C
 
Een heerlijk leven
Een heerlijk leven-Clair Calman auteur : Calman, Clair  
oorspronkelijke titel : I like it like that (2002)  
isbn : 9032508776  
pagina's : 396  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 15 februari - 7 maart 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Georgia is de steunpilaar voor haar familieleden. Zij heeft de zaken onder controle, is degelijk, efficiënt en haar partner is betrouwbaar en de rust zelve. Zo lang hij in de buurt is, kan zij het leven aan. Maar toch stelt zij haar huwelijksdag steeds uit en zijn er kleine ergernissen. Op een dag stapt met veel lawaai de nieuwe buurman haar leven binnen. Deze man is verrassend, heeft echte belangstelling voor haar, is zacht en begrijpend. Als tijdens een feestelijke familiebijeenkomst het geheim over de dood van haar moeder openbaar wordt, komen ook de veilige familieverhoudingen in gevaar. Langzaam maar zeker raakt Georgia haar zekerheden een voor een kwijt.
^

Verstikkende zomerhitte
Verstikkende zomerhitte-Andrea Camilleri auteur : Camilleri, Andrea  
oorspronkelijke titel : La vampa d'agosto (2006)  
isbn : 9789044611687  
pagina's : 231  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 29 oktober - 2 november 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Augustus op Sicilië: de aller-heetste maand. De vakantieplannen van zijn collega's noodzaken commissaris Montalbano in een verstikkende hitte en onder een onbarmhartige zon in Vigàta te blijven. Zijn vriendin Livia voegt zich bij hem. Om niet aldoor alleen te zitten terwijl de commissaris werkt, nodigt ze een vriendin met haar man en hun zoontje uit. De commissaris huurt een huis voor hen aan zee, en zo begint er een lome vakantieperiode. Totdat het jongetje ineens verdwijnt en commissaris Montalbano een wonderbaarlijke ontdekking doet.
^

Het verweer (Eddie Flynn, #1)
Het verweer-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : The defence (2015)  
isbn : 9789022580905  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 - 29 september 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Ooit was Eddie Flynn een zwendelaar. Toen werd hij advocaat. Die twee beroepen hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.
Een jaar geleden zwoer Eddie nooit meer een rechtszaal te betreden. Nu is hij terug, als verdediger van het beruchte hoofd van de Russische maffia in New York. Deze Olek Voltsjek heeft Eddies tienjarige dochter laten ontvoeren en dreigt haar te vermoorden als hij niet meewerkt. En de op zijn lijf gebonden bom is bedoeld als extra aanmoediging.
Eddie heeft 48 uur om in een sensationeel moordproces de jury te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt. Onder het oog van de media en de FBI moet Eddie alles uit de kast halen om te winnen. En om zijn dochter en zichzelf te redden moet hij Voltsjek onschadelijk maken. Voorgoed.
^

Het pleidooi (Eddie Flynn, #2)
Het pleidooi-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : The plea (2016)  
isbn : 9789022571606  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 september - 03 oktober 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Advocatenkantoor Harland & Sinton is al jarenlang de spil van een wereldwijd fraudenetwerk, maar nu zit de FBI hen op de hielen. Wanneer David Child, een rijke cliënt van de firma, wordt gearresteerd op verdenking van moord, vraagt de FBI Eddie Flynn om ervoor te zorgen dat Child wil getuigen tegen Harland & Sinton. Zodra Eddie David Child ontmoet, weet hij instinctief dat de man onschuldig is, ondanks het overweldigende bewijs tegen hem.
Maar de FBI is in het bezit van belastend materiaal over zijn vrouw Christine en voert de druk gestaag op. Voor Eddie is dat het begin van een adembenemende race tegen de klok: niet alleen moet hij Childs onschuld zien te bewijzen, hij moet ook voorkomen dat Christine in handen valt van de FBI of van de gewetenloze advocaten van Harland & Sinton.
^

De getuige (Eddie Flynn, #3)
De getuige-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : The liar (2017)  
isbn : 9789022571613  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 06 oktober 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De een kent de waarheid. De ander gelooft de leugen. Wat is gevaarlijker...
Leonard Howells ergste nachtmerrie is uitgekomen. Zijn dochter Caroline is ontvoerd. Op de politie kan hij niet vertrouwen dus belt Howell de enige man waarvan hij zeker weet dat hij zijn dochter terug kan krijgen: Eddie Flynn.
Eddie weet hoe het voelt om een dochter te verliezen en zweert dat hij Caroline veilig thuis zal brengen. Nu mag hij dan wel een succesvolle advocaat zijn, nog niet zo lang geleden begaf hij zich vaak genoeg in de onderwereld van New York als oplichter en straatvechter om er de weg te weten. Maar zodra hij weer voet zet in zijn oude leventje, beseft hij dat de tijd die wereld niet onveranderd heeft gelaten. De spelregels zijn herschreven en zijn tegenstanders spelen vals. Maar wie deelt de kaarten uit? Is er ook maar iemand die de waarheid spreekt in deze zaak?
^

Derti13n (Eddie Flynn, #4)
Derti13n-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : Thirteen (2018)  
isbn : 9789024583669  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 20 februari 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In Dertien beslissen dertien juryleden over het lot van de veroordeelde Robert Solomon.

Het beroemdste koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomon veroordeeld voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn.
Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?
^

Verdraaid
Verdraaid-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : Twisted (2019)  
isbn : 9789024588381  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 - 29 mei 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Hij doet een moord voor een goed verhaal...

J.T. LeBeau is een succesvolle thrillerschrijver met geweldige verkoopcijfers. Alleen weet niemand wie hij is, ondanks talloze pogingen om zijn identiteit te achterhalen; door de media, uitgevers en anderen. LeBeau is beroemd en berucht om zijn moorddadig goede plotwendingen die niemand ooit ziet aankomen.
Maria denkt te weten wie LeBeau is, maar ze is gewaarschuwd, net als de lezer. Voordat je dit boek gaat lezen, wil LeBeau dat je drie dingen weet:
- De politie wil me aanklagen voor moord.
- Niemand weet wie ik ben. Of hoe ik het heb gedaan.
- Als je denkt dat je weet wie ik ben, kom ik hierna achter jou aan.
Als je dit boek uit hebt, dan weet je: de waarheid is verdraaid...
^

Moorddeal
Moorddeal-Steve Cavanagh auteur : Cavanagh, Steve  
oorspronkelijke titel : Kill for me Kill for you (2023)  
isbn : 9789021043180  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 november 2023 - nu  
mijn waardering : ??  
Korte beschrijving:
Ze vermoordt je ergste vijand voor je. Als jij in ruil die van haar doodt...

