspecteur Thomas Lynley nog met buitengewoon verlof is nadat zijn vrouw is vermoord, wordt Isabelle Ardery als zijn tijdelijke vervanger binnengehaald bij de Londense politie. Wanneer een lichaam wordt gevonden op een begraafplaats in Stoke Newington, krijgt Isabelle de kans om te laten zien wat ze waard is. Maar om zo snel mogelijk resultaat te boeken, moet zij toch eerst Lynley overtuigen terug te keren... De zaak wordt er niet eenvoudiger op door enkele recente PR-flaters van de Londense politie die het zelfvertrouwen ernstig hebben ondermijnd. Isabelle staat onder constante druk van de media, en snel, misschien wel te snel, wijst ze dan ook een wel erg voor de hand liggende verdachte aan voor de moord. Het onderzoek leidt Lynley en Havers intussen naar het natuurgebied New Forest. De oplossing lijkt te liggen in een geweldsdelict dat jaren geleden plaatsvond. Een zaak die een even tragische als schokkende afloop zal krijgen.
^

De straf die ze verdient (Inspecteur Lynley-reeks #20)
De straf die ze verdient-Elizabeth George auteur : George, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : The punishment she deserves (2018)  
isbn : 9789400508514  
pagina's : 730  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 augustus - 17 september 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De burgers van het Engelse stadje Ludlow zijn diep geschokt als de plaatselijke diaken beschuldigd wordt van een ernstig misdrijf en gearresteerd wordt. Kort daarna wordt hij dood in zijn cel gevonden. In opdracht van Scotland Yard probeert sergeant Barbara Havers enig licht te werpen op het mysterieuze incident. In het begin wijst alles op de zelfmoord van een wanhopig man, maar Havers en inspecteur Thomas Lynley twijfelen daaraan. Samen nemen ze een kijkje achter de idyllische façade van Ludlow en ontdekken dat bijna iedereen er iets te verbergen heeft...
^

De onderstroom
De Onderstroom-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : Things we knew were true (2003)  
isbn : 9022541975  
pagina's : 302  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 20 mei - 01 juni 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Hoofdpersoon is Edie Jennings, een onhandige, dromerige puber, de middelste van drie zusjes met een aantrekkelijke, charmante moeder, en een wat onbeholpen, teruggetrokken vader. Juist als Edie midden in haar eerste, heftige verliefdheid zit, pleegt haar vader zelfmoord, een traumatische gebeurtenis die haar leven en dat van haar zusjes blijvend beïnvloedt. Jaren later komen de inmiddels volwassen zusters bij elkaar, ieder met hun eigen herinneringen aan die verschrikkelijke gebeurtenis. Dan pas wordt het waarom duidelijk.
^

Het voorbijgaan
Het Voorbijgaan-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : Solace (2004)  
isbn : 9022540448  
pagina's : 304  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 21 - 27 december 2004  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Het huwelijk van Irene en Adrian is na zo'n tien jaar een sleur geworden, ze hebben hun handen vol aan hun werk en drie dochters. Als Adrian een verhouding blijkt te hebben met een aantrekkelijke jonge vrouw, Frankie, stort Irenes wereld in. Ze is een en al woede, wanhoop, onmacht en frustratie, ze voelt zich oud, aan de kant gezet, in de steek gelaten en vernederd. Na de scheiding gaat ze door een diep dal, ze staat er alleen voor, heeft moeite met de enthousiaste verhalen van haar kinderen over Frankie en voelt zich eenzaam. Als Adrian en Frankie de kinderen meenemen voor een lange vakantie in Australië, stort ze in. Een vakantie in Frankrijk - waar haar broer halsoverkop trouwt omdat zijn vriendin borstkanker heeft - en de romantische belangstelling van twee mannen brengen weer wat licht en evenwicht in haar leven.
^

In het maanlicht
In het Maanlicht-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : Simple in the moonlight (2006)  
isbn : 9022543757  
pagina's : 383  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 05 - 14 november 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Gaby brengt haar zoon naar de universiteit. Tegen haar gewoonte in keert ze die ochtend echter niet direct terug naar haar man en huis in Londen, maar springt ze op de trein. Deze voert haar naar een afgelegen dorp waar ze op zoek gaat naar Nancy, een vriendin die ze lang geleden uit het oog is verloren. Ongeveer twintig jaar geleden verdween Nancy op mysterieuze wijze uit Gaby's leven. Maar deze nieuwe ontmoeting zet hun levens op zijn kop...
^

