V
 
Fulltime avonturier
Fulltime avonturier-Tamar Valkenier auteur : Valkenier, Tamar  
oorspronkelijke titel : Fulltime avonturier (2021)  
isbn : 9789021576848  
pagina's : 256  
nur : Waargebeurd / Reisverhaal  
leesperiode : 29 november - 2 december 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Een vrij en avontuurlijk leven, dat wilde Tamar Valkenier. In 'Fulltime avonturier' lees je hoe ze vol overtuiging haar veilige bestaan achterliet en op weg ging.
Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het 'veilige' Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.
Met Miriam Lancewood, bekend van Mijn leven in de wildernis, doorkruiste Tamar het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Ze werden daar opgezocht door Floortje Dessing voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Tamar Valkenier blijft op zoek naar nieuwe avonturen. In 'Fulltime avonturier' doet ze verslag van haar vrije leven.
^

Elianes belofte
Elianes belofte-Fiona Valpy auteur : Valpy, Fiona  
oorspronkelijke titel : The beekeeper's promise (2018)  
isbn : 9789022587119  
pagina's : 352  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 18 - 23 mei 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een eeuwenoud Frans kasteel is het decor van een grote liefde. Tot de Tweede Wereldoorlog alle dromen wegvaagt...
De Tweede Wereldoorlog gooit het leven van twee vrouwen volkomen overhoop, ook decennia later.
Frankrijk, 1938. Eliane Martin is verantwoordelijk voor de bijenkorven op het landgoed van Château Bellevue. Als ze op een dag Mathieu Dubosq ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Maar de Tweede Wereldoorlog staat op het punt van uitbreken en Frankrijks toekomst staat samen met die van heel Europa op een keerpunt. Gedurende de jaren die zullen komen, zal blijken wat de toekomst voor Eliane in petto heeft.
2017. Met een gebroken hart maar hopend op een nieuw begin reist Abi Howes naar Château Bellevue, waar ze een zomer lang op het landgoed zal werken. Het eeuwenoude kasteel spreekt Abi bij aankomst al meteen aan, en als ze het verhaal van Eliane hoort, weet ze direct dat er een diepe connectie is. Wat ze niet weet is dat haar leven voorgoed zal veranderen.
^

Mauk
Mauk-Jan Vantoortelboom auteur : Vantoortelboom, Jan  
oorspronkelijke titel : Mauk (2023)  
isbn : 9789025474751  
pagina's : 192  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 28 juni 2023  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Mauk is oud en ziek en ligt in een bed bij het raam. Hij leeft in zijn herinneringen: hij was een kind dat de kleur van de achtergrond aannam, totdat zijn moeder tot bloedens toe wordt verwond. Het is te veel om te bevatten. Op dat moment overmeestert Henri, de grote moedige broer die hij altijd wenste, zijn gedachten. Henri beschermt hem, niet tegen het geweld van een dreigende buitenwereld, maar tegen dat van zijn tirannieke vader.
Als Mauk op twaalfjarige leeftijd geconfronteerd wordt met een tragedie is Henri de enige die hem kan helpen. Mauk is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van een vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden.
^

De Heelmeesters
De Heelmeesters-Abraham Verghese auteur : Verghese, Abraham  
oorspronkelijke titel : Cutting for stone (2009)  
isbn : 9789023440581  
pagina's : 622  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 15 - 30 juni 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Bij de dramatische bevalling van de tweelingbroers Marion en Shiva overlijdt hun moeder, zuster Mary Joseph Praise, in het kraambed. Niemand in het missiehospitaal wist van Mary's zwangerschap. Zelfs niet de vermoedelijke vader, dokter Stone. Hij vlucht de operatiekamer uit en verdwijnt spoorloos. Een bevriend artsenstel ontfermt zich met liefde over de twee jongetjes. Marion en Shiva groeien op in het Ethiopië van de jaren zeventig, dat wordt geteisterd door een revolutie die iedereen in de spiraal van geweld en verraad mee sleurt. Toch is het niet de politieke situatie maar hun gedeelde passie voor dezelfde vrouw waardoor de broers tegenover elkaar komen te staan. Marion ontvlucht zijn land. Jaren later slaat het noodlot toe en komt zijn leven in handen te liggen van de twee mannen die hij het minst vertrouwt: zijn verdwenen vader en zijn broer Shiva. Blijken ze in staat de pijn en het verdriet uit het verleden te overwinnen en oude wonden te helen? Het antwoord leidt niet alleen tot het dramatische hoogtepunt van De heelmeesters, maar ook tot een onverwachte ontdekking over de laatste dagen van hun moeder en geliefde, zuster Mary Praise.
^

Rendez-vous
Rendez-vous-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Rendez-vous (2006)  
isbn : 9789041410252  
pagina's : 334  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 april - 04 mei 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Wie heeft niet de droom te emigreren naar het zuiden van Frankrijk waar het klimaat beter, de mensen minder gehaast, de omgeving weidser, de natuur meer aanwezig, en de algehele stemming vrolijker is?
Ontmoet Simone, een 34-jarige vrouw die de stap waagt om in het zuiden van Frankrijk een nieuw leven te beginnen. Samen met haar man en twee kinderen koopt ze een bouwvallig landhuis om op te knappen, erin te wonen en een deel ervan te verhuren als chambres d'hôtes. De werkelijkheid haalt de droom in. Waar haal je goede werklui vandaan in een vreemd dorp waar je nog niet eens de bakker weet te vinden? Hoe stel je je kinderen gerust die de taal nog niet machtig zijn en al hun vriendjes hebben moeten achterlaten? Hoe houd je je relatie opwindend terwijl de stress van de verbouwing steeds zwaarder op je schouders drukt?
^