Op een donkere avond in New York City ontmoeten twee vreemdelingen elkaar bij toeval. Ze gaan samen wat drinken, en al snel ontdekken Amanda en Wendy dat ze veel met elkaar gemeen hebben. Ze voelen zich allebei alleen. Ze drinken allebei alleen. En ze zijn allebei wanhopig op zoek naar wraak op de twee mannen die hun families hebben verwoest.
Samen verzinnen ze het perfecte plan: als jij voor mij doodt, dood ik voor jou...
^

Het schuilhuis
Het schuilhuis-Rachel van Charante auteur : Charante, Rachel van  
oorspronkelijke titel : Het schuilhuis (2021)  
isbn : 9789401614016  
pagina's : 304  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 09 - 14 juli 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Haar verborgen oorlogsverleden kan niet langer geheim blijven...

Victoria, welgesteld en van goede afkomst, vindt op een dag een neergestorte Engelse piloot achter haar familielandhuis in Lochem en besluit hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet Victoria proberen haar piloot verborgen te houden voor haar familie en verloofde Robert én proberen erachter te komen wat Robert voor haar achterhoudt...
Wanneer ze decennia later een advertentie onder ogen krijgt, besluit ze na vijfenzeventig jaar haar stilzwijgen te verbreken en het geheim dat ze met zich meedraagt te onthullen.
^

Het grachtenhuis
Het grachtenhuis-Rachel van Charante auteur : Charante, Rachel van  
oorspronkelijke titel : Het grachtenhuis (2022)  
isbn : 9789401617093  
pagina's : 336  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 14 - 18 juli 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Zij doet alles om haar vriendin te redden...

Lochem, 1942. Heleen krijgt de kans om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in Amsterdam te gaan werken, en grijpt die met beide handen aan. Als haar baas in dienst van het Duitse Rijk blijkt te zijn, begint ze te twijfelen. Maar dan beseft ze dat ze ook invloed kan hebben.
Als Heleen via via bij het verzet betrokken raakt, breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet ze cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te helpen...
^

Het datingbureau
Het Datingbureau-Lincoln Child auteur : Child, Lincoln  
oorspronkelijke titel : Death match (2004)  
isbn : 9022540510  
pagina's : 364  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 26 juni 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als twee superparen die gekoppeld waren door het wereldberoemde datingbureau Eden, zelfmoord plegen, wordt ex-FBI onderzoeker Christopher Lash gevraagd de oorzaak te achterhalen. Bij zijn speurtocht maakt hij kennis met het bureau en de supercomputer die een en ander aanstuurt. Al snel komt hij zelf in de problemen en wordt zijn eigen geschiedenis kennelijk herschreven waardoor buitenstaanders hem als moordenaar gaan zien. Hij moet vluchten voor zijn leven in de wetenschap dat andere superparen gevaar lopen.
^

Vijf kleine biggetjes
Vijf kleine biggetjes-Agatha Christie auteur : Christie, Agatha  
oorspronkelijke titel : Five little pigs / Murder in retrospect (1942)  
isbn : 9789048823109  
pagina's : 232  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 03 - 05 juli 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Carla Lemarchant komt bij de beroemde detective Hercule Poirot om hulp. Ze vertelt hem dat haar moeder is veroordeeld wegens moord op haar vader en in de gevangenis gestorven is. Dat gebeurde toen Carla nog maar vijf jaar was. Nu is ze eenentwintig en staat op het punt te trouwen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder onschuldig was en vraagt Poirot om het onmogelijke alsnog te bewijzen.
^

Uitgegleden
Uitgegleden-Carol Higgins-Clark auteur : Clark, Carol Higgins  
oorspronkelijke titel : Iced : a Regan Reilly mystery (1995)  
isbn : 9789024547470  
pagina's : 224  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 18 mei - 06 juni 2004  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Derde detectiveverhaal met Regan Reilly, een 31-jarige privédetective uit Los Angeles. Zij brengt met haar ouders (haar moeder is een bekende detective-schrijfster, haar vader (begrafenisondernemer) de kerstdagen door in Aspen, een chique wintersportplaats in de Rocky Mountains. Maar wat als vakantie was bedoeld, wordt al gauw speurwerk, als kunstrovers hun slag slaan en schilderijen roven van actrice Kendra Wood bij wie Regans ouders logeren. Dan verdwijnt ook de huisbewaarder, een ex-gedetineerde, van Kendra.
^

Verdwenen in de nacht
Verdwenen in de nacht-Mary Higgins-Clark auteur : Clark, Mary Higgins  
oorspronkelijke titel : Nighttime is my time (2004)  
isbn : 9789024556618  
pagina's : 333  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 september - 01 oktober 2007  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Een schoolklas komt na twintig jaar tijdens een reünie weer eens bij elkaar. Pas dan blijkt dat er wel erg veel klasgenoten een onnatuurlijke dood zijn gestorven. Toeval? Of...Jean Sheridan realiseert zich dat zij zelf misschien wel is ontkomen aan een gruwelijk lot. Jean gaat op onderzoek uit maar moet daarvoor pijnlijke en persoonlijke herinneringen uit het verleden ophalen...
^

De verdwenen broer
De verdwenen broer-Mary Higgins-Clark auteur : Clark, Mary Higgins  
oorspronkelijke titel : Where are you now? (2008)  
isbn : 9789021801759  
pagina's : 287  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 10 - 12 augustus 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Carolyn MacKenzie, een juriste van 26, heeft twee familietragedies meegemaakt: haar broer is spoorloos verdwenen en haar vader is omgekomen bij de aanslag van 11 september. Hoe komt ze ooit over dit dubbele verlies heen? Ze besluit op zoek te gaan naar haar broer en ontdekt daarbij een 'wereld' van verdwenen personen die nog in leven zijn. Misschien leeft hij ook nog.
Uiteindelijk komt ze in contact met iemand uit haar naaste omgeving die plotseling een dodelijke vijand wordt. Iemand die absoluut niet wil dat ze zijn geheim ontraadselt.
^

Stille nacht
Stille nacht-Mary Higgins-Clark auteur : Clark, Mary Higgins  
oorspronkelijke titel : Silent night (1995)  
isbn : 9789036416009  
pagina's : 104  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 31 december 2012 - 03 januari 2013  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een knappe jonge vrouw bezoekt met haar twee zoontjes haar doodzieke man in New York. Op de weg erheen raakt het jongste kind verdwaald en vervolgens in de macht van een ontsnapte moordenaar. Alles loopt goed af behalve - gelukkig - voor de moordenaar.
^

Waar zijn de kinderen?
Waar zijn de kinderen?-Mary Higgins-Clark auteur : Clark, Mary Higgins  
oorspronkelijke titel : Where are the children? (1975)  
isbn : 9789021003177  
pagina's : 188  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 29 juli - 05 augustus 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zeven jaar geleden stond Nancy terecht wegens moord op haar twee kinderen. De belangrijkste getuige verdween plotseling en de aanklacht werd geseponeerd. Wat is er zeven jaar geleden werkelijk gebeurd? En wie is de geheimzinnige bewoner van het huis op de rots, die werkelijk alles in de gaten lijkt te houden...?
^