Het weerzien
Het weerzien-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : The middle place (2008)  
isbn : 9789022558911  
pagina's : 334  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 29 september - 18 oktober 2014  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Na een stukgelopen relatie in Italië woont Marnie weer in Londen, waar ze in een piepklein poppenmuseum werkt. Als ze op een ochtend onverwacht een telefoontje krijgt van Oliver, haar grote jeugdliefde, is dat het begin van Marnies terugkeer naar het verleden. Ralph, de gezamenlijke jeugdvriend van Marnie en Oliver, blijkt ernstig ziek. Om bij hem te kunnen zijn in deze zware periode, vertrekt Marnie naar Ralphs buitenhuis in Schotland. Hier komen de herinneringen aan haar jeugdjaren in alle hevigheid naar boven: Marnies gevoelens voor Oliver en Ralphs onbeantwoorde liefde voor Marnie. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd, waarom is het contact tussen de drie ooit verbroken en kunnen ze het verleden achter zich laten? Het weerzien is een prachtig verhaal over vriendschap, liefde, loyaliteit en de kracht van herinneringen.
^

Huis van herinneringen
Huis van herinneringen-Nicci Gerrard auteur : Gerrard, Nicci  
oorspronkelijke titel : The twilight hour (2014)  
isbn : 9789022558416  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 01 - 31 december 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Eleanors kinderen vinden het de hoogste tijd dat hun halfblinde, vierennegentig jaar oude moeder naar een verzorgingshuis gaat. Eleanor stemt daarmee in, maar staat erop haar bezittingen zelf uit te zoeken, in plaats van die taak aan de familie over te laten. Ze heeft namelijk het een en ander te verbergen. Nadat haar eerste poging om haar geheimen te vernietigen eindigt in een bijna fatale brand, draagt haar kleinzoon zijn vriend Peter voor om haar te helpen.

Samen met Eleanor sorteert Peter geduldig alle oude brieven en foto's. Wanneer ze stuiten op een stapeltje liefdesbrieven wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij weet de oude dame zo ver te krijgen dat ze het grote geheim van haar leven met hem deelt. Terwijl Eleanor vertelt komt het verleden weer tot leven: de oorlog, waarin een gepassioneerde maar onmogelijke liefde opbloeide die vele levens daarna bepaal...
^

De chirurg (Rizzoli & Isles-reeks #1)
De Chirurg-Tess Gerritsen auteur : Gerritsen, Tess  
oorspronkelijke titel : The surgeon (2001)  
isbn : 9044307118  
pagina's : 316  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 26 maart - 06 april 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
's Nachts dringt De Chirurg de slaapkamers van nietsvermoedende vrouwen binnen en laat hen onvoorstelbare verschrikkingen ondergaan. De enige hoop van de politie is dokter Catherine Cordell, slachtoffer van een identieke misdaad. Twee jaar geleden schoot ze haar aanrander neer. Catherines wereld stort in als deze nieuwe moordenaar de details van toen blijkt te kennen. Kan rechercheur Thomas Moore haar beschermen tegen deze nietsontziende jager?
^

De leerling (Rizzoli & Isles-reeks #2)
De Leerling-Tess Gerritsen auteur : Gerritsen, Tess  
oorspronkelijke titel : The apprentice (2002)  
isbn : 9044308122  
pagina's : 320  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 10 - 21 mei 2009  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Boston wordt geteisterd door een reeks schokkende misdaden die eindigen in ontvoering en dood. Het patroon suggereert dat er één man aan het werk is: seriemoordenaar Warren Hoyt, bijgenaamd 'De Chirurg', die echter onlangs achter de tralies is verdwenen. Rechercheur Jane Rizzoli vermoedt dat er een leerling van Hoyt rondwaart, die gebruik maakt van zijn gruwelijke methoden. Maar Jane houdt er geen rekening mee dat ze zelf wel eens het doelwit zou kunnen worden. Als Hoyt plotseling op vrije voeten komt, voegt hij zich bij zijn mysterieuze bloedbroeder in een nietsontziende vendetta....
^

