O
 
Mijn verhaal
Mijn verhaal-Michelle Obama auteur : Obama, Michelle  
oorspronkelijke titel : Becoming (2018)  
isbn : 978904884076  
pagina's : 479  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 10 - 24 januari 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte - en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?
^

Orakel
Orakel-Thomas Olde Heuvelt auteur : Olde Heuvelt, Thomas  
oorspronkelijke titel : Orakel (2021)  
isbn : 9789022591109  
pagina's : 456  
nur : 334/332 = Fantasy/Thriller  
leesperiode : 8 - 11 juni 2021  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt...

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.
^

De geheimen van Roscarbury Hall
De geheimen van Roscarbury Hall-Ann O'Loughlin auteur : O'Loughlin, Ann  
oorspronkelijke titel : The secrets of Roscarbury Hall (2016)  
isbn : 9789400510135  
pagina's : 304  
nur : 340 = Algemene Roman  
leesperiode : 07 - 09 september 2020  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
De zussen Ella en Roberta O'Callaghan leven in verschillende vleugels van een vervallen landhuis op het Ierse platteland. Sinds een vreselijke gebeurtenis in hun verleden praten ze niet meer met elkaar en communiceren alleen nog via korte, bittere briefjes.
De Amerikaanse Debbie is op zoek naar haar biologische moeder. Ze heeft niet lang meer te leven en hoopt te ontdekken wie ze is. Haar zoektocht brengt haar bij een klooster in Ierland, maar daar vindt ze enkel leugens en vijandigheid.

Om uit de financiële problemen te komen en hun landgoed te redden, besluit Ella om een café te openen in de balzaal - tot groot afgrijzen van Roberta. Als Debbie aanbiedt om te helpen in het café wordt de sfeer tussen de twee zussen nog grimmiger. Dan komt Debbie eindelijk meer te weten komt over haar moeder en brengt ze een adoptieschandaal aan het licht dat zowel de gemeenschap als de ruziënde zussen zal verbijsteren.
^

De vrouw van de rechter
De vrouw van de rechter-Ann O'Loughlin auteur : O'Loughlin, Ann  
oorspronkelijke titel : The judge's wife (2016)  
isbn : 9789400509214  
pagina's : 300  
nur : 340 = Algemene Roman  
leesperiode : 25 september - 16 oktober 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Het leven van Grace verandert voorgoed als ze wordt uitgehuwelijkt aan een veel oudere, respectabele rechter. Ze leeft in weelde, maar voelt zich eenzaam. Dan ontmoet ze een jonge arts, Vikram. Hij is alles wat haar man niet is en ze wordt hopeloos verliefd. Maar het zijn de jaren vijftig in Ierland, en wanneer Grace zwanger blijkt te zijn van Vikram, moet er afgerekend worden met dit schandaal. Direct na de bevalling wordt Grace naar een gesticht gestuurd. Vikram krijgt te horen dat Grace is overleden en hij keert met een gebroken hart terug naar India.

Dertig jaar later, na het overlijden van de rechter, krijgt zijn dochter Emma tijdens het opruimen van zijn spullen voor het eerst een beeld van Grace, de moeder die ze nooit gekend heeft. En ze doet hierbij enkele schokkende ontdekkingen. Terwijl een lang verborgen familiegeheim wordt onthuld, rijst de vraag: is ware liefde voor altijd?
^

Lisa's vader
Lisa's vader-Marian O'Neill auteur : O'Neill, Marian  
oorspronkelijke titel : Daddy's girl (2001)  
isbn : 9789041014870  
pagina's : 288  
nur : 340 = Algemene Roman  
leesperiode : 12 - 25 mei 2007  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Een ongehuwde moeder vertelt haar dochtertje steeds opnieuw de meest romantische verhalen over haar -onbekende- vader. Moeder en dochter wonen in een zelfgecreëerde wereld rondom die vader. Uiteraard wordt een dergelijke droom verstoord door geroddel rondom het kind. Het wordt een moeilijk te verteren werkelijkheid voor het dochtertje. Een wonderlijk boek. De toon ervan blijft tot tegen het einde toe vriendelijk. En humoristisch, want wat er ook gebeurt, de onderlinge genegenheid van moeder en dochter en later van de hele familie, die weer mag meespelen, relativeert alles. Tot de waarheid aan het licht komt.
^

Kom hier dat ik U kus
Kom hier dat ik U kus-Kate Op de Beeck auteur : Op de Beeck, Griet  
oorspronkelijke titel : Kom hier dat ik U kus (2014)  
isbn : 9789044623109  
pagina's : 381  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 31 januari - 04 maart 2017  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
^