Zonder mij
Zonder mij-Philippe Claudel auteur : Claudel, Philippe  
oorspronkelijke titel : J'abandonne (2000)  
isbn : 9023417135  
pagina's : 105  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 13 - 19 juni 2005  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
De wanhopige ik-figuur, werkzaam in een ziekenhuis, wordt verteerd van liefde voor zijn tweejarig dochtertje, met wie hij na de plotselinge dood van zijn vrouw alleen door het leven moet. En in het ziekenhuis moet hij ook nog eens samen met een hork van een collega een vrouw, wier dochter zojuist is omgekomen bij een verkeersongeluk, bewegen haar organen ter transplantatie af te staan. Kun je dan nog afstandelijk professioneel je werk blijven doen?
^

Kleine Bij
Kleine Bij-Chris Cleave auteur : Cleave, Chris  
oorspronkelijke titel : The other hand (2008)  
isbn : 9789044614459  
pagina's : 279  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 16 maart - 10 april 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De 16-jarige Nigeriaanse vluchtelinge Kleine Bij verlaat het detentiecentrum in Essex, waar ze in de twee jaar dat ze daar opgesloten was zichzelf goed Engels leerde. Ze kent maar een adres waar ze naar toe kan, dat van een jong echtpaar dat ze onder gruwelijke omstandigheden tijdens hun vakantie leerde kennen aan de Nigeriaanse kust. Het weerzien roept echter zeer dubbele gevoelens op. Het vergroot de druk waaronder de echtgenoten al leefden na de gebeurtenissen in Nigeria en er is een groot schuldgevoel tegenover (de illegale) Kleine Bij.
^

Foute boel! (Myron Bolitar, #5)
Foute Boel!-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : One false move (1998)  
isbn : 9022524655  
pagina's : 284  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 12 - 25 januari 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Speurder/sportmakelaar Myron Bolitar, bijgestaan door zijn vreemde partner Win, gaat op zoek naar de vader van zijn beschermelinge, de zwarte basketbalspeelster Brenda en vroegere coach van Myron. Zij vraagt hem ook naspeuringen te doen naar haar twintig jaar geleden spoorloos verdwenen moeder. Alles wijst in de richting van de corrupte, machtige familie Bradford uit het midden-westen, maar de dader van de vermoorde ouders blijkt toch dichter bij huis gezocht te moeten worden.
^

Schaduwleven (Myron Bolitar, #6)
Schaduwleven-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The Final Detail (1999)  
isbn : 9789022551684  
pagina's : 303  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 10 - 25 oktober 2009  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Myron Bolitar wordt geconfronteerd met zijn zwaarste en emotioneel meest verpletterende zaak ooit. Want nu is het persoonlijk. Esperanza, Myrons zakenpartner en beste vriendin, wordt beschuldigd van de moord op een van de cliënten. Vastbesloten om haar onschuld te bewijzen, duikt Myron in de duistere wereld van kinky nachtclubs, verbitterde huwelijken en verknalde carrières. Een verwarrend spoor vol leugens en bedrog leidt hem naar de enige andere verdachte: hijzelf!
^

Laatste kans (Myron Bolitar, #7)
Laatste kans-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Darkest Fear (2000)  
isbn : 9789022551677  
pagina's : 286  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 9 - 18 april 2010  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Jaren nadat Myron Bolitar zijn glanzende sportcarrière heeft moeten afbreken vanwege een geblesseerde knie, krijgt hij weer heel wat tegenslag te verduren. Zijn vaders hartaanval doet Myron in een keer beseffen dat zijn ouders niet onsterfelijk zijn. En Emily, die ooit zijn grote liefde was, neemt contact met hem op, met de mededeling dat haar dertienjarige zoon Jeremy doodziek is en zo snel mogelijk een beenmergtransplantatie moet ondergaan. Myron wil niets meer met Emily te maken hebben. Dus wil hij ook de die ene passende donor die Jeremy zou kunnen redden en die spoorloos is verdwenen, niet voor haar zoeken. Totdat hij hoort dat Jeremy zijn eigen zoon is. Dan gaat hij erop uit, op zoek naar een man die een eeuwigheid geleden in het niets lijkt te zijn opgelost. Wat hij dan op het spoor komt is een machtige familie die vastbesloten is de kaken stijf op elkaar te houden.
^

Niemand vertellen
Niemand vertellen-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Tell no one (2001)  
isbn : 9022530450  
pagina's : 302  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 22 - 25 juli 2002  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Vlotgeschreven, spannende thriller waarin kinderarts David Beck een e-mail van zijn vrouw Elizabeth ontvangt en haar via een webcam op internet ziet. Maar Elizabeth is acht jaar geleden vermoord door een seriemoordenaar, KillRoy genaamd. Natuurlijk gaat Beck op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen. Achtervolgd door moordenaars en politie krijgt Beck hulp van een spijkerharde zwarte drugshandelaar, die hij jaren geleden door zijn oplettendheid als arts zuiverde van de verdenking van zware kindermishandeling. Beck lijkt op de waarheid af te koersen, maar er is iemand die niet wil dat hij die achterhaalt.
^

Spoorloos
Spoorloos-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Gone for good (2002)  
isbn : 9022533409  
pagina's : 366  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 - 16 augustus 2003  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Elf jaar geleden raakte Will Klein op één dag zijn vriendinnetje Julie en zijn broer kwijt. Op die dag werd Julie verkracht en gewurgd gevonden. Hoofdverdachte was Wills oudere broer Ken, maar die verdween spoorloos en algemeen wordt aangenomen dat hij dood is. Will is inmiddels maatschappelijk werker geworden, zet zich in voor straatkinderen en heeft een nieuwe vriendin, Sheila. Maar elf jaar na Kens verdwijning mompelt Wills moeder op haar sterfbed 'Hij leeft nog'. Dat kan maar één ding betekenen. Direct daarop verdwijnt Sheila, en blijkt ze door de politie gezocht te worden. Will, geholpen door enige onorthodoxe vrienden, gaat op zoek naar zijn broer en naar Sheila, valt (samen met de lezer) van de ene verrassing in de andere en ontdekt dat bijna niemand in zijn omgeving is wie hij voorgeeft te zijn.
^

Geen tweede kans
Geen tweede kans-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : No second chance (2003)  
isbn : 9022537617  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 23 juni 2004  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Chirurg Marc Seidman wordt wakker op de intensive care afdeling van het ziekenhuis, zijn hoofd in het verband. Hij blijkt twaalf dagen geleden in zijn eigen huis neergeschoten te zijn, evenals zijn vrouw, die het niet heeft overleefd. Zijn zes maanden oude dochtertje Tara is spoorloos verdwenen. Enige tijd later krijgt hij bericht van de ontvoerders, die benadrukken dat hij geen contact mag opnemen met de politie, hij zal geen tweede kans krijgen. Marc zwijgt - inmiddels is hij zelf verdachte - maar de overhandiging van het losgeld loopt mis, de ontvoerders verdwijnen en nemen geen contact meer op. Tot hij anderhalf jaar later weer een briefje krijgt met de woorden 'Wil je een allerlaatste kans?' Marc schakelt de hulp in van zijn ex-vriendin Rachel, een voormalig FBI-agente, en zet alles op alles om zijn dochtertje terug te krijgen.
^