De zondares (Rizzoli & Isles-reeks #3)
De zondares-Tess Gerritsen auteur : Gerritsen, Tess  
oorspronkelijke titel : The sinner (2003)  
isbn : 9789044312867  
pagina's : 320  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 - 17 april 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Gij zult niet doden...
Binnen de muren van een klooster heeft een afschuwelijk bloedbad plaatsgevonden. In de sneeuw vindt men twee nonnen, de één dood, de ander levensgevaarlijk gewond. De beestachtige misdaad lijkt zonder motief.
Maar de autopsie van de dode vrouw door patholoog-anatoom Maura Isles levert een schokkende verrassing op: de twintigjarige zuster Camille was zwanger voordat ze werd vermoord.
Terwijl lang begraven geheimen aan het licht komen, leidt het speurwerk van Maura Isles onafwendbaar naar de kern van het mysterie, en naar een verbijsterende onthulling.
^

Verdwijn (Rizzoli & Isles-reeks #5)
Verdwijn-Tess Gerritsen auteur : Gerritsen, Tess  
oorspronkelijke titel : Vanish (2005)  
isbn : 9789044318296  
pagina's : 351  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 - 26 augustus 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Als patholoog-anatoom Maura Isles een lijkenzak open ritst, krijgt ze de schrik van haar leven. Het lijk opent de ogen. De nog levende vrouw wordt bliksemsnel naar het ziekenhuis overgebracht. Maar dan verandert wat een dode leek in iets dodelijks. Op koelbloedige wijze vermoordt ze een bewaker en gijzelt enkele personen, onder wie een zwangere patiënt: rechercheur Jane Rizzoli. Wie is deze gewelddadige vrouw en wat wil ze? Terwijl de uren van zinderende spanning doortikken, voegt Maura zich bij Jane's echtgenoot, FBI-agent Gabriel Dean. Alleen Jane, in de val met de gewapende vrouw, bezit de sleutel tot het mysterie...
^

De Mefisto club (Rizzoli & Isles-reeks #6)
De Mefisto Club-Tess Gerritsen auteur : Gerritsen, Tess  
oorspronkelijke titel : The Mephisto Club (2006)  
isbn : 9789044319743  
pagina's : 351  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 06 - 28 maart 2010  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Op kerstavond worden Rizzoli en Isles bij het verminkte lijk van een jonge vrouw geroepen . Ze is onthoofd, haar linkerhand is afgehakt, op de muur staan drie kruisen ondersteboven, met daaronder in spiegelschrift het woord peccavi, Latijn voor: ik heb gezondigd. Het onderzoek leidt naar de Mefisto Club, een groepje mensen dat zich bezighoudt met het bestuderen en bestrijden van het 'Kwaad'. Zij zeggen bewijs te hebben dat demonen in mensengedaante op de wereld rondlopen. Meer moorden volgen. In de tweede verhaallijn komt een merkwaardige vijftienjarige jongen na de dood van zijn vader bij zijn oom en tante te wonen. Jaren later is zijn nichtje op de vlucht voor hem.
^

Nachtvlucht
Nachtvlucht-John Gilstrap auteur : Gilstrap, John  
oorspronkelijke titel : Scott free (2002)  
isbn : 9789022533451  
pagina's : 332  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 12 - 20 september 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Scott O'Toole, zestien jaar oud, stort neer met een vliegtuigje in de bossen van de Rocky Mountains. Scott overleeft de crash, maar zijn vriend de piloot niet. Dan begint een barre tocht door de sneeuw om te overleven. Maar dat is nog niet alles. Als hij een afgelegen huis bereikt, wordt er op hem geschoten en een huiveringwekkende periode staat Scott te wachten. Vol vaart geschreven avontuur, in deze tijd spelend in het gebied rondom een mondain ski-oord in de VS.
^

De eenzaamheid van de priemgetallen
De eenzaamheid van de priemgetallen-Paolo Giordano auteur : Giordano, Paolo  
oorspronkelijke titel : La solitudine dei numeri primi (2008)  
isbn : 9789023434962  
pagina's : 318  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 13 - 18 juni 2010  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been. Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.
^

In tijden van besmetting
In tijden van besmetting-Paolo Giordano auteur : Giordano, Paolo  
oorspronkelijke titel : Nel contagio (2020)  
isbn : 9789403198309  
pagina's : 80  
nur : 600 = Non-fictie informatief  
leesperiode : 09 december 2021  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay over het virus dat ons allen in zijn greep houdt...