Het beste wat we hebben
Het beste wat we hebben-Griet Op de Beeck auteur : Op de Beeck, Griet  
oorspronkelijke titel : Het beste wat we hebben (2017)  
isbn : 9789044629378  
pagina's : 318  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 04 - 06 december 2019  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.
Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu. De roman is het eerste deel van een trilogie waarin Griet Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten.
Drie boeken, perfect afzonderlijk te lezen indien gewenst, met drie perspectieven op eenzelfde problematiek, die telkens de ruimte krijgen. Omdat sommige dingen niet simpel te vertellen zijn.
^

Geheugensteentjes
Geheugensteentjes-Kate O'Riordan auteur : O'Riordan, Kate  
oorspronkelijke titel : The memory stones (2003)  
isbn : 9789026983856  
pagina's : 479  
nur : 340 = Populaire fictie algemeen  
leesperiode : 22 - 29 september 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De 48-jarige Nell leidt een prettig luxeleventje in Parijs, ze heeft een succesvolle carrière als 'Master of Wine', een mooi appartement en een attente minnaar. Een telefoontje van haar dochters buurman dwingt haar voor het eerst sinds dertig jaar naar Ierland terug te keren, dat ze als zestienjarig zwanger meisje verliet. Nell vindt er de familiepub, haar dochter die problemen heeft met haar zieke echtgenoot en een agressieve minnaar, een verwaarloosde kleindochter, en haar eigen onverwerkte verleden dat gesymboliseerd wordt door de geheugensteentjes van Nell's overleden moeder Agnes.
^

Jackpot
Jackpot-Perri O'Shaughnessy auteur : O'Shaughnessy, Perri  
oorspronkelijke titel : Writ of execution (2001)  
isbn : 9789022988633  
pagina's : 330  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 maart - 04 april 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nina Reilly, advocate te Nevada, USA, behandelt de zaak van Jessie Potter, die beschuldigd wordt van moord op haar man. Zijn vader wil haar laten veroordelen. Jessie vlucht (uit Hawaii) en komt toevallig in een casino terecht, waar zij de jackpot wint omdat ze even de gokkast overneemt van iemand die naar het toilet moet. Jessie tracht uit de publiciteit te blijven, maar haar ex-schoonvader komt haar op het spoor.
^

Eiland van de angst (Fredrik Broman #1)
Eiland van de angst-Häkan Östlundh auteur : Östlundh, Häkan  
oorspronkelijke titel : Släke (2004)  
isbn : 9789491259012  
pagina's : 360  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 - 27 maart 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Inspecteur Fredrik Broman is zojuist met zijn gezin van Stockholm verhuisd naar Gotland, het populaire vakantie-eiland voor de Zweedse kust, waar hij zijn eerste zomer dienst doet bij de recherche in Visby. Op een avond wordt hij gebeld door een oude man die klaagt dat er bij het strand al een tijd lang een fout geparkeerde Volvo staat met een skibox op het dak. Bij de auto ruikt het vreemd. Naar rottend zeewier.
Aarzelend, met tegenzin en een enigszins ongemakkelijk gevoel rijdt Fredrik naar het strand om een kijkje te nemen. De oude man blijkt gelijk te hebben. Er hangt een extreem onaangename lucht rond de auto. Eén blik in de witte skibox is voldoende om te weten waar de stank vandaan komt. Er ligt een dode man in, of wat er van hem over is.
Dit is het startsein voor een hectische jacht op een wrede moordenaar. In de krantenkoppen van die zomer verandert het anders voor talloze Zweden zo paradijselijk Gotland in "Het eiland van de angst". En als Fredrik en zijn gezin beseffen dat de veroorzaker van die angst ook hun privé-leven binnendringt, verandert hun droom over Gotland in een nachtmerrie.
^

Noorderlicht
Noorderlicht-Mariska Overman auteur : Overman, Mariska  
oorspronkelijke titel : Noorderlicht (2021)  
isbn : 9789461094766  
pagina's : 300  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 23 - 26 september 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee.

Nu bevinden ze zich alle vier op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noord-Noorwegen. Op zoek naar het befaamde noorderlicht, net als de andere passagiers. En op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.
^

Daar waar de rivierkreeften zingen
Daar waar de rivierkreeften zingen-Delia Owens auteur : Owens, Delia  
oorspronkelijke titel : Where the Crawdads Sing (2018)  
isbn : 9789044358902  
pagina's : 384  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 28 - 30 mei 2020  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op Kya.
^