Momentopname
Momentopname-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Just one look (2004)  
isbn : 9022540022  
pagina's : 360  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 18 - 21 oktober 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Grace Lawson komt tussen een serie foto's die ze ophaalt bij de fotoservice een oude vergeelde foto van vijf mensen tegen. Een van hen lijkt op haar echtgenoot Jack, maar hij ontkent dat hij het is. Dan verdwijnt hij spoorloos. In dezelfde periode komt na vijftien jaar de veroordeelde vrij van de 'Boston massacre', een popconcert waarbij door paniek achttien mensen omkwamen. Grace probeert uit te vinden wie de andere mensen op de foto zijn; dat is niet zonder gevaar en verrassingen. Zo blijkt ze een schoonzus te hebben die de veroordeelde man vervroegd heeft weten vrij te krijgen. En ze vraagt zich af of ze er goed aan doet de bescherming te aanvaarden die een maffia-achtige weldoener haar biedt.
^

De onschuldigen
De Onschuldigen-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The innocent (2005)  
isbn : 9022541908  
pagina's : 382  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 4 - 6 oktober 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Matt Hunter probeerde als student een vechtpartij op een collegefeestje te stoppen maar het liep anders, hijzelf veroorzaakte ongewild de dood van een medestudent en belandde in de gevangenis. Negen jaar na zijn vrijlating, net als hij zijn leven eindelijk aardig op de rails heeft - aardige baan, zijn vrouw Olivia zwanger en een optie op een mooi huis - krijgt hij als Olivia op zakenreis is op zijn mobiele telefoon een foto toegezonden van Olivia in een hotelkamer met een andere man. Het is het begin van een reeks onverwachte en adembenemende gebeurtenissen waarbij Matt o.a. hoofdverdachte wordt bij de moord op een non.
^

Eens beloofd (Myron Bolitar, #8)
Eens beloofd-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Promise me (2006)  
isbn : 9022544655  
pagina's : 384  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 25 september 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Zes jaar. Zo lang is het geleden dat Myron Bolitar voor het laatst de held heeft uitgehangen. Hij heeft zes jaar niet gevochten, geen pistool vastgehouden. Niet één keer heeft hij Win, nog altijd de gevaarlijkste man die hij kent, om hulp hoeven vragen. Maar aan dit alles komt een eind door een belofte. Myron laat de dochter van een vriend beloven te bellen als ze ooit een lift nodig heeft en haar ouders niet kan bereiken. Hij zal Aimee altijd en overal komen ophalen. Enkele dagen later komt ze deze belofte al na, en midden in de nacht stapt Myron in zijn auto om haar bij een vriendin af te zetten. Maar de volgende dag staan haar ouders voor zijn deur, Aimee wordt vermist en Myron is de laatste persoon die haar heeft gezien. Om zijn onschuld te bewijzen zet Myron alles op alles om Aimee te vinden voor het te laat is. Maar zijn verleden laat hem niet met rust...
^

Geleende tijd
Geleende tijd-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The Woods (2007)  
isbn : 9789022547793  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 5 - 13 juni 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Twintig jaar geleden verloor Paul Copeland zijn zus. Op een zomernacht sprak de zeventienjarige Camilla met een vriendin en hun vriendjes af in het bos. De volgende ochtend werden de levenloze lichamen van twee jongeren aangetroffen; van de overige twee, onder wie Camilla, werd nooit meer iets vernomen. Het leven werd na die rampzalige nacht nooit meer zelfde. Paul wordt nog dagelijks door schuldgevoel gekweld; als hij die nacht beter had opgelet, zou zijn zusje nog leven. Twintig jaar later blijkt dat tenminste één persoon die bewuste nacht heeft overleefd. Zou dat Camilla kunnen zijn?
^

Houvast
Houvast-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Hold Tight (2008)  
isbn : 9789022549926  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 14 - 20 april 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Tia en Mike Baye hadden nooit gedacht dat ze in een stel overbezorgde ouders zouden veranderen. Maar hun tienerzoon Adam is ongewoon afwezig. En na de zelfmoord van zijn klasgenoot Spencer Hill zijn ze helemaal bezorgd. Ze installeren een programma op Adams computer en al na enkele dagen worden ze opgeschrikt door een e-mail van een onbekende afzender: 'Hou je gedeisd en alles komt goed.' Terwijl Betsy Hill een website voor haar zoon bekijkt, samengesteld door zijn klasgenoten, valt haar oog op een foto die lijkt te zijn gemaakt op de avond van zijn zelfmoord. Spencer was niet alleen? Betsy meent Adam Baye te herkennen op de foto- en als die vervolgens vermist wordt, voorspelt dit weinig goeds. Tia en Mike Baye zullen voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden: wil je echt álles van je kinderen weten?
^

Verloren (Myron Bolitar, #9)
Verloren-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Long lost (2009)  
isbn : 9789022549933  
pagina's : 333  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 juni - 2 juli 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Myron heeft al jaren niks gehoord van Terese Collins. Niet sinds hun affaire abrupt aan een einde kwam. Haar telefoontje, waarin ze hem smeekt om naar Parijs te komen, overrompelt hem dan ook. Toch stapt hij een paar uur later in het vliegtuig. In Parijs blijkt Terese te worden verdacht van de moord op haar ex-man. Het politieonderzoek onthult bovendien een lang verborgen familiegeheim. In dit land, waar niemand hem gunstig gezind lijkt te zijn, staat Myron er alleen voor om Terese's onschuld te bewijzen.
^

Verzoeking
Verzoeking-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Caught (2010)  
isbn : 9789022549964  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 5 - 12 juli 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Dan is jeugdhulpverlener. Het telefoontje is zoals vele anderen: een dertienjarig meisje, vermoedelijk misbruikt, een adres en de opdracht poolshoogte te nemen. Als hij het huis betreedt en de tv camera's ziet, de verslaggever tegen hem hoort schreeuwen over zijn seksuele omgang met een minderjarige en de politie hem in de boeien slaat, beseft Dan dat zijn leven voorbij is. Drie maanden later is Dan verdwenen, dood gewaand nadat de vader van het slachtoffer verklaarde de verkrachter van zijn dochter te hebben vermoord. Wendy, de journaliste die Dan voor de ogen van de natie wist te ontmaskeren, volgt op dat moment het verhaal van een vermist meisje uit een nabijgelegen wijk. Maar dan krijgt Wendy een vreemd telefoontje. Enkele lang verborgen geheimen komen bovendrijven, en Wendy vraagt zich af of ze destijds wel echt zo'n goed onderzoek heeft gedaan, of dat een onschuldige man het slachtoffer is geworden van een veel groter schandaal.
^