Close-up
Close-up-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Close-up (2007)  
isbn : 9789041410566  
pagina's : 339  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 19 april 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De tweeëndertigjarige Margot Heijne heeft een nare scheiding achter de rug. Ze probeert haar leven op orde te krijgen en haar zelfvertrouwen terug te winnen. Haar nieuwe leven komt in een gevaarlijke stroomversnelling terecht als ze Leon Wagner ontmoet, een mysterieuze, dominante man met een bijzondere vriendenkring, die wel erg veel invloed op haar krijgt...
^

Alles te verliezen
Alles te verliezen-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Alles te verliezen (2008)  
isbn : 9789041410573  
pagina's : 318  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 februari - 01 maart 2009  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Je kunt je verleden wel de rug toekeren, maar wat als het verleden jou niet wil loslaten?
Claires leven is geslaagd. Ze is een aantrekkelijke vrouw van in de dertig en woont op een van de meest idyllische plekken in Nederland, in een prachtig gerenoveerde boerderij samen met haar man, de gerespecteerde makelaar Harald van Santfoort, en hun twee dochtertjes, Charlotte van vijf en Fleur van zeven.
Maar Claires leven is niet zo smetteloos als ze doet voorkomen. Niemand weet waarmee zij in het verleden haar geld verdiende en dat zij een ongezonde relatie had met Marius, een beruchte crimineel. Zelfs haar eigen man is hiervan niet op de hoogte. En dat wil ze zo houden, kost wat kost.
Na tien jaar cel is Marius weer op vrije voeten. Hij heeft Claire getraceerd en is niet van plan om zijn oude vriendin zomaar op te geven. Of heeft hij andere motieven?
^

Erken mij (Geschenkboekje t.g.v. Juni-Maand van het Spannende Boek 2009)
Erken mij-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Erken mij (2009)  
isbn : 9789059650886  
pagina's : 91  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 19 juni 2009  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Daphne de Jong, 28 en single, is een halfjaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn-out. Als de therapie ten einde loopt lukt het Etienne niet om afscheid te nemen van zijn cliënte. Hij nodigt haar uit voor een romantisch weekend in Parijs, de stad waar hij is geboren. Maar de wankele idylle wordt al op hun eerste avond ruw verstoord.
^

Déjà vu
Deja vu-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Déjà vu (2010)  
isbn : 9789041414281  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 11 maart 2012  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Als de 27-jarige Eva Lambregts haar baan als journaliste bij de krant kwijtraakt, besluit ze om uit te huilen bij haar beste vriendin. Dianne heeft een halfjaar eerder alle schepen achter zich verbrand en zich teruggetrokken in een afgelegen gehucht in Frankrijk. Bij aankomst treft Eva echter een verlaten huis aan. Ze vertrouwt erop dat haar grillige vriendin snel van zich zal laten horen en neemt haar intrek in het huis. Maar Dianne geeft taal noch teken. In het dorp gebeuren vreemde dingen. Wie sluipt er 's nachts door de bossen rond de woning, en waarom reageren de dorpelingen zo vijandig? Eva wil weten wat er met Dianne is gebeurd, ze gaat op onderzoek uit. En dat had ze beter niet kunnen doen.
^

De kraamhulp
De Kraamhulp-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : De Kraamhulp (2014)  
isbn : 9789041423696  
pagina's : 328  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 29 september 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi's herstel gaat langzaam. Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin...
^

Tegenlicht
Tegenlicht-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Tegenlicht (2012)  
isbn : 9789041414298  
pagina's : 576  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 07 - 11 april 2020  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Vera Zagt heeft het niet gemakkelijk gehad als kind. Haar moeder zat vaker in een psychiatrische inrichting dan dat ze thuis was, haar autoritaire vader behandelde haar alsof ze een van zijn rekruten was en gepest worden op school was ook eerder regel dan uitzondering
Als volwassene heeft Vera nog altijd een bschadigd zelfbeeld. Ze is inmiddels twintig jaar samen met Lucien Reinders, een succesvol ondernemer. Haar huwelijk, haar werk als dierenfotografe en haar huis - 't Fort - zijn de drie wankele pijlers waarop haar leven steunt. Wanneer de relatie met Lucien onder druk komt te staan, raakt Vera in paniek en vlucht in een buitenechtelijke verhouding. Dan gebeuren er meer dingen waardoor ze langzaam maar zeker de controle verliest. Om zich te kunnen ontplooien zal Vera zich moeten losmaken van haar traumatische ervaringen en haar zorgvuldig opgebouwde muren moeten afbreken: Vera moet leren leven en vertrouwen krijgen. Maar is het daarvoor niet te laat?
^

Nazomer
Nazomer-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Nazomer (2017)  
isbn : 9789026340550  
pagina's : 464  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 10 - 12 april 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Haar bedrijf floreert, ze wordt op handen gedragen. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze echter schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspad en een ingrijpende gebeurtenis die ze al tientallen jaren verdringt...
In de haar kenmerkende meeslepende stijl beschrijft Esther Verhoef hoe de jonge Claudia opgroeit in een wereld die niet bij haar past en verandert in de succesvolle Vivian D. Welke offers heeft Claudia moeten brengen, en voor welke keuzes staat Vivian nu?
^

