L
 
IJsprinses (Patrik Hedström & Erica Falck #1)
IJsprinses-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Isprinsessan (2004)  
isbn : 9789041412553  
pagina's : 357  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 13 - 26 februari 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als Alexandra met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het op zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Alexandra overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben.
^

Predikant (Patrik Hedström & Erica Falck #2)
Predikant-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Predikanten (2004)  
isbn : 9789041413734  
pagina's : 365  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 10 - 26 mei 2016  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Wanneer het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden doet de politie een opzienbarende bijkomstige ontdekking: onder het naakte lijk blijken twee vrouwelijke skeletten te liggen. Bovendien vertonen de botten sporen van dezelfde zware en langdurige mishandeling als het lichaam van het laatste slachtoffer. Voor inspecteur Patrik Hedström is het duidelijk: de moorden houden verband met elkaar. Maar hoe? Wie zijn de vrouwen en vooral: wie is de dader? Tijdens het onderzoek ontdekt Patrik, geholpen door zijn hoogzwangere vrouw Erica, steeds meer stukjes van de gruwelijke puzzel...
^

Steenhouwer (Patrik Hedström & Erica Falck #3)
Steenhouwer-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Stenhuggaren (2005)  
isbn : 9789026331466  
pagina's : 463  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 13 - 15 juli 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij niet in zee is verdronken maar waarschijnlijk in een badkuip: in haar longen zit zoet water met zeepresten.
Inspecteur Patrik Hedström leidt het politieonderzoek. Hij kent het meisje: zijn vrouw Erica en Sara's moeder Charlotte zijn vriendinnen. Tijdens het onderzoek komen merkwaardige zaken aan het licht.
Zo heeft Sara as in haar maag die afkomstig blijkt te zijn uit een oud, houten doosje dat van Lilian is, de oma van Sara. Het gaat om de overblijfselen van de steenhouwer Anders Andersson en van de tweelingbroers Karl en Johan, die in de jaren twintig van de vorige eeuw bij een brand omkwamen. Of werden zij eerst vermoord en werd daarna brand gesticht? En hoe houden gebeurtenissen van tachtig jaar geleden verband met de dood van Sara?
^

Zusje (Patrik Hedström & Erica Falck #4)
Zusje-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Olycksfå geln (2006)  
isbn : 9789041415912  
pagina's : 371  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 04 - 13 juni 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De spanning stijgt in het kleine Zweedse plaatsje Tanumshede: de opnamen voor de realitysoap 'Fucking Tanum' beginnen en daar verwacht de burgemeester veel van. Ook bij de politie wordt het spannend: Hanna, een nieuwe vrouwelijke collega, moet meteen mee naar een eenvoudig ogend ongeluk, dat een moord blijkt te zijn. Kort nadien wordt een van de deelnemers aan 'Fucking Tanum' vermoord. Na weken van aanhoudend speurwerk neemt de zaak onvermoede proporties aan. Ondertussen bereiden Erica en haar zus Anna het huwelijk voor van Erica met speurder Patrick.
^

Sneeuwstorm en amandelgeur (Patrik Hedström & Erica Falck #5)
Sneeuwstorm en amandelgeur-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Snöstorm och mandeldoft (2007)  
isbn : 9789041416063  
pagina's : 158  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 24 - 27 juni 2016  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Sneeuwstorm en amandelgeur speelt zich een week voor kerst af. Politieagent Martin Molin reist met zijn nieuwe vriendin naar een eiland voor de Zweedse kust voor een weekend met haar familie. Als ze net zijn aangekomen steekt er een sneeuwstorm op, waardoor het eiland volledig is afgesloten van de buitenwereld. Ondertussen maakt Martin kennis met zijn kleurrijke schoonfamilie. Aan het hoofd staat Ruben, de steenrijke grootvader. Hij bouwde gedurende zijn loopbaan een groot zakenimperium op, maar is het zat dat iedereen op zijn zak teert. Hij heeft dan ook schokkend nieuws voor de familie. Sneeuwstorm en amandelgeur leest als een detective van Agatha Christie.
^