Levenslijn (Myron Bolitar, #10)
Levenslijn-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Live Wire (2011)  
isbn : 9789022549964  
pagina's : 350  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 28 november - 12 december 2011  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Myron Bolitar droomt er al jaren van dat er eens een voluptueuze blondine zijn kantoor binnenstapt en hem om hulp vraagt. De vrouw die op een ochtend voor hem staat voldoet aan de beschrijving, ze is alleen acht maanden zwanger. Suzze T is een voormalige tennisster, en Myron heeft door de jaren heen heel wat mooie deals gesloten voor haar en haar echtgenoot, de rockster Lex. Maar nu is Lex verdwenen en Suzze is ten einde raad. Myron probeert haar aanvankelijk gerust te stellen "misschien heeft hij gewoon koudwatervrees voor het aanstaande vaderschap" maar Suzze houdt vol dat er iets niet klopt. Al snel ontdekt Myron dat er op internet geruchten circuleren over een vermeende andere vader van Suzzes ongeboren kind. Heeft zij soms iets te verbergen? Familiekwesties zijn voor Myron sowieso aan de orde van de dag: zijn eigen vader Al vecht voor zijn leven, zijn broer Brad zit in de problemen en Brads losgeslagen tienerzoon is op zoek naar een vaderfiguur. En Myron is degene die het allemaal moet gaan oplossen.
^

Blijf dichtbij
Blijf dichtbij-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Stay close (2012)  
isbn : 9789022559093  
pagina's : 351  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 01 - 09 juli 2016  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Megan, Ray en Jack zijn gevangen in een leven dat ze niet gewenst hebben. Megan, die vroeger een wild leven leidde, is inmiddels een huismoeder met een groeiend gevoel van onbehagen. Ray was ooit een fotograaf met een gouden toekomst, maar verdient tegenwoordig de kost met onbenullige opdrachten. En tot slot Jack: een politieman die maar niet kan loskomen van een onopgeloste vermissingszaak jaren geleden. Alle drie dragen ze geheimen met zich mee die degenen het dichtst bij hen nooit te weten mogen komen. Maar ze ontdekken gaandeweg dat het verleden nooit echt verdwijnt.
^

Zes jaar
Zes Jaar-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Six years (2013)  
isbn : 9789022559109  
pagina's : 332  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 20 januari - 12 maart 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zes jaar geleden moest Jake Fisher toezien hoe Natalie met een ander trouwde. Zes jaar lang verborg hij zijn gebroken hart en stortte hij zich op zijn werk als academicus. Zes jaar hield hij zich aan zijn belofte haar met rust te laten. Als hij leest dat Natalies echtgenoot Todd is overleden, besluit hij bij de begrafenis een glimp op te vangen van zijn grote liefde. Maar de weduwe is een volstrekte onbekende en blijkt al meer dan tien jaar met Todd getrouwd! Jake laat het er niet bij zitten. Maar zijn beeld van Natalie brokkelt steeds verder af. Oude vrienden zijn onvindbaar of lijken zich Jake helemaal niet te herinneren. Natalie is in geen jaren door iemand gezien. Jakes zoektocht naar de vrouw die zijn hart brak, brengt al snel zijn eigen leven in gevaar...
^

Ik mis je
Ik mis je-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Missing you (2014)  
isbn : 9789022565186  
pagina's : 363  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 15 - 17 juli 2016  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Kat Mahon werkt bij de NYPD. Net als haar opa, die zelfmoord pleegde met zijn dienstwapen. En net als haar vader die in dienst werd gedood, op zijn 53e. Dat heeft haar getekend; ze heeft alleen een relatie met haar werk. En daarom probeert ze nu internet-dating. Op match.com klikt ze in hoog tempo foto's aan. Tot ze een bekend gezicht ziet, haar grote liefde Jeff Price. Ze weet het zeker. Hun breuk destijds was haar schuld, maar het spijt haar nog steeds. Ze stuurt een kort berichtje, maar zijn antwoord is niet wat ze verwachtte. Speelt hij een spel? En waarom wordt het stil na een paar mails? Kat voelt dat dit meer is dan een mislukt contact. Is het echt Jeff en waar was hij de afgelopen twintig jaar?
^

De vreemde
De vreemde-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The stranger (2015)  
isbn : 9789022565179  
pagina's : 347  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 29 - 31 juli 2016  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een vreemdeling spreekt Adam aan in de kroeg en haalt met een paar woorden zijn hele leven overhoop. 'Je had niet bij haar hoeven blijven. Hannah was nooit zwanger. En misschien is het slim om een DNA-test te doen bij je andere kinderen...'
Thuis is Adam in shock en durft hij niet meteen zijn vrouw te confronteren. Maar eigen onderzoek maakt het steeds waarschijnlijker dat de man de waarheid sprak. Wat te doen? Hij houdt van zijn kinderen, ze zijn van hem. Wil hij wel meer weten? Dan zegt Hannah dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft en laat ze Adam achter met de kinderen. En blijft weg. Adam zet alles op alles om zijn vrouw terug te vinden en duikt in een uiterst gevaarlijke wereld...
^

De verbeelding
De verbeelding-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Fool me once (2016)  
isbn : 9789022565162  
pagina's : 381  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 19 - 26 april 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Nadat Joe Burkett, de man van voormalig helicopterpiloot Maya, in Central Park New York in haar aanwezigheid werd neergeschoten, gaat zij op onderzoek uit als blijkt dat iemand haar wil doen geloven dat hij nog zou leven.

Voormalig special forces-pilote Maya Calloway ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nanny cam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe. Maar die is twee weken eerder bruut vermoord. Verbeeldt ze het zich? Ze zou het zo graag willen, maar het kan gewoon niet waar zijn.
^

Laat niet los
Laat niet los-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Don't let go (2017)  
isbn : 9789022580646  
pagina's : 347  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 13 - 16 augustus 2018  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Vijftien jaar geleden werden er twee tieners dood gevonden naast een verlaten treinspoor: de tweelingbroer van Nap Dumas, Leo, en de dochter van het hoofd van de politie. Velen dachten dat ze samen zelfmoord hadden gepleegd, maar er waren ook dorpsbewoners die dat weigerden te geloven.

Nap, die politieagent is geworden, doet er alles aan te achterhalen wat zich die zomer afspeelde. Dan worden de vingerafdrukken van zijn vermiste ex-vriendin bij het treinspoor gevonden en komt hij terecht in een wirwar van familiegeheimen en leugens. Geholpen door de inmiddels gepensioneerde politiechef gaat hij op zoek naar de waarheid. Een die laat zien dat samenzweringen, zowel kleine als grote, dodelijk kunnen zijn – zoals we dat van Coben gewend zijn.
^

Naar huis (Myron Bolitar, #11)
Naar huis-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Home (2016)  
isbn : 9789022565254  
pagina's : 381  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 19 - 20 april 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De jongen die al tien jaar wordt vermist staat opeens recht voor hem ...

