M
 
Steenkoud
Steenkoud-Stuart MacBride auteur : MacBride, Stuart  
oorspronkelijke titel : Cold granite (2005)  
isbn : 9789026984617  
pagina's : 407  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 07 - 10 september 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer inspecteur Logan McRae van het politiecorps van Aberdeen na een lange periode van verlof - hij werd ernstig mishandeld - weer aan het werk gaat, wordt hij met zijn collega's geconfronteerd met de gruwelijke moorden op vier kort na elkaar gevonden peuters. Hiernaast heeft Logan te maken met een afrekening in het gokmilieu, met een psychiatrische patiënt die een zelfstandig leven buiten een inrichting niet aankan en speelt er op de achtergrond een rechtszaak tegen een verpleger die zijn handen niet van kleine jongetjes kon afhouden. Logan, die een relatie heeft gehad met de bloedmooie patholoog-anatoom Isobel MacAlister, krijgt van hoofdinspecteur Insch een assistente toegewezen: agente Jackie Watson, bijgenaamd de ballenbreekster.
^

De kleur van licht
De Kleur van licht-Hannah MacDonald auteur : MacDonald, Hannah  
oorspronkelijke titel : The sun road (2003)  
isbn : 9789022539040  
pagina's : 300  
nur : 302 = Psychologische Roman  
leesperiode : 15 - 19 november 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Lizzie verliest door een dramatisch ongeluk zowel haar man als twee jonge zoontjes. Zij voelt zich hier schuldig over en weigert over het verleden te praten. Om haar dochtertje Beth te ontzien, wordt het verleden geheim gehouden. Maar Beth voelt wel degelijk dat er iets is en geeft zichzelf de schuld van de houding van haar moeder. Beth is goed bevriend met buurjongen Dan. Als ze elkaar als volwassene weer ontmoeten, weten ze zich geen houding te geven. Pas als haar vader sterft, heeft ze een gesprek met haar moeder. Dan pas is ze in staat om het verleden een plaats te geven, en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken waar in ook Dan een plaats heeft.
^

Gegijzeld
Gegijzeld-Clare Mackintosh auteur : Mackintosh, Clare  
oorspronkelijke titel : Hostage (2021)  
isbn : 9789026154973  
pagina's : 416  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 18 - 26 augustus 2021  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Het lot van honderden mensen ligt in jouw handen...
Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIPs die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht.

Dan krijgt Mina een briefje in handen: 'Volg onze instructies, dan zal je dochter blijven leven'. Het vliegtuig is gekaapt en Mina staat voor een duivels dilemma want het leven van honderden passagiers ligt in haar handen. Maar ook dat van haar dochtertje. En de kapers blijken meer van haar privéleven te weten dan haar lief is...
^

Mea culpa
Mea culpa-Clare Mackintosh auteur : Mackintosh, Clare  
oorspronkelijke titel : I let you go (2014)  
isbn : 9789026137730  
pagina's : 384  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 23 - 26 augustus 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Wanneer een alleenstaande moeder de hand van haar zoontje even loslaat, gebeurt het ondenkbare: hij rent de straat over en wordt aangereden door een auto. De bestuurder rijdt door. In een fractie van een seconde verandert Jenna's wereld in een nachtmerrie. Om de vreselijke waarheid te ontlopen verhuist ze naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar de herinneringen, angsten en rouw zijn allesoverheersend.

Inspecteur Ray Stevens leidt het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om tot de bodem van de zaak te komen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel.
Intussen wordt Jenna ingehaald door haar verleden, met alle verwoestende consequenties van dien…
^

Ik zie jou
Ik zie jou-Clare Mackintosh auteur : Mackintosh, Clare  
oorspronkelijke titel : I see you (2016)  
isbn : 9789026137754  
pagina's : 400  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 26 augustus - 01 september 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt.

Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?
^

Valse hoop
Valse hoop-Clare Mackintosh auteur : Mackintosh, Clare  
oorspronkelijke titel : Let me lie (2018)  
isbn : 9789026146381  
pagina's : 416  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 14 - 16 september 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een jaar geleden beëindigde Anna's moeder haar leven op exact dezelfde wijze als haar vader een paar maanden eerder. Sindsdien probeert Anna wanhopig zichzelf op de been te houden.
Een kaart op de sterfdag van haar moeder zet een reeks gebeurtenissen in gang die Anna doet vermoeden dat er meer achter de dood van haar moeder zit dan waar de politie vanuit ging.
Graven in het verleden blijkt gevaarlijk te zijn, soms is het beter alles te laten rusten. Maar dat is nu te laat. Moord. Zelfmoord. Of zit het toch anders?
^

Een onmogelijke keuze
Een onmogelijke keuze-Clare Mackintosh auteur : Mackintosh, Clare  
oorspronkelijke titel : After the end (2019)  
isbn : 9789026150135  
pagina's : 352  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 16 - 19 april 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Pip en Max hebben een gelukkig huwelijk. Wanneer hun zoontje Dylan ongeneeslijk ziek wordt vechten ze voor zijn leven, maar ze komen uiteindelijk voor de moeilijkste beslissing van hun leven te staan. Pip wil de behandeling stoppen. Max wil deze voortzetten. Een onmogelijke keuze. Stel dat je het op dat moment niet eens wordt.

Dit verhaal vertelt hun levens zoals ze hadden kunnen zijn.
^

De kleur van hoop
De Kleur van hoop-Susan Madison auteur : Madison, Susan  
oorspronkelijke titel : The colour of hope (2000)  
isbn : 9789047503989  
pagina's : 384  
nur : 340 = Populaire fictie algemeen  
leesperiode : 16 - 18 augustus 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Elk jaar brengen Ruth en Paul met hun kinderen Josie en Will de zomervakantie door aan de kust van Maine. Deze zomer lijkt echter niet op de idyllische vakanties van vroeger: Ruth en haar man Paul zijn langzaam uit elkaar gegroeid, en de relatie tussen Ruth en de opstandige, artistieke Josie staat op springen. Op een noodlottige middag gaan ze met zijn vieren zeilen en komen terecht in een storm, waarbij Josie overboord slaat. Haar lichaam is onvindbaar en het gezin wordt overmand door verdriet en schuldgevoelens. Ruth trekt zich terug in haar werk en weigert te praten over deze tragische gebeurtenis, terwijl Paul het niet kan verdragen dat zijn vrouw hem ontloopt.
^