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn - het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen. De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.

De wereldwijde bestsellerauteur Paolo Giordano schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder, indringend en belangwekkend betoog.
^

De hemel verslinden
De hemel verslinden-Paolo Giordano auteur : Giordano, Paolo  
oorspronkelijke titel : Divorare il cielo (2018)  
isbn : 9789403132600  
pagina's : 496  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 03 - 10 november 2022  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa's leven voor altijd tekenen.

De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola's religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen.
^

Het zwart en het zilver
Het zwart en het zilver-Paolo Giordano auteur : Giordano, Paolo  
oorspronkelijke titel : Il nero e l'argento (2014)  
isbn : 9789023487197  
pagina's : 160  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 16 maart 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst om Nora te verzorgen en hen te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf voor hen werken, maar ze is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie, het kompas dat het paar door windstilten en stormen loodst.
Als Signora A. hun plotseling door een ziekte wordt afgenomen, vallen ze in een diep gat. 'Zij was de enige echte getuige geweest van de onderneming die we dag na dag volbrachten, de enige getuige van de band die er tussen ons was. Zonder haar blik voelden we ons in gevaar.' Maar Nora en haar man moeten nog ontdekken dat zij inmiddels net zo sterk zijn geworden als Signora A.
^

Ongeneeslijk optimistisch
Ongeneeslijk optimistisch-Karel Glastra-van loon auteur : Glastra-van loon, Karel  
oorspronkelijke titel : Ongeneeslijk Optimistisch (2005)  
isbn : 9789046800164  
pagina's : 123  
nur : 325 = Gebundelde literaire columns  
leesperiode : 15 - 18 november 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In januari 2004 verbleef Karel Glastra van Loon in Michigan om literatuuronderwijs te geven aan de universiteit van Ann Arbor. Tijdens het sleeën met zijn kinderen werd hij plotseling onwel, en per ambulance moest hij worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Een ER-arts ontdekte twee uur later een hersentumor. In Nederland volgden bestralingen, hersenoperaties en chemokuren. Goede en slechte periodes wisselden elkaar af, maar nooit gaf hij op. Het gezinsleven met drie jonge kinderen ging intussen 'gewoon' door.
^

De hofdame
De hofdame-Anne Glenconner auteur : Glenconner, Anne  
oorspronkelijke titel : Lady in Waiting (2020)  
isbn : 9789026356582  
pagina's : 320  
nur : 402 = Waargebeurde verhalen  
leesperiode : 19 - 22 augustus 2023  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
De hofdame vertelt het verhaal van het bijzondere leven van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret. Ze is een unieke getuige van de recente Britse koninklijke geschiedenis en geeft in haar memoires niet alleen een kijkje achter de schermen van het koningshuis, maar schetst ook een beeld van een generatie aristocratische vrouwen die gevangen zat in een wereld vol sociale verwachtingen. Ze was voor haar vader een 'grote teleurstelling' omdat ze geen jongen was en ze werd niet genoemd in het testament van haar eigen man, die zijn fortuin naliet aan een van zijn werknemers. Anne Glenconner, inmiddels zevenentachtig jaar oud, schrijft in De hofdame met humor, openheid en moed over haar tragische leven in een gouden kooi, haar vriendschap met prinses Margaret en de vrijheid waarvan ze nu pas kan genieten.
^

Camouflage
Camouflage-Paul Goeken auteur : Goeken, Paul  
oorspronkelijke titel : Camouflage (2004)  
isbn : 9789056952105  
pagina's : 229  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 01 - 02 oktober 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op het moment dat de Spaanse regering druk lobbyt om Marokko bij de Europese Unie te krijgen, ontploft er een bom in een winkelcentrum op het toeristische eiland Gran Canaria, waarbij tientallen doden vallen. De hulp van de Spaanse geheime dienst wordt ingeroepen. Al snel blijkt dat de gruweldaad het werk is van een aan Al-Qaida gelieerde Marokkaanse terroristenbeweging. Alfonso Silva, leider van 'Nueve', de elite-eenheid van de geheime dienst, moet alles op alles zetten om een volgende aanslag te voorkomen. Geholpen door een fanatieke club duikers, wordt een groot gevaar afgewend. Dat daar wederom slachtoffers bij vallen is onvermijdelijk
^