Een decennium geleden werden twee zonen van twee welgestelde families ontvoerd. Er werd losgeld geëist, maar sindsdien is er niets meer van de jongens vernomen. Geen enkel spoor is er van hen terug te vinden.
Tien jaar lang hadden hun families niets dan pijnlijke herinneringen en hoopten ze radeloos op de dag die nu eindelijk aanbreekt: Myron Bolitar en zijn zakenpartner Win denken dat ze een van de gekidnapte jongens hebben gevonden. Waar is hij al die tijd geweest en wat kan hij zich nog herinneren van die cruciale dag? En misschien nog wel belangrijker: wat kan hij Myron en Win vertellen over het lot van zijn nog altijd vermiste vriend?
^

De ontdekking
De ontdekking-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Run away (2019)  
isbn : 9789022580653  
pagina's : 414  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 11 - 15 oktober 2019  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Simon en Ingrid zijn wanhopig op zoek naar hun dochter Paige, die onder invloed van haar vriend Aaron aan de drugs is geraakt en van huis is weggelopen. Hun zoektocht voert hen naar de duistere onderwereld van drugs en criminaliteit. Als blijkt dat Aaron is vermoord en iemand het ook op Ingrid heeft voorzien, komt alles in een stroomversnelling.
Simon blijft vertwijfeld naar zijn dochter zoeken, weigert zich af te laten leiden en stelt daarbij zijn leven in de waagschaal. Dan ontmoet hij Elena Ramirez, een privédetective die is ingeschakeld om de verdwijning van een andere jongere te onderzoeken. Samen komen ze op het spoor van een sekte-achtige organisatie die het daglicht niet kan verdragen: Truth Haven, geleid door een man die zich The Truth noemt.
Zal Simon zijn dochter ooit levend terugzien? Kan hij de schimmige praktijken van Truth Haven ontmaskeren en zijn leven weer oppakken zonder dreiging en intimidatie? En waarom lijkt er een verband te bestaan tussen Ingrid en de sekte? Kan hij de verbijsterende waarheid ontdekken zonder er zijn leven voor te moeten geven?
^

Wild (Wilde, #1)
Wild-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The boy from the woods (2020)  
isbn : 9789022590034  
pagina's : 400  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 08 - 10 januari 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Dertig jaar geleden werd er een kind gevonden in de bossen, een kleine jongen. Hij was volkomen verwilderd en had geen idee wie hij was of hoe hij in de bossen terecht was gekomen. De naamloze jongen werd Wilde gedoopt.

Nu is er weer een kind verdwenen, Naomi Pine, maar niemand is er zeker van of het meisje niet gewoon een soort uit de hand gelopen verstoppertje speelt. Zelfs haar eigen vader lijkt zich niet al te veel zorgen te maken. Maar strafrechtadvocate Hester Crimstein vraagt zich af of er niet iets duisterders aan de hand is. Haar kleinzoon weet te vertellen dat Naomi vreselijk werd gepest op school en naarmate ze steeds meer verhalen van hem hoort, wordt Hester alleen maar bezorgder.

Ze belt Wilde, die met zijn militaire achtergrond en grote kennis van veiligheidsnetwerken vast wel weet wat hij moet doen. Maar zelfs Wilde kan Naomi niet vinden. Als er na vier dagen vertwijfeld zoeken per post een vinger wordt bezorgd, weet Wilde dat het vermeende verstoppertje spelen in een geheel nieuwe, verontrustende en mogelijk gruwelijke fase is beland.
^

Win
Win-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : Win (2021)  
isbn : 9789022580660  
pagina's : 384  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 17 - 21 juni 2021  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Win Lockwoods nicht Pamela werd twintig jaar geleden ontvoerd. Nu is hij eindelijk de dader op het spoor...

Ruim twintig jaar geleden werd de jonge, rijke erfgename Patricia Lockwood ontvoerd tijdens een overval op haar familielandgoed. Ze wist na maanden eenzame opsluiting te ontsnappen, maar van haar ontvoerders ontbrak elk spoor. Tot nu.
In een penthouse aan de New Yorkse Upper West Side wordt een vermoorde man gevonden. Er bevinden zich twee opvallende voorwerpen in het appartement: een gestolen Vermeer en een leren koffer met de initialen WHL3. Voor het eerst sinds jaren hebben de autoriteiten een nieuw aanknopingspunt in de ontvoeringszaak van Patricia Lockwood.

Windsor Horne Lockwood III - 'Win' voor zijn vrienden - zal niet rusten voor hij weet hoe zijn koffer en het gestolen schilderij in het bezit van de dode man terecht zijn gekomen. Zeker als de FBI hem vertelt dat de ontvoerder van zijn nicht Patricia nog altijd op vrije voeten is.
^

De match (Wilde, #2)
De match-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : The match (2022)  
isbn : 9789022593714  
pagina's : 400  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 23 - 26 oktober 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Zal Wilde het mysterie rondom zijn verleden eindelijk oplossen? Als jong kind werd Wilde gevonden in de Ramapo-bergen van New Jersey, waar hij een wild bestaan leidde. Hij is opgegroeid zonder ook maar iets te weten van zijn familie, en nog minder over zijn eigen identiteit. Zelfs nu nog staat hij simpelweg bekend als Wilde, de jongen uit de bossen.
Wanneer een match in een online voorouderdatabase hem op het spoor brengt van een naast familielid, staat hij op het punt het mysterie rondom zijn jeugd op te lossen. Alleen verdwijnt dit familielid net zo snel als hij is gekomen.

Wilde zet zijn onderzoek onverschrokken voort via verschillende DNA-websites, waar hij in aanraking komt met een gemeenschap van doxxers, een geheime groep die zich inzet voor het ontmaskeren van anonieme online trollen. Maar dan wordt een van deze doxxers dood aangetroffen. Het wordt al snel duidelijk dat een moordenaar zeer geïnteresseerd is in Wildes onderzoek, en dat het volgende slachtoffer wel eens Wilde zelf zou kunnen zijn.
^

Levenslang
Levenslang-Harlan Coben auteur : Coben, Harlan  
oorspronkelijke titel : I will find you (2023)  
isbn : 9789022593721  
pagina's : 384  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 17 - 21 juli 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
David ontsnapt uit de gevangenis met maar één missie: zijn zoon redden en zijn eigen naam zuiveren David en Cheryl Burroughs leefden een droomleven, tot het noodlot toesloeg. Nu, vijf jaar na die vreselijke nacht, is Cheryl hertrouwd. En David zit een levenslange straf uit in een zwaarbeveiligde gevangenis voor de moord op hun zoon Matthew.
Dan arriveert Cheryls zus, Rachel, onverwachts tijdens het bezoekuur in de gevangenis, met verontrustend nieuws. Ze laat David een foto zien die een vriend van haar nam op vakantie in een pretpark, met op de achtergrond een jongen met een wel heel bekende, kenmerkende moedervlek... en hoewel David en Rachel beseffen dat het niet waar kan zijn, weten ze het allebei toch zeker. Het is Davids zoon Matthew, en hij leeft nog.
^