Oorlogskind (Patrik Hedström & Erica Falck #6)
Oorlogskind-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Tyskungen (2007)  
isbn : 9789041413857  
pagina's : 477  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 14 oktober - 09 november 2010  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Oorlogskind is het vijfde boek over politieagent Patrik Hedströ m en Erica Falck. Dit keer draait het verhaal om Erica's moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden. Twee maanden later is hij dood, vermoord. Erica is geschokt. Dan leest Erica de dagboeken van haar moeder en wordt onthuld waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen en waarom ze veranderde van een lieve, zachtaardige vrouw in de kille, afstandelijke moeder die ze was.
^

Zeemeermin (Patrik Hedström & Erica Falck #7)
Zeemeermin-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Sjöjungfrun (2008)  
isbn : 9789041413864  
pagina's : 413  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 31 maart - 09 april 2011  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström en zijn collega's levert niets op. Vier maanden later wordt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord. In dezelfde periode ontvangt een kennis van het slachtoffer, de schrijver Christian Thydell, anonieme dreigbrieven. Thydell is druk met de lancering van zijn roman Zeemeermin en heeft geen zin om de politie in te schakelen. Uitgerekend op de avond van de boekpresentatie krijgt hij weer een uiterst intimiderende brief. Erica Falck, bevriend met de jonge schrijver, maakt zich zorgen en laat een van de brieven aan Patrik zien. Hij realiseert zich dat Christian in groot gevaar is: de afzender koestert een enorme wrok jegens hem en toont zich een zeer labiel persoon die geweld niet schuwt. Dan wordt in het dorp het lichaam van een tweede vermoorde man gevonden. Geen toeval, zo blijkt al snel.
^

Vuurtorenwachter (Patrik Hedström & Erica Falck #8)
Vuurtorenwachter-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Fyrvaktaren (2009)  
isbn : 9789041416018  
pagina's : 425  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 januari - 02 februari 2012  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Inspecteur Patrick Hedström gaat na een langdurig ziekteverlof weer aan het werk. Hij is zijn kantoor nog niet binnen of hij krijgt al een moordonderzoek toegewezen. Er is een man gevonden in een flat, gedood door een schot in zijn achterhoofd. Het slachtoffer is Mats Sverin, en motieven voor de moord zijn moeilijk te vinden. Patrick begint met het in kaart brengen van Mats' leven en stuit daarbij op meer geheimen dan hem lief is. Waarom had Mats zo'n haast om van Göteborg terug naar Fjällbacka te verhuizen? Welke rol speelde hij in de verbouwing van een oud hotel tot luxueuze spa? En is het toeval dat Mats' jeugdliefde Annie ook naar de westkust is teruggekeerd? Ze hadden jarenlang geen contact, maar nu woont Annie op het eiland Graskar waar haar familie generaties lang leefde. Een eiland vol geheimen en, zo gaat het gerucht, geesten.
^

Leeuwentemmer (Patrik Hedström & Erica Falck #10)
Leeuwentemmer-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Lejontämjaren (2014)  
isbn : 9789041420145  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 09 - 13 augustus 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Inspecteur Patrik Hedström en zijn team zijn bezig met een vermissingszaak van een jong meisje, Victoria, die in een stroomversnelling raakt als ze gevonden wordt. Haar verwondingen laten zien dat ze ernstig is verminkt. Patrik vermoedt een verband met andere verdwijningen en hij moet alles op alles zetten om andere meisjes eenzelfde lot te besparen.
Tegelijkertijd verdiept Erika zich in een oude zaak, een familietragedie die eindigde met de dood van de echtgenoot. Ze probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Het lijkt erop dat het verleden zijn schaduw op het heden werpt.
^

Koekoeksjong (Patrik Hedström & Erica Falck #12)
Koekoeksjong-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla  
oorspronkelijke titel : Gökungen (2022)  
isbn : 9789044354614  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 10 - 13 juli 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Twee verschrikkelijke gebeurtenissen schudden Fjällbacka op haar grondvesten. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, de Nobelprijswinnaar voor literatuur, wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft.
Patrik Hedström en zijn collega's van het politiebureau van Tanumshede storten zich op beide zaken. Ondertussen verdiept Erica Falck zich in een cold case: de moord op een transgender man in de jaren 80. Langzaam realiseert ze zich dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden.
^