Neem nooit afscheid
Neem nooit afscheid-Doug Magee auteur : Magee, Doug  
oorspronkelijke titel : Never wave goodbye (2010)  
isbn : 9789041417107  
pagina's : 341  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 22 augustus - 08 september 2011  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Misschien nog moeilijker dan je kind voor het eerst naar school brengen, is het voor het eerst alleen op vakantie laten gaan. Lena Trainor heeft net met pijn in haar hart haar dochter Sarah op de bus naar zomerkamp gezet, als er een tweede bus arriveert om de kinderen op te halen. Niemand blijkt iets te weten van de eerste bus. Sarah is samen met drie andere kinderen ontvoerd, en binnen enkele uren ontvangen de ouders een mail waarin een miljoen dollar wordt geëist. Terwijl de ouders van de gekidnapte kinderen hun ergste nachtmerries beleven en hun huwelijken steeds meer onder druk komen te staan, probeert de politie de waarheid te vinden tussen de leugens en tegenstrijdige verklaringen.
^

Alleen met velen
Alleen met velen-Gerarda Mak auteur : Mak, Gerarda  
oorspronkelijke titel : Alleen met velen (2005)  
isbn : 9789022542323  
pagina's : 398  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 30 april - 14 mei 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Gerarda Mak, geboren in 1955 als zevende van elf kinderen, vertelt in dit boek het levensverhaal van haar moeder (geboren in 1921). Ze baseert zich daarbij op de verhalen die haar moeder vertelde, op haar persoonlijke herinneringen en op die van haar broers en zusters. Tegen de achtergrond van onder meer de jaren dertig, de oorlogstijd, wederopbouw en de periode van razendsnelle veranderingen daarna, beschrijft Mak met warmte het dagelijks leven en de problemen in een groot, katholiek gezin, waarin elf kinderen elkaar snel opvolgen. Aan de hand van het leven van een 'gewone', liefdevolle en krachtige vrouw die voor alles moeder is, schetst het boek een fascinerend beeld van een omvangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis.
^

Moordenaar zonder gezicht (Inspecteur Wallander-reeks, #1)
Moordenaar zonder gezicht-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Mördare utan ansikte (1991)  
isbn : 9789044508758  
pagina's : 300  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 07 - 20 april 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een oud en alleenstaand boerenechtpaar op het platteland van Zwedens meest zuidelijke provincie Skaane wordt op een gruwelijke en sadistische manier vermoord. De eenzame en te dikke inspecteur Kurt Wallander uit Ystad probeert ondanks het opkomen van sluimerende racistische krachten en de tegenwerking van pers en overheidsorganen licht in het donker te brengen. Dankzij ambachtelijk politiewerk en het briljante geheugen van een jonge vrouw komt het tot een oplossing!
^

Honden van Riga (Inspecteur Wallander-reeks, #2)
Honden van Riga-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Hundarne i Riga (1992)  
isbn : 9052268959  
pagina's : 318  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 02 - 19 juli 2006  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Aan de Zweedse kust spoelt een vlot met twee lijken aan. De politie staat voor een raadsel. Als gebleken is dat het om twee Letten gaat, komt een inspecteur uit Letland assistentie verlenen. Na zijn terugkeer wordt hij in Riga vermoord. Inspecteur Wallander gaat op zijn beurt de Letse politie assisteren, maar komt terecht in een land dat worstelt met de restanten van het communisme: de democratie is nog zwak, bedreiging en geweld zijn normale methodes, net als afluisteren en schaduwen. Wallander wordt weinig wijzer, maar sluit wel vriendschap met de weduwe van de vermoorde inspecteur. Bij een volgend, geheim bezoek komt hij erachter wat voor krachten er in Letland actief zijn om de overgang naar democratie te verhinderen.
^

De witte leeuwin (Inspecteur Wallander-reeks, #3)
De Witte Leeuwin-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Den vita lejoninnan (1993)  
isbn : 9052269750  
pagina's : 541  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 21 juni - 07 juli 2007  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Als makelaar Louise Åkerblom verdwijnt, weet de Zweedse inspecteur Kurt Wallander nog niet dat hij voor de ingewikkeldste opgave uit zijn loopbaan staat. De vrouw blijkt vermoord te zijn. Op de plaats van de misdaad wordt een vinger gevonden die aan iemand met een donkere huidskleur toebehoort. Alles wijst op een executie. Intussen beraamt een groep fanatieke Zuid-Afrikaanse 'Boeren' een aanslag op een vooraanstaand politicus. Kurt Wallander vermoedt een verband tussen de verdwijning in Zweden en de samenzwering in Zuid-Afrika.
^

De man die glimlachte (Inspecteur Wallander-reeks, #4)
De man die glimlachte -Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Mannen som log (1994)  
isbn : 9052265453  
pagina's : 447  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 01 - 10 mei 2003  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Na de dramatische gebeurtenissen in "De witte leeuwin" raakt hoofdinspecteur Kurt Wallander van de recherche in het Zuid-Zweedse Ystad in een diepe depressie. Op het eenzame strand van het Deense Skagen poogt hij weer greep te krijgen op zijn persoonlijke leven en beroep. Een geheimzinnig bezoek confronteert hem na terugkeer met de raadselachtige moord op vader en zoon Torstensson, beiden advocaat. In dit deel van de Wallander-reeks laat de succesvolle Zweedse schrijver (1948) de lezer op overtuigende wijze kennis maken met de mededogenloze wereld van internationale verwevenheid van zakenleven, fraude en moord. Heeft de eeuwig glimlachende heerser over een wereldwijd zakenimperium en het goed bewaakte kasteel Farnholm Alfred Harderberg iets te maken met de dood van de advocaten en de explosie van Wallanders auto? Zit hij achter de illegale handel met organen?
^

Dwaalsporen (Inspecteur Wallander-reeks, #5)
Dwaalsporen-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Villospår (1995)  
isbn : 9044505173  
pagina's : 539  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 24 december 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Inspecteur Kurt Wallander kijkt verlangend uit naar zijn vakantie, maar twee gruwelijke gebeurtenissen verstoren zijn vakantieplannen. Hij is tegen wil en dank getuige van de zelfverbranding van een jong meisje in een bloeiende koolzaadakker en kort daarop wordt het eerste slachtoffer gevonden van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers met een bijl vermoordt en hen vervolgens scalpeert.
^

De vijfde vrouw (Inspecteur Wallander-reeks, #6)
De vijfde vrouw-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Den femte kvinnan (1996)  
isbn : 9052268150  
pagina's : 588  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 6 - 9 februari 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Terug van een vakantie in Rome valt inspecteur Kurt Wallander in de dagelijkse routine van autodiefstallen en inbraken. Totdat ene Holger Eriksson dood wordt aangetroffen, gespiest op negen bamboepalen. Daar blijft het niet bij. Nog twee andere curieuze moorden teisteren de politie in het zuiden van Zweden. Van gewone moorden is hier geen sprake. Ze zijn zorgvuldig voorbereid en lijken te zijn geënsceneerd als openbare executies. Wie de dader ook is, deze lijkt een boodschap te willen uitdragen.
^