De acht bergen
De acht bergen-Paolo Cognetti auteur : Cognetti, Paolo  
oorspronkelijke titel : Le otto montagne (2016)  
isbn : 9789023466413  
pagina's : 293  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 07 - 18 juni 2018  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
^

De buitenjongen
De buitenjongen-Paolo Cognetti auteur : Cognetti, Paolo  
oorspronkelijke titel : Il ragazzo selvatico (2013)  
isbn : 9789403156101  
pagina's : 160  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 06 maart 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt. De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.
^

Het geluk van de wolf
Het geluk van de wolf-Paolo Cognetti auteur : Cognetti, Paolo  
oorspronkelijke titel : La felicità del lupo (2021)  
isbn : 9789403149011  
pagina's : 208  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 13 november 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is een kunstenaar en allebei zijn ze op zoek naar een nieuw bestaan. Samen ervaren ze hoe de winter over het plaatsje en haar bewoners valt. Fausto geniet van de rust, ver weg van het rumoer van de stad en alles wat hij daar heeft achtergelaten, terwijl Silvia's blik steeds gericht is op de hoogste bergtop, of het beklimmen van weer een nieuwe gletsjer.
Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen, de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan.
^

De kleine bakkerij aan het strand
De kleine bakkerij aan het strand-Jenny Colgan auteur : Colgan, Jenny  
oorspronkelijke titel : The little beach street bakery (2014)  
isbn : 9789024585427  
pagina's : 381  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 09 - 14 juli 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het leven van Polly Waterford staat op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en haar bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze moet weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.
Lees en leef mee met Polly die tegen wil en dank vriendschap sluit met de lokale bevolking, met vallen en opstaan haar leven weer richting geeft en bovendien valt voor een wel heel schattige huisgenoot die door het raam naar binnen komt waaien: de papegaaiduiker Neil.
^

Winter in de kleine bakkerij
Winter in de kleine bakkerij-Jenny Colgan auteur : Colgan, Jenny  
oorspronkelijke titel : Christmas at the Little Beach Street Bakery (2016)  
isbn : 9789024585489  
pagina's : 288  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 23 - 25 december 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan?
Want Polly's beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen. En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly's verleden en wordt het nog ingewikkelder.

Polly vindt meestal troost bij het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn. Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?
^

De Hongerspelen (Hongerspelen trilogie deel 1)
De Hongerspelen  (deel 1)-Suzanne Collins auteur : Collins, Suzanne  
oorspronkelijke titel : The hunger games (2008)  
isbn : 9789000331963  
pagina's : 395  
nur : 285 = Fictie 15+  
leesperiode : 22 - 25 april 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Katniss Everdeen woont met haar moeder en haar zusje in het 12e en armste district van Panem. Daar heerst het keiharde regime van het welvarende, brute Capitool. Bij de jaarlijkse Hongerspelen moeten twaalf jongens en twaalf meisjes in een gemanipuleerde arena de strijd aan gaan op leven en dood. Zo begeeft ook Katniss zich onder het oog van de hele bevolking in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici staat ze voor de vraag: hoe ver ga je om te overleven?
^

Vlammen (Hongerspelen trilogie deel 2)
Vlammen-Suzanne Collins auteur : Collins, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Catching fire (2008)  
isbn : 9789000331987  
pagina's : 404  
nur : 285 = Fictie 15+  
leesperiode : 25 - 28 april 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Katniss Everdeen heeft samen met Peeta Mellark De Hongespelen gewonnen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool. President Snow stelt Katniss persoonlijk verantwoordelijk voor het temperen van alle onrust. Ze raakt verstrikt in een angstaanjagend politiek web en twijfelt of ze de vlammen van de revolutie echt wil doven... Vlammen is het tweede deel in de verslavende HONGERSPELEN-trilogie.
^

De vlecht
De vlecht-Laetitia Colombani auteur : Colombani, Laetitia  
oorspronkelijke titel : La tresse (2017)  
isbn : 9789026340383  
pagina's : 204  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 18 - 19 september 2019  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Drie vrouwen, drie continenten, één verlangen naar vrijheid.
In 'De vlecht' van Laetitia Colombani behoort de Indiase Smita tot de onaanraakbaren, gedoemd een mensonwaardig bestaan te leiden. Haar grootste wens is dat haar dochtertje dit lot bespaard blijft en ze doet er alles aan om haar naar school te laten gaan.
Op Sicilië werkt de twintiger Giulia in het pruikenatelier van haar vader. Wanneer ze onverwacht het atelier moet overnemen, komt ze erachter dat het bedrijf op de rand van faillissement balanceert.
In Canada ontdekt Sarah, carrièrevrouw en moeder, dat ze ernstig ziek is. Zonder het van elkaar te weten, volgen deze drie sterke vrouwen eenzelfde pad: ze weigeren zich neer te leggen bij hun lot en besluiten te vechten voor hun toekomst. Met veel gevoel vervlecht Laetitia Colombani in 'De vlecht' deze drie levens met elkaar, in een ontroerende roman over hoop en saamhorigheid.
^

Het vrouwenpaleis
Het vrouwenpaleis-Laetitia Colombani auteur : Colombani, Laetitia  
oorspronkelijke titel : Les victorieuses (2019)  
isbn : 9789026349768  
pagina's : 220  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 21 - 23 februari 2020  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
De veertigjarige Parisiènne Solène offerde alles op voor haar carrière als advocaat: haar dromen, haar vrienden, haar liefdesleven. Maar op een dag stort ze in. Ze krijgt het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen en komt terecht bij het Vrouwenpaleis, een opvanghuis voor vrouwen. Solène komt uit heel andere kringen dan de vrouwen die ze daar ontmoet en weet niet goed hoe ze contact moet leggen. De bewoners van het Paleis zien in haar een afstandelijke vrouw en zijn achterdochtig. Maar nieuwsgierigheid van beide kanten doet haar werk en langzaam maar zeker wint Solène hun vertrouwen en krijgt haar leven een verrassende wending.
Een eeuw eerder droomde Blanche Peyron als hoofd van het Franse Leger des Heils ervan onderdak te bieden aan vrouwen aan de onderkant van de samenleving; vrouwen die verstoten waren, weduwen en armen. Ze begon een krankzinnig project: het bouwen van een paleis voor hen ...
Met Het Vrouwenpaleis geeft Laetitia Colombani een stem aan degenen die zelden gehoord worden, aan hun tegenslagen en zware lot, maar ook aan hun levenskracht en vrijgevigheid.
^

De vlieger
De vlieger-Laetitia Colombani auteur : Colombani, Laetitia  
oorspronkelijke titel : Le cerf-volant (2021)  
isbn : 9789026358876  
pagina's : 192  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 17 - 18 oktober 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Léna besluit alles achter zich te laten en vertrekt naar India in de hoop opnieuw te kunnen beginnen... Nadat haar leven een tragische wending heeft genomen besluit Léna, een jonge Franse vrouw, in retraite te gaan in India. Dagelijks zwemt ze in de Indische Oceaan en ziet ze op het strand een meisje vliegeren.
Door ingrijpen van dat meisje wordt Léna gered als ze op een ochtend door de zee wordt meegesleurd. Als ze het meisje, Lalita, wil bedanken, komt ze erachter dat ze wordt uitgebuit in een restaurant. Ze is nooit naar school gegaan en verbergt zich achter een muur van stilte. Wat schuilt er achter haar zwijgen?

