S
 
Miss Merkel en een onverwachte wending
Miss Merkel en een onverwachte wending-David Safier auteur : Samfier, David  
oorspronkelijke titel : Miss Merkel: Mord in der Uckermark (2021)  
isbn : 9789026159596  
pagina's : 320  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 08 - 10 april 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Angela Merkel is sinds een paar weken met pensioen en samen met haar man en mopshond Poetin heeft ze zich teruggetrokken op het platteland. Na haar turbulente leven in Berlijn valt het rustige leven in de kleine dorpsgemeenschap nog niet mee. Maar wanneer baron Philipp von Baugenwitz vergiftigd wordt aangetroffen in een kasteelkerker die van binnenuit is afgesloten, ontwaakt de speurneus in Angela. Eindelijk weer een probleem dat opgelost moet worden!

Gesteund door haar man Achim en haar lijfwacht Mike gaat ze op zoek naar de moordenaar. Zal ze hem vinden? Zal ze zich thuis gaan voelen in Klein-Freudenstadt? Voor het eerst in haar leven een echte vriendin vinden? Of heeft een van de zes verdachte vrouwen het op haar gemunt?
^

Voor het donker thuis
Voor het donker thuis-David Safier auteur : Sager, Riley  
oorspronkelijke titel : Home before dark (2020)  
isbn : 9789026353062  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 09 - 11 april 2023  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.
Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen.
Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.
^

Zadelpijn en ander damesleed
Zadelpijn en ander damesleed-Liza van Sambeek auteur : Sambeek, Liza van  
oorspronkelijke titel : Zadelpijn en ander damesleed (2003)  
isbn : 9789044625264  
pagina's : 303  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 18 - 27 juni 2010  
mijn waardering : schrijfstijl: 8 verhaal:4  
Korte beschrijving:
Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Zadelpijn en ander damesleed verhaalt op een komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie, en is een boek vol herkenning voor de babyboomer
^

Het duister van de maan
Het duister van de maan-John Sandford auteur : Sandford, John  
oorspronkelijke titel : Dark of the moon (2007)  
isbn : 9789022994573  
pagina's : 296  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 april - 01 mei 2009  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In het stadje Bleustem, waar iedereen elkaar kent, brandt een afgelegen huis tot de grond toe af. Judd, de eigenaar, was in het huis opgesloten en kon niet ontsnappen. Moordzakenrechercheur Virgil Flowers komt erachter dat Judd jaren geleden een groot aantal boeren tot bankroet heeft gebracht. Enkelen pleegden zelfmoord. En er doen geruchten de ronde over vele affaires met getrouwde vrouwen, en over een buitenechtelijke dochter. Waar het volgens Virgil op neerkomt, is dat je hard zult moeten zoeken om iemand te vinden die geen hekel had een Judd.
^

Gemiste tijd
Gemiste tijd-Danny Scheinmann auteur : Scheinmann, Danny  
oorspronkelijke titel : Random acts of heroic love (2007)  
isbn : 9789046802793  
pagina's : 400  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 28 maart - 09 april 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Gemiste tijd vertelt twee verhalen. Allereerst dat van Leo Deakin, die moet aanvaarden dat zijn vriendin bij een busongeval in Zuid-Amerika om het leven is gekomen. Hij was daarbij aanwezig, maar het kost hem de grootste moeite zich iets van het ongeluk te herinneren. Bij wijze van therapie maakt hij in een aantekenblok notities over de werking van liefde in de natuur.
Dit verhaal wordt afgewisseld met de geschiedenis van Moritz, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het Oostenrijks-Hongaarse leger dient en in 1915 krijgsgevangen wordt genomen door de Russen. Hij vlucht uit een kamp in Siberië en begint aan een levensgevaarlijke tocht, die drie jaar zal duren. 5000 kilometers staan tussen hem en zijn thuis, én zijn grote liefde Lotte Steinberg - zij is de reden waarom Moritz niet opgeeft. Smerig, onderkoeld en totaal uitgeput strompelt hij uiteindelijk zijn geboortedorp binnen. Maar heeft Lotte ook al die tijd op hem gewacht? Als Leo ontdekt wie deze Moritz precies is, blijkt hoezeer diens geschiedenis met zijn eigen leven verbonden is.
^

Blik op het duister
Blik op het duister-Andrea Maria Schenkel auteur : Schenkel, Andrea Maria  
oorspronkelijke titel : Tannöd (2007)  
isbn : 9789056722562  
pagina's : 127  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 november - 11 december 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De eerste zomer na de oorlog heb ik doorgebracht bij familie op het platteland. In die weken leek dat dorp me een eiland van rust en vrede. Een van de laatste ongehavende plekken na de grote storm die we zojuist hadden overleefd. Jaren later, het leven was weer normaal geworden en die zomer was alleen nog maar een gelukkige herinnering, las ik in de krant iets over juist dat dorp.
Mijn dorp was een 'moorddorp' geworden en de daad liet me niet meer met rust. Ik ben met gemengde gevoelens naar het dorp gereisd.
^

Memento (Jana Berzelius-reeks, #1)
Memento-Emelie Schepp auteur : Schepp, Emelie  
oorspronkelijke titel : Märkta för livet (2013)  
isbn : 9789026136436  
pagina's : 336  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 19 - 22 april 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zomer 1986. Een negenjarig meisje wordt wakker in een ziekenhuisbed. Ze herinnert zich niet hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord en alle sporen leiden naar een kind als dader.

