W
 
Boks & de lege kamer
Boks & de lege kamer-Simon de Waal auteur : Waal, Simon de  
oorspronkelijke titel : Boks & de lege kamer (2005)  
isbn : 9789049950200  
pagina's : 173  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 28 augustus - 01 september 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wat voor verschrikkelijks is er die nacht gebeurd in kamer 134 van het smoezelige hotel in de Utrechtsedwarsstraat in Amsterdam? Er kan volgens rechercheur Martin Boks maar één conclusie zijn: hier is iemand op gruwelijk wijze vermoord. De eens vuilwitte, louche hotelkamer ziet rood van het bloed. Maar geen spoor van een lijk... Zowel de eigenaar van het hotel als de nachtportier zeggen van niets te weten. Boks ontdekt dat de nachtportier kamers voor allerlei doeleinden ter beschikking stelt zonder dat daarvan iets wordt geregistreerd. Besprekingen van criminelen die niet gestoord willen worden, rendez-vous van overspelige stelletjes, 'zakelijke' bijeenkomsten van escortdames. Wie zijn er allemaal verdacht? Wie is er 's nachts op de kamer geweest? Maar belangrijker nog: wie heeft het die nacht niet overleefd?
^

Cop vs. Killer
CopVsKiller-Simon de Waal auteur : Waal, Simon de  
oorspronkelijke titel : Cop vs. Killer (2005)  
isbn : 9789050008037  
pagina's : 219  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 02 - 08 juni 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Inspecteur Frank Spinola van de Amsterdamse recherche maakt jacht op de crimineel Mirko Narain. Deze Mirko zit achter vele afrekeningen in het misdadige circuit in Amsterdam. Iedere poging om de bendeoorlog te beëindigen strandt vanwege gebrek aan bewijs. De oorlog wordt uitgevochten vanwege gesjoemel met drugstransporten en strijd om de macht, die zich afspeelt af tussen ex-Joegoslaven, misdadigers uit Oekraïne en de Italiaanse maffia. Er komt pas enig zicht op een opening als Mirko een zwakke plek voor zijn hem onbekende dochter blijkt te hebben.
^

Pentito
Pentito-Simon de Waal auteur : Waal, Simon de  
oorspronkelijke titel : Pentito (2007)  
isbn : 9789048800476  
pagina's : 302  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 02 - 15 november 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In Italië is een jongen van dertien getuige van de moord op zijn hele familie. Door te vluchten en onder te duiken weet alleen hij de massale oorlog tussen de clans te overleven. Als hij ouder wordt, beseft hij dat zijn vader, de 'schatbewaarder' van de maffia, de bewijzen in handen had waarmee hij de connectie tussen de Italiaanse maffia en de politiek kon aantonen. Nu, jaren later, denken zijn vijanden dat de jongen dood is, maar leeft hij onder een valse naam in Nederland.
^

Gebroken glas
Gebroken glas-Carolyn D. Wall auteur : Wall, Carolyn D.  
oorspronkelijke titel : Sweeping up glass (2008)  
isbn : 9789049500016  
pagina's : 303  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 19 - 22 juli 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De winter van 1938 is de koudste sinds mensenheugenis in Aurora, Kentucky, maar kou bijt minder dan armoede. Op een stuk land op een bevroren helling zorgt Olivia Cross voor haar kleinzoon Will'm, drijft ze een kwakkelende kruidenierswinkel en tolereert ze Ida, die in de schuur woont. Ida is haar moeder, maar Olivia zegt: "Toen ik ophield haar ma'am te noemen, dacht ik dat er een eind zou komen aan haar aanspraak op mijn hele hebben en houden. Dat is nooit gebeurd."

Sinds de dood van haar vader heeft Olivia naast Will'm slechts één liefde gekend: Wing Harris. Maar het is vijfentwintig jaar geleden dat zij elkaar spraken en haar hoop is verflauwd. Nu jaagt er iemand op de wolven die Olivia's overgrootvader op hun land heeft uitgezet. Iemand die haar familie bedreigt, maar waarom? En waarom duikt Will'ms moeder na veertien jaar weer op? Olivia's speurtocht naar een uitweg wordt steeds wanhopiger.
^

De vorm van slangen
De vorm van slangen-Minette Walters auteur : Walters, Minette  
oorspronkelijke titel : The shape of snakes (2000)  
isbn : 9789022541180  
pagina's : 334  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 13 - 26 maart 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
'Gekke Annie', een alcoholische zwarte vrouw die door haar buren in de keurige Londense woonwijk met de nek werd aangekeken, werd meer dan twintig jaar geleden dood op straat gevonden. De politie registreerde het als een verkeersongeluk, maar de jonge mevrouw Ranelagh die haar vond heeft dat nooit geloofd en bleef volhouden dat het om moord ging. Kort daarna vertrok zij met haar man naar Hong Kong. Nu, meer dan twintig jaar later, is zij terug en vastbesloten de waarheid te achterhalen. Aan de hand van haar verhaal en de in het boek opgenomen brieven, foto's, getuigenverklaringen etc. komt de lezer er langzaam achter wie gekke Annie was, hoe zij stierf en waarom mevrouw Ranelagh zo geobsedeerd is door de zaak.
^