Midzomermoord (Inspecteur Wallander-reeks, #7)
Midzomermoord-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Steget efter (1997)  
isbn : 9052268061  
pagina's : 603  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 04 - 25 januari 2004  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Kurt Wallander moet op zoek naar drie jonge mensen die na Midzomernacht spoorloos zijn verdwenen. Er komt weliswaar een levensteken uit Hamburg, maar daar is iets mee. Als hij de kwestie wil bespreken, blijkt collega Svedberg onvindbaar. Ongerust gaat Wallander midden in de nacht naar diens flat, waar hij Svedberg vermoord aantreft. Er is een verband met de drie verdwenen jongeren. Svedberg heeft op eigen houtje al gesprekken gevoerd met de ouders. En hij was in het bezit van een foto van de jongeren verkleed voor Midzomernacht.
^

De blinde muur (Inspecteur Wallander-reeks, #8)
De Blinde muur-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Brandvägg (1998)  
isbn : 9052268177  
pagina's : 603  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 03 - 09 juli 2004  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Kurt Wallander komt tegenover een nieuw soort criminaliteit te staan: computermisdaad op internationale schaal. De blinde muur begint met een dode man bij een bankautomaat en de moord op een taxichauffeur. Een verband tussen de twee sterfgevallen lijkt er niet te zijn, maar tijdens het onderzoek ontstaat het idee dat de 'sleutel' te vinden is in geheime informatie die zich in de computer van een ict-consulent bevindt. Wallander schakelt een hacker in om de informatie te ontgrendelen.
^

De jonge Wallander (Inspecteur Wallander-reeks, #9)
De Jonge Wallander-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Pyramiden (1999)  
isbn : 9052268746  
pagina's : 507  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 23 - 26 februari 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De jonge Wallander bevat vijf lange verhalen en novellen. Henning Mankell beschrijft hierin enkele episoden uit het leven en de loopbaan van Kurt Wallander voordat hij in 1990 als inspecteur geïntroduceerd wordt. In een voorwoord gaat Mankell in op achtergrond van de verhalen:

'Wat is er allemaal met Wallander gebeurd voor het begin van de romanserie? Dus, om een exacte datum te noemen, voor 8 januari 1990? Die vroege winterochtend dat Wallander uit bed gebeld werd, de inleiding tot Moordenaar zonder gezicht. Ik kan goed begrijpen dat men zich afvraagt hoe het allemaal begonnen is. Als Wallander de arena betreedt is hij 42 jaar, bijna 43. Hij is dan al lang bij de politie, hij is getrouwd geweest, gescheiden, heeft een kind, en is op zekere dag uit Malmö vertrokken om zijn geluk in Ystad te beproeven.

De lezers hebben zich afgevraagd hoe het allemaal begonnen is. En ikzelf natuurlijk ook. Een paar jaar geleden, toen ik het vijfde boek, Dwaalsporen, net af had, besefte ik dat ik in mijn hoofd verhalen aan het schrijven was die vóór het begin van de romanserie speelden. Wederom die magische datum, 8 januari 1990. Nu heb ik die verhalen gebundeld.
'
^

De gekwelde man (Inspecteur Wallander-reeks, #10)
De gekwelde man-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Den orolige mannen (2009)  
isbn : 9789044515244  
pagina's : 603  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 19 juli - 04 augustus 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Håkan von Enke, een gepensioneerde marineofficier, verdwijnt tijdens zijn ochtendwandeling in een bos nabij Stockholm. Voor Kurt Wallander wordt dit een hoogstpersoonlijke kwestie aangezien Von Enke de schoonvader is van zijn dochter Linda. Terwijl Wallander zich het hoofd breekt over de toedracht, beseft hij dat hij een gigantisch geheim op het spoor is dat betrekking heeft op de volledige Zweedse naoorlogse geschiedenis. Dan verschijnt er in zijn persoonlijk leven een nog veel donkerder wolk aan de horizon.
^

De terugkeer van de dansleraar
De Terugkeer van de dansleraar-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Danslärarens Återkomst (2000)  
isbn : 9044501267  
pagina's : 507  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 06 - 30 januari 2006  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Lindman is een 37-jarige politieman, die net gehoord heeft dat hij kanker aan zijn tong heeft, met ziekteverlof is en wacht op zijn chemokuur. In een krant leest hij over zijn voormalige collega Herbert Molin, vermoord teruggevonden in zijn afgelegen huis in de bossen in Harjedalen (noord-centraal Zweden, waar Mankell opgroeide). Lindman, die afleiding zoekt van zijn ziekte en komende chemokuur, gaat op onderzoek uit. Er zijn weinig sporen, wel bloedige voetstappen in Molins huiskamer die lijken alsof er een tango is gedanst. De moord blijkt te maken te hebben met oude en nieuwe nazi activiteiten.
^

Labyrint
Labyrint-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Labyrinten (2000)  
isbn : 9789044504163  
pagina's : 247  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 14 - 24 juli 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Aan de Zweedse kust wordt een menselijke schedel gevonden. Wie is de dode? Hoe is de schedel hier beland? En waar is de rest van het lichaam? Dit zijn de vragen waarmee officier van justitie Louise Rehnström wordt belast. Er doen geruchten de ronde: de schedel zou van Bengt Ingemarsson zijn, de 'grote weldoener', die de gemeente kwam redden met zijn imposante investeringsplannen. Van die plannen is niks terechtgekomen, er zijn veel gedupeerde investeerders en tijdens de rechtszaak is Ingemarsson spoorloos verdwenen. En met hem de ingelegde gelden.
^

Verteller van de wind
Verteller van de wind-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Comédia infantil (1995)  
isbn : 9789044510270  
pagina's : 253  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 05 - 12 juli 2008  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Tien jaar is de Afrikaanse jongen Nelio als José hem gewond aantreft in een theaterzaaltje. De jongen is stervende, maar weigert alle medische hulp. In de negen slopende nachten voor zijn dood vertelt Nelio José zijn schokkende levensgeschiedenis. Hoe hij tijdens de burgeroorlog gedwongen werd te doden om zelf aan de dood te ontkomen. En hoe hij zich in de grote stad als straatkind staande houdt. Een leven vol moed, wreedheid en liefde heeft Nelio het inzicht van een wijze man gegeven.
^