Box (Mina Dabiri & Vincent Walder #1)
Box-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla en Fexeus, Henrik  
oorspronkelijke titel : Box (2021)  
isbn : 9789044362015  
pagina's : 640  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 18 - 23 juli 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Om de waanzin te stoppen, moeten ze erin mee gaan...
Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord.
Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekeloze seriemoordenaar die tegengehouden moet worden voordat er nog meer slachtoffer vallen.
Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe?
^

Cultus (Mina Dabiri & Vincent Walder #2)
Cultus-Camilla Läckberg auteur : Läckberg, Camilla en Fexeus, Henrik  
oorspronkelijke titel : Kult (2022)  
isbn : 9789044361988  
pagina's : 656  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 16 - 21 maart 2023  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Als de spelregels veranderen, kan niemand je meer beschermen...
Wanneer een klein jongetje van een kinderdagverblijf in de buurt Södermalm van Stockholm verdwijnt, worden rechercheur Mina Dabiri en haar team weer ingeschakeld. Ze ontdekken gelijk overeenkomsten met een andere verdwijning die niet goed eindigde. Alles wijst erop dat er meer kinderen zullen verdwijnen.
Mina neemt daarom voor het eerst sinds de dramatische gebeurtenissen van twee jaar eerder contact op met mentalist Vincent Walder. Hun band is bijzonder gebleken, maar lukt het ze ook om degenen die het meest kwetsbaar zijn te beschermen?
^

De directrice van Rosemere
De directrice van Rosemere-Sarah Ladd auteur : Ladd, Sarah  
oorspronkelijke titel : The headmistress of Rosemere (2013)  
isbn : 9789029723855  
pagina's : 336  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 5 - 7 oktober 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De vijfentwintigjarige Patience Creighton wordt al een oude vrijster genoemd. De directrice van de Rosemere School for Young Ladies had verwacht dat haar hart ooit veroverd zou worden door een elegante jongeman, maar zover is het nooit gekomen. En sinds haar vaders dood heeft ze haar handen vol aan de zorg voor haar moeder en het besturen van de school. William Sterling zit diep in de financiële problemen. Als hij aangevallen wordt door zijn schuldeisers, vlucht hij naar een van zijn huurpanden, Rosemere. Nadat Patience hem verzorgt heeft, keert de gewonde William terug naar zijn landgoed, vastbesloten om de lieflijke directrice nog eens te bezoeken. De prille romance tussen William en Patience wordt verstoord door de agressieve schuldeisers. Het lukt William niet om hen terug te betalen. Langzaam dringt het tot hem door dat Rosemere opofferen wel eens de enige mogelijkheid zou kunnen zijn om zijn erfenis te beschermen. Maar het zal hem ook zijn nieuw gevonden geluk kosten.
^

De laatste getuigen
De Laatste getuigen-Thomas Laird auteur : Laird, Thomas  
oorspronkelijke titel : Season of the assassin (2003)  
isbn : 9789044703061  
pagina's : 253  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 13 - 15 augustus 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een onbekende moordenaar slacht zeven verpleegsters in opleiding op een meedogenloze manier af. Inspecteur Jake Parisi komt al vlug op het spoor van een belangrijke verdachte: Carl Anglin. Maar alle getuigen verdwijnen, de FBI begint zich met de zaak te bemoeien en Jake komt om door een tragisch ongeval. En op een dag blijkt Anglin zelf ook verdwenen te zijn. Dertig jaar later... Jimmy Parisi werkt net als zijn vader op de dienst moordzaken en wordt op een dag geconfronteerd met een gelijksoortig bloedbad. Hij gelooft niet in toeval en zet opnieuw de jacht in op Carl Anglin... Dan ontdekt hij dat niet alle verpleegsters uit de oorspronkelijke zaak stierven - er was één overlevende. Zowel Anglin als Jimmy zijn er op gebrand om deze laatste getuige te vinden: de ene om haar definitief het zwijgen op te leggen, de ander om uiteindelijk het recht te laten zegevieren. Hoe dan ook, de klok tikt voor alledrie genadeloos verder..
^