Officier van justitie Jana Berzelius duikt in de zaak en gaandeweg het onderzoek komen gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden naar boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? Is zij eigenlijk wel te vertrouwen? En waarom jeukt dat litteken in haar nek plotseling zo hevig?
^

Narcotica (Jana Berzelius-reeks, #2)
Narcotica-Emelie Schepp auteur : Schepp, Emelie  
oorspronkelijke titel : Vita spår (2015)  
isbn : 9789026140563  
pagina's : 336  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 juli - 2 augustus 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven?

Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet.
^

Voeden, verschonen en in de wieg mikken
Voeden, verschonen en in de wieg mikken-Annie M.G. Schmidt auteur : Schmidt, Annie M.G.  
oorspronkelijke titel : Voeden, verschonen en in de wieg mikken (2009)  
isbn : 9789047607038 (mp3)  
pagina's : 71  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 18 juni 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Annie M.G. Schmidt dankt een belangrijk deel van haar populariteit aan de boeken die ze schreef voor kinderen. Maar hoe dacht deze eigenwijze schrijfster over kinderen? Inderdaad: eigenwijs. Het beroemde 'en als ze kwaad zijn, zeg ik: Bil!' echoot in vrijwel al haar gedichten over kinderen.

Ook in de vele columns die ze over hen schreef is weinig zoetsappigheid te bespeuren, en al helemaal geen volwassen vertedering. Wel: een kritische kijk op ouders die in hun kroost louter wonderkinderen zien, een vrolijke blik op de onafhankelijke logica van de jeugd. Want kind - dat is ze zelf toch ook altijd gebleven.
^

De voorlezer
De voorlezer-Bernhard Schlink auteur : Schlink, Bernhard  
oorspronkelijke titel : Der Vorleser (1995)  
isbn : 9789059368026  
pagina's : 129  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 11 - 14 juli 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Ik herkende Hanna pas toen ze werd opgeroepen. Ze stond op en liep naar voren. Natuurlijk herkende ik haar naam meteen: Hanna Schmitz. Daarna herkende ik ook haar figuur en haar hoofd. Haar brede rug, haar stevige armen. Ik herkende haar, maar ik voelde niets.

Michael is 15 jaar als hij Hanna ontmoet. Al snel krijgt hij een relatie met de 20 jaar oudere Hanna. In het geheim zoekt hij haar elke dag op. Maar dan is Hanna zomaar verdwenen. Pas jaren later ziet Michael haar weer terug, in een rechtszaal. Daar ontdekt hij wat zij al die tijd voor hem verborgen heeft gehouden.
^

Uitgelaten!
Uitgelaten!-Leslie Schnur auteur : Schnur, Leslie  
oorspronkelijke titel : The dog walker (2004)  
isbn : 9789056722562  
pagina's : 271  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 25 april - 12 mei 2007  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Nina Sheppard werkt bij een hondenuitlaatcentrale in New York. Dat biedt haar de gelegenheid naar hartelust rond te snuffelen in andermans huis. Vooral het appartement van Daniel is spannend. Helaas heeft Nina Daniel nog nooit in levenden lijve gezien. Tot ze op een dag in zijn bad uitbundig ligt te dagdromen en de voordeur hoort opengaan.
^

Engelbewaarder
Engelbewaarder-Manda Scott auteur : Scott, Manda  
oorspronkelijke titel : No good deed (2001)  
isbn : 9789041405753  
pagina's : 311  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 29 augustus - 03 september 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Undercoveragente Orla McLeod ontsnapt ternauwernood aan de marteldood als haar identiteit wordt ontdekt; haar collega komt om. De jacht op de drugskoning wordt met man en macht gevoerd, de dood van een politieman zet altijd veel in beweging. Een kleine jongen die Orla bevrijd heeft, is haar belangrijkste drijfveer in de jacht. Een moord uit het verleden, de Ierse vrijheidsstrijd en de liefde spelen een rol in het verhaal dat zich afspeelt in Glasgow, Schotland.
^

De trouwe lezer
De trouwe lezer-Max Seeck auteur : Seeck, Max  
oorspronkelijke titel : Uskollinen lukija (2019)  
isbn : 9789400512382  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 21 - 24 november 2022  
mijn waardering : 3 (veel gevloek!)  
Korte beschrijving:
Wees voorzichtig met wat je leest, het kan je je leven kosten...
De vrouw van bestsellerauteur Roger Koponen wordt dood aangetroffen in een prachtige zwarte avondjurk, zittend aan het hoofd van een lege eettafel. Haar gezicht is bevroren in een afgrijselijke glimlach.
Rechercheur Jessica Niemi onderzoekt de zaak en algauw blijkt dat Maria Koponen niet het enige slachtoffer is. Het lijkt erop dat de dader de moorden exact kopieert uit de thrillertrilogie van Koponen. De slachtoffers stapelen zich op en Jessica ontdekt dat er een sinistere groepering schuilgaat achter de moorden. Als gebeurtenissen uit haar eigen verleden aan het licht komen, blijkt dat Jessica zelf ook niet veilig is. Kan ze een halt toeroepen aan de moorden?
^

Soms sneeuwt het in april
Soms sneeuwt het in april-Janneke Siebelink auteur : Siebelink, Janneke  
oorspronkelijke titel : Soms sneeuwt het in april (2022)  
isbn : 9789026355165  
pagina's : 320  
nur : 340 = Algemene Roman  
leesperiode : 13 - 15 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een dochter. Een eiland. Een verzwegen verleden...
1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Na twintig jaar hadden ze niet meer op een zwangerschap gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder Helena bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog.