Italiaanse schoenen
Italiaanse schoenen-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Italienska skor (2006)  
isbn : 9789044510744  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 29 januari - 14 februari 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De ex-chirurg Fredrik woont op een eiland, met als enige gezelschap zijn hond en kat. Een geheim uit het verleden is de aanleiding voor deze zelfverkozen eenzaamheid. Op een morgen ziet hij een vrouw op het ijs. Het is Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden verliet zonder iets te zeggen. Ze heeft niet lang meer te leven en vraagt hem een oude belofte na te komen: haar meenemen naar een vennetje in het bos, waar ze ooit zouden gaan zwemmen als ze getrouwd waren. Dit is het begin van een bevreemdende reis, die Fredrik voor nog meer verrassingen zet. Hij wordt geconfronteerd met de dochter van wie hij niet eerder gehoord had. De reis door het winterse Zweden wordt ook een reis door zijn eigen leven. Hij moet onder ogen zien wie hij werkelijk is en verantwoording nemen voor de catastrofe die hij ooit veroorzaakte.
^

Voor de vorst
Voor de vorst-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Innan frosten (2002)  
isbn : 9789044502947  
pagina's : 320  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 17 januari - 15 februari 2010  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Tussen Linda Wallander en haar vader Kurt ontstaat wrevel wanneer Linda er bij haar vader op aandringt de verdwijning van haar jeugdvriendin Anna serieus te nemen. Kurt heeft andere dingen aan zijn hoofd: er loopt een sadist rond die dieren in brand steekt, en een oude vrouw is vermoord op een manier die aan een religieus ritueel doet denken. Linda besluit zelf op onderzoek uit te gaan, met gevaar voor eigen leven.
^

De Daisy Sisters
De Daisy Sisters-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Daisy Sisters (1982)  
isbn : 9789044515053  
pagina's : 635  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 13 mei - 04 juni 2010  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Elna en Vivi gaan samen op fietsvakantie door Zweden. Het is 1941, maar de oorlog lijkt ver weg. Ze zijn jong, vrij en onafhankelijk en hebben het gevoel dat de wereld aan hun voeten ligt. Ze noemen ze zichzelf 'De Daisy Sisters', alsof ze een Amerikaans zangduo zijn.
Maar dan worden ze op brute wijze ingehaald door de werkelijkheid: Elna wordt verkracht door een soldaat en krijgt na een mislukte abortus een dochter, Eivor. Elna moet niet alleen haar eigen idealen opgeven, maar merkt dat ook de dromen die ze voor haar dochter en later haar kleindochter koestert, niet zo gemakkelijk te verwezenlijken zijn. Het leven is minder maakbaar dan gedacht, kinderen vervallen snel in dezelfde fouten als hun ouders, aan het keurslijf van afkomst en sekse blijkt ook in het moderne Zweden moeilijk te ontkomen. Toch bouwen Elna, Eivor en de andere vrouwen een bestaan op waarin ze naast hun rol van moeder, echtgenote en arbeidskracht, ook zichzelf kunnen zijn.
^

Tea-Bag
Tea-Bag-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Tea-Bag (2001)  
isbn : 9044506994  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 14 oktober 2010  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een Afrikaans meisje wordt met vele andere illegale vluchtelingen op een strand in Zuid-Spanje gezet. Een ambtenaar vraagt naar haar naam en zij antwoordt: Tea-Bag.
Uiteindelijk belandt ze met een valse identiteit in Zweden, waar ze op een avond een lezing bijwoont van Jesper Humlin, een Zweedse dichter die in zijn nadagen is. Na de lezing ontmoeten ze elkaar. Haar verhaal opent een voor hem onbekende wereld.
^

Het graf
Het Graf-Henning Mankell auteur : Mankell, Henning  
oorspronkelijke titel : Händelse om hösten (2004)  
isbn : 9789059650022  
pagina's : 96  
nur : 330 = Spannend Algemeen  
leesperiode : 12 - 12 augustus 2012  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Als inspecteur Kurt Wallander op het platteland rond Ystad een huis gaat bekijken, struikelt hij in de tuin over de restanten van een hand die uit de grond omhoogsteekt.
^

Het rode huis
Het Rode huis-Francesca Marciano auteur : Marciano, Francesca  
oorspronkelijke titel : Casa Rossa (2002)  
isbn : 9789035123748  
pagina's : 412  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 - 18 april 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Verhaal over drie generaties uit een Italiaanse familie. Tijdens het leeghalen van het familiehuis 'Het Rode Huis' in Zuid-Italië, denkt Alina Strada terug aan haar leven en dat van haar familie. In hun levens heeft het Rode Huis altijd een grote rol gespeeld. Grootmoeder Renée (was ze een meisje uit een gegoede Franse familie, een prostituee of een nazispionne?) verliet haar man Lorenzo, een kunstschilder, om met een Duitse vrouw te gaan samenleven. Lorenzo's dochter Alba trouwde met Oliviero, kreeg twee dochters, Alina en Isabella, en nam een minnaar. Oliviero pleegde later zelfmoord. Waarom? Grootvader Lorenzo is de enige die het allemaal weet, maar hij zwijgt. Alina raakt tijdelijk aan de drugs, werkt voor een Italiaanse cineast en gaat uiteindelijk werken in een galerie in New York. Isabella sluit zich aan bij een groep terroristen.
^

Kerstengel (Exclusief geschreven voor Hebban.nl)
Kerstengel-Isa Maron auteur : Maron, Isa  
oorspronkelijke titel : Kerstengel (2016)  
isbn : 9780000000003  
pagina's : 41  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 30 januari 2017  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
Het is bijna Kerstmis en in een van de kamers van verpleeghuis Het Schouw wordt een lijk gevonden. Toevallig zijn rechercheur Maud Mertens en forensisch onderzoeker Kyra Slagter allebei juist op familiebezoek, en ze besluiten even een kijkje te nemen in de kamer. Ondertussen zijn de bewoners van het tehuis nietsvermoedend kerst aan het vieren met een groots opgezette bingo. Er is een geliefde hoofdprijs.
^

Over bergen heen
Over bergen heen-Charles Martin auteur : Martin, Charles  
oorspronkelijke titel : The mountain between us (2010)  
isbn : 9789043530361 (mp3)  
pagina's : 351  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 30 december 2018 - 1 januari 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In een stormachtige nacht stranden twee mensen op een vliegveld. Hij wil zo snel mogelijk terug vanwege zijn werk en zij staat op het punt te trouwen. Samen besluiten ze een chartervliegtuig te huren. Maar als de piloot een hartaanval krijgt, storten chirurg Ben en schrijfster Ashley midden in de hoge ocky Mountains neer. Ashley raakt door de crash zwaargewond aan haar been. Ben komt er met een paar gekneusde ribben goed van af. Maar hulp blijft uit. Kunnen ze de lage temperaturen en sneeuw overleven?