Zonnestorm
Zonnestorm-Asa Larsson auteur : Larsson, Åsa  
oorspronkelijke titel : Solstorm (2003)  
isbn : 9789041423344  
pagina's : 277  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 13 - 29 augustus 2005
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het is hartje winter en aan de poolhemel is noorderlicht te zien als in een kerk in het Noord Zweedse Kiruna een geestelijke, Viktor Strandgård, wordt vermoord. Zijn zus Sanna vindt het verminkte lichaam. Dan treft de politie bij haar het moordwapen en Viktors bijbel aan Omdat Sanna doodsbang is verdacht te worden van de moord en zo haar kinderen kwijt te raken, belt zij haar oude vriendin Rebecka. Die belooft met tegenzin te helpen en terug te keren naar de stad waar ze opgroeide. Niet iedereen is blij met de terugkomst van Rebecka: ze draagt een duister verleden met zich mee, waarmee ze eerst zal moeten afrekenen voordat ze de ware schuldigen kan aanwijzen. Maar in de lange poolnachten verspreiden schuld en het kwaad zich razendsnel en ongemerkt...
^

Sprakeloos
Sprakeloos-Tom Lanoye auteur : Lanoye, Tom  
oorspronkelijke titel : Sprakeloos (2009)  
isbn : 9789044619980  
pagina's : 359  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 04 -28 februari 2018  
mijn waardering : 4  
Korte beschrijving:
Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is. Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat - en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.
^

Mannen die vrouwen haten (Millennium Trilogie #1)
Mannen die vrouwen haten-Stieg Larsson auteur : Larsson, Stieg  
oorspronkelijke titel : Män som hatar kvinnor (2005)  
isbn : 9789056721763  
pagina's : 559  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 03 - 24 maart 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert ...
^

De vrouw die met vuur speelde (Millennium Trilogie #2)
De Vrouw die met vuur speelde-Stieg Larsson auteur : Larsson, Stieg  
oorspronkelijke titel : Flickan som lekte med elden (2006)  
isbn : 9789056721770  
pagina's : 568  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 25 januari - 13 februari 2008  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Drie moorden, één avond. De slachtoffers zijn twee journalisten die voor Millennium werkten aan een publicatie over mensensmokkel, en Nils Bjurman, de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken aangetroffen van Lisbeth. Het hele politieapparaat komt in beweging, maar Lisbeth is onvindbaar. Blomkvist, overtuigd van Lisbeths onschuld, gaat langzamerhand een verband zien tussen de drievoudige moord en het artikel in wording over mensensmokkel. Dan wordt een vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende. Lisbeth laat het aankomen op een bloedige confrontatie met de onzichtbare bendeleider, Zala, een bekende uit haar verleden ?
^

Gerechtigheid (Millennium Trilogie #3)
Gerechtigheid-Stieg Larsson auteur : Larsson, Stieg  
oorspronkelijke titel : Luftslottet som sprängdes (2006)  
isbn : 9789056721787  
pagina's : 651  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 29 november - 23 deceber 2008  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko. Salander wordt gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand en zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?
^

1953
1953-Rik Launspach auteur : Launspach, Rik  
oorspronkelijke titel : 1953 (2009)  
isbn : 9789023429890  
pagina's : 476  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 18 - 20 februari 2015  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In een donkere nacht, in een door God verlaten provincie, tijdens de grootste ramp die naoorlogs Nederland trof, zijn twee zoekende zielen door het noodlot aan elkaar verbonden. Zij is het kind kwijtgeraakt dat ze een maand eerder baarde, hij verloor ooit het kind in zichzelf. Samen ondernemen ze een schijnbaar hopeloze tocht door de zoute modder van het verwoeste Zeeland.
Tegen de achtergrond van de watersnoodramp van 1953 vertelt Rik Launspach een aangrijpend verhaal over de vernietigende kracht van het water en de drijvende kracht van de liefde.
^

De bijenhouder van Aleppo
De bijenhouder van Aleppo-Christy Lefteri auteur : Lefteri, Christy  
oorspronkelijke titel : The beekeeper of Aleppo (2019)  
isbn : 9789023957775  
pagina's : 336  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 14 - 17 juni 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De bijenhouder van Aleppo is het verhaal van twee mensen die elkaar in hun pijn zijn kwijtgeraakt, maar ondanks alles elkaar en hun droom willen vasthouden.