Films die nergens draaien
Films die nergens draaien-Yorick Goldewijk auteur : Goldewijk, Yorick  
oorspronkelijke titel : Films die nergens draaien (2021)  
isbn : 9789021681825  
pagina's : 256  
nur : Young Adult fantasy  
leesperiode : 07 januari 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.
^

Moeder is onmogelijk
Moeder is onmogelijk-Olivia Goldsmith auteur : Goldsmith, Olivia  
oorspronkelijke titel : The Marrying mom (1996)  
isbn : 9024514894  
pagina's : 238  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 12 - 14 augustus 2003  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Twee dochters en een zoon krijgen de schrik van hun leven als hun zeventigjarige moeder vanuit Florida belt met de mededeling dat ze weer bij hen in New York wil komen wonen. Het is een eigenzinnige vrouw die haar mening niet onder stoelen of banken steekt en geen van drieën zijn ze van plan moeder in huis te nemen. Maar wat dan? Uithuwelijken aan een oude miljonair zonder kinderen lijkt de oplossing. Hilarische taferelen en misverstanden wisselen elkaar af.
^

Het meer van de meisjes
Het Meer van de Meisjes-Carol Goodman auteur : Goodman, Carol  
oorspronkelijke titel : The Lake of dead languages (2002)  
isbn : 9044305077  
pagina's : 399  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 17 - 25 augustus 2006  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Na twintig jaar keert een gescheiden vrouw met haar dochtertje terug naar haar vroegere meisjesinternaat: toen leerlinge, nu lerares Latijn. Tijdens haar schooljaren maakte ze in het in de barre Adirondacks gelegen complex een zelfmoorddrama mee. Het lijkt of de geschiedenis zich herhaalt als twee begaafde leerlingen zich dreigen te verdrinken. Het verhaal springt heen en weer tussen verleden en heden, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van mythologische vergelijkingen en van de mystiek van de natuur.
^

De schaduw van mijn moeder
De schaduw van mijn moeder-Carol Goodman auteur : Goodman, Carol  
oorspronkelijke titel : The seduction of water (2003)  
isbn : 9789044308396  
pagina's : 396  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 08 - 17 oktober 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Deze (tweede) roman van de Amerikaanse auteur na 'Het meer van de meisjes'* is een sprookjesachtige thriller. Iris Greenfeder is schrijfster en geeft literatuurcolleges aan immigranten en een groep gevangenen in New York. Iris, grootgebracht met de Ierse sprookjes, die haar moeder schreef, gebruikt deze ook in haar lessen. Omdat ze een boek wil schrijven over haar moeder, die dertig jaar geleden om het leven kwam, reist ze naar Hotel Equinox, waar zijzelf als kind woonde en dat is opgekocht door Harry Crown, kunsthandelaar en hotelmagnaat. Iris komt tot de ontdekking dat haar moeder haar eigen verleden heeft verweven in een sprookje. Na de moord op een oude tuinman en de daaruit voortvloeiende zoektocht naar nog een manuscript lopen Iris en haar vriend Aidan groot gevaar.
^

Het huis onderaan de klif
Het huis onderaan de klif-Sharon Gosling auteur : Gosling, Sharon  
oorspronkelijke titel : The house beneath the cliffs (2021)  
isbn : 9789020543759  
pagina's : 320  
nur : Literaire roman  
leesperiode : 09 - 10 februari 2023  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Een afgelegen dorpje. Een kleine lunchclub. Een heel nieuw begin...
Chef Anna is na een verbroken relatie van twintig jaar toe aan een nieuwe start. Ze verhuist naar Crovie, een klein vissersdorpje aan de oostkust van Schotland, maar eigenlijk heeft ze meteen spijt.
Zodra ze het dorp en de mensen beter leert kennen, vindt ze ook zichzelf en haar liefde voor koken weer terug. Ze besluit haar keuken om te toveren in een kleine lunchclub. Haar leven lijkt eindelijk weer de goede kant op te gaan, zolang niets haar nieuwgevonden geluk verpest.
^

