O
 
Mijn verhaal
Mijn verhaal-Michelle Obama auteur : Obama, Michelle  
oorspronkelijke titel : Becoming (2018)  
isbn : 978904884076  
pagina's : 479  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 10 - 24 januari 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte - en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?
^

Lisa's vader
Lisa's vader-Marian O'Neill auteur : O'Neill, Marian  
oorspronkelijke titel : Daddy's girl (2001)  
isbn : 9789041014870  
pagina's : 288  
nur : 340 = Algemene Roman  
leesperiode : 12 - 25 mei 2007  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Een ongehuwde moeder vertelt haar dochtertje steeds opnieuw de meest romantische verhalen over haar -onbekende- vader. Moeder en dochter wonen in een zelfgecreëerde wereld rondom die vader. Uiteraard wordt een dergelijke droom verstoord door geroddel rondom het kind. Het wordt een moeilijk te verteren werkelijkheid voor het dochtertje. Een wonderlijk boek. De toon ervan blijft tot tegen het einde toe vriendelijk. En humoristisch, want wat er ook gebeurt, de onderlinge genegenheid van moeder en dochter en later van de hele familie, die weer mag meespelen, relativeert alles. Tot de waarheid aan het licht komt.
^

Kom hier dat ik U kus
Kom hier dat ik U kus-Kate Op de Beeck auteur : Op de Beeck, Griet  
oorspronkelijke titel : Kom hier dat ik U kus (2014)  
isbn : 9789044623109  
pagina's : 381  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 31 januari - 04 maart 2017  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
^

Het beste wat we hebben
Het beste wat we hebben-Griet Op de Beeck auteur : Op de Beeck, Griet  
oorspronkelijke titel : Het beste wat we hebben (2017)  
isbn : 9789044629378  
pagina's : 318  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 04 - 06 december 2019  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.
Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu. De roman is het eerste deel van een trilogie waarin Griet Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten.
Drie boeken, perfect afzonderlijk te lezen indien gewenst, met drie perspectieven op eenzelfde problematiek, die telkens de ruimte krijgen. Omdat sommige dingen niet simpel te vertellen zijn.
^

Geheugensteentjes
Geheugensteentjes-Kate O'Riordan auteur : O'Riordan, Kate  
oorspronkelijke titel : The memory stones (2003)  
isbn : 9789026983856  
pagina's : 479  
nur : 340 = Populaire fictie algemeen  
leesperiode : 22 - 29 september 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De 48-jarige Nell leidt een prettig luxeleventje in Parijs, ze heeft een succesvolle carrière als 'Master of Wine', een mooi appartement en een attente minnaar. Een telefoontje van haar dochters buurman dwingt haar voor het eerst sinds dertig jaar naar Ierland terug te keren, dat ze als zestienjarig zwanger meisje verliet. Nell vindt er de familiepub, haar dochter die problemen heeft met haar zieke echtgenoot en een agressieve minnaar, een verwaarloosde kleindochter, en haar eigen onverwerkte verleden dat gesymboliseerd wordt door de geheugensteentjes van Nell's overleden moeder Agnes.
^

Jackpot
Jackpot-Perri O'Shaughnessy auteur : O'Shaughnessy, Perri  
oorspronkelijke titel : Writ of execution (2001)  
isbn : 9789022988633  
pagina's : 330  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 maart - 04 april 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nina Reilly, advocate te Nevada, USA, behandelt de zaak van Jessie Potter, die beschuldigd wordt van moord op haar man. Zijn vader wil haar laten veroordelen. Jessie vlucht (uit Hawaii) en komt toevallig in een casino terecht, waar zij de jackpot wint omdat ze even de gokkast overneemt van iemand die naar het toilet moet. Jessie tracht uit de publiciteit te blijven, maar haar ex-schoonvader komt haar op het spoor.
^