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami.
Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: 'Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'
^

Waar jij bent
Waar jij bent-Marc Levy auteur : Levy, Marc  
oorspronkelijke titel : Où es-tu? (2001)  
isbn : 9789022546093  
pagina's : 271  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 30 oktober - 08 november 2009  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Philip en Susan leerden elkaar kennen in de zandbak en zijn sindsdien onafscheidelijk. In hun jeugdig optimisme beloven ze dat ze altijd van elkaar zullen houden, ook als het lot hen mocht scheiden. Terwijl Philip probeert een leven op te bouwen in Manhattan, trekt Susan de wijde wereld in. Met uitzondering van enkele korte ontmoetingen op het vliegveld van Newark zien ze elkaar weinig. Toch blijft hun band onverbrekelijk. Totdat Philip met een andere vrouw trouwt en met haar een zoon krijgt. Als hij besluit zijn verleden voorgoed achter zich te laten, staat er plotseling een klein meisje voor de deur: Susans dochter.
^

Spreek zacht
Spreek zacht-Pam Lewis auteur : Lewis, Pam  
oorspronkelijke titel : Speak softly, she can hear (2005)  
isbn : 9789044310740  
pagina's : 319  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 28 november - 05 december 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De verlegen Carole wordt verliefd op Eddie, een onbetrouwbare jongen die van veel scholen is getrapt. Tijdens een korte vakantie dwingt Eddie haar tot een triootje waarbij de andere vrouw sterft. Volgens Eddie is Carole daar schuldig aan. Deze gebeurtenis maakt Carole erg onzeker en als Eddie haar wil chanteren, vlucht ze. Steeds als ze denkt veilig te zijn, op de universiteit, bij een baantje in New York, verschijnt Eddie op het toneel. Uiteindelijk heeft Carole een eigen restaurant en een goede relatie, maar voelt ze zich nog steeds schuldig en durft niemand iets te vertellen. Tijdens een wintervakantie komt Eddie weer, nu als echtgenoot van Caroles vriendin.
^

Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne
Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne-Marina Lewycka auteur : Lewycka, Marina  
oorspronkelijke titel : A short history of tractors in Ukrainian (2005)  
isbn : 9789045849942  
pagina's : 434  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 16 - 18 september 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het verhaal speelt zich af in onze tijd. De vierentachtigjarige vader van de vertelster, een Oekraiens ingenieur die in Engeland woont, wordt verliefd op een struise Oekraiense, die met alle geweld naar het Westen wil en een gefortuneerd man, hoe oud ook, aan de haak wil slaan. De vrouw blijkt een ramp en de tussenkomst van de twee dochters van de ingenieur, een nogal zonderlinge man die een boek over tractoren schrijft, is nodig om de situatie weer in het reine te brengen.
^

Ik weet waar je woont (Marian Dahle #1)
Ik weet waar je woont-Unni Lindell auteur : Lindell, Unni  
oorspronkelijke titel : Jeg vet hvor du bor (2016)  
isbn : 9789021407326  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 13 - 17 augustus 2023  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Hoofdinspecteur Marian Dahle is aan het herintreden na verlof om bij te komen van een traumatisch voorval op werk. Wanneer Cato Isaksen haar de opdracht geeft een cold case te openen, ziet ze dat eigenlijk niet zitten. Maar ze neemt de zaak uiteindelijk toch aan, zonder hem te vertellen dat ze nog steeds veel drinkt en pijnstillers slikt.
Ze speurt naar nieuwe informatie over de verdwijning van de zes jaar oude Thona uit een volkstuin in Oslo, ruim vijftien jaar geleden. Dan wordt een jongeman uit diezelfde omgeving als vermist opgegeven. Marian begint te vermoeden dat de zaken iets met elkaar te maken hebben. Of maakt de drank haar paranoïde?
^

Het huis van de zusters
Het Huis van de zusters-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Das Haus der Schwestern (1997)  
isbn : 9044311700  
pagina's : 507  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 06 - 17 december 2004  
mijn waardering : 9+  
Korte beschrijving:
Barbara en Ralph, een Duits echtpaar, gaan in Westhill House in Noord-Engeland de kerstdagen doorbrengen met het doel hun vastgelopen huwelijk nieuw leven in te blazen. Door een sneeuwstorm raken ze echter volkomen van de buitenwereld afgesloten. Ter afleiding gaat Barbera het door haar bij toeval gevonden manuscript lezen met het levensverhaal van de vroegere bewoonster. In afwisselende hoofdstukken ontvouwt zich het leven van de huidige bewoners en de geschiedenis van het huis. In het verrassende slot vallen alle stukjes van heden en verleden op hun plaats en kan het boek gesloten worden. Raamvertelling, uitermate boeiend en meeslepend geschreven.
^