Iedereen wist het
Iedereen wist het-Lydial Gouardo auteur : Gouardo, Lydia  
oorspronkelijke titel : Le Silence Des Autres (2011)  
isbn : 9789022560082  
pagina's : 207  
nur : Waargebeurd  
leesperiode : 19 - 20 november 2022  
mijn waardering : schrijnend / gruwelijk  
Korte beschrijving:
Lydia werd 28 jaar misbruikt door haar stiefvader en kreeg zes kinderen van hem, terwijl niemand ingreep.

Lydia Gouardo heeft nooit leren lezen en schrijven. Dus schreef Lydia Iedereen wist het in samenwerking met de bekroonde journalist Jean-Michel Caradec'h.
^

De minnares (Peter Lindgren/Hanne Lagerlind #1)
De minnares-Camilla Grebe auteur : Grebe, Camilla  
oorspronkelijke titel : Älskaren från huvudkontoret (2015)  
isbn : 9789023426455  
pagina's : 400  
nur : 305 = Psychologische thriller  
leesperiode : 07 - 09 september 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Emma Bohman ontmoet in de winkel waar ze werkt de charmante Jesper Orre. Ze raakt tot over haar oren verliefd, maar de zakenman staat er op dat hun relatie geheim blijft en ze belooft niemand over hun verhouding te vertellen.
Twee maanden later wordt in de hal van een riante villa het lichaam van een vrouw gevonden, zonder hoofd. De eigenaar van het huis is spoorloos verdwenen en de identiteit van de vrouw is een raadsel.
Het onderzoek naar de onthoofde vrouw dreigt al snel vast te lopen, maar dan ontdekt inspecteur Peter Lindgren dat de zaak opvallende gelijkenissen vertoont met een onopgeloste moord van tien jaar geleden.
^

Een weeffout in onze sterren
Een weeffout in onze sterren-John Green auteur : Green, John  
oorspronkelijke titel : The fault in our stars (2012)  
isbn : 9789047706618  
pagina's : 264  
nur : 300 = Literaire fictie algemeen  
leesperiode : 09 - 11 november 2014  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft.
^

Als alles is gezegd
Als alles is gezegd-Anne Griffin auteur : Griffin, Anne  
oorspronkelijke titel : When all is said (2019)  
isbn : 9789402702620  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 06 - 10 april 2021  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Als je vijf mensen zou moeten opnoemen die het belangrijkst zijn geweest in je leven, wie zou je dan kiezen? Als je op ieder van hen een toost zou uitbrengen, wat zou je dan zeggen? En wat zou je over jezelf te weten komen als alles is gezegd en gedaan?

Op een avond in juni bestelt de vierentachtigjarige Maurice Hannigan vijf drankjes aan de bar van een hotel. Met elk drankje heft hij het glas op iemand die belangrijk voor hem is geweest. Zijn jonggestorven broer, zijn complexe schoonzus, zijn dochtertje dat slechts vijftien minuten oud werd, zijn zoon in het verre Amerika en zijn geliefde vrouw. Door deze mensen, die hem inmiddels allemaal hebben verlaten, vertelt hij zijn levensverhaal, met alle spijt, ruzies, vreugde en liefde die erbij horen.

Maurice Hannigan heft nog vijf keer het glas op zijn leven.
^

Het dossier
Het Dossier-John Grisham auteur : Grisham, John  
oorspronkelijke titel : The summons (2002)  
isbn : 9022985830  
pagina's : 286  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 30 juli - 05 augustus 2002  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ray Atlee is 43 jaar, gescheiden, en hoogleraar rechtswetenschappen in Virginia. Op een dag krijgt Ray van zijn vader, een voormalig rechter en ongeneeslijk ziek, een brief waarin hij en zijn broer Forrest (het zwarte schaap van de familie: drugs, alcohol etc.) gesommeerd worden om op een bepaalde dag te komen opdraven in het voorvaderlijk huis in Mississippi voor een bespreking over de nalatenschap. Als Ray arriveert, treft hij zijn vader dood aan. In een kast naast het lijk vindt Ray dozen vol honderd-dollarbiljetten, ter waarde van zo'n drie miljoen. Impulsief verbergt Ray het geld; hij zegt er niets over, ook niet tegen zijn broer. Maar al gauw blijkt dat ook anderen van het geld afweten.
^

