Z
 
De schaduw van de wind
De Schaduw van de Wind-Carlos Ruiz Zafón auteur : Zafón, Carlos Ruiz  
oorspronkelijke titel : La sombra del viento (2001)  
isbn : 9789056721879  
pagina's : 541  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 30 april - 09 mei 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meergenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.
^

Anna
Anna-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : Anna (2002)  
isbn : 9789021439013  
pagina's : 478  
nur : 321 = Biografieën literaire auteurs  
leesperiode : 18 augustus - 12 september 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Anna is het meeslepende en inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er toch in slaagde om alles uit haar leven te halen: Annie M.G. Schmidt. Op basis van een schat aan nieuw materiaal reconstrueerde Annejet van der Zijl de lotgevallen van de nog steeds immens populaire schrijfster: de hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot 's lands 'schaduwkoningin' en het roerige en soms inktzwarte persoonlijk leven achter de roem. Maar vooral wordt duidelijk hoe Annies humor en levensmoed door dit alles heen overeind bleef - tot letterlijk haar einde aan toe.
^

De Amerikaanse prinses
De Amerikaanse prinses-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : De Amerikaanse prinses (2015)  
isbn : 9789021400730  
pagina's : 278  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 17 - 18 september 2019  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd - aanzien,fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. 'De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad', zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.
De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de tweewereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.
^

Sonny Boy
Sonny Boy-Annejet van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der  
oorspronkelijke titel : Sonny Boy (2004)  
isbn : 9789021414225  
pagina's : 219  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 06 - 13 maart 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
In de herfst van 1928 zien Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen.

Als kort daarop blijkt dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland. Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar en met hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'.
Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontworstelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequenties van dien.
^

De val van Annika S.
De val van Annika S.-Simons en van der Zijl auteur : Zijl, Annejet van der en Simons, Jo  
oorspronkelijke titel : De val van Annika S. (2018)  
isbn : 9789048841882  
pagina's : 272  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 03 - 07 september 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De wereld van de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer stort in elkaar wanneer wordt onthuld dat ze heeft gelogen over haar verleden. Om aan de toorn van haar collega's en schoonfamilie te ontkomen slaat ze op de vlucht en reist ze naar Bergen aan Zee, naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam. Daar probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar al snel wordt duidelijk dat ze het verleden niet kan ontlopen. En niet alleen het hare...
^

De boekendief
De Boekendief-Markus Zusak auteur : Zusak, Markus  
oorspronkelijke titel : The book thief (2005)  
isbn : 9789044319651  
pagina's : 558  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 14 - 28 november 2011  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren
Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het land houdt de adem in. De Dood heeft het nooit drukker gehad en het zal nog drukker worden. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt bedolven. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk is achtergelaten. Zo begint een liefdesaffaire met boeken en woorden, terwijl Liesel, met behulp van haar pleegvader, leert lezen. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi's, de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht...
^

De voeder
De Voeder-Peter de Zwaan auteur : Zwaan de, Peter  
oorspronkelijke titel : De Voeder (2003)  
isbn : 9789044508093  
pagina's : 287  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 27 oktober - 06 november 2007  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Na een uit de hand gelopen overval op een clandestien casino is Jeff Meeks halsoverkop uit Denver gevlucht. Hij moet uit handen zien te blijven van de politie, die hem zoekt omdat hij een agent invalide heeft geslagen, én van gangsterbaas Baz Madden, die ten onrechte denkt dat hij er met de buit vandoor is. Jeff woont nu alweer jaren in de Amerikaanse wildernis. Hij is een echte natuurmens geworden, heer en meester op eigen terrein. Als op een dag twee mannen arriveren die hem in opdracht van Madden naar Denver moeten terugbrengen, schakelt hij hen in een mum van tijd uit. Maar Jeff beseft meteen dat hij zich niet langer voor Madden verborgen kan houden en dat hij de zaken in Denver eigenhandig moet gaan rechtzetten.
^