Het einde van de stilte
Het Einde van de stilte-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Am Ende des Schweigens (2003)  
isbn : 9789044314717  
pagina's : 511  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 04 - 12 mei 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Drie bevriende Duitse echtparen brengen al jaren hun vakantie door op dezelfde plek in het zuidwesten van Yorkshire. Regelmatig ontmoeten ze elkaar in het oude Stanbury House, met zijn verwilderde park. Maar Jessica Wahlberg, die nog met onbevangen blik waarneemt, merkt dat niets is wat het lijkt. Achter de opgewektheid gaan angst, haat en jaloezie schuil. Plotseling stort die hele schijnwereld in elkaar: een gruwelijke misdaad maakt een eind aan tientallen jaren van stilte en confronteert iedereen met zijn of haar persoonlijke waarheid.
^

De vreemde gast
De Vreemde Gast-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Der fremde Gast (2005)  
isbn : 9789044316612  
pagina's : 430  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 - 26 november 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Het Duitse echtpaar Laura en Peter Simon bezit een vakantiehuis in de Provence. Peter reist regelmatig alleen naar Zuid-Frankrijk om er met zijn beste vriend een zeiltocht te maken. Ook op deze oktoberavond krijgt Laura weer een telefoontje van Peter dat hij is gearriveerd. Maar naderhand blijkt dat zijn laatste levensteken te zijn geweest. Laura pakt haar koffers en vertrekt naar de Provence. Wanhopig probeert ze te achterhalen waar haar man voor het laatst is gezien. Bij haar naspeuringen stuit ze op onwaarheden en moet ze erkennen dat Peter niet degene was voor wie ze hem hield. Als Laura hoort dat er twee gruwelijke moorden zijn gepleegd, slaat de angst haar om het hart...
^

De misleiding
De Misleiding-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Die Täuschung (2002)  
isbn : 9789044319675  
pagina's : 432  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 06 - 18 november 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Het Duitse echtpaar Laura en Peter Simon bezit een vakantiehuis in de Provence. Peter reist regelmatig alleen naar Zuid-Frankrijk om er met zijn beste vriend een zeiltocht te maken. Ook op deze oktoberavond krijgt Laura weer een telefoontje van Peter dat hij is gearriveerd. Maar naderhand blijkt dat zijn laatste levensteken te zijn geweest. Laura pakt haar koffers en vertrekt naar de Provence. Wanhopig probeert ze te achterhalen waar haar man voor het laatst is gezien. Bij haar naspeuringen stuit ze op onwaarheden en moet ze erkennen dat Peter niet degene was voor wie ze hem hield. Als Laura hoort dat er twee gruwelijke moorden zijn gepleegd, slaat de angst haar om het hart...
^

De echo van de schuld
De echo van de schuld-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Das Echo der Schuld (2006)  
isbn : 9789044321432  
pagina's : 511  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 26 juni 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In het holst van de nacht zinkt er voor de kust van Schotland een zeilboot. Het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor slaagt er ternauwernood in het vege lijf te redden. De Engelse Virginia Quentin en haar man Frederic, een bankier, vangen de schipbreukelingen op in hun vakantiehuis. Dan overtreedt Nathan alle regels van het fatsoen door Virginia naar het huis van haar familie in Norfolk te volgen. Desondanks raakt Nathan een gevoelige snaar bij de eenzame Virginia. Ze vertelt hem haar geschiedenis van de echo van de schuld, die ze elke seconde van haar leven meent te horen. Dan gebeurt het onvoorstelbare: Virginia's zevenjarige dochter verdwijnt spoorloos.
^

