N
 
Lieve Edward
Lieve Edward-Ann Napolitano auteur : Napolitano, Ann  
oorspronkelijke titel : Dear Edward (2020)  
isbn : 9789024583706  
pagina's : 336  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 16 - 18 februari 2022  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden behalve één, een twaalfjarige jongen genaamd Edward. Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid: als hij naar school gaat, staan mensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde.

De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?
^

De vleermuisman
De vleermuisman-Jo Nesbo auteur : Nesbø, Jo  
oorspronkelijke titel : Flaggermusmannen (1997)  
isbn : 9789023467267  
pagina's : 378  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 08 - 15 november 2011  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Harry Hole wordt door zijn superieuren naar Australië gestuurd om de politie down under bij te staan bij het onderzoek naar de moord op een Noorse actrice. Maar de moord is niet de enige reden voor deze gedwongen vakantie. Hole overleefde even daarvoor ternauwernood het auto-ongeluