H
 
In het daglicht
In het daglicht-Kristin Hannah auteur : Hannah, Kristin  
oorspronkelijke titel : Distant shores (2002)  
isbn : 904430755X  
pagina's : 319  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 23 juli - 19 november 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een overbekend thema voor veel vrouwen: alles investeren in je partner en er weinig voor terug krijgen. Het overkomt Elizabeth, hoofdpersoon in dit verhaal. Haar man was ooit een bekend football-speler, die dankzij drugsgebruik aan lager wal is geraakt. Als televisiemedewerker slaagt hij er echter in weer een naam op te bouwen en na verloop van tijd krijgt hij een geweldige baan aangeboden. De consequenties zijn dat Elizabeth voor de zoveelste keer alles op moet geven om hem te volgen en voor het eerst realiseert ze zich dat ze een eigen leven wil leiden.
^

De nachtegaal
De nachtegaal-Kristin Hannah auteur : Hannah, Kristin  
oorspronkelijke titel : The nightingale (2015)  
isbn : 9789052860626 (mp3)  
pagina's : 525  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 13 - 18 oktober 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De zussen Viann en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Viann op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten.
Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Viann haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?
^

Aan het einde van de wereld
Aan het einde van de wereld-Kristin Hannah auteur : Hannah, Kristin  
oorspronkelijke titel : The great alone (2018)  
isbn : 9789022573792  
pagina's : 528  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 03 - 07 maart 2021  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Voor een gezin in crisis wordt hun emigratie naar Alaska, de laatste échte wildernis van Amerika, de ultieme test...
1974. Ernt Allbright keert terug uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was - een ervaring die hem psychisch heeft beschadigd. Als hij zijn zoveelste baantje kwijtraakt, neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska. Zijn dertienjarige dochter Leni, die zich staande probeert te houden ondanks de stormachtige, moeilijke relatie van haar ouders, hoopt dat een nieuw thuis ook een nieuw begin kan betekenen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt, zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld.
Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een kleine gemeenschap van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als het winter wordt en een maandenlange duisternis over de staat neerdaalt, verslechtert Ernt's toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.
^

Moederziel
Moederziel-Sophie Hannah auteur : Hannah, Sophie  
oorspronkelijke titel : The point of rescue (2008)  
isbn : 9789032515010  
pagina's : 447  
nur : 330 = Psychologische Thriller  
leesperiode : 05 - 26 augustus 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In Moederziel zit Sally met haar man naar het nieuws te kijken wanneer ze een naam h oort die ze eigenlijk niet zou mogen herkennen: Mark Bretherick. Een jaar eerder ging een geplande zakenreis op het laatste moment niet door. Sally leidt een druk bestaan met een jong gezin en een veeleisende baan, en besloot haar man niet te vertellen dat de reis was afgelast. Omdat ze er nodig even tussenuit moest boekte ze in de week van de zakenreis stiekem een korte vakantie in een afgelegen kuuroord. Even weg. Even rust. Het werd even een minnaar: Mark Bretherick.
Nu hoort ze dat zijn vrouw Geraldine en hun dochter Lucy dood zijn. Het lijkt een gezinsdrama, aangericht door Geraldine. Alles klopt: hun namen, hun woonplaats en Marks baan. Alles... behalve zijn gezicht. Want Sally heeft de man die als Mark Bretherick op het nieuws is, nooit ontmoet. Tegen haar man kan ze er niets over zeggen zonder dat haar overspel aan het licht zou komen. Ze besluit een anonieme tip te geven aan de politie, maar daarmee is haar betrokkenheid bij deze moordzaak allerminst voorbij...
^

Het achtste leven (voor Brilka)
Het achtste leven-Nino Haratischwili auteur : Haratischwili, Nino  
oorspronkelijke titel : Das achte Leben (für Brilka) (2014)  
isbn : 9789025459123  
pagina's : 1280  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 24 januari - 19 februari 2020  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de "rode" twintigste eeuw.
^

De tolk
De Tolk-Daoud Hari auteur : Hari, Daoud  
oorspronkelijke titel : The translator : a tribesman's memoir of Darfur (2008)  
isbn : 9789089901408  
pagina's : 217  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 22 - 24 augustus 2008  
mijn waardering : aangrijpend  
Korte beschrijving:
Op een kwade dag in 2003 wordt de rust in het geboortedorp van Daoud Hari verstoord door overvliegende bommenwerpers en legerhelikopters. Hun komst markeert het begin van een ongekende slachtpartij door milities van het Soedanese regeringsleger. Daouds dorp wordt aangevallen en platgebrand, de vrouwen verkracht, zijn familieleden uitgemoord of verjaagd. Wanneer de internationale hulporganisaties en verslaggevers verschijnen, werpt Hari zich op als tolk. Gewapend met zijn middelbareschoolkennis van het Engels wordt Daoud een belangrijke link met de buitenwereld. Dankzij een grote dosis moed, slimheid en het vermogen om zelfs in de moeilijkste situaties vrienden te maken, blijkt hij als geen ander in staat om de horror van Darfur onder de aandacht van de hele wereld te brengen.
^

De dood van Harriet Monckton
De dood van Harriet Monckton- Elizabeth Haynes auteur : Haynes, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : The murder of Harriet Monckton (2018)  
isbn : 9789026149047  
pagina's : 512  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 31 juli - 10 augustus 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een klein dorp in de greep van een mysterieuze moordzaak...

In november 1843 wordt de 23-jarige lerares Harriet Monckton dood gevonden achter de kapel in Bromley die ze regelmatig bezocht. Het dorp is geschokt, helemaal wanneer het autopsierapport vermeldt dat ze zwanger was.
Harriet bleek verwikkeld te zijn in relaties met ten minste drie mannen, maar ook haar goede vriendin Frances wordt gezien als verdachte in deze moordzaak. Wie heeft Harriet vermoord en wie is de vader van haar ongeboren kind?
^

Ze is zoek
Ze is zoek-Emma Healy auteur : Healey, Emma  
oorspronkelijke titel : Elizabeth is missing (2014)  
isbn : 9789022569139  
pagina's : 333  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 22 september - 05 november 2015  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
'Elizabeth is zoek' staat op het briefje in Mauds zak. Het is in haar eigen handschrift geschreven, net als het briefje op de muur. Maud wordt vergeetachtig. Ze koopt perziken op sap terwijl ze al een kast vol heeft, vergeet de thee te drinken die ze zelf inschonk en schrijft briefjes als geheugensteuntje. De mensen nemen haar niet meer serieus. Maar ze is vastbesloten te ontdekken wat er met haar vriendin Elizabeth is gebeurd en wat het verband is met het raadsel dat haar al zo lang kwelt: de nooit opgeloste verdwijning van haar zusje Sukey, vlak na de oorlog.
^

Tonio
Tonio-A.F.Th. van der Heijden auteur : Heijden, A.F.Th. van der  
oorspronkelijke titel : Tonio (2008)  
isbn : 9789023467014  
pagina's : 632  
nur : 301 = Literaire roman, requiemroman  
leesperiode : 14 - 29 mei 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam, wordt geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.
A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden?
Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio's leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld. Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.
^

De helleveeg (De tandeloze tijd, #5)
De helleveeg-A.F.Th. van der Heijden auteur : Heijden, A.F.Th. van der  
oorspronkelijke titel : De helleveeg (2013)  
isbn : 9789023483915  
pagina's : 243  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 18 - 21 juni 2018  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een tante van de verteller wordt gestuurd door wrok over wat haar in het verleden is aangedaan en laat dat haar familie duidelijk merken.

Ze noemden haar schertsend Tientje Poets –maar haar schoonmaakwoede ging over lijken. In De helleveeg keert A.F.Th. van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts’ tante Tiny. Ze lijdt aan smetvrees en heeft een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny even afschrikwekkend als intrigerend. Met majestueuze beheersing van de stof en met humor voert Van der Heijden ons zijn vertrouwde en hernieuwde universum binnen, en levert daarmee het bewijs van de vitaliteit en kracht van zijn schrijverschap.
^

Het tweede gezicht
Het tweede gezicht-April Henry auteur : Henry, April  
oorspronkelijke titel : Learning to fly (2002)  
isbn : 9789061121725  
pagina's : 260  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 26 juni - 04 juli 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De negentienjarige Free Meeker is betrokken bij een groot verkeersongeluk, vindt een sporttas met een miljoen dollars en leest de volgende dag in de krant haar overlijdensbericht. Ze neemt de identiteit aan van de liftster die ze meenam en omkwam. Ze begint een nieuw leven maar het wordt moeilijker dan verwacht omdat de mafia achter het drugsgeld zit en de echtgenoot van de liftster een gewelddadige bruut is die zijn weggelopen vrouw wil wreken.
^

De Rembrandtcode
De Rembrandtcode-Heuvel en de Waal, Dick en Simon auteur : Heuvel & de Waal,  
oorspronkelijke titel : De Rembrandtcode (2006)  
isbn : 9789026122415  
pagina's : 255  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 17 - 23 oktober 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In de jaren twintig van de 20e eeuw onderzoekt een apotheker samen met de politie van Amsterdam een bizarre moord met verwijzingen naar een schilderij van Rembrandt.
^

Zuiver van hart
Zuiver van hart-Susan Hill auteur : Hill, Susan  
oorspronkelijke titel : The pure in heart (2002)  
isbn : 9789024551804  
pagina's : 383  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 september - 08 oktober 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Simon Serrailer is tot in zijn ziel betrokken bij zijn doodzieke gehandicapte zus Martha. Maar hij kan alleen maar toekijken, en liefhebben. Wel kan hij als rechercheur in actie komen wanneer er een kind verdwijnt, de negenjarige David. Een zinderen speurtocht volgt. Ondertussen kan ex-gedetineerde Andy Gunton geen weerstand bieden aan de verlokkingen van de misdaad. 'Zuiver van hart' draait om schuld en daderschap; morele vraagstukken waarop geen gemakkelijk antwoord bestaat.
^

De boekwinkel voor gebroken harten
De boekwinkel voor gebroken harten-Robert Hillman auteur : Hillman, Robert  
oorspronkelijke titel : The Bookshop of the Broken Hearted (2019)  
isbn : 9789400510814  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 30 - 31 mei 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij – melkt de koeien, oogst de appels, zorgt voor de schapen. Maar sinds zijn vrouw Trudy hem, samen met hun kleine Peter, verliet om zich bij een religieuze gemeenschap aan te sluiten, is Tom eenzaam.
Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood – en meest kleurrijke persoon – die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: vierentwintig jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nauwelijks kan voorstellen…
^

Het eiland
Het eiland-Victoria Hislop auteur : Hislop, Victoria  
oorspronkelijke titel : The island (2005)  
isbn : 9789022547519  
pagina's : 366  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 12 april 2015  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Alexis Fielding staat op het punt een belangrijke beslissing in haar leven te nemen, en daarom wil ze meer weten over het verleden van haar moeder. Het enige wat Sofia kwijt wil, is dat ze haar jeugd doorbracht in een klein dorpje op Kreta voordat ze naar Londen verhuisde. Als Alexis besluit om naar Kreta te reizen, geeft Sofia haar een brief mee voor Fotini, een oude vriendin.
Op Kreta vertelt Fotini wat Sofia al haar hele leven verborgen houdt: hoe haar familie verscheurd werd door ongeluk, oorlog en passie. Alexis ontdekt dat het verleden van haar familie nauw verbonden is met het kleine eiland Spinalonga, maar ook dat sommige geheimen hun nog altijd in de weg staan...
^

Tot stof vergaan
Tot stof vergaan-Tami Hoag auteur : Hoag, Tami  
oorspronkelijke titel : Ashes to ashes (1999)  
isbn : 9041760504  
pagina's : 447  
nur : 331 = Thriller  
leesperiode : 06 - 15 november 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De pers noemt hem De Cremator - de moordenaar die rondwaart door Minneapolis en van zijn slachtoffers alleen een hoopje as achterlaat.... Pas nadat de dochter van een miljardair is vermoord, wordt de jacht op hem echt geopend. De FBI stuurt John Quinn op de zaak af. In Minneapolis moet hij samenwerken met voormalige FBI-agente Kate Conlan. Zij deelt met Quinn een pijnlijk verleden, maar toch binden zij gezamenlijk de strijd aan met de meedogenloze Cremator.
^

Dubbelspel
Dubbelspel-Tami Hoag auteur : Hoag, Tami  
oorspronkelijke titel : Dark horse (1998)  
isbn : 9789041760500  
pagina's : 448  
nur : 331 = Thriller  
leesperiode : 29 mei - 09 juni 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het milieu van de paardenliefhebbers in Miami vieren jaloezie, concurrentie en vooral hebzucht hoogtij. De raspaardjes worden vertroeteld achter de façades van glitter en succes. Een ex-politievrouw komt tegen wil en dank in dit milieu tot actie als een vrouwelijke stalknecht blijkt te zijn ontvoerd. Nadat een ander stalmeisje is vermoord, probeert zij met de steun van een aanvankelijk onwillige oud-collega de speurtocht te overleven.
^

Smilla's gevoel voor sneeuw
Smilla's gevoel voor sneeuw-Peter Hoeg auteur : Høeg, Peter  
oorspronkelijke titel : Froken Smillas fornemmelse for sne (1992)  
isbn : 9789029084598  
pagina's : 428  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 24 december 2007 - 05 januari 2008  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Smilla Jaspersen is de dochter van een Groenlandse zeehondenvangster en een rijke Deense arts. Een jonge vrouw, opgegroeid in twee culturen. Smilla kent de eigenschappen van sneeuw en ijs als geen ander. Wanneer haar buurjongetje Esajas dood in de sneeuw aan de voet van een steiger wordt gevonden, ziet zij dat de voetsporen op het dak niet kloppen met de verklaring dat hij tijdens zijn spel gevallen zou zijn. In het decor van Kopenhaagse straten en een Groenlandse gletsjer ontrafelt Smilla haarfijn de omstandigheden die leiden tot Esaja's dood, te beginnen met Esaja's vader die stierf tijdens een expeditie naar Groenland. Brutaal en eigenzinnig baant zij zich een weg door een kluwen van wetenschappers en ambtenaren, die met of zonder goede bedoelingen een rol in het gecompliceerde complot spelen.
^

Toen ik je zag
Toen ik je zag-Isa Hoes auteur : Hoes, Isa  
oorspronkelijke titel : Toen ik je zag (2013)  
isbn : 9789047203148  
pagina's : 278  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 12 - 30 maart 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.
Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.
^

Vrijdag
Vrijdag-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Vrijdag (2006)  
isbn : 9789061123552  
pagina's : 304  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 17 januari 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Sandra van Dalsum is mede-eigenaresse van drie modezaken, ziet er goed uit en kan er minnaars op nahouden zonder dat haar echtgenoot daar een probleem van maakt. Toch zitten er grenzen aan met wie ze kan omgaan en ze weet dat ze met haar huidige minnaar een grens overschrijdt. Ze besluit de relatie te beëindigen, maar voordat ze dit aan haar minnaar kan vertellen, gebeurt er iets waardoor ze alle controle over de situatie verliest. Haar perfecte leven verandert in een nachtmerrie.
^

Zwanenzang
Zwanenzang-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Zwanenzang (2007)  
isbn : 9789061122166  
pagina's : 319  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 31 maart - 05 april 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op het einde van hun middelbareschooltijd sluiten vier klasgenoten een verbond, waarbij ze elkaar beloven dat ze met niemand zullen praten over wat ze samen hebben uitgehaald. Ieder voor zich probeert daarna om alles wat er is gebeurd gewoon te vergeten. Maar er blijft toch een onaangenaam schuldgevoel in hun hoofd achter, dat door schijnbaar onschuldige woorden van anderen gemakkelijk kan worden aangewakkerd en waar ze nooit helemaal los van komen.
^