Het is het begin van een onmogelijke tocht door de bergen, met pijn, onbeschrijflijke kou en zonder eten of drinken. Gedreven door overlevingsdrang, schuldgevoel en de liefde voor zijn vrouw is Ben in staat onmogelijke krachtsinspanningen te leveren. De kracht om het verdriet te uiten dat hij met zich meedraagt, ontbreekt hem echter. Als Ashley hoort hoe hij een boodschap voor zijn vrouw inspreekt op een recorder, begint ze te twijfelen aan haar eigen liefdesverhaal en realiseert ze zich dat Ben de man is van wie ze echt houdt.
^

Boetekleed
Boetekleed-Ian McEwan auteur : McEwan, Ian  
oorspronkelijke titel : Atonement (2004)  
isbn : 9789061697480  
pagina's : 415  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 17 - 29 oktober 2008  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de dertienjarige Briony Tallis getuige van een merkwaardige schouwspel. Bij toeval ziet ze haar oudere zus Cecilia met haar jeugdvriend Robbie Turner bij de fontein van hun landhuis staan. Plotseling trekt Cecilia haar kleren uit en stapt in haar ondergoed in de fontein terwijl Robbie toekijkt. Het is een gebeurtenis die Briony niet goed kan duiden. Als ze enige uren later opnieuw getuige is van een ontmoeting tussen die twee, is ze ervan overtuigd dat Robbie een gevaar vormt voor haar zuster.
^

De kinderwet
Kinderwet-Ian McEwan auteur : McEwan, Ian  
oorspronkelijke titel : The children act (2014)  
isbn : 9789076174389  
pagina's : 205  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 30 april - 4 mei 2016  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof?

Rechter Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op haar werk. Ze richt zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransfusie weigert omdat het in strijd is met zijn geloof als Jehova's getuige.
Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen.
^

De stilte van de hel
De Stilte van de Hel-Cody McFadyen auteur : McFadyen, Cody  
oorspronkelijke titel : Shadow man (2006)  
isbn : 9789022991336  
pagina's : 359  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 11 - 17 augustus 2006  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
FBI-agente Smoky Barrett is een jonge vrouw die de leiding heeft over een speciale eenheid die zich bezighoudt met seriemoordenaars. Smoky is met verlof nadat haar geliefde en haar dochtertje zijn vermoord en zijzelf werd mishandeld door een crimineel die haar eenheid achterna zat. Met hulp van haar psychiater probeert ze deze vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Als een goede vriendin van haar wordt vermoord, neemt Smoky de zaak op zich en ontfermt zich over de tienjarige dochter van haar vriendin. De moordenaar, die beweert een directe afstammeling van Jack the Ripper te zijn, neemt contact met Smoky op, blijkt een angstwekkende hoeveelheid vertrouwelijke informatie over haar en de leden van haar team te hebben en wil dat de FBI-agenten achter hem aangaan.
^

In het duister
In het duister-Cody McFadyen auteur : McFadyen, Cody  
oorspronkelijke titel : The darker side (2008)  
isbn : 9789022993583  
pagina's : 343  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 09 - 18 juni 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een leugen, een minnaar lang geleden, een stil en duister verlangen. Iedere vrouw heeft wel een diep geheim dat ze aan niemand durft te vertellen. Niemand weet dat beter dan FBI-agente Smoky Barrett. Maar welk geheim had de jonge vrouw die hoog in de lucht in een passagiersvliegtuig werd vermoord zonder dat iemand het in de gaten had? En wat is de betekenis van het kruis dat de dader in het lichaam van zijn slachtoffer heeft achtergelaten? Smoky en haar team openen de jacht op een seriemoordenaar die de diepste geheimen van zijn slachtoffers gebruikt om hen te vermoorden. Als de media lucht van de zaak krijgen, slaat de paniek toe. Niemands geheim is meer veilig. Dus ook dat van Smoky niet.
^

De alfabet zussen
De Alfabet zussen-Monica McInerney auteur : McInerney, Monica  
oorspronkelijke titel : The Alphabet Sisters (2004)  
isbn : 9789022539057  
pagina's : 366  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 15 maart 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De drie Australische zussen Anna, Bett en Carrie, die als kinderen optraden als de zingende 'Alfabet zussen' hebben elkaar al jaren niet meer gezien. Niet sinds Betts verloofde haar inruilde voor haar zusje Carrie. Maar hun excentrieke en formidabele oma Lola, die hen gedeeltelijk heeft grootgebracht, wil de drie zussen op haar 80ste verjaardag weer bij elkaar brengen. Uit liefde voor Lola komen Anna en Bett naar het door hun ouders en Carrie gerunde motel in een Australische dorpje en Lola krijgt ze zelfs zover dat ze er, weliswaar schoorvoetend, mee instemmen om Lola's voor hen geschreven musical op te voeren. Tijdens hun gedwongen samenzijn krijgen de zussen, aanvankelijk moeizaam, weer contact: dingen worden besproken en uitgepraat, geheimen onthuld, oude liefdes verwerkt, nieuwe liefdes begonnen en de onderlinge band wordt weer hersteld.
^

Mathilda's laatste dans
Mathilda's laatste dans-Tamara McKinley auteur : McKinley, Tamara  
oorspronkelijke titel : Matilda's last waltz (1999)  
isbn : 9789026143205  
pagina's : 424  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 15 juli 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Na de dood van haar moeder probeert Matilda geheel in haar eentje de verafgelegen schapenfarm Churinga in New South Wales, Australië, draaiende te houden. Ze put kracht uit de nagedachtenis aan haar moeder en haar liefde voor de ongerepte, betoverende natuur van de Australische binnenlanden. Een natuur, die naast een overweldigende schoonheid ook ontelbare gevaren in zich herbergt - stormen, bosbranden, droogten en overstromingen. Gevaren die Matilda steeds weer weet te trotseren. Haar zorgen en angsten vertrouwt ze toe aan haar dagboek. Op aangrijpende wijze vertelt haar dagboek hoe haar beschermde jeugd eindigde en hoe een tragische liefde uiteindelijk tot haar ondergang leidde.

