Z
 
De schaduw van de wind
De Schaduw van de Wind-Carlos Ruiz Zafón auteur : Zafón, Carlos Ruiz  
oorspronkelijke titel : La sombra del viento (2001)  
isbn : 9789056721879  
pagina's : 541  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 30 april - 09 mei 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meergenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
^

De nevelprins
De nevelprins-Carlos Ruiz Zafón auteur : Zafón, Carlos Ruiz  
oorspronkelijke titel : El príncipe de la niebla (1993)  
isbn : 9789056723521  
pagina's : 208  
nur : 280 - Fictie jeugdboeken algemeen  
leesperiode : 22 - 24 juni 2022  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Een verroeste ketting hing om de zwart geworden ijzeren spijlen, verzegeld met een oud slot waaraan de tijd een uitgebluste kleur had gegeven. Max leunde met zijn gezicht tussen de spijlen van de poort en gluurde naar binnen. Het struikgewas had door de jaren heen terrein gewonnen en gaf de plek het uiterlijk van een verlaten broeikas. Vermoedelijk had in geen jaren iemand voet in die tuin gezet, bedacht Max, en mocht er een bewaker zijn van deze beeldentuin, dan was die ook al jaren geleden verdwenen. Hij keek om zich heen en zag een vuistgrote steen bij de tuinmuur liggen. Met kracht beukte hij met de steen op het slot tot de oude beugel meegaf onder de slagen. Max duwde hard tegen de grote poort en voelde hoe deze lui meegaf. Toen de opening wijd genoeg was om hem door te laten, rustte hij een ogenblik uit en stapte toen naar binnen...

In een dorp aan de kust ontdekt de 13-jarige Max dat de angstaanjagende standbeelden in een ommuurde tuin alles te maken hebben met de Orpheus, een schip dat 25 jaar eerder in een zware storm verging...
^

Souvenirs (Beter na Bataclan)
Souvenirs-Ferry Zandvliet auteur : Zandvliet, Ferry  
oorspronkelijke titel : Souvenirs (2020)  
isbn : 9789493089990  
pagina's : 368  
nur : 402 = Waargebeurde verhalen  
leesperiode : 08 - 12 maart 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Ferry is een 'ouwe zeikerd'. Hij is boos. Op zijn omgeving, op de scheiding van zijn ouders, op alles wat niet goed loopt, op de wereld in het algemeen. Tot 13 november 2015. Dan is hij met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal.
Ferry ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Even weet hij zeker dat ook zijn leven voorbij is. Maar kruipend door het bloed en over de lichamen weet hij wonder boven wonder te ontsnappen. Die ervaring verandert zijn leven. Langzaam maakt zijn boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving, met als hoogtepunt het feit dat hij bevriend raakt met de vader van één van de aanslagplegers.
^

Anna
Anna-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : Anna (2002)  
isbn : 9789021439013  
pagina's : 478  
nur : 321 = Biografieën literaire auteurs  
leesperiode : 18 augustus - 12 september 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: de hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot 's lands 'schaduwkoningin' en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar vooral wordt duidelijk hoe Annies humor en levensmoed door dit alles heen overeind bleef - tot letterlijk haar einde aan toe.
^

De Amerikaanse prinses
De Amerikaanse prinses-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : De Amerikaanse prinses (2015)  
isbn : 9789021400730  
pagina's : 278  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 17 - 18 september 2019  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd - aanzien,fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. 'De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad', zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de tweewereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.
^

Sonny Boy
Sonny Boy-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : Sonny Boy (2004)  
isbn : 9789021414225  
pagina's : 219  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 06 - 13 maart 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In de herfst van 1928 zien Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen.

Als kort daarop blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en met hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'.
Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien.
^

Fortuna's kinderen
Fortuna's kinderen-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : Fortuna's kinderen (2021)  
isbn : 9789048862412  
pagina's : 288  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 2 - 5 december 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Een trans-Atlantische familiekroniek...
Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?
Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?
^

De val van Annika S.
De val van Annika S.-Simons en van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der en Simons, Jo  
oorspronkelijke titel : De val van Annika S. (2018)  
isbn : 9789048841882  
pagina's : 272  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 03 - 07 september 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De wereld van de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer stort in elkaar wanneer wordt onthuld dat ze heeft gelogen over haar verleden. Om aan de toorn van haar collega's en schoonfamilie te ontkomen slaat ze op de vlucht en reist ze naar Bergen aan Zee, naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam. Daar probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar al snel wordt duidelijk dat ze het verleden niet kan ontlopen. En niet alleen het hare...
^

Dansen in een prinsessenjurk
Dansen in een prinsessenjurk-Mildred Zijlstra auteur : Zijlstra, Mildred  
oorspronkelijke titel : Dansen in een prinsessenjurk (2015)  
isbn : 9789021400525  
pagina's : 184  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 26 februari 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Mildred Zijlstra weet al jong dat ze geadopteerd is. Ondanks dat ze een gelukkige jeugd heeft gaat ze op zoek naar haar biologische ouders. Wie dat zijn is een geheim dat haar adoptieouders niet willen onthullen. Na een zoektocht van meer dan dertig jaar spoort Mildred haar biologische moeder toch op en die vertelt haar direct dat ze nooit de naam van haar vader zal noemen. Mildred legt zich daar niet bij neer en speurt in de jaren daarna verder. Ze krijgt steeds meer het idee dat het een hooggeplaatste persoon moet zijn. Pas dertig jaar later komt de zoektocht tot een verrassend einde: hij eindigt bij prins Bernhard.
Met haar autobiografie wil Mildred aan allen die op zoek zijn naar hun biologische ouders, de boodschap meegeven de moed vooral niet op te geven. Het is immers een geboorterecht te weten waar je wortels liggen en wie je biologische ouders zijn.
^

De boekendief
De Boekendief-Markus Zusak auteur : Zusak, Markus  
oorspronkelijke titel : The book thief (2005)  
isbn : 9789044319651  
pagina's : 558  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 14 - 28 november 2011  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren
Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. De Dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...
^

De voeder
De Voeder-Peter de Zwaan auteur : Zwaan de, Peter  
oorspronkelijke titel : De Voeder (2003)  
isbn : 9789044508093  
pagina's : 287  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 27 oktober - 06 november 2007  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Na een uit de hand gelopen overval op een clandestien casino is Jeff Meeks halsoverkop uit Denver gevlucht. Hij moet uit handen zien te blijven van de politie, die hem zoekt omdat hij een agent invalide heeft geslagen, én van gangsterbaas Baz Madden, die ten onrechte denkt dat hij er met de buit vandoor is. Jeff woont nu alweer jaren in de Amerikaanse wildernis. Hij is een echte natuurmens geworden, heer en meester op eigen terrein. Als op een dag twee mannen arriveren die hem in opdracht van Madden naar Denver moeten terugbrengen, schakelt hij hen in een mum van tijd uit. Maar Jeff beseft meteen dat hij zich niet langer voor Madden verborgen kan houden en dat hij de zaken in Denver eigenhandig moet gaan rechtzetten.
^