bibliografie

2021

Ik zal je vinden

2020

Lift

2019

Niemand hoort het

2018

Onhoudbaar

2016

The Twenty Three*
Far From True*
Broken Promise*

2014

Geen veilige plek

2013

Een tik op het raam

2012

Geloof je ogen

2011

Het ongeluk

2010

Kijk niet weg

2009

Vrees het ergste

2008

Dicht bij huis

2007

Zonder een woord
Stone Rain*

2006

Lone Wolf*

2005

Bad Guys*

2004

Bad Move*


* = (nog) geen NL vertaling

Linwood Barclay

Linwood Barclay werd in 1955 geboren in Darien, Connecticut, als de zoon van Muriel en Everett Barclay.
In 1959 verhuisde het gezin naar Canada. Zijn vader was in de jaren vijftig een succesvolle illustrator van auto-advertenties maar dat succes werd minder toen steeds vaker foto's werden geplaatst bij reclame-uitingen.
In 1966 kochten Barclays ouders een vakantiepark in Bobcaygeon, Ontario. Toen Linwood zestien was, overleed zijn vader plotseling aan longkanker, moest hij het park runnen en tegelijkertijd zorgen voor zijn moeder en zijn elf jaar oudere broer die leed aan schizofrenie.
Het waren niet de gelukkigste jaren van zijn leven zo meldt hij in het boek Last Resort.
Met zijn moeder had hij een gecompliceerde relatie. Ze had gehoopt dat hij het familiebedrijf zou voortzetten. Toen hij 22 was koos Linwood er echter voor om journalistiek te gaan studeren en dat heeft ze hem tot haar dood toe kwalijk genomen. Zijn moeder overleed in 1989.

Barclay ontdekte zijn interesse voor het schrijven van detectives op jonge leeftijd. Hij werd geïnspireerd door het werk van Ross MacDonald.
Nadat Barclay de middelbare school had afgemaakt studeerde hij literatuur aan Trent University in Peterborough, Ontario, waar hij het geluk had een aantal zeer goede mentoren te hebben; in het bijzonder de beroemde Canadese auteur Margaret Laurence, en Kenneth Millar, die onder de naam Ross MacDonald de veelgeprezen serie met detective Lew Archer schreef.
Bij een van hun ontmoetingen schreef MacDonald in een van zijn boeken aan Barclay:
"For Linwood, who will, I hope, someday outwrite me"

Nadat Barclay zijn diploma Engels literatuur aan Trent behaalde, kon hij geen van zijn boeken verkopen dus zocht en vond hij werk bij een aantal lokale kranten. Aanvankelijk bij de Peterborough Examiner en vervolgens bij Toronto Star. In 1993 begon hij een humoristische column voor de krant te schrijven die driemaal per week verscheen. Hij was een van de populairste columnisten van de krant
Hij stelde ook podcasts van zijn artikelen beschikbaar en publiceerde drie collecties: Mike Harris Made Me Eat My Dog, Father Knows Zilch: A Guide for Dumbfounded Dads, and This House Is Nuts!.
Tussen 2004 en 2007 publiceerde Barclay, behalve zijn columns, ook vier mysterie/komedies, allemaal met een detective genaamd Zack Walker die werkt als een columnist. De boeken werden uitgebracht in Engeland en waren een bescheiden succes.

Zijn doorbraak kwam in 2007, toen publiceerde hij Zonder een woord. Een regelrechte bestseller waarvan al snel een miljoen exemplaren wereldwijd verkocht werden. Het boek werd vertaald in bijna dertig talen.
Hij nam een sabbatical van een jaar om zijn roman te promoten en was van plan om in september 2008 terug te keren naar de Star. Maar op 28 juni 2008 schreef hij zijn laatste column waarin hij zijn afscheid bij de krant aankondigde.

In de zomer van 2016 is zijn thriller Broken Promise, de eerste van een serie van drie romans over de fictieve stad Promise Falls, uitgegeven. Deel twee en drie volgden snel daarna.
Deze trilogie is (nog) niet in het Nederlands uitgegeven.

Barclay woont met zijn vrouw Neetha en hun twee kinderen Spencer en Paige al ruim 30 jaar in Oakville, Ontario.Bronnen:
www.linwoodbarclay.com
wikipedia