Nouveau riche
Nouveau riche-Esther Verhoef auteur : Verhoef, Esther  
oorspronkelijke titel : Nouveau riche (2011)  
isbn : 9789041417671  
pagina's : 125  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 29 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een ontmoeting met oude vrienden waarbij nog niet alle rekeningen vereffend te zijn, een eerste date die niet helemaal loopt zoals gepland, een prachtig liefdesverhaal en een plastisch chirurg die wonderen lijkt te kunnen verrichten: deze spannende verhalenbundel staat garant voor een aantal heerlijke uren leesgenot.
^

Apres Ski
Apres Ski-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Apres Ski (2009)  
isbn : 9789022994801  
pagina's : 263  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 10 februari - 11 maart 2013  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De 23-jarige Manon Dijkstra woont sinds kort weer bij haar ouders thuis. Haar jongere zus Fleur en haar ouders vinden dat de impulsieve Manon niets serieus aanpakt, wat tot spanningen binnen het gezin leidt. Traditiegetrouw gaat de familie in de kerstvakantie op wintersport in Oostenrijk. Als Manon op de ski's staat, ziet ze dat een snowboarder dwars door een skiklasje kinderen gaat. Manon weet een meisje te redden en naar aanleiding van deze actie wordt ze gevraagd of ze een paar dagen bij de skilessen wil assisteren. Er wordt haar vervolgens een baan aangeboden bij een skischool, Manon accepteert dit graag. Intussen is er een reeks nare en gevaarlijke incidenten gestart.
^

Het paradijs
Het paradijs-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Het paradijs (2017)  
isbn : 9789400507708  
pagina's : 312  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 - 28 maart 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer Liza Roozenboom te horen krijgt dat haar zoon Mark op het eiland Corfu vermist is geraakt, stort haar wereld in. Mark is met een meisje dat hij net had ontmoet gaan backpacken en sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord. Een wekenlange zoektocht levert niks op en Liza blijft verslagen en met talloze onbeantwoorde vragen achter. Totdat er, een jaar later, een lugubere vondst wordt gedaan. Is er een verband met Marks verdwijning? Liza reist af naar Griekenland, op zoek naar antwoorden, maar de plaatselijke politie probeert de zaak in de doofpot te stoppen. Met behulp van de enige persoon die haar wel gelooft gaat ze op onderzoek uit. Dan ontmoet ze een oudere man die haar meer weet te vertellen. Over Mark, maar ook over Liza's eigen verleden...
^

Het strandhuis
Het strandhuis-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Het strandhuis (2019)  
isbn : 9789044977226  
pagina's : 337  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 april - 02 mei 2020  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
In een ver verleden waren ze vriendinnen, totdat het contact van de ene op de andere dag werd verbroken. Voorgoed. Sindsdien praten bestsellerauteur Gemma Kastelijn en de anderen niet meer met elkaar, zien ze elkaar niet meer. Maar dan zet een reeks vreemde gebeurtenissen de afspraken van vroeger op scherp. De vondst van een lichaam. Een stem uit het verleden. Iemand stalkt de vrouwen en ze denken te weten wie het is. Maar dat is niet mogelijk. Dat weten ze zeker... De vriendinnen van vroeger worden gedwongen weer contact met elkaar op te nemen. Op Sardinië, waar Gemma aan haar nieuwe thriller werkt, komen ze samen om hun gezamenlijke geheim onder ogen te zien.
^

IJskoud
IJskoud-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : IJskoud (2018)  
isbn : 9789400510067  
pagina's : 312  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 november - 02 december 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen?
Alleen Johanna's nichtje Olivia - die enkele jaren na de verdwijning is geboren - toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.
^

Winternacht
Winternacht-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Winternacht (2017)  
isbn : 9789400508422  
pagina's : 312  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 - 31 december 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Psychologe Karin ter Duin krijgt op haar vijfendertigste te horen dat ze is geadopteerd. Haar biologische vader ligt op sterven en wil haar nog eenmaal zien, en dus vertrekt Karin samen met haar dove zoontje Sam naar de Canadese stad Ottawa. Op de dag van aankomst heeft echter niemand tijd voor haar. Iedereen is in rep en roer omdat een meisje uit The Glebe, de wijk waar haar familie woont, wordt vermist.
De vijfjarige Liv Tremblay was met haar ouders en broertje aan het wandelen in een nabijgelegen natuurpark toen ze in een moment van onoplettendheid verdween. Voordat ze het goed en wel in de gaten heeft, raakt Karin betrokken bij de zaak. En in de weken die volgen, verdwijnen er nog meer kinderen...
^

Lawinegevaar
Lawinegevaar-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Lawinegevaar (2016)  
isbn : 9789400509153  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 10 - 17 februari 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Chantal Donkers breekt definitief door als strafrechtadvocate na het winnen van een zaak die vol in de aandacht van de media staat. Ineens hoort ze bij 'de groten' en is ze een graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma's. Dat de roem ook een keerzijde heeft, ontdekt ze als ze te maken krijgt met een stalker.
Om even te ontsnappen aan alle stress en drukte boekt Chantal een skivakantie naar Zwitserland met haar vriend Niels. Maar een week voor vertrek gaat 's avonds de deurbel. Er staat een meisje op de stoep die beweert de dochter te zijn van Chantals jongere zus Amber. De zus met wie ze al ruim tien jaar geen contact meer heeft. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: 'Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.'
^

Souvenir
Souvenir-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Souvenir (2020)  
isbn : 9789400511026  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 27 - 29 juli 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Tijdens hun vakantie in Umbrië verdwijnt Niekes moeder in het niets. Ze laat een mysterieus medaillon achter...
Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes naar de mooie stadjes in de regio. Op een avond is Carolien echter ineens verdwenen. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen, de stad waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond, maar daar loopt het spoor dood.