Het boek Dina
Het boek Dina-Herbjorg Wassmo auteur : Wassmo, Herbjørg  
oorspronkelijke titel : Dinas bok (1989)  
isbn : 9052263655  
pagina's : 539  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 29 december 2008 - 07 januari 2009  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Als kind van vijf veroorzaakt Dina haar moeders dood; tien jaar later wordt het eigenzinnige meisje uitgehuwelijkt aan een vriend van haar vader, die haar meeneemt naar Reinsnes. Daar, in het barre noorden van Noorwegen, zal Dina haar scepter zwaaien. Wat de mensen van haar denken laat Dina koud; haar paard is haar beste vriend ze bespeeld haar cello als een bezetene en beheert na de plotselinge dood van haar man met vakbekwame , strakke hand zijn landgoed. Op de mannen in haar nabijheid heeft Dina's ongeremde sensualiteit een even betoverend als verwoestend effect. Ze zet iedereen naar haar hand totdat de geheimzinnige Leo naar Reinsnes komt. Zal hij ontkomen aan Dina's grillige gevoel voor rechtvaardigheid?
^

Voor ik ga slapen
Voor ik ga slapen-S.J. Watson auteur : Watson, S.J.  
oorspronkelijke titel : Before I go to sleep (2011)  
isbn : 9789041422675  
pagina's : 333  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 18 september 2011  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Christine wordt 's ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht. De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is.
^

Het einde van de eenzaamheid
Het einde van de eenzaamheid-Benedict Wells auteur : Wells, Benedict  
oorspronkelijke titel : Vom Ende der Einsamkeit (2016)  
isbn : 9789029091787  
pagina's : 300  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 01 januari - 03 februari 2018  
mijn waardering : 9+  
Korte beschrijving:
Als de tijd nu eens niet bestond? Als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft?

Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent - en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen.

Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald.
^

Dit zijn de namen
Dit zijn de namen-Tommy Wieringa auteur : Wieringa, Tommy  
oorspronkelijke titel : Dit zijn de namen (2012)  
isbn : 9789023472698  
pagina's : 301  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 15 - 28 december 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.
^

De heilige Rita
De heilige Rita-Tommy Wieringa auteur : Wieringa, Tommy  
oorspronkelijke titel : De heilige Rita (2017)  
isbn : 9789023458753  
pagina's : 285  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 31 januari - 07 februari 2019  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Polen en Roemenen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.

De grote kentering is begonnen met de Russische piloot die met een sproeivliegtuigje uit de Sovjet-Unie ontsnapte, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maisveld achter de boerderij. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.
^

Stoner
Stoner-John Williams auteur : Williams, John  
oorspronkelijke titel : Stoner (2012)  
isbn : 9789048829088  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman, novelle  
leesperiode : 25 - 29 augustus 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.
^

Kinderen van de rivier
Kinderen van de rivier-Lisa Wingate auteur : Wingate, Lisa  
oorspronkelijke titel : Before we were yours (2017)  
isbn : 9789026333972  
pagina's : 414  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 17 - 19 augustus 2018  
mijn waardering : 9+  
Korte beschrijving:
'Kinderen van de rivier' van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden.

In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een geweldig leven. Een toevallige ontmoeting dwingt haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen, er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden.
'Kinderen van de rivier' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families.
^

De witte veer
De Witte Veer-Jacqueline Winspear auteur : Winspear, Jacqueline  
oorspronkelijke titel : Birds of a feather (2004)  
isbn : 9789026122064  
pagina's : 320  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 29 augustus - 20 september 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Londen 1927. Maisie Dobbs is een bijzonder innemende en intelligente vrouw, die met jaar assistent een detectivebureau runt. krijgt een opdracht van de rijke industrieel Joseph Waite om zijn 32-jarige, nog thuis wonende dochter Charlotte op te sporen. Charlotte is wel vaker verdwenen, maar nu voor het eerst zonder een adres achter te laten. Terwijl Maisie de gangen van Charlotte Waite probeert te reconstrueren, wordt ze door Scotland Yard benaderd in verband met de moord op een vriendin van de vermiste Charlotte. Als weer een andere vriendin zelfmoord pleegt, twijfelt Maisie niet langer aan een verband. Maar welk? En welke rol spelen witte veren hierin? De antwoorden op die vragen liggen in het verleden en hebben alles te maken met de Eerste Wereldoorlog.
^

Vertrouw op mij
Vertrouw op mij-Lucy Woolley auteur : Woolley, Lucy  
oorspronkelijke titel : Breaking the trust (2003)  
isbn : 9022535061  
pagina's : 287  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 22 - 31 juli 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als de drie volwassen kinderen van Jack en Clattie Palmer na de dood van hun vader horen dat er nog een buitenechtelijke broer is, slaat dat in als een bom. Ook de buitenechtelijke broer en zijn gezin komen in een moeilijk vaarwater terecht. De erfenis is een bron van zorg, de strenge autoritaire vader valt van zijn voetstuk en het standpunt van elk gezinslid wordt zeer kritisch gevolgd en be(ver)oordeeld. De relatie van de moeder tot hun vader blijkt niet zo sprookjesachtig geweest als de familie altijd dacht. Wanneer alle verwarring tot duidelijkheid is gebracht, is elk familielid veranderd en keert de harmonie terug.
^