Léna trekt zich Lalita's lot aan. Ze probeert te ontraadselen wat er is gebeurd terwijl ze haar leert lezen en schrijven. Lalita blijkt een snelle leerling, en Léna zet alles op alles om haar te onderwijzen, ondanks de vele obstakels. Zo begint een bijzonder avontuur vol hoop en woede, wilskracht tegenover traditie, en komt Léna's droom uit om kansen op levensveranderend onderwijs te bieden.
^

De jacht
De Jacht-Michael Connelly auteur : Connelly, Michael  
oorspronkelijke titel : Chasing the dime (2002)  
isbn : 9022534421  
pagina's : 286  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 2 - 11 april 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In een klein computerbedrijf staat men op het punt een technische doorbraak te bereiken waardoor men schatrijk kan worden, mits een geldschieter gevonden wordt. Net in deze hectische periode raakt de directeur verwikkeld in een ogenschijnlijk tamelijk onschuldig zaakje betreffende een verkeerde telefoonaansluiting, wat hem echter in contact brengt met de duistere wereld van prostitutie en pornosites op internet. Hij wordt o.a. door de politie verdacht van moord op een escortgirl en door enkele figuren uit de pornowereld afgetuigd. Zijn obsessie om erachter te komen wat er gebeurd is met het vermoorde meisje wordt gevoed door zijn schuldgevoelens over zijn oudere zus. Aanvankelijk lijkt dit alles niets met zijn bedrijf te maken te hebben, maar geleidelijk begint hij zich te realiseren dat iemand hem in diskrediet wil brengen om zo zijn vinding van de markt te houden. Omdat hij niemand meer kan vertrouwen moet hij zelf achter de waarheid zien te komen en zijn belager(s) ontmaskeren.
^

Verloren licht
Verloren licht-Michael Connelly auteur : Connelly, Michael  
oorspronkelijke titel : Lost light (2003)  
isbn : 902253684X  
pagina's : 284  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 7 - 27 maart 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Harry (Hieronymus) Bosch heeft na daar jarenlang werkzaam te zijn geweest het Los Angeles Police Department verlaten. Maar een aantal zaken laat hem niet los, zoals de moord vier jaar geleden op Angella Benton, een 24-jarige filmproductie-assistente. Terwijl Bosch haar collega's verhoorde, raakte hij betrokken bij een roofoverval op de filmset waarbij 2 miljoen dollar werd gestolen en doden vielen. Het onderzoek werd overgenomen door een andere afdeling van het korps. Het geld is niet teruggevonden en evenmin werd de moord op Benton opgelost. Van een oud-collega krijgt Bosch inzage in de dossiers en begint hij een onderzoek waarbij hij wordt tegengewerkt door de FBI, die denkt dat het gestolen geld gebruikt wordt door terroristen (na 11 september 2001 hebben overheidsdiensten als de FBI zo goed als carte blanche in hun speurtocht naar mogelijke terroristen).
^

Taal is zeg maar echt mijn ding
Taal is zeg maar echt mijn ding-Paulien Cornelisse auteur : Cornelisse, Paulien  
oorspronkelijke titel : Taal is zeg maar echt mijn ding (2009)  
isbn : 9789025430498  
pagina's : 229  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 27 - 28 juli 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zodra mensen beginnen met praten, ontstaan er misverstanden of ergernissen en daar heeft columnist en cabaretière Paulien Cornelisse een feilloos oor voor. In Taal is zeg maar echt mijn ding schetst ze voor iedereen herkenbare, vaak absurde gesprekken en situaties. Dit levert een feest van taal en tekeningen op.
Cornelisse observeert mensen die niet fluisteren op de camping, ze verwondert zich over voetballiederen, over goedbedoelde rotopmerkingen, over seks bij de EO en veegt de vloer aan met pseudo-diepzinnige types die het voortdurend hebben over 'iets een plek geven' en 'hun eigen ding doen'.
^

Het risico
Het Risico-Patricia Cornwell auteur : Cornwell, Patricia  
oorspronkelijke titel : At Risk (2006)  
isbn : 9789024555581  
pagina's : 176  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 3 - 5 juli 2008  
mijn waardering : 4  
Korte beschrijving:
Rechercheur Winston Garano moet achter een twintig jaar oude moordzaak in Knoxville aan. Die opdracht komt van zijn baas, Monique Lamont, een keiharde vrouw die haar zinnen heeft gezet op een mijoenenbudget voor een nieuw DNA-laboratorium. Het oplossen van de Knoxville-moord moet het breekijzer daarvoor zijn. Dan wordt Monique in haar eigen huis voervallen en verkracht, en Winston komt onverhoeds binnen...
^

Een goede dochter
Een goede dochter-Diney Costeloe auteur : Costeloe, Diney  
oorspronkelijke titel : The girl who dared to dream (2022)  
isbn : 9789026163920  
pagina's : 384  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 23 - 26 augustus 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Londen, 1912. Iedereen gaat ervan uit dat Mabel net als haar nichtje op haar veertiende van school gaat en dienstmeisje wordt bij een rijke familie. Mabel gruwt van het idee, het is haar droom door te leren voor een kantoorbaan. Net als ze haar ouders heeft overtuigd om haar die kans te geven, slaat het noodlot toe.
Mabel ziet zich gedwongen haar dromen op te geven en treedt in dienst bij de rijke familie McFarlane. Al snel wordt ze in een onmogelijke situatie gebracht, en lijkt het geluk verder weg dan ooit. Maar Mabel geeft niet op...
^

Zaïda
Zaida-Anne Cuneo auteur : Cuneo, Anne  
oorspronkelijke titel : Zaïda : fragments d'une vie (2007)  
isbn : 9789044512694  
pagina's : 411  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 12 augustus 2015  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Zaïda, een meisje uit de betere kringen van de negentiende-eeuwse Engelse samenleving, moet trouwen met een goede partij. Ze wordt echter verliefd op de schilder Basil Tatley en vertrekt met hem naar Frankrijk. Zaïda besluit medicijnen te gaan studeren aan een van de weinige universiteiten die vrouwen toelaten. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog doen haar besluiten zich te specialiseren in de psychiatrie. In de Tweede Wereldoorlog moet ze naar Zwitserland vluchten.
^