De claim
De Claim-John Grisham auteur : Grisham, John  
oorspronkelijke titel : The king of torts (2003)  
isbn : 9789022986790  
pagina's : 364  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 02 juli - 02 augustus 2003  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
De twintigjarige drugsverslaafde Tequila Watson zit al meer dan drie maanden in afkickcentrum Deliverance Camp in Washington en is al die tijd al clean. Waarom schiet hij dan op klaarlichte dag de ongeveer even oude Ramón 'Pumpkin' Pumphrey dood? Heeft het wat te maken met het experimentele afkickmiddel Tarvan dat hij slikte? Het is niet het enige probleem waar zijn pro deo-advocaat Clay Carter mee worstelt. Er zit ook geen schot in zijn carrière, iets waar zijn vriendin Rebecca en haar ambitieuze ouders niet erg blij mee zijn. Dan wordt Clay benaderd door het grote farmaceutische bedrijf dat Tarvan produceert. Tequila Watson blijkt niet de enige verslaafde te zijn die Tarvan gebruikte en iemand om zeep heeft geholpen. Carter krijgt een zeer verleidelijk aanbod: als hij in plaats van Tequila de nabestaanden van Pumpkin gaat vertegenwoordigen en de zaak weet te schikken, zal dat zijn carrière beslist ten goede komen. Alleen moet Tequila dan geofferd worden.
^

In het geding
In het geding-John Grisham auteur : Grisham, John  
oorspronkelijke titel : The runaway jury (1996)  
isbn : 902298849X  
pagina's : 386  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 12 - 18 mei 2004  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In Biloxi, Mississippi, wordt een proces gevoerd tegen de tabaksindustrie, die wordt aangeklaagd door de weduwe van een zwaar rokende en aan longkanker overleden echtgenoot. De tabaksindustrie brengt zijn verdediging in stelling: een organisatie geleid door Rankin Fitch, die op iedere manier een veroordeling moet voorkomen: intimidatie, bedreiging, chantage, manipulatie en trainering van de rechtsgang. Ze hebben buiten Nicholas Easter en zijn vriendin Marlee gerekend. Nicholas slaagt erin tot jurylid gekozen te worden en Marlee doet veldwerk.
^

Winterzon
Winterzon-John Grisham auteur : Grisham, John  
oorspronkelijke titel : Skipping Christmas (2001)  
isbn : 9022985849  
pagina's : 183  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 31 maart - 05 april 2002  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Luther en Nora Krank en hun dochter Blair zijn een typische doorsnee Amerikaanse familie uit een typisch Amerikaanse doorsnee buitenwijk. En ieder jaar vieren ze een typisch Amerikaanse doorsnee kerst. Maar dit jaar zit dochter Blair in het buitenland, dus besluiten Luther en Nora Kerstmis over te slaan en een cruise naar het Caribische gebied te maken. Geen Frosty (sneeuwpop) op het dak, geen kerstboom, geen kerstdiner, geen cadeaus, maar lekker weg. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Want hun vrienden en buurtgenoten horen het subversieve plan vol afgrijzen aan en doen alle mogelijke moeite om ze van het onzalige plan af te helpen. Zal het de Kranks lukken om Kerstmis over te slaan?
^

Pogingen iets van het leven te maken (Geheime dagboeken #1)
Pogingen iets van het leven te maken-Hendrik Groen auteur : Groen, Hendrik  
oorspronkelijke titel : Pogingen iets van het leven te maken (2014)  
isbn : 9789029089975  
pagina's : 356  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 13 - 15 augustus 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?
In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage...
^

Zolang er leven is (Geheime dagboeken #2)
Zolang er leven is-Hendrik Groen auteur : Groen, Hendrik  
oorspronkelijke titel : Zolang er leven is (2016)  
isbn : 9789029090766  
pagina's : 376  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 15 - 17 augustus 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt.
Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.
^

Leven en laten leven
Leven en laten leven-Hendrik Groen auteur : Groen, Hendrik  
oorspronkelijke titel : Leven en laten leven (2018)  
isbn : 9789029091015  
pagina's : 288  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 13 - 18 november 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen.
Maar als zijn werkgever hem 'helaas' moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven...
^