1944. In Amsterdam-Zuid werkt Helena op feestjes van de Duitse bezetter. Ze is voortdurend alert, want hoe later het wordt, hoe openhartiger de hoge heren praten over de toestand in de stad. Helena speelt de informatie door, maar wanneer ze in de gaten loopt moet ze de stad ontvluchten. Haar bestemming wordt het relatief vredige Waddeneiland Texel, maar ook daar ontkomt ze niet aan de oorlog.
Soms sneeuwt het in april vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit met het gewicht van haar moeders oorlogstrauma op haar schouders. Een aangrijpende en meeslepende geschiedenis die gebaseerd is op ware gebeurtenissen.
^

Ontspoord
Ontspoord-JamesSiegel auteur : Siegel, James  
oorspronkelijke titel : Derailed (2003)  
isbn : 9789061120728  
pagina's : 351  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 31 juli - 13 augustus 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Lawrence Widdoes geeft les in de gevangenis van Attica. Bij het onderdeel creatief schrijven treft hij een verhaal van Charles Schine aan dat hij opneemt als onderdeel van zijn eigen verhaal. Deze Charles begint een relatie met Lucinda. Beiden zijn getrouwd en worden in een hotelkamer overvallen door een zekere Vasquez, die Charles bewusteloos slaat en Lucinda verkracht. Dus kunnen ze niet met hun verhaal naar de politie. Vasquez blijft hen chanteren; Charles raakt alles kwijt en besluit dan tot een bijzondere wraak.
^

Onder dwang
Onder Dwang-JamesSiegel auteur : Siegel, James  
oorspronkelijke titel : Detour (2005)  
isbn : 9789061120537  
pagina's : 319  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 12 - 13 augustus 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Paul en Joanna Breidbart kunnen geen kinderen krijgen. Uiteindelijk besluiten ze in Colombia een baby te adopteren, een meisje. Zij halen haar uit het kinderhuis. Zij verblijven nog enige dagen in het hotel om formaliteiten af te handelen. Op een gegeven moment blijkt de baby verwisseld te zijn. Vanaf dat ogenblik ontwikkelt zich een ongekende serie rampen waarbij om te beginnen Paul en Joanna in handen van de drugsmaffia vallen. Paul blijkt niemand te kunnen vertrouwen, noch in Colombia, noch in de USA.
^

Het verhaal van Mooi Meisje
Het verhaal van Mooi Meisje-Rachel Simon auteur : Simon, Rachel  
oorspronkelijke titel : The story of Beautiful Girl (2011)  
isbn : 9789022560280  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 15 - 23 juli 2012  
mijn waardering : 10  
Korte beschrijving:
Het is 1968. Lynnie, een jonge, blanke, stomme vrouw en Homan, een dove, zwarte man, leven in een gesloten inrichting waar ze door hun familie en de samenleving volledig aan hun lot zijn overgelaten. Ze worden hartstochtelijk verliefd op elkaar en slagen erin samen te ontsnappen. Dagenlang zwerven ze rond, tot ze op een donkere avond moeten schuilen voor het noodweer en terechtkomen in de boerderij van de gepensioneerde weduwe Martha. Het jonge stel is niet langer alleen; Lynnie is zojuist bevallen van een meisje. De politie is hen echter op het spoor en valt de boerderij binnen. Homan rent het donkere bos in en verdwijnt, Lynnie wordt opgepakt. Maar voordat ze opnieuw wordt opgesloten, fluistert ze twee moeizaam gevormde woorden in Martha's oor: 'Verberg haar'. Op die stormachtige avond begint de epische zoektocht van Lynnie, Homan, Martha en baby Julia om elkaar weer te vinden. Veertig jaar lang blijven ze van elkaar gescheiden door ogenschijnlijk onoverkomelijke hindernissen, maar een gedeeld geheim, een onverklaarbare aantrekkingskracht en een buitengewone liefde trekken hen naar elkaar toe.
^

Het Rosie project
Het Rosie project-Graeme Simsion auteur : Simsion, Graeme  
oorspronkelijke titel : The Rosie project (2013)  
isbn : 9789021808710  
pagina's : 332  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 12 - 16 augustus 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.
^

Het Rosie effect
Het Rosie effect-Graeme Simsion auteur : Simsion, Graeme  
oorspronkelijke titel : The Rosie effect (2014)  
isbn : 9789024565719  
pagina's : 426  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 16 -18 augustus 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Don Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië komt, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger.
Op zijn geheel eigen wijze verwerft de autistische Don in no time alle kennis over vader worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.
^

De man die in rook opging
De man die in rook opging-Maj Sjowall en Per Wahloo auteur : Sjöwall & Wahlöö, Maj & Per  
oorspronkelijke titel : Mannen som gick upp i rök (1966)  
isbn : 9789056720704  
pagina's : 222  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 03 - 07 september 2006  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Een Zweedse drugshandelaar lijkt van de aardbodem verdwenen. Het spoor leidt naar Hongarije. Een detective moet zijn pas begonnen vakantie afbreken. Als het raadsel is opgelost kan hij terug naar zijn familie, maar met een morele kater.
^