Nienke is ten einde raad. Haar moeder vertoont sinds twee jaar verschijnselen van dementie en lijkt niet te weten wat ze doet. Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar intussen ontspint zich thuis in Nederland nog een ander drama...
^

Gletsjer
Gletsjer-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Gletsjer (2022)  
isbn : 9789400514508  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 31 december 2022 - 01 januari 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Tijdens een skivakantie verongelukt Maaikes zus. Maar sloeg het noodlot toe, of speelt er meer?

Maaike en haar zus Judith zijn samen op skivakantie in Duitsland. Vroeger gingen ze jaarlijks naar het gebied Garmisch-Partenkirchen, maar door Judiths politieke carrière zijn zulke tripjes onmogelijk geworden.
Wat begint als een weekje optimale zussentijd, verandert in een regelrechte ramp wanneer Judith verongelukt. Maar was het daadwerkelijk een noodlottig ongeluk? Maaike gelooft er niks van en gaat op onderzoek uit.
^

Sneeuwengelen
Sneeuwengelen-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Sneeuwengelen (2015)  
isbn : 9789400506374  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 13 - 14 februari 2023  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Ze waren met z'n zessen en kenden elkaar uit het Leidse studentenleven. Een hechte club meiden die lief en leed met elkaar deelden en die elk jaar samen op wintersportvakantie gingen. 'De sneeuwengelen' noemden ze zichzelf. Succesvol in hun werk, niet altijd even succesvol in de liefde en de wereld leek aan hun voeten te liggen. Totdat één van hen kwam te overlijden...
De dood van Daphne komt keihard aan in de groep, maar tegelijkertijd maakt het de band tussen de vrouwen nog sterker. Ze sluiten een pact en beloven elkaar dat ze altijd voor elkaar zullen zorgen, zoals ze ook voor hun vriendin hadden gezorgd toen zij ziek werd. Dan slaat het noodlot toe. Een ongeluk, niemand weet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Maar bepaalde zaken kloppen niet. Was er misschien opzet in het spel? Maar waarom? En wie zou er dan achter zitten? Langzaam maar zeker komen er barstjes in wat de perfecte vriendinnengroep leek te zijn.
^

Roadtrip (Paula Visser #1)
Roadtrip-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Roadtrip (2022)  
isbn : 9789400514492  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 12 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer Paula's man tijdens hun rondreis door Amerika verdwijnt, slaat hun droomvakantie om in een nachtmerrie...
Paula Visser is met haar man Theo op rondreis langs de Amerikaanse westkust. Met een camper leggen ze de route af waar ze al jaren van dromen en eindelijk hebben ze de qualitytime waar ze zo aan toe zijn. Maar wanneer Paula in Las Vegas iemand uit haar verleden tegenkomt, slaat de vakantiestemming om.
Als enkele dagen later Theo spoorloos verdwijnt, is ze volledig in paniek. Wat volgt is een nachtmerrie die alleen maar groter wordt wanneer het lichaam van een vermoorde man wordt gevonden...
^

Koraalrif (Paula Visser #2)
Koraalrif-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Koraalrif (2022)  
isbn : 9789400515178  
pagina's : 192  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 13 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zeven jaar geleden kwam Lucy op verdachte wijze om het leven. Paula Visser wordt door de weduwe van haar kennis Jim om hulp gevraagd. Zeven jaar geleden werd Jim in verband gebracht met de verdachte dood van zijn assistent Lucy. Om Jims naam te zuiveren moet Paula er tijdens haar reis door Amerika samen met privédetective Steward achter komen wat er met Lucy is gebeurd.
Terwijl Paula en Steward het leven van een vrouw die zo onzichtbaar mogelijk door het leven ging proberen te ontrafelen, worden zij met harde hand tegengewerkt. Wanneer hun zoektocht hen van Los Angeles naar Mexico leidt, komt een noodlottige confrontatie steeds dichterbij.
^

Strandfeest
Strandfeest-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Strandfeest (2023)  
isbn : 9789400515796  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 - 25 juli 2023  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Wanneer een personeelslid van een paradijselijk resort overlijdt, krijgt Hannekes vakantie een mysterieuze wending Hanneke is met haar stiefkinderen Vera en Max op een prachtig resort aan het Meer van Ohrid. Het is hun eerste vakantie sinds het overlijden van hun vader en Hannekes grote liefde. Hier kunnen ze weer ontspannen en op het resort zijn veel Nederlandse leeftijdsgenoten bij wie Vera en Max aansluiting vinden.
Maar de sfeer op het resort slaat om wanneer een van de leiders van het animatieteam op tragische wijze om het leven komt. Als Hanneke hoort dat hij niet de eerste jongere is die daar is verdronken, ontstaan er twijfels over het ongeluk. En wat hebben de beruchte plaatselijke strandfeesten hiermee te maken?
^