Het laatste spoor
Het laatste spoor-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Die letzte Spur (2008)  
isbn : 9789044325355  
pagina's : 512  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 november - 22 december 2009  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Vijf jaar na de verdwijning van haar vriendin, gaat een journaliste naar haar op zoek, met gevaar voor eigen leven. Elaine Dawson wordt door pech achtervolgd. Als ze voor het huwelijk van haar beste vriendin op reis gaat naar Gibraltar, worden alle vluchten vanaf Heathrow wegens mist geannuleerd. In plaats van in de vertrekhal te wachten, neemt ze het aanbod van een vreemde aan om bij hem in de flat te overnachten. Samen verlaten zij het vliegveld en vanaf dat moment is Elaine spoorloos verdwenen. Vijf jaar later verdiept haar vriendin en journalist Rosanna Hamilton zich opnieuw in de zaak. Plotseling zijn er aanwijzingen dat Elaine misschien nog leeft. Maar als Rosanna dit spoor volgt, vermoedt ze niet dat zij spoedig zélf in levensgevaar zal verkeren.
^

Het andere kind
Het andere kind-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Das andere Kind (2009)  
isbn : 9789044326284  
pagina's : 495  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 11 - 28 maart 2011  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het Noord-Engelse kustplaatsje Scarborough wordt het lijk van een studente aangetroffen. Ze is op gruwelijke wijze vermoord. De politie tast volledig in het duister. Maanden later vindt er een tweede moord plaats. De ambitieuze politievrouw Valerie Almond bijt zich in de zaak vast en probeert een verband tussen de moorden te vinden. Haar enige aanknopingspunt is een ruzie binnen de familie van het tweede slachtoffer.
^

De toeschouwer
De toeschouwer-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Der Beobachter (2012)  
isbn : 9789044338836  
pagina's : 511  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 18 juni 2013  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Ik ben niet meer dan een toeschouwer in het leven van anderen Buiten staat een auto. Ik geloof dat iemand mijn huis observeert. Dat gaat al een aantal weken zo. Ik zie het licht van de koplampen als de auto nadert. Over een hobbelig bospad, want er is geen andere manier om hier te komen. Dan gaan de koplampen uit. De auto staat ergens en ik weet niet wat de chauffeur wil. Wat hij van míj wil. Hij observeert ze dag en nacht. Vrouwen die hij niet kent. Uit de verte slaat hij de mooie Gillian Ward gade. Een succesvolle vrouw, gelukkig getrouwd, moeder van een reizende dochter: hij idealiseert haar. Totdat hij erachter komt dat hij tegen een façade aankijkt en niets is wat het lijkt. Gelijktijdig schrikt een serie van drie moorden Londen op. De slachtoffers zijn drie alleenstaande vrouwen, op een raadselachtige, sadistische wijze omgebracht. De politie is op zoek naar de psychopaat die dit op zijn geweten heeft. Een gestoorde man. Een zieke man. Een man die vrouwen haat.
^

Verlaten
Verlaten-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Im Tal des Fuchses (2012)  
isbn : 9789044343120  
pagina's : 478  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 oktober - 03 november 2014  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een zonnige augustusdag, een afgelegen parkeerplaats. Vanessa wacht op haar man, die een wandeling met de hond maakt. In gedachten verzonken let ze niet op de auto die haar stilletjes nadert. Voor ze er erg in heeft, overmant en verdooft een vreemde haar. Vanessa wordt opgesloten met eten en drinken voor ongeveer een week. Maar nog voordat haar ontvoerder losgeld kan eisen, wordt hij opgepakt voor een ander misdrijf. Vanessa is ten dode opgeschreven als niemand haar vindt.
^

Leugenaar (Kate Linville #1)
Leugenaar-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Die Betrogene (2015)  
isbn : 9789401614245  
pagina's : 608  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 februari - 16 april 2022  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Na de gruwelijke moord op haar vader ontdekt ze meer dan ze wilde weten...
Kate Linville, een eenzame detective van Scotland Yard, gunt maar één persoon op de wereld haar liefde en vertrouwen: haar vader. Als hij op brute wijze wordt vermoord in zijn eigen huis, verliest Kate abrupt haar laatste steun en toeverlaat. Om de zaak op de voet te volgen keert Kate vanuit Londen terug naar Yorkshire.