Nachtschade (Sara Linton-reeks, #1)
Nachtschade-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Blindsighted (2001)  
isbn : 9789023419648  
pagina's : 396  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 mei - 02 juni 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In het slaapstadje Grant County ontstaat grote deining als een jonge lerares wordt verkracht en vermoord. De vrouw wordt gevonden door Sara Linton, de plaatselijke kinderarts en lijkschouwer. Samen met politiecommissaris Jeffrey Tolliver, haar grote liefde van vroeger met wie ze op gespannen voet staat, probeert ze het mysterie van de moord op te lossen. Intussen verricht ook Lena, de zus van het slachtoffer, op eigen houtje naspeuringen. Dan dient het volgende slachtoffer zich aan.
^

Zoenoffer (Sara Linton-reeks, #2)
Zoenoffer-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Kisscut (2002)  
isbn : 9789023419655  
pagina's : 432  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 02 - 09 juni 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een duister geheim werpt een schaduw over Grant County als de dertienjarige Jenny zich moedwillig laat neerschieten door politiecommissaris Jeffrey Tolliver. Bij de lijkschouwing doet kinderarts Sara Linton een schokkende ontdekking die wijst in de richting van misbruik. Sara en Jeffrey, die ooit getrouwd waren, werken noodgedwongen samen bij het oplossen van deze zaak. Jeffrey wordt in zijn speurwerk verder bijgestaan door rechercheur Lena Adams, maar is zij wel tegen de spanningen opgewassen? Als de ontknoping nabij is, slaat het noodlot opnieuw toe.
^

Een lichte koude huivering (Sara Linton-reeks, #3)
Een Lichte koude huivering-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : A faint cold fear (2003)  
isbn : 9789023419631  
pagina's : 425  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 januari - 15 februari 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op de campus van een universiteit vinden in een week tijd enkele studenten onder mysterieuze omstandigheden de dood. Terwijl kinderarts en lijkschouwer Sara Linton het eerste lichaam onderzoekt, wordt haar hoogzwangere zus Tessa door een onbekende aangevallen. Sara's ex-man Jeffrey Tolliver leidt het onderzoek. Hun samenwerking brengt de nodige spanningen teweeg. Ook oud-rechercheur Lena Adams is bij de zaak betrokken. Sinds haar ontslag bij de politie werkt ze als bewaker op de campus. Boos en gekwetst verricht Lena haar eigen speurwerk en begeeft zich daarbij op gevaarlijk terrein.
^

Onzichtbaar (Sara Linton-reeks, #4)
Onzichtbaar-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Indelible (2004)  
isbn : 9789023428107  
pagina's : 395  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 09 - 15 juni 2006  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een gewelddadige gijzeling houdt de inwoners van Grant County in haar greep. Sara Linton en haar ex-echtgenoot politiechef Jeffrey Tolliver bevinden zich onder de gegijzelden. Lena Adams moet dit drama tot een goed einde brengen, maar is zij wel de geschikte persoon daarvoor? Houdt de gijzeling verband met mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden? Heeft Jeffrey duistere kanten die zelfs Sara niet kent?
^

Trouweloos (Sara Linton-reeks, #5)
Trouweloos-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Faithless (2005)  
isbn : 9789023418115  
pagina's : 463  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 21 juni - 02 juli 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een wandeling in de bossen neemt een sinistere wending als inspecteur Jeffrey Tolliver en kinderarts Sara Linton op het lichaam van een meisje stuiten in een met aarde bedekte kist. Ze ziet eruit alsof ze zich letterlijk is doodgeschrokken. Als Sara het lichaam onderzoekt, ontdekt ze iets gruwelijks, iets wat zelfs haar schokt. Detective Lena Adams, geroutineerd maar zwaar op de hand, wordt van vakantie teruggeroepen om met het onderzoek te helpen. Al snel leidt het spoor naar een naburige plaats, een geïsoleerde gemeenschap en een huiveringwekkend geheim.
^

Onaantastbaar (Sara Linton-reeks, #6)
Onaantastbaar-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Beyond reach (2007)  
isbn : 9789023426240  
pagina's : 426  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 21 september 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Detective Lena Adams ligt met verwondingen in een vervallen ziekenhuis in Georgia en is de enige getuige van een wrede moord waarbij een vrouw onherkenbaar werd verminkt. Honderdvijftig kilometer verderop hoort haar baas Jeffrey Tolliver dat Lena is gearresteerd. Zijn vrouw kinderarts en lijkschouwer Sara Linton heeft haar handen vol aan haar eigen problemen nadat ze is aangeklaagd voor nalatigheid, maar werkt desondanks mee aan de bizarre en gruwelijke moordzaak. Lena was een aantal dagen eerder teruggekeerd naar de plek waar ze te midden van racisme, woede en moord was opgegroeid. Ze belandde daarbij opnieuw in handen van haar gewelddadige ex-vriend, een neonazi die haar nu zelfs vanuit de gevangenis nog in zijn macht houdt. Uiteindelijk zijn Jeffrey en Sara de enigen die Lena kunnen bevrijden uit het web van leugens en geweld waarin ze verstrikt is geraakt.
^