Zomeravond (Lauren Martens, #1)
Zomeravond-Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Zomeravond (2021)  
isbn : 9789400513570  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 - 28 augustus 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Twaalf jaar geleden werd Laurens zusje vermoord. Nu moet ze bewijzen dat de man die hiervoor veroordeeld werd onschuldig is. Lauren Martens is met haar zus Celeste en hun ouders op vakantie in de Ardèche, wanneer Celeste op een avond niet terugkeert van een bezoek aan de discotheek. Twee dagen later wordt ze gewurgd teruggevonden aan de oever van een rivier. Al snel wordt een verdachte opgepakt, Julien Fournier, maar die ontkent in alle toonaarden. Toch wordt hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang.
Twaalf jaar later is Lauren hulpofficier van justitie in Groningen als ze benaderd wordt door Nadine Dubois, een Franse journaliste die een populaire true crime-podcast maakt. Julien Fournier beweert nog steeds onschuldig te zijn en heeft de journaliste gevraagd zijn zaak te onderzoeken. Hoewel Lauren eerst geen enkele behoefte heeft om de boel weer op te rakelen, weet Dubois haar toch over te halen terug te keren naar Aubenas, de stad waar haar zus werd vermoord.
^

Winterberg
Winterberg- Suzanne Vermeer auteur : Vermeer, Suzanne  
oorspronkelijke titel : Winterberg (2014)  
isbn : 9789400505100  
pagina's : 232  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 06 november 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Na de dood van haar tante Eva wordt Sophie samen met haar nichten Isa en Lieke verzocht om naar Winterberg te komen voor het openen van het testament. Al snel blijkt dat Eva wel wat voorwaarden aan haar nalatenschap heeft gekoppeld en dat zorgt voor onrust onder de familieleden. Er ontstaat een fikse ruzie omdat Isa heel andere ideeën dan de rest heeft. De volgende dag komt ze niet opdagen.
Als Sophie haar gaat zoeken, vindt ze tot haar afschuw het ontzielde lichaam van Isa. Verbijsterd moet ze toezien hoe haar man Daan door de politie als verdachte wordt opgepakt. Daan houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is. Maar als dat zo is; hoe komen zijn vingerafdrukken dan op het moordwapen? Sophie moet haar eigen angsten overwinnen en de geheimen van het hotel zien te achterhalen omdat steeds duidelijker wordt dat daar misschien het ultieme bewijs voor Daans onschuld ligt...
^

Zoete wraak
Zoete Wraak-Cynthia Victor auteur : Victor, Cynthia  
oorspronkelijke titel : The secret (1997)  
isbn : 9041008098  
pagina's : 252  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 27 juni - 02 juli 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een ambitieuze Amerikaan die vindt dat hij in zijn werk niet voldoende gewaardeerd wordt, besluit onder pseudoniem detectives te gaan schrijven. Dit wordt een groot succes, maar zijn echtgenote kan zich niet aanpassen aan hun luxueuze manier van leven. Als hij een bomaanslag overleeft, verdwijnt hij met al zijn geld. Zijn vrouw gaat onder de schuilnaam van haar - naar zij aanneemt - overleden man misdaadverhalen schrijven, hetgeen hem noodlottig wordt.
^

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg
Het meisje uit de Mandenmakerssteeg-Marja Visscher auteur : Visscher, Marja  
oorspronkelijke titel : Het meisje uit de Mandenmakerssteeg (2019)  
isbn : 9789401913560  
pagina's : 256  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 11 - 17 januari 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje?
De jonge Leentje is vastbesloten om het tegendeel te bewijzen. Zij groeit op in een armoedige kelderwoning, als dochter van een visvrouw. Haar moeder, Mat, wordt tot wanhoop gedreven door de enorme pachtgelden en organiseert in het geheim een groot pachtersoproer. Ondertussen wordt Leentje aangenomen als dienstmeisje bij een van de meest gehate vispachters. Moeder en dochter komen zo lijnrecht tegenover elkaar te staan.
^

De dame van het Voorhout
De dame van het Voorhout-Marja Visscher auteur : Visscher, Marja  
oorspronkelijke titel : De dame van het Voorhout (2020)  
isbn : 9789020537505  
pagina's : 234  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 29 juni - 01 juli 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
'De dame van het Voorhout' in deze historische roman van Marja Visscher is Johanna van Coesvelt (1684-1768).
Ondanks haar ietwat simpele komaf trouwde zij in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze werkt op dat moment als huishoudster in zijn paleis aan het Korte Voorhout. Wanneer Simons vrouw Suzanna sterft, vraagt zij Johanna voor hem te zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en zijn huishoudster doet veel stof opwaaien in het 18e-eeuwse Den Haag. Marja Visscher tekent Johanna's leven op: waar kwam deze vrouw vandaan, hoe kwam ze hier terecht en wat heeft ze moeten achterlaten?
^

Het huis met de rode luiken
Het huis met de rode luiken-Marja Visscher auteur : Visscher, Marja  
oorspronkelijke titel : Het huis met de rode luiken (2022)  
isbn : 9789020545036  
pagina's : 320  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 18 - 19 augustus 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden.

Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida's liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?
^

Het stadspaleis aan het Spaarne
Het stadspaleis aan het Spaarne-Marja Visscher auteur : Visscher, Marja  
oorspronkelijke titel : Het stadspaleis aan het Spaarne (2023)  
isbn : 9789020549515  
pagina's : 320  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 03 - 04 april 2023  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Haarlem, 1780. Keetje Hodshon is nog geen twaalf als ze het grootste deel van haar familie al heeft verloren. Ze erft een vermogen. Haar voogden stellen een echtpaar aan dat voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met een van hun dochters, Manon, en vindt troost bij haar. Ze droomt ervan om een stadspaleis te bouwen.
Zodra ze volwassen is geworden, zet ze haar plan in werking. Via brieven blijft ze in contact met Manon, waardoor ze een hechte band ontwikkelen. Manon wordt echter geplaagd door stemmingswisselingen en ook Keetje weet zich met haar gevoelens geen raad. In haar weelderige huis zal ze haar eigen, eenzame weg naar volwassenheid moeten vinden.
^

Zondagskind (Jasmijn Vink-reeks, #1)
Zondagskind-Judith Visser auteur : Visser, Judith  
oorspronkelijke titel : Zondagskind (2018)  
isbn : 9789402755039  
pagina's : 480  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 29 juni - 03 juli 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die ervoor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.

Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter te begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.
^

Zondagsleven (Jasmijn Vink-reeks, #2)
Zondagsleven-Judith Visser auteur : Visser, Judith  
oorspronkelijke titel : Zondagsleven (2020)  
isbn : 9789402706413  
pagina's : 464  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 19 - 23 april 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega's én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving.
In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden - niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen...
Waar Zondagskind ging over opgroeien met autisme, gaat Zondagsleven over je eigen weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.
^

De reünie
De Reunie-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : De Reünie (2004)  
isbn : 9789041409119  
pagina's : 335  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 maart - 02 april 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed... Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag... Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.
^

Schaduwzuster
Schaduwzuster-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Schaduwzuster (2005)  
isbn : 9789041410009  
pagina's : 339  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 20 september - 01 oktober 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Marjolein is een betrokken, bevlogen docente op een zwarte middelbare school in Rotterdam. Ondanks het begrip en inlevingsvermogen dat ze altijd toont voor haar leerlingen, maakt ze op een dag ook de andere kant van het onderwijs mee; ze wordt tijdens de les bedreigd door een van haar leerlingen. Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Ze komt tussen twee vuren te staan, met aan de ene kant de loyaliteit die ze voelt naar de school toe, en aan de andere kant haar angst voor de bedreigingen die door blijven gaan. Maar wie heeft het nu precies op haar gemunt, en tot hoever wil diegene gaan?
^

Het bosgraf
Het Bosgraf-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Het Bosgraf (2006)  
isbn : 9085160715  
pagina's : 45  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 02 - 02 april 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een kinderloos echtpaar bereidt zich voor op de jaarlijkse kerstviering met vrienden en familie, maar dit keer er lijkt iets heel erg mis te zijn. Op een wandeling in de sneeuw treft het echtpaar, dankzij het vrijmoedige rondsnuffelen van hun Jack Russel Terriër, een kuil aan die wel op een versgedolven graf lijkt. De gebeurtenissen nemen in Het bosgraf uiteindelijk een heel onverwachte wending.
^

Herfstlied
Herfstlied-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Herfstlied (2009)  
isbn : 9789041412928  
pagina's : 276  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 09 november 2014  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Als journaliste voor de cultuurpagina van het Leidsch Dagblad heeft Nadine het prima naar haar zin, maar eigenlijk zou ze het liefst schrijfster worden. Net als ze erin slaagt een uitgever voor haar werk te interesseren, wordt Leiden opgeschrikt door de moord op een jonge vrouw.
Samen met haar collega's zit Nadine boven op het nieuws, waar ze steeds meer bij betrokken raakt. Als de vermoorde vrouw uiterlijk een sterke gelijkenis met Nadine blijkt te vertonen, kan ze de gebeurtenissen niet meer als toeval afdoen en beseft ze dat zij en haar zestienjarige dochter Mariëlle gevaar lopen. Vooral als de moordenaar meer slachtoffers maakt, die allemaal in Nadines omgeving verkeren.
^

Op klaarlichte dag
Op klaarlichte dag-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Op klaarlichte dag (2011)  
isbn : 9789041418548  
pagina's : 279  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 05 - 15 juli 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een jonge vrouw, Nathalie, is op de vlucht voor haar gewelddadige ex-vriend. Het kost haar al haar vindingrijkheid om uit zijn handen te blijven. Maar Nathalie is niet alleen op de vlucht voor hem. Ook de politie wil haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling. Nathalie heeft een nieuwe identiteit aangenomen en Julia heeft geen idee met wie zij te maken heeft. Maar als Nathalies ex op het toneel verschijnt, verandert dat. Dan blijkt dat niets is wat het lijkt.
^

Blauw water
Blauw Water-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Blauw water (2008)  
isbn : 9789041414038  
pagina's : 219  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 21 - 22 april 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er plotseling een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter in hun huis gegijzeld worden. Senta verdwaalt met haar auto in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks...
^

Nachtblauw
Nachtblauw-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Nachtblauw (2016)  
isbn : 9789026335761 (mp3)  
pagina's : 304  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 08 - 10 maart 2018  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen.

Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?

Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.
^

De lege stad
De lege stad-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : De lege stad (2015)  
isbn : 9789026335785 (mp3)  
pagina's : 304  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 10 - 12 maart 2018  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad, waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja's familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar wanneer het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkelder keuzes te maken, wordt het met de dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.
^

Aan niemand vertellen (Lois trilogie #1)
Aan niemand vertellen-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Aan niemand vertellen (2012)  
isbn : 9789026335587  
pagina's : 296  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 09 - 16 februari 2019  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
'Aan niemand vertellen' is het eerste deel in de serie met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol.

Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze opmerkelijke zaak gezet. De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden. Het onderzoek loopt vast, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe aanwijzingen opleveren. Lois verdiept zich meer en meer in de psychologie van de moordenaar. Maar kan zij voorkomen dat er nog meer doden vallen?
^

Morgen ben ik weer thuis (Lois trilogie #2)
Morgen ben ik weer thuis-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Morgen ben ik weer thuis (2013)  
isbn : 9789026335594  
pagina's : 280  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 16 - 18 februari 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Wanneer de elfjarige Britt na haar turnles niet meer thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit geen gewone vermissing is. Britt en haar moeder leiden een rustig leven in Alkmaar, en zijn samen gelukkig. Lois en haar team worden op de zaak gezet en een amber Alert is noodzakelijk. Er komen vage aanwijzingen binnen over een man die in de struiken bij de sporthal heeft gestaan en er worden sporen van een busje gevonden langs Britts fietsroute. Als duidelijk wordt dat Britt ontvoerd is naar het buitenland, ziet Lois zich voor grote problemen gesteld, want over de grens heeft zij geen bevoegdheden meer…
^

Vraag niet waarom (Lois trilogie #3)
Vraag niet waarom-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Vraag niet waarom (2014)  
isbn : 9789041425782  
pagina's : 293  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 22 februari 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op het parkeerterrein van een Alkmaars winkelcentrum wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar bindt. Samen met haar vaste partner Fred staat rechercheur Lois Elzinga weer voor een mysterie. ...
^

Het schaduwspel
Het schaduwspel-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Het schaduwspel (2018)  
isbn : 9789026348563 (mp3)  
pagina's : 348  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 03 - 16 april 2019  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Eva Ment verkeert als dochter van een lakenkoopman in de betere kringen van Amsterdam. Op een literaire bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen, een man van aanzien: vriend van prins Maurits van Oranje en gouverneur-generaal van Batavia. Hij is tijdelijk terug in de Republiek, onder andere om een echtgenote te vinden.

In het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Ze worden vergezeld door de moeder van Eva, haar oudste zus Lysbet en broertje Gerrit. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, en van grote tegenslagen. Na een aantal jaar reist Eva Ment gedesillusioneerd terug naar Amsterdam.
^

Online
Online-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Online (2013)  
isbn : 9789026348587 (mp3)  
pagina's : 72  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 oktober 2019  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Online is een verrassend en spannend kort verhaal van Simone van der Vlugt. Ellis heeft nooit van datingsites gehouden, zeker niet sinds haar vriendin Yvonne verdween na een afspraakje via zo'n site. Ze kan alleen niet anders, de eenzaamheid beknelt haar. Met tegenzin maakt ze een profiel aan en binnen de kortste keren stromen de berichtjes binnen. Maar kan Ellis haar dates vertrouwen, zeker als ze zelf ook niet eerlijk is over haar intenties?
^

Schilderslief
Schilderslief-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Schilderslief (2019)  
isbn : 9789026349980 (mp3)  
pagina's : 311  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 03 - 07 november 2019  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Geertje Dircx, die jarenlang ongehuwd samenwoonde met Rembrandt van Rijn, vertelt vanuit het spinhuis in Gouda, haar leven.

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia's dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia's erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.
^

Rode sneeuw in december
Rode sneeuw in december-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Rode sneeuw in december (2016)  
isbn : 9789026337307  
pagina's : 440  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 17 - 25 maart 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het is 1552, de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog. De pas getrouwde katholieke Lideweij Feelinck en protestante Andries Griffioen vestigen zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Wanneer het politieke klimaat onder de protestante koning Filips verandert, vlucht Lideweij met haar gezin naar Naarden waar ze zich veilig wanen. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft.
^

Ginevra
Ginevra-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Ginevra (2017)  
isbn : 9789026337055  
pagina's : 192  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 17 - 29 januari 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Florence, 1347. De achttienjarige Ginevra wordt stapelverliefd op de intelligente Antonio, maar wanneer hij haar vader om haar hand vraagt weigert die; er doen geruchten de ronde over de verlichte ideeën die Antonio erop nahoudt. Ginevra ziet slechts één uitweg: er stiekem vandoor gaan met haar grote liefde.
Ze vertrekken nog diezelfde dag, maar hun vlucht wordt in de kiem gesmoord. Terug in Florence dwingt Ginevra's vader haar te trouwen met een rijke weduwnaar. Ze wordt een gevangene in haar eigen huis. Als vervolgens de pest uitbreekt, is niemand zijn leven meer zeker. Kan ware liefde werkelijk alles overwinnen?
^

In mijn dromen
In mijn dromen-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : In mijn dromen (2011)  
isbn : 9789041420596  
pagina's : 267  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 09 maart 2021  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Rosalie heeft een kapperszaak in de Pijp in Amsterdam en is getrouwd met de zakelijke en ordelijke Jeroen. Een vakantie naar Marrakech zou hun relatie weer passie moeten geven, maar de reis eindigt in een nachtmerrie.
Jeroen wil geen gehoor geven aan Rosalies slechte voorgevoel en het vliegtuig waarin Jeroen alleen terugkeert stort neer. Terug in Amsterdam beseft Rosalie dat ze haar voorspellende dromen niet langer kan negeren. Haar besluit om de politie in te lichten over haar vermoeden dat het vliegtuigongeluk geen ongeluk was, maakt haar echter alleen maar wanhopiger, want men neemt haar niet serieus.
Intussen probeert ze met behulp van haar vrienden en collega's de draad van het leven weer op te pakken, maar haar voorspellende dromen vergemakkelijken haar situatie niet. Als ze een droom krijgt over een terroristische aanslag die zal plaatsvinden tijdens een drukbezocht evenement in Amsterdam beseft ze dat de tijd begint te dringen. Ze heeft waardevolle informatie om die aanslag te voorkomen en ze zal in actie moeten komen.
^

Toen het donker werd
Toen het donker werd-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Toen het donker werd (2016)  
isbn : 9789026332081  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 14 juni 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een hardwerkende vader, een liefhebbende moeder, een koppige puber: een gelukkig gezin. Wat ging er mis?