Jenny Sanders, bekend kunstenares in Sydney, verliest op tragische wijze haar man en kind bij een auto-ongeluk. Van de notaris hoort ze dat haar man haar postuum Churingafarm heeft geschonken. Nieuwsgierig naar wat ze daar zal aantreffen vertrekt Jenny naar wat eens Matilda's Farm was en vindt daar tientallen jaren later Matilda's dagboeken. Op Churinga Farm raakt Jenny in de ban van de ruwe schoonheid van de natuur en Matilda's noodlot. Maar, een donker geheim dat als een vloek op de farm lijkt te rusten, dreigt haar hervonden geluk weer in gevaar te brengen.
^

December
December-Vonne van der Meer auteur : Meer, Vonne van der  
oorspronkelijke titel : December (2009)  
isbn : 9789046704707  
pagina's : 144  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 09 december 2014 - 03 januari 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
December donkerste maand, lichtste maand, voor de één een feestmaand, voor de ander een rampmaand is de maand van de lange, gure avonden. Van de gordijnen dicht en een boek op schoot. En dan het liefst een boek waarin het sneeuwt, en meisjes met zwavelstokjes voor de ramen staan.
Een jongen van achttien zet nog steeds zijn schoen, met een wortel erin en een bakje water ernaast. Een echtpaar weet niet van elkaar dat ze twee daklozen in hun huis-in-aanbouw van een slaapplaats en proviand voorzien. Omdat het bijna Kerstmis is, durven ze de arme zielen niet weg te sturen.
Eén ding hebben de personages van Vonne van der Meer gemeen: ze volgen hun verbeelding.
^

Hollands Siberië
Hollands Siberië-Mariët Meester auteur : Meester, Mariët  
oorspronkelijke titel : Hollands Siberië (2014)  
isbn : 9789029589581  
pagina's : 279  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 24 april - 11 mei 2019  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
De franciscaan Peter Pex wordt naar 'het slechtste dorp van Nederland' Veenhuizen gestuurd, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Hij komt er in 1936 in dienst van de rijkswerkinrichtingen. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Ze krijgen een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië vertelt over de opkomst en ondergang van een man die alleen 's nachts zichzelf kan zijn.
^

13 uur
13 uur-Deon Meyer auteur : Meyer, Deon  
oorspronkelijke titel : 13 hour (2008)  
isbn : 9789400504196  
pagina's : 373  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 03 januari - 10 februari 2013  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, is er maar één persoon tot wie men zich kan wenden: inspecteur Benny Griessel. Benny heeft slechts dertien uur de tijd om het meisje terug te vinden en zijn eigen carrière te redden. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging vormt voor het hele land... De keuze voor Benny Griessel is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Hij wordt min of meer verplicht zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog één keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen...
^

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest
Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest-Joachim Meyerhoff auteur : Meyerhoff, Joachim  
oorspronkelijke titel : Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war (2017)  
isbn : 9789056725839  
pagina's : 328  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 07 - 10 juli 2021  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Hoe is het om op te groeien tussen honderden psychiatrische patiënten en lichamelijk gehandicapten omdat je vader de directeur is van een psychiatrische kliniek en je ouderlijk huis op hetzelfde terrein staat? Een komisch en tegelijkertijd treurig verhaal over een jongen die het best in slaap valt bij de kreten van patiënten, die een bloedbroederschap met de hond sluit en die het dubbelleven van zijn vader ontdekt - een fascinerende man die uitblinkt in theorie, maar verzaakt in de praktijk, die vol levensvreugde is en toch zijn einde te snel dichtbij ziet komen.

Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest is een tragikomische coming of age en een familieroman over opgroeien in een abnormale omgeving. Een persoonlijk verhaal vol scherpe observaties over verlies en dood.
^

De stille patiënt
De stille patiënt-Alex Michaelides auteur : Michaelides, Alex  
oorspronkelijke titel : The silent patient (2019)  
isbn : 9789403146607  
pagina's : 352  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 08 - 16 juni 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zij is de enige die weet wat er gebeurd is. Ik ben de enige die haar kan laten praten
Iedereen dacht dat Alicia Berenson een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia's stilte spreekt tot de verbeelding van het publiek en maakt haar tot een mysterieuze beroemdheid.
Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan. Maar hij kan niet voorzien wat hij daarmee in gang zet...
^

Lichter dan ik
Lichter dan ik-Dido Michielsen auteur : Michielsen, Dido  
oorspronkelijke titel : Lichter dan ik (2019)  
isbn : 9789048857227  
pagina's : 214  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 30 mei - 6 juni 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.
^

Mijn eigen kind
Mijn eigen kind-Jacquelyn Mitchard auteur : Mitchard, Jacquelyn  
oorspronkelijke titel : A theory of relativity (2001)  
isbn : 9044304976  
pagina's : 382  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 14 - 20 juni 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een jongeman hoort dat zijn enige zus en haar man bij een auto-ongeluk zijn omgekomen. Hun 1-jarig dochtertje blijft achter. De beslissing over haar opvoeding ligt bij de rechter. Er ontstaat een strijd over adoptie tussen grootouders en bovengenoemde broer. Als er feiten uit het verleden van broer en zus bekend worden, stelt dat de hechte familieband zeer op de proef.
^

De verleiding
De Verleiding-Jacquelyn Mitchard auteur : Mitchard, Jacquelyn  
oorspronkelijke titel : Twelve times blessed (2003)  
isbn : 9789044308976  
pagina's : 538  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 07 - 27 mei 2005  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
True Dickinson (43), weduwe met een tienjarige zoon, leidt een bloeiend bedrijf in baby artikelen. In een sneeuwstorm wordt zij gered door de drieëndertigjarige Hank Bannister, kok en vrijbuiter. Al snel ontwikkelt zich een romance tussen deze twee felle, zelfbewuste mensen. Ze trouwen hals-over-kop en Hank adopteert Guy, Trues zoontje. Maar even snel komen de partners, vanuit hun eigen angsten, tegenover elkaar te staan. In zo'n crisissituatie wijst True, inmiddels zwanger, Hank de deur. De ontwikkelingen, gezien vanuit vrouwelijk perspectief, worden geplaatst in een grote kring van vriend(inn)en en collega's, die een ode vormen op de vriendschap. Hank komt tot inkeer en probeert True te benaderen.
^

De nachtegaal
De nachtegaal-Johanna Mo auteur : Mo, Johanna  
oorspronkelijke titel : Nattsångaren (2020)  
isbn : 9789402707175  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 12 oktober 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Is het ooit mogelijk om aan je verleden te ontsnappen?
Op haar negentiende werd Hanna Dunckers vader veroordeeld voor moord. De schaamte en verwarring zorgden ervoor dat ze uit haar geboortedorp wegvluchtte en ergens anders een nieuw leven opbouwde. Pas zestien jaar later, na het overlijden van haar vader, keert ze terug naar Öland, om aan het werk te gaan als rechercheur bij de lokale politie.
Op haar eerste dag wordt ze samen met haar partner Erik Lindgren weggeroepen naar een plaats delict waar het lichaam van een vijftienjarige jongen is aangetroffen. De jongen blijkt de zoon van haar jeugdvriendin te zijn. De zaak trekt de aandacht van veel inwoners en Hanna merkt dat haar aanwezigheid niet door iedereen wordt gewaardeerd, zeker niet nadat ze nieuwe details ontdekt over de veroordeling van haar vader...
^