Triptiek (Atlanta-reeks met Will Trent, #1)
Triptiek-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Triptych (2006)  
isbn : 9789023420484  
pagina's : 455  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 01 - 03 september 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Wanneer rechercheur Michael Ormewood voor een moordzaak naar de beruchte wijk Grady Homes gaat, wordt hij geconfronteerd met het gruwelijk toegetakelde lichaam van Aleesha Monroe. De moord is des te schokkender wanneer blijkt dat het gaat om een nieuw geval uit een serie vergelijkbare misdaden. Het Georgia Bureau of Investigation wordt ingeschakeld en Ormewood moet noodgedwongen samenwerken met speciaal agent Will Trent van het Arrestatieteam iemand die hij bij voorbaat al niet mag. Vierentwintig uur later komt het geweld angstaanjagend dichtbij wanneer in zijn eigen achtertuin een lichaam wordt aangetroffen. Alles wijst erop dat het raadsel van Monroe's dood is verstrengeld met een verleden dat niet met rust gelaten wil worden.
^

Versplinterd (Atlanta-reeks met Will Trent, #2)
Versplinterd-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Fractured (2008)  
isbn : 9789023429173  
pagina's : 436  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 - 31 juli 2008  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Abigail Campano heeft in haar jarenlange huwelijk geleerd om geweld en bedrog te accepteren. Maar als ze bij thuiskomst op een insluiper stuit die met een mes in zijn hand over het dode lichaam van haar dochter gebogen staat, maakt zich een ongekende kracht in haar los. Een kracht die de man fataal wordt.
Will Trent van het Georgia Bureau of Investigation krijgt de leiding over het onderzoek, maar al snel nemen de gebeurtenissen een onverwachte wending en blijkt het om veel meer dan een gezinsdrama te gaan.
^

Onbegrepen (Speciaal voor de "Maand van het Spannende Boek")
Onbegrepen-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Martin Misunderstood (2008)  
isbn : 9789059650695  
pagina's : 96  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 07 - 12 januari 2009  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Het leven gaat aan Martin voorbij. Hij werkt als hoofdboekhouder bij Southern Toiletbenodigdheden en woont nog bij zijn moeder. Hij zoekt zijn toevlucht in zijn enige echte passie: het lezen van misdaadromans. Hier gaat hij zo in op dat hij geen oog heeft voor de misdaden die in zijn omgeving worden gepleegd. Maar wanneer een collega op brute wijze wordt vermoord, treedt Martin ongewild op de voorgrond. Als er nog een dode valt, wordt echter duidelijk dat Martin door de politie als hoofdverdachte wordt gezien
^

Genesis (Georgia-reeks, #1)
Genesis-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Genesis (2009)  
isbn : 9789023441908  
pagina's : 515  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 20 - 27 augustus 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Na de gruweldaad die haar leven in Grant County totaal heeft verwoest, is Sara Linton naar Atlanta gevlucht. Ze is een nieuw leven begonnen en werkt in een ziekenhuis, waar op een dag een zwaar mishandelde vrouw met spoed wordt binnengebracht. Sara raakt in de ban van deze mysterieuze vrouw en gaat op onderzoek uit. Daarbij kruist ze het pad van Will Trent en Faith Mitchell die op de zaak zijn gezet. Ze vinden in de bossen rond Atlanta een ondergrondse martelkamer, die alle gruwelijkheden overtreft. Als er nog een vrouw verdwijnt, lijkt slechts een ding zeker, de martelaar geeft zich niet snel gewonnen.
^

Verbroken (Georgia-reeks, #2)
Verbroken-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Broken (2010)  
isbn : 9789023458708  
pagina's : 463  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 11 augustus 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Sara Linton keert na lange tijd voor een vakantie terug naar Frant County. Daar wordt ze ongewild geconfronteerd met de verdrinkingsdood van een jonge, mooie studente. De verdachte, een zwakbegaafde jongen en iemand uit haar verleden, pleegt zelfmoord voor Sara hem kan spreken. Op de celmuren zijn met bloed de woorden IK NIET geschreven.
Sara vermoedt dat Lena Adams een rol in zijn dood heeft gespeeld en vraagt Will Trent van het Georgia Bureau of Investigation om haar bij te staan. Zijn komst wordt niet door iedereen gewaardeerd en hij stuit bij zijn onderzoek op een muur van stilte. Langzaam ontrafelen Sara en Will een zaak vol explosieve geheimen, maar door de ontwikkelingen komen er nieuwe levens op het spel te staan.
^

Gevallen (Georgia-reeks, #3)
Gevallen-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Fallen (2011)  
isbn : 9789023464501  
pagina's : 443  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 mei - 13 juni 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wat begint als een normale dag, zal voor Faith Mitchell eindigen in een vreselijke nachtmerrie. Er wordt ingebroken in het huis van haar moeder, een onbekende man wordt vermoord en er vindt een gijzeling plaats. Haar moeder lijkt spoorloos verdwenen.
Faith gaat op zoek naar de overvallers van haar moeder. Wat was de reden van de overval? Waarom is haar moeder verdwenen? Heeft haar verleden ermee te maken? Jaren terug was Faiths moeder hoofd van een narcoticabrigade die werd opgedoekt vanwege corruptie, waarbij zij als enige werd vrijgepleit. Samen met Will Trent, Amanda Wagner en Sara Linton duikt Faith Mitchell in het verleden van haar moeder, een zoektocht waarbij ook zij zelf groot risico lopen.
^