Een kleine verrassing
Een kleine verrassing-Hendrik Groen auteur : Groen, Hendrik  
oorspronkelijke titel : Een kleine verrassing (2019)  
isbn : 9789029093101  
pagina's : 288  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 17 - 18 augustus 2022  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Hendrik Groen en Evert Duiker, trouwe vrienden in voor- en tegenspoed, zijn de zeventig ruim gepasseerd en het leven is in kalm vaarwater terechtgekomen. Elke week bezoeken ze elkaar, spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. Onderwijl nemen ze het leven door.

Maar op zekere dag wordt de rust ruw verstoord als Evert bij Hendrik aankomt met als verrassing een onverwachte kleine gast. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij aan de wandel gegaan met een éven onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby. Goeie grap, dacht Evert, maar Hendrik denkt daar anders over: die vindt het ongelooflijk stom.
Als babysitter doen de vrienden het heel aardig, terwijl ze zinnen op een manier om het kleintje zo snel mogelijk weer ongezien bij de ouders terug te brengen. Maar het blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig om van het ongewilde pleegouderschap af te komen.
^

Groeten uit Benidorm
Groeten uit Benidorm-Hendrik Groen auteur : Groen, Hendrik  
oorspronkelijke titel : Groeten uit Benidorm (2023)  
isbn : 9789029098038  
pagina's : 224  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 10 - 11 september 2023  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. De dagelijkse sleur is Joop en Hannie een last, maar grote veranderingen zijn zo mogelijk nog erger. Ieder jaar twee weken met de caravan op de Veluwe, verder reikt hun ambitie niet.
Tot ze bij het gezamenlijke kerstdiner weer eens uitgebreid klagen over het Hollandse weer en de enthousiaste Cobie hen overhaalt om de grijze wintermaanden gezellig met z'n viertjes door te brengen in Benidorm. Altijd lekker weer, en als je je huis in Amstelveen aan expats verhuurt, kun je er zelfs aan verdienen. Dat laatste argument geeft de doorslag: de twee stellen wagen het erop.
Eenmaal aan de Spaanse Costa kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen: de zonnige terrasjes, de Hollandse cafés en zelfs de bingo- en karaoke-avondjes. En, ook goed tegen de sleur, hij ontmoet er aardige nieuwe mensen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.
^

Djodjo
Djodjo-Germaine Groenier auteur : Groenier, Germaine  
oorspronkelijke titel : Djodjo (2002)  
isbn : 9789035124905  
pagina's : 205  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 11 april - 01 mei 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Lotta Kant wordt uit Frankrijk teruggeroepen omdat haar bejaarde moeder in coma ligt. Al snel wordt het de lezer duidelijk dat het om méér dan dat gaat in het boek: om recht op euthanasie, om vrije opvattingen over liefde en opvoeding, om vrouwenliefde. Een rode draad in het verhaal is de kennismaking van Lotta met een 10-jarig jongetje Djodjo.
^

Water voor de olifanten
Water voor de olifanten-Sara Gruen auteur : Gruen, Sara  
oorspronkelijke titel : Water for elephants (2006)  
isbn : 9789058314437  
pagina's : 382  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 10 - 16 september 2010  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Wanneer zijn ouders om het leven komen, sluit Jacob Jankowski zich aan bij een rondreizend circus. Een wonderbaarlijke wereld vol spanning, verdriet, woede en passie, met zijn eigen bizarre wetten, zijn eigen manier van leven en zijn eigen manier van sterven. Een wereld die voor Jacob een toevluchtsoord en een nachtmerrie tegelijk zal worden. Hij neemt de verzorging op zich van Rosie, de olifant die door de circusdirecteur is binnengehaald als de nieuwe attractie die het circus voor de ondergang moet behoeden. Het probleem is alleen dat Rosie niet reageert op commando's en dat ze niet één kunstje lijkt te beheersen. Als Jacob verliefd wordt op Marlena, de betoverend mooie ster van het paardennummer - en de echtgenote van August, de charismatische, maar wrede dierentrainer - lijken zijn dagen bij het circus geteld.
^