Passiespel
Passiespel-Richard Montanari auteur : Montanari, Richard  
oorspronkelijke titel : The rosary girls (2006)  
isbn : 9789022992302  
pagina's : 367  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 - 16 september 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een seriemoordenaar kidnapt in Philadelphia jonge meisjes met een katholieke achtergrond, verminkt ze, en brengt ze op verschillende manieren ter dood. Het eerste slachtoffer wordt gevonden met een rozenkrans in haar handen waarvan een deel van de kralen ontbreekt. Haar handen zijn aan elkaar vastgeklonken met een bout. Rechercheur Kevin Byrne, een oudgediende, gaat samen met zijn nieuwe partner Jessica Balzano op onderzoek uit. Korte tijd later wordt weer een vermoord meisje gevonden met een rozenkrans waaraan een nog groter aantal kralen ontbreekt. Uiteindelijk raakt ook Jessica Balzano persoonlijk bij de misdadiger betrokken.
^

Denk aan Sarah
Denk aan Sarah-Chris Mooney auteur : Mooney, Chris  
oorspronkelijke titel : Remembering Sarah (2004)  
isbn : 9789044315769  
pagina's : 319  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 25 september - 3 oktober 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Mike Sullivan is vastbesloten zijn zesjarige dochter Sarah op te voeden tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Maar zijn echtgenote, Jess, heeft de neiging hun dochter angstvallig te beschermen. Mike heeft genoeg van de achterdocht van zijn vrouw en wacht tot zij het huis verlaat. Dan neemt hij, tegen haar wens in, uit Sarah mee uit sleeën. Alleen wil Sarah niet met haar vader de heuvel op. Ze wil met haar beste vriendin naar boven. Omdat Mike stiekem wel houdt van de koppigheid van zijn dochter, geeft hij toe. Maar Sarah komt niet naar beneden, er steekt een sneeuwstorm op en zijn dochter is verdwenen. Vijf jaar later is Sarah nog steeds spoorloos. De enige verdachte, ex-priester Francis Jonah, heeft kanker en zal binnenkort sterven. Op de dag van de herdenking van de verdwijning van Sarah wordt haar jasje gevonden...
^

De geheime vriend
De geheime vriend-Chris Mooney auteur : Mooney, Chris  
oorspronkelijke titel : The secret friend (2008)  
isbn : 9789044322811  
pagina's : 319  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 02 - 18 juli 2009  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Enkele maanden na elkaar worden in de haven van Boston de lijken gevonden van twee vermoorde vrouwen: beiden in het hoofd geschoten en met een Mariabeeldje in hun kleding genaaid. Er volgt een omvangrijke klopjacht op de dader onder leiding van Darby McCormick van de Bostonse politie. Tijdens het onderzoek verdwijnt een derde vrouw. Als Darby op een nieuw bewijsstuk stuit, krijgt ze plotseling aanwijzingen van een zekere Malcolm Fletcher, ooit profiler van de FBI, nu gezocht wegens moord op politiemensen. Er volgt een race tegen de klok: wie van hen, Darby of Fletcher, vindt de moordenaar het eerst?
^

Dochter
Dochter-Ishbel Moore auteur : Moore, Ishbel  
oorspronkelijke titel : Daughter (1999)  
isbn : 9072259580  
pagina's : 192  
nur : 280 = Fictie kinder- en jeugdboeken algemeen  
leesperiode : 01 - 15 juni 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Het leven van de 14-jarige Sylvie komt volkomen op zijn kop te staan, als haar moeder, na een periode van steeds vreemder gedrag, Alzheimer blijkt te hebben. Sylvie moet in korte tijd volwassen worden terwijl haar moeder verbijsterend snel kind wordt. Hoe kan ze leren leven met deze vreemde vrouw, die eens haar moeder was?
^

Volgerland - Mooie Moorden #1
Volgerland-Tica Morgan auteur : Morgan, Tica  
oorspronkelijke titel : Volgerland (2021)  
isbn : 9789493041295  
pagina's : 208  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 08 - 11 mei 2021  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Zoë Janssen is rechercheur en woont met haar twee zoontjes op het overzichtelijke, soms zelfs saaie Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Dan vindt er een bizarre moord plaats. Iemand lijkt hiermee de mensen op het eiland ter verantwoording te willen roepen. Maar waarvoor?

Een tweede moord laat het eiland trillen op zijn grondvesten. De druk op het onderzoeksteam neemt toe. Zeker wanneer zakelijk en privé door elkaar beginnen te lopen en zowel Zoë als haar gezin beveiligd moeten worden. Terwijl ze erachter probeert te komen wie er achter haar aan zit, beseft Zoë dat niks ooit meer hetzelfde zal zijn.
^

Een tweede kans voor Missy
Een tweede kans voor Missy-Beth Morrey auteur : Morrey, Beth  
oorspronkelijke titel : The love story of Missy Carmichael (2020)  
isbn : 9789026353789  
pagina's : 416  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 09 - 12 februari 2012  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
De wereld van de negenenzeventigjarige Missy Carmichael is tegenwoordig heel klein. Ze heeft verdriet omdat ze nauwelijks nog contact heeft met haar familie. Haar huis is doodstil, op haar voetstappen, het geluid van de radio en het tikken van de klok na. Missy is een mopperkont geworden en ze weet dat ze haar eenzaamheid alleen maar aan zichzelf te danken heeft. Ze verdient ook niet beter, denkt ze, na wat ze gedaan heeft.