Naaktportret
Naaktportret-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Naaktportret (2007)  
isbn : 9789061121169  
pagina's : 319  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 20 april 2009  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Ieder jaar als het mei wordt, dringt het verleden van Marijke van Manen zich genadeloos aan haar op. En dit jaar is er niet alleen sprake van herinneringen maar ook van angst, want er is een ongrijpbare dreiging haar leven binnengeslopen, die haar onrustig maakt. Aanvankelijk is Marijke van plan om deze dreiging terzijde te schuiven en te negeren. Maar als duidelijk wordt dat haar man en stiefzoon mogelijk in gevaar zijn kan ze dat niet langer volhouden. Hoewel ze niet zeker weet uit welke richting het gevaar komt, heeft ze wel een vermoeden. Om erachter te komen of dat vermoeden juist is, zal Marijke er niet aan kunnen ontkomen om datgene te doen wat ze tot nu toe zorgvuldig heeft vermeden: het analyseren van wat er jaren geleden in haar leven gebeurde. Op het moment dat ze beseft dat de dreiging een daadwerkelijk gevaar is geworden, grijpt ze in. Daarbij ontdekt ze iets waar ze nooit op had gerekend.
^

Broeinest
Broeinest-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Broeinest (2008)  
isbn : 9789061122579  
pagina's : 318  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 juli - 03 augustus 2009  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Het is geen van de kinderen van het gezin Van Dalen gelukt om aan de terreur van hun vader te ontkomen. Maar over de gevolgen praten ze zo weinig mogelijk. De gewapende vrede in de familie krijgt het zwaar te verduren als dochter Thea op een ochtend wordt neergeschoten. Hoewel zij de aanslag overleeft, gaan alle remmen los en de vlijmscherpe verschillen van mening die tussen de familieleden bestaan, komen bloot te liggen. Er valt niet meer te ontkomen aan de scheidslijn die hen uiteendrijft en er ontstaan definitief twee kampen. Dan wordt Esther, de oudste dochter van het gezin, dood aangetroffen en blijkt iedereen deze vrouw verkeerd te hebben ingeschat
^

Dwaalspoor
Dwaalspoor-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Dwaalspoor (2008)  
isbn : 9789061122296  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 15 - 24 februari 2010  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Het huwelijk van Rob en Lilian Dijkman lijkt stabiel. Toch is er iets mis. Grandioos mis. Lilian staat op het punt om haar geluk in een andere richting te zoeken, als Rob wordt vermoord. Ze blijft achter met tegengestelde gevoelens en met de onbehaaglijk gedachte dat er meer aan de hand is dan ze kan overzien. Ze heeft redenen genoeg om verschillende mensen uit haar omgeving te wantrouwen, zelfs haar eigen zoon. Als er een tweede dode valt, rijst de vraag of de moorden iets met elkaar te maken hebben...
^

Driftleven
Driftleven-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Driftleven (2009)  
isbn : 9789061127703  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 - 29 mei 2011  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Emma is anders. Ze weet hoe dat komt, maar ontdekt al vroeg dat ze daar beter niet te openhartig over kan zijn. Het lijkt wel of het noodlot altijd haar treft. Alle mannen van wie ze houdt, verliest ze. Dat maakt haar woedend. Haar woede zoekt een uitweg in een niet alledaagse vorm. Dan ontmoet ze Cees. Met hem is ook iets vreemds aan de hand, dat komt door een gebeurtenis uit zijn jeugd. Cees is verliefd op Emma, maar hij vindt Emma vreemd en besluit haar te verlaten. Als Emma hem terug wil en hij weigert, zijn de gevolgen niet te overzien...
^

Wisselgeld
Wisselgeld-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Wisselgeld (2010)  
isbn : 9789061124399  
pagina's : 350  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 21 - 26 april 2016  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Het lijkt een redelijk gelukkig huwelijk. Maar als de jongste dochter van Lenie en Michael vermoord wordt aangetroffen in een hotel, lukt het hen niet om dit drama samen te verwerken. Hun relatie komt op scherp te staan en gebeurtenissen van jaren geleden eisen hun tol. Er sluipt een onbehaaglijke onzekerheid hun leven binnen.
Lenie probeert als eerste de situatie weer te normaliseren. Maar dan wordt de bodem opnieuw onder hun voeten weggeslagen en komt Michael er achter dat hij zijn verantwoordelijkheid voor een misstap in het verleden te licht heeft ingeschat.
^

Het scherventapijt
Scherventapijt-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Scherventapijt (2010)  
isbn : 9789061124887  
pagina's : 311  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 16 - 18 juli 2015  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Drie vrouwen, drie verschillende levens. Annelies worstelt met de vraag wie haar vader is. Charlene had haar vader niet willen kennen. Marieke heeft haar afkomst volledig achter zich gelaten. Door een daad van zinloos geweld kruisen hun wegen en blijken ze onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn.
^