Ze wordt al snel teleurgesteld: inspecteur Caleb Hale lijkt meer interesse te hebben in gemakkelijke antwoorden dan het achterhalen van de waarheid. Kate besluit zelf op onderzoek uit te gaan, want ze voelt aan alles dat de moord op haar vader veel complexer is dan de politie denkt. En terecht: haar vader had een heel donkere kant... waardoor de man die Kate dacht te kennen in één klap niet meer bestaat.
^

Moordenaar (Kate Linville #2)
Moordenaar-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Die Suche (2019)  
isbn : 9789401615624  
pagina's : 639  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 15 mei 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De agenten van Scotland Yard, brigadier Kate Linville en inspecteur Caleb Hill, worden geconfronteerd met de verdwijningen van een aantal jonge meisjes. Onder druk van de media proberen ze de zaak zo snel mogelijk op te lossen, maar alles wijst erop dat ze met een meedogenloze seriemoordenaar te maken hebben...
^

Zondaar (Kate Linville #3)
Zondaar-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Ohne Schuld (2020)  
isbn : 9789401616935  
pagina's : 496  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 6 - 30 december 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Kate Linville is terug: ze heeft een nieuwe woonplaats en een nieuwe baan bij de politie van Scarborough. En ze krijgt het meteen voor haar kiezen: een vrouw ontsnapt ternauwernood aan een vreemde man met een pistool in de trein. Een paar dagen later raakt een jonge vrouw zwaargewond als ze van haar fiets valt omdat er een dunne draad over het pad gespannen is, en ze wordt beschoten als ze valt. Het wapen is hetzelfde...

Kate duikt in de zaak en gaat op zoek naar het verband tussen de slachtoffers. Haar collega Caleb Hale is geschorst, maar kan het natuurlijk niet laten zich met de zaak te bemoeien. Als Kate uiteindelijk een connectie vindt tussen de slachtoffers, zijn niet alleen zij, maar ook Kate zelf in levensgevaar.
^

Minnaar (Kate Linville #4)
Minnaar-Charlotte Link auteur : Link, Charlotte  
oorspronkelijke titel : Einsame nacht (2022)  
isbn : 9789401618052  
pagina's : 464  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 24 april 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het holst van de nacht rijdt een jonge vrouw in haar eentje door het verlaten gebied van de Yorkshire Dales. Het is een koude decembernacht, en het sneeuwt. e volgende ochtend wordt haar lichaam gevonden in de ingesneeuwde auto.

Kate Linville wordt op de zaak gezet en ontdekt al snel dat de vriend van de vrouw ook verdwenen is, én dat er een verrassende connectie is met een beruchte cold case...
^

Een stille verdwijning
Een stille verdwijning-Jacqui Lofthouse auteur : Lofthouse, Jacqui  
oorspronkelijke titel : Boundaries road (2004)  
isbn : 9789023416555  
pagina's : 334  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 24 maart 2005  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Nadat een vrouw in de Londense metro haar sinds drie jaar spoorloos verdwenen vriendin heeft zien lopen, komen onverwerkte gevoelens uit haar tienertijd terug.
^

Stoorzender
Stoorzender-Arjen Lubach auteur : Lubach, Arjen  
oorspronkelijke titel : Stoorzender (2021)  
isbn : 9789463811132  
pagina's : 256  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 15 - 16 december 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In Stoorzender doet Arjen Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan. Vanuit zes verschillende plekken (Los Angeles, Vlieland, New York, Friesland, Zweden en Amsterdam) schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en de liefde. Stoorzender is een unieke mix van eerlijke, grappige en ontroerende verhalen, zoals alleen Arjen Lubach die kan schrijven.
^

Zusje
Zusje-Rosamund Lupton auteur : Lupton, Rosamund  
oorspronkelijke titel : Sister (2010)  
isbn : 9789022574577  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 17 november 2018  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Niets kan de band tussen zussen verbreken...

Als Beatrice tijdens een zondagse lunch een paniekerig telefoontje krijgt over de vermissing van haar jongere zus Tess, stapt ze op het eerste vliegtuig naar Londen. Naarmate ze meer te weten komt over de verdwijning, neemt de verbijstering toe over hoe weinig ze feitelijk weet van het leven van haar zusje - en ze is niet voorbereid op de angstaanjagende waarheden die ze onder ogen moet zien.
De politie, haar verloofde en zelfs haar moeder leggen zich erbij neer dat ze Tess hebben verloren, maar Beatrice kan dat niet. Naarmate ze dichter bij de schokkende waarheid komt, raakt ze steeds geïsoleerder van haar omgeving en wil niemand haar meer geloven.
^