Dan ontmoet ze in het park per toeval twee heel verschillende vrouwen en neemt haar leven een onverwachte wending. Er wacht een heel nieuw leven op Missy, maar dan moet ze wel moedig genoeg zijn om haar kansen te grijpen. Is ze met haar negenenzeventig jaar te oud voor een tweede kans?
^

De vergeten tuin
De vergeten tuin-Kate Morton auteur : Morton, Kate  
oorspronkelijke titel : The forgotten garden (2008)  
isbn : 9789022556450  
pagina's : 512  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 26 februari 2012  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt een jong meisje alleen achtergelaten op een schip naar Australië. Ze kan zich van deze reis slechts herinneren dat een mysterieuze vrouw die zichzelf De Schrijfster noemt, beloofde voor haar te zorgen. Maar die vrouw is spoorloos verdwenen. Op haar eenentwintigste verjaardag hoort Nell Andrews een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen. Jaren later reist ze naar Engeland, op zoek naar antwoorden. Haar speurtocht brengt haar naar Cornwall en naar het prachtige landgoed Blackhurst Manor. Wat heeft Nell uiteindelijk tot haar zoektocht gedreven? Na het overlijden van Nell wacht haar kleindochter Cassandra een verrassing. Ze erft Cliff Cottage, gelegen op het landgoed van Blackhurst Manor. Met zijn vergeten tuin, berucht bij de lokale bevolking - vanwege de vele geheimen die hij herbergt...
^

De vergeten brief
De vergeten brief-Kate Morton auteur : Morton, Kate  
oorspronkelijke titel : The distant hours (2010)  
isbn : 9789022557365  
pagina's : 496  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 september 2017 - nu  
mijn waardering : ??  
Korte beschrijving:
Een brief die vijftig jaar te laat wordt bezorgd, is voor een vrouw aanleiding het verleden van haar moeder te ontrafelen. Haar zoektocht brengt haar bij drie oude zussen die op een verwaarloosd kasteel in Kent wonen.

Edie Burchill en haar moeder hebben nooit een goede band gehad, maar wanneer er een verloren gewaande brief wordt bezorgd met Milderhurst Castle, Kent als retouradres, vermoedt Edie dat haar moeder achter haar emotionele afstandelijkheid een oud geheim verbergt.
Edie weet dat haar moeder als vijftienjarig meisje tijdens de oorlog werd geëvacueerd uit Londen, zoals vele Londense kinderen. Ze heeft toen in Milderhurst Castle gewoond, bij de familie Blythe: de mysterieuze Juniper, haar tweelingzussen, en kinderboekenauteur Raymond, hun vader.
Edie besluit de excentrieke gezusters Blythe op te zoeken. De drie oude dames wonen nog steeds samen in het inmiddels verwaarloosde kasteel; de tweeling zorgt voor Juniper, die gek is geworden nadat haar verloofde haar in 1941 verliet. Stap voor stap ontwart Edie de knoop van haar moeders verleden. Maar er wacht haar ook een schokkende ontdekking...
^

De 50/50 moorden
De 50/50 moorden-Steve Mosby auteur : Mosby, Steve  
oorspronkelijke titel : The 50/50 killer (2007)  
isbn : 9789022993545  
pagina's : 341  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 26 februari - 13 maart 2008  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Hij verschuilt zich in je huis. Volgt je wekenlang. Weet alles van jou en je partner. En dan slaat hij toe? Wat zou jij doen wanneer de 50/50-moordenaar jou en je geliefde uitkiest om zijn duivelse spel te spelen? Een psychopaat met een duivelsmasker ontvoert stelletjes en dwingt hen te kiezen wie van hen tot zonsopgang blijft leven en wie niet. De jonge profiler Mark Nelson wordt op zijn eerste werkdag in het team van de succesvolle rechercheur John Mercer meteen in de zaak van de 50/50-moordenaar betrokken. Op de plaats delict ligt het lijk van een verbrande man in bad en vinden ze een verontrustende tekening op de muur van een soort spinnenweb met symbolen. Als een volgend slachtoffer ontsnapt en zich verward en verminkt op het politiebureau meldt, wordt de zoektocht naar diens vriendin een race tegen de klok. Zij moet vóór de ochtend aanbreekt gevonden worden?
^

De vergeten tombe
De vergeten tombe-Kate Mosse auteur : Mosse, Kate  
oorspronkelijke titel : Sepulchre (2007)  
isbn : 9789047502937  
pagina's : 598  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 03 - 16 augustus 2009  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
Een oude priester, op brute wijze om het leven gebracht.Een ontzield lichaam van een jonge man in de rivier de Aude. Een nerveuze vrouw in een kamer met damasten gordijnen. Een lachende man in de schaduw. Twee vrouwen uit verschillende tijden en plaatsen raken verwikkeld in het mysterie dat deze mensen samenbrengt: de tarotkaarten die zij in hun handen houden... De vergeten tombe is een episch avontuur waarin de lezer wordt meegenomen van het hedendaagse Rennes-les-Bains naar het negentiende-eeuwse Rennes-le-Chateau, maar ook naar lang voorbije tijden waarin koningen werden begraven met hun schatten. Een intrigerend verhaal over spookachtige muziek, moordende hebzucht en eeuwenoude geheimen.
^

Weg van haar
Weg van haar-Alice Munro auteur : Munro, Alice  
oorspronkelijke titel : The bear came over the mountain (2001)  
isbn : 9789044513172  
pagina's : 92  
nur : 302 = Psychologische Roman  
leesperiode : 25 - 29 november 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Grant kijkt na vijftig jaar terug op zijn leven en huwelijk en verhaalt over de frustraties die hij in het heden meemaakt door zijn dementerende eega, Fiona. Fiona wordt opgenomen in een verpleeghuis. Zij wordt daar verliefd op een mede-patiënt, Audrey. Haar man herkent zij bij zijn bezoeken aan haar niet meer. Zij ziet hem voor een nieuwkomer aan en wil hem alleen de weg wijzen.
^

Ik kom je halen als het zomer is
Ik kom je halen als het zomer is-Hans Munstermann auteur : Münstermann, Hans  
oorspronkelijke titel : Ik kom je halen als het zomer is (2008)  
isbn : 9789046813034  
pagina's : 240  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 13 - 26 oktober 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Joachim is de oudste broer van Andreas Klein. Er is wederzijdse liefde, betrokkenheid en zorgzaamheid. Maar is er ook begrip? Waarom gedraagt Joachim zich steeds net anders dan Andreas verwacht? Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Andreas gaat terug in de tijd en ontrafelt stukje bij beetje het raadsel dat Joachim heet. Gaandeweg maakt zich van de lezer een grote ontroering meester en ga je van Joachim houden.
^

De ontheemden
De Ontheemden-Margaret Murphy auteur : Murphy, Margaret  
oorspronkelijke titel : The dispossessed (2004)  
isbn : 9789022985687  
pagina's : 355  
nur : 331 = Thriller  
leesperiode : 18 - 30 april 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De arts Grace Chandler ziet, op weg naar haar werk, hoe het levenloze lichaam van een jonge vrouw uit een vuilcontainer komt vallen. De moord wordt onderzocht door Grace's partner Jeff Rickman, die met brigadier Foster de identiteit van de vermoorde vrouw probeert te achterhalen. Dan worden er vier vluchtelingen vermoord, evenals Grace, die werkt in een kliniek voor vluchtelingen. Natalje, tolk in de kliniek en vriendin van Grace, en zelf vluchtelinge, heeft de sleutel van het geheim in handen, maar ook zij wordt vermoord.
^