Genadeloos (Georgia-reeks, #4)
Genadeloos-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Criminal (2012)  
isbn : 9789023475750  
pagina's : 478  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 21 april 2016  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Inspecteur Will Trent lijkt, gesterkt door zijn liefde voor Sara Linton, eindelijk afscheid te kunnen nemen van zijn verleden. Maar wanneer zijn collega Amanda Wagner hem bewust buiten het onderzoek naar de moord op een jonge studente houdt, beseft hij dat de gebeurtenissen uit zijn jeugd hem nooit met rust zullen laten.
Will verricht zijn eigen speurwerk en keert daarvoor terug naar het weeshuis waar hij opgroeide. Daar treft hij onverwacht Amanda aan. De moord op de studente vertoont verrassende gelijkenissen met de eerste zaak die Amanda, destijds een van de eerste politievrouwen binnen het korps, ooit onder haar hoede had. Een zaak die direct verband hield met het geheim rond de geboorte van Will.
Zowel Will als Amanda zullen de demonen uit hun verleden moeten verslaan om te voorkomen dat er zich in Atlanta een nog grotere ramp zal voltrekken.
^

Stille zonde (Georgia-reeks, #5)
Stille zonde-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Unseen (2013)  
isbn : 9789023479796  
pagina's : 429  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 11 juli 2013  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Will Trent wordt voor een speciale opdracht ingezet als undercover-agent. Maar zijn onderzoek naar een drugsdealer loopt niet als gepland en hij komt er helemaal alleen voor te staan. Vechtend tegen zijn eigen demonen kan hij niet terugvallen op de steun van Sara Linton, de vrouw van wie hij houdt, maar wie hij niet durft te vertellen dat hij zijn leven op het spel zet.
Sara wordt opgeroepen wanneer een politieagent ernstig gewond is geraakt: het is haar stiefzoon Jared, die in zijn eigen huis is neergeschoten. Sara houdt Lena, Jareds vrouw, hiervoor verantwoordelijk: Lena trekt al een leven lang problemen naar zich toe. Zonder het te weten raakt Sara betrokken bij dezelfde zaak als Will. Het duurt niet lang tot het gevaar hen aan alle kanten omringt.
^

Ongezien (Kort verhaal)
Ongezien-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : The unremarkable heart (2010)  
isbn : 9789023457145  
pagina's : 57  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 12 november 2014  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een terminaal zieke Amerikaanse vrouw krijgt op haar laatste levensdag verhelderend inzicht in de essentie van haar leven.
^

Vervloekt geluk (Zeventien geschakelde verhalen van zestien auteurs*)
VervloektGeluk-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Like a charm (2004)  
isbn : 9789023412984  
pagina's : 398  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 10 - 30 september 2016  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In deze veelstemmige thriller wisselt een bedelarmband voortdurend van eigenaar. Overal waar het gouden sieraad opduikt zaait het dood en verderf onder de ongelukkige vinders.
Karin Slaughter - de koningin van de suspense - heeft succesvolle thrillerauteurs uit de Verenigde Staten, Engeland en Nederland uitgenodigd een bijdrage te leveren aan dit bloedstollende kettingverhaal. Speciaal voor deze bundel schreven zij een hoofdstuk dat zich afspeelt op hun favoriete locatie.

*) Karin Slaughter, Emma Donoghue, Peter Robinson, Fidelis Morgan, Lynda La Plante, Lee Child, Mark Billingham, Denise Mina, John Harvey, Kelley Armstrong, Tomas Ross, John Connolly, Jane Haddam, John Connolly, Peter Moore Smith en Jerrilyn Farmer
^

Gespleten (Andrea Oliver-reeks, #1)
Gespleten-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Pieces of her (2018)  
isbn : 9789402701562  
pagina's : 496  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 19 juli 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag in een bloedbad verandert, ziet Andrea een heel andere kant van haar. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea.

Dan blijkt dat Laura zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld gelogen is. Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En hoe kun je iemand nog vertrouwen die een leugenaar, of erger, blijkt te zijn?
^

Gewetenloos (Andrea Oliver-reeks, #2)
Gewetenloos-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : Girl, forgotten (2022)  
isbn : 9789402710540  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 juli - 01 augustus 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De waarheid komt altijd aan het licht...
Emily Vaughn maakt zich op voor het hoogtepunt in haar schoolcarrière: het eindexamenfeest. Maar Emily heeft een geheim. En dat geheim wordt haar aan het eind van de avond fataal.
Veertig jaar later is de moord op Emily nog altijd niet opgelost. Niemand is ooit veroordeeld en de moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Dat staat op het punt te veranderen als Andrea Oliver naar de stad komt om een rechter te beschermen die met de dood wordt bedreigd. Andrea heeft namelijk een geheime agenda: ze is vastbesloten gerechtigheid voor Emily te vinden en de waarheid over die noodlottige avond te achterhalen, voordat de moordenaar besluit ook háár het zwijgen op te leggen
^

De goede dochter (Charlie Quinn, #2)
De goede dochter-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : The good daughter (2017)  
isbn : 9789402729108  
pagina's : 512  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 28 september - 04 oktober 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.
Achtentwintig jaar later: Charlotte - de klassieke 'goede dochter' - is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven...
^

Verborgen (Will Trent, #10)
Verborgen-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : The kept woman (2016)  
isbn : 9789402713800  
pagina's : 480  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 16 februari 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Het is de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. Dat beseft Will Trent zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat en het dode lichaam van een ex-politieagent aantreft.

Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk slachtoffer, is meegenomen... om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Het pakhuis is eigendom van een beroemde basketbalspeler - een lokale held die de duurste advocaten heeft ingehuurd en die een aanklacht wegens verkrachting heeft weten te ontduiken.
Voor Will - en voor patholoog-anatoom Sara Linton - wordt het nóg erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills ingewikkelde verleden... de gevolgen zullen zijn leven overhoop halen en ook dat van zijn dierbaren, zijn collega's en de mensen op wie hij jacht maakt.
^

Na die nacht (Will Trent, #14)
Na die nacht-Karin Slaughter auteur : Slaughter, Karin  
oorspronkelijke titel : After that night (2023)  
isbn : 9789402712643  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 20 - 23 oktober 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn...
Vijftien jaar geleden werd Sara Lintons leven volledig op zijn kop gezet toen een feestelijk avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde, die haar wereld uiteen deed spatten.
Jaren later is ze erin geslaagd haar leven weer op te bouwen. Ze is een succesvol arts, verloofd met een man van wie ze zielsveel houdt en heeft het verleden achter zich gelaten.
Tot ze tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde Dani Cooper treft met letsel dat akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van haar haarzelf destijds. Ook het leven van deze jonge vrouw is op gruwelijke wijze in één klap veranderd. Sara beseft dat het verleden niet voor altijd begraven blijft...
^

Ooggetuigen
Ooggetuigen-Carry Slee auteur : Slee, Carry  
oorspronkelijke titel : Ooggetuigen (2007)  
isbn : 9789044320213  
pagina's : 223  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 07 - 13 mei 2010  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
De levens van verschillende mensen kruisen elkaar op enigerlei manier. Frank is makelaar en het gaat niet goed met het bedrijf. Zijn zoon Ruben wordt op school gepest. Conciërge Peter is daarvan getuige, maar om de een of andere reden neemt hij geen actie. Verder is er nog Nicole, wier dochter een tijd geleden een ernstig ongeluk heeft gehad, terwijl de bestuurder is doorgereden. Gefrustreerd in haar huwelijk en door zorgen om haar dochter zoekt Nicole haar heil in alcohol en buitenechtelijke relaties. Terwijl Frank via een arrogante zakenman probeert enkele dure huizen te verkopen, loopt het pesten van zijn zoon gruwelijk uit de hand.
^

Briefjes voor Pelle
Briefjes voor Pelle-Marlies Slegers auteur : Slegers, Marlies  
oorspronkelijke titel : Briefjes voor Pelle (2020)  
isbn : 9789024589944  
pagina's : 240  
nur : 283 = Fictie 10-12 jaar  
leesperiode : 23 juli 2022  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen.
Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld is met grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.
^

De heks van Limbricht
De heks van Limbricht-Susan Smit auteur : Smit, Susan  
oorspronkelijke titel : De heks van Limbricht (2021)  
isbn : 9789048859603  
pagina's : 256  
nur : Historische roman  
leesperiode : 10 - 19 november 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw.
Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.
^

Kind 44
Kind 44-Tom Rob Smith auteur : Smith, Tom Rob  
oorspronkelijke titel : Child 44 (2008)  
isbn : 9789041412782  
pagina's : 438  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 05 - 15 april 2009  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Het is 1953. In Stalins arbeidersparadijs is een seriemoordenaar actief diekinderen vermoordt. Maar in de Sovjet-Unie mogen alleen politieke misdaden bestaan. Leo Demidov, een jonge en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst, heeft het gevoel dat de moorden op de een of andere manier met hem te maken hebben. Leo beseft al snel dat hij de moordenaar, wie het ook is, moet vinden voordat hij zelf wordt vermoord.

Kind 44 laat zien wat het betekent om te overleven in een dictatuur en wat er gebeurt als één man besluit terug te vechten. Wie kan hij vertrouwen?
^

Het dagboek
Het Dagboek-Nicholas Sparks auteur : Sparks, Nicholas  
oorspronkelijke titel : The notebook (1996)  
isbn : 9789044311396  
pagina's : 175  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 27 - 29 december 2004  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Een oude man woont met zijn vrouw in een verzorgingshuis. Zij is Alzheimerpatiënt en ernstig dement. De oude man overdenkt hun gezamelijke leven. Zij waren hun leven lang verliefd op elkaar, hun liefde was bijna 'ouderwets', zo voor eeuwig en altijd! Het hoogtepunt van het verhaal is dan ook het einde, als ze samen een moment beleven dat ze de eenzaamheid van haar ziekte kunnen doorbreken.
^

Het laatste lied
Het laatste lied-Nicholas Sparks auteur : Sparks, Nicholas  
oorspronkelijke titel : The last song (2009)  
isbn : 9789022592663  
pagina's : 432  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 15 - 17 september 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het begon als een zorgeloze zomerliefde. Tot zijn geheimen hen uit elkaar dreigen te drijven...
Drie jaar na de scheiding van Ronnies ouders vindt haar moeder dat Ronnie en haar broer een zomer bij hun vader moeten doorbrengen. Voorheen een succesvol concertpianist, slijt hun vader nu zijn dagen in Wilmington, een rustig dorpje aan het strand, waar hij zijn tijd steekt in het maken van kunst voor de lokale kerk.
Ronnie is nog steeds boos om het vertrek van haar vader. Ze keert zich van hem af en verkent in haar eentje de omgeving. Op het strand ontmoet ze Will Blakelee, een knappe lokale bewoner die als vrijwilliger bij het aquarium werkt. In eerste instantie moet Ronnie niks van zijn versierpogingen weten, tot hij haar helpt met het beschermen van de schildpadeieren op het strand. Langzaam bloeit er toch iets op tussen de twee, maar wat begint als een zorgeloze zomerliefde, eindigt in een tragisch afscheid wanneer van zowel Ronnies vader als Will een groot geheim aan het licht komt.
^

Alles lijkt zoals het was
Alles lijkt zoals het was-Frits Spits auteur : Spits, Frits  
oorspronkelijke titel : Alles lijkt zoals het was (2019)  
isbn : 9789024592906  
pagina's : 160  
nur : 402 = Waargebeurd  
leesperiode : 25 juni 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Alles lijkt zoals het was van Frits Spits is een ontroerende, nostalgische en liefdevolle ode aan muziek, het leven en de liefde.
Na het overlijden van zijn vrouw Greetje krijgt muziek een andere rol voor Frits Spits. Had hij altijd al oor voor de teksten en de taal in liedjes, nu begint hij ze meer en meer te koppelen aan gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven.