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.
Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Menno vermoedt dat het om een aanslag ging maar verzwijgt dit. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is...
^

De kaasfabriek
De kaasfabriek-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : De kaasfabriek (2020)  
isbn : 9789026351631  
pagina's : 408  
nur : 342 = Historische roman  
leesperiode : 20 - 23 september 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten. Ze gaat daarom samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.

Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze in een gruwelijke nacht vluchten uit de stad. Hoe zal haar toekomst eruit komen te zien?
^

Het laatste offer
Het laatste offer-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Het laatste offer (2007)  
isbn : 9789041420787  
pagina's : 312  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 01 - 06 november 2021  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
In Het laatste offer doet een archeoloog een belangrijke ontdekking in Egypte, waardoor Birgits ooit zo beschermde leventje totaal op zijn kop komt te staan. Zij beleeft met Jef, die ze nog maar net heeft ontmoet, twee heftige nachten waarna hij spoorloos verdwijnt.
Op haar zoektocht naar Jef belandt Birgit in een reeks verwikkelingen waarin ze beiden hun leven niet meer zeker zijn. De zoektocht leidt onder andere naar de Ark des Verbonds, die al eeuwenlang net zo tot de verbeelding spreekt als de Heilige Graal. Wat is die Ark precies? Wat was zijn functie? En waar is hij gebleven?
^

Jacoba, dochter van Holland
Jacoba, dochter van Holland-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : Jacoba, dochter van Holland (2009)  
isbn : 9789036431361  
pagina's : 371  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 21 - 26 maart 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg.

Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt.

In Jacoba, Dochter van Holland zien we niet alleen een hertogin die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacoba's persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn.
^

De zonde waard
De zonde waard-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : De zonde waard (2021)  
isbn : 9789044645453  
pagina's : 288  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 8 - 9 mei 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Het meisje ligt op de achterbank van de auto. Ze lijkt te slapen, maar er is iets vreemds aan haar houding. Iets onnatuurlijks. Het portier staat open. Er gaat een schok door Ella heen als ze ziet dat de polsen van het meisje vastgebonden zijn. Ze weet wie dit kind is: Demi Hulshof, vijf jaar oud.

Het terugvinden van de vermiste Demi vormt het startschot van een adembenemend kat-en-muisspel tussen een bende ontvoerders, de politie en een jonge vrouw die worstelt met haar verleden. Ze heeft gebroken met de Jehova's getuigen en daardoor met al haar vrienden en familieleden.
^

De doorbraak
De doorbraak-Simone van der Vlugt auteur : Vlugt, Simone van der  
oorspronkelijke titel : De doorbraak (2017)  
isbn : 9789044633306  
pagina's : 288  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 - 24 mei 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De jonge Romée breekt door als zangeres na een desastreuze jeugd met een tirannieke vader. Maar alle plotselinge roem en succes maken haar niet gelukkig. Haar broer Rob, het enige familielid met wie ze het goed kan vinden, raakt vermist op zijn wereldreis. In haar professionele leven wordt ze beschuldigd van plagiaat en geterroriseerd door een anonieme stalker.
Romée trekt zich steeds meer terug en probeert wanhopig grip op haar leven te krijgen. Op het randje van een burn-out gaat ze op zoek naar Rob, maar de zoektocht is niet zo eenvoudig als ze dacht. Om antwoorden te krijgen moet Romée terug naar haar ouderlijk huis, waar oude wonden worden opengereten. Intussen komt haar stalker steeds dichterbij. Wat is de waarheid, en wie kan ze vertrouwen?
^

Alleen
Alleen-Tim Voors auteur : Voors, Tim  
oorspronkelijke titel : Alleen (2019)  
isbn : 9789059568839  
pagina's : 248  
nur : Waargebeurd / Reisverhaal  
leesperiode : 16 - 17 april 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen?
Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur.
Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.
^

Niet alleen
Niet alleen-Tim Voors auteur : Voors, Tim  
oorspronkelijke titel : Niet alleen (2021)  
isbn : 9789464040647  
pagina's : 256  
nur : Waargebeurd / Reisverhaal  
leesperiode : 04 - 05 juni 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Je gezin, werk en comfortabele leven in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld 3100 kilometer (4 miljoen stappen!) te gaan lopen: Tim Voors deed het en trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland. Zijn avontuurlijke voettocht voert hem van het Noordereiland naar het Zuidereiland, langs de Te Araroa Trail. Eerst is hij alleen, maar al snel ontmoet hij twee vrouwen die zijn reisgenoten en trail family worden. Samen trotseren ze stormen en wilde rivieren en bivakkeren ze in de wildernis. Het weer is onvoorspelbaar, de natuur ruig en adembenemend mooi..
^