Zielsverwanten
Zielsverwanten-Loes den Hollander auteur : Hollander, Loes den  
oorspronkelijke titel : Zielsverwanten (2011)  
isbn : 9789061124870  
pagina's : 319  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 oktober - 10 november 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als de eigenaar van een Amsterdams eetcafé een taakstraf uitvoert in een verzorgingshuis in Den Helder, wordt hij verliefd op de directrice, maar merkt ook dat iemand veel doet om een spaak in hun wiel te steken.
^

Judas
Judas-Astrid Holleeder auteur : Holleeder, Astrid  
oorspronkelijke titel : Judas (2016)  
isbn : 9789047623328 (mp3)  
pagina's : 576  
nur : Algemeen boek  
leesperiode : 02 - 05 maart 2018 - nu  
mijn waardering : aangrijpend  
Korte beschrijving:
Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Flaptekst:
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem - die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid - en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt - 'Vrouwen vloeren Holleeder' - worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinig wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader - werknemer bij Heineken - de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
^

Dagboek van een getuige
Dagboek van een getuige-Astrid Holleeder auteur : Holleeder, Astrid  
oorspronkelijke titel : Dagboek van een getuige (2017)  
isbn : 9789048843527 (mp3)  
pagina's : 272  
nur : Algemeen boek  
leesperiode : 05 - 08 maart 2018  
mijn waardering : aangrijpend  
Korte beschrijving:
Persoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Flaptekst:
Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.
^

Een middag aan zee
Een middag aan zee-Theo en Marianne Hoogstraaten auteur : Hoogstraaten, Marianne en Theo  
oorspronkelijke titel : Een middag aan zee (2005)  
isbn : 9789026122453  
pagina's : 192  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 06 januari 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Magda's dochtertje is veertien jaar geleden verdwenen terwijl haar zus op haar paste. Er is nooit een spoor teruggevonden. In een interview in de schoolkrant vertelt Magda dat ze nog dagelijks met de verdwijning bezig is. Hierop ontvangt ze een geheimzinnig e-mailtje. Er volgen meer e-mails en het is duidelijk dat de afzender meer van de verdwijning weet. Hierdoor gaat Magda zich afvragen of haar zus destijds alles verteld heeft wat ze wist, ook omdat er tussen haar en haar man bepaalde opmerkingen gemaakt worden. De politie heropent het onderzoek en het wordt duidelijk dat zus Sanne iemand anders was dan ze deed voorkomen
^

De vliegeraar
De Vliegeraar-Khaled Hosseini auteur : Hosseini, Khaled  
oorspronkelijke titel : The kite runner (2003)  
isbn : 9789023477327  
pagina's : 351  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 24 maart - 08 april 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: 'Amir en Hassan, de sultans van Kabul'. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. 'Voor jou doe ik alles!' roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.
^

Duizend schitterende zonnen
Duizend schitterende zonnen-Khaled Hosseini auteur : Hosseini, Khaled  
oorspronkelijke titel : A thousand splendid suns (2007)  
isbn : 9789023477426  
pagina's : 392  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 25 januari 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de veel oudere Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Hij neemt haar in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap.
^

Het uur van de wraak
Het uur van de wraak-Graham Hurley auteur : Hurley, Graham  
oorspronkelijke titel : The take (2000)  
isbn : 9044702440  
pagina's : 286  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 19 - 22 juli 2004  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Inspecteur Joe Faraday en zijn team krijgen te maken met drie zaken. De dood van Faraday's assistente Vanessa Parry, omgekomen bij een auto-ongeluk, de verdwijning van een omstreden gynaecoloog (de man verminkte zijn patiënten) en het opsporen van een potloodventer die met een Donald Duck-masker op vrouwen letsels toebrengt. Faraday staat onder druk van hogerhand om met resultaten te komen. Dit veroorzaakt al snel enkele fouten. Paul Winter, rechercheur uit Faraday's team, wordt zwaar getroffen: zijn vrouw heeft kanker en heeft volgens de artsen nog slechts drie maanden te leven. Winter koelt zijn woede en frustratie in de zoektocht naar de gynaecoloog.
^