Het zijn de meest recente Nederlandstalige liedjes van o.a. Yentl en De Boer, Diggy Dex, Spinvis en Anouk die Spits de weg wijzen naar die herinneringen.
^

Een keukenmeidenroman
Een keukenmeidenroman-Kathryn Stockett auteur : Stockett, Kathryn  
oorspronkelijke titel : The help (2009)  
isbn : 9789049951221  
pagina's : 493  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 09 - 29 november 2010  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een keukenmeidenroman is een opbeurende roman die speelt in Jackson, Mississippi, tijdens het ontstaan van de burgerrechtenbeweging, waar aan zwarte vrouwen de opvoeding van blanke kinderen werd toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver.
Het is 1962 en Eugenia, bijgenaamd Skeeter, is na haar afstuderen weer thuis en wil schrijfster worden. Haar wordt aangeraden te schrijven over wat haar raakt. De 'toiletpolitiek' van haar beste vriendin Hilly verwart haar en maakt een gevoel van verzet tegen de onzinnige segregatie in haar wakker. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen. Het verhaal van Aibileen, die 17 blanke kinderen heeft opgevoed, maar haar eigen zoon heeft verloren bij een ongeluk terwijl de blanke bazen de andere kant opkeken. Het verhaal van haar vriendin Minny die ontslagen is omdat ze haar blanke bazin van repliek diende. Het boek dat Skeeter samenstelt met de hulp van Aibileen en Minny, bevat vele schrijnende en schokkende verhalen, maar geeft ook trots en hoop aan de zwarte gemeenschap, en het geeft Skeeter de moed om haar persoonlijke grenzen te verleggen.
^

Olive Kitteridge
Olive Kitteridge-Elizabeth Strout auteur : Strout, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Olive Kitteridge (2008)  
isbn : 9789046704905  
pagina's : 336  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 11 - 13 september 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Olive Kitteridge is gepensioneerd. Haar leven lang heeft ze lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar eigen ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd.

Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama's achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.
^

Opnieuw Olive
Opnieuw Olive-Elizabeth Strout auteur : Strout, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Olive, again (2019)  
isbn : 9789025457396  
pagina's : 352  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 21 - 24 september 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Olive Kitteridge - bot en een tikkeltje koppig, doch kwetsbaar en verrassend gevoelig - geldt met al haar tegenstrijdigheden als een van de meest herkenbare, iconische romanpersonages van de afgelopen decennia. En nu is ze terug - een paar jaar ouder en een hoop veranderingen verder.

Ze moet leren om haar leven te delen met haar tweede man, proberen om de relatie met haar zoon te herstellen, omgaan met verlies en eenzaamheid, zich openstellen voor nieuwe levenslessen en zoals altijd een luisterend oor bieden aan de andere inwoners van Crosby, Maine.
^

ShuggieBain
Shuggie Bain-Douglas Stuart auteur : Stuart, Douglas  
oorspronkelijke titel : Shuggie Bain (2020)  
isbn : 9789046827574  
pagina's : 448  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 30 januari - 2 februari 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Hugh 'Shuggie' Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank.
Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.
^

Zo is het goed
Zo is het goed-Ellen Sussman auteur : Sussman, Ellen  
oorspronkelijke titel : On a night like this (2003)  
isbn : 9789045849010  
pagina's : 255  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 05 - 12 mei 2004  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Blair, alleenstaande werkende moeder, blijkt een ongeneeslijke vorm van kanker te hebben. Haar leven staat op z'n kop. Hoe moet ze het vertellen aan haar 16-jarige dochter Amanda en hoe moet ze verder in haar laatste levensfase? Dan komt door een speling van het lot een man op haar pad die de grote liefde van haar leven zal blijken te zijn: Luke, schrijver van filmscenario's, met wie ze op school gezeten heeft. Er ontstaat voor alle drie - Blair, Amanda en Luke - een heel ingewikkelde en turbulente situatie, waarin alles overhoop gegooid wordt, maar die een ontroerend eind krijgt
^

Oktober
Oktober-Søren Sveistrup auteur : Sveistrup, Søren  
oorspronkelijke titel : Kastanjemanden (2018)  
isbn : 9789400510340  
pagina's : 544  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 28 februari - 3 maart 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Linus Berger, een psychisch gestoorde man, heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar kan zich niet meer herinneren waar hij de verschillende lichaamsdelen van het meisje heeft begraven.
Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge, alleenstaande moeder op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Ze is gemarteld en een van haar handen is eraf gehakt.
Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen, al wordt dit eerst aangezien voor een bizar toeval. Maar als er nog een vrouw wordt vermoord - en dit keer mist het slachtoffer beide handen - beginnen Thulin en Hess te vermoeden dat er een verband is tussen de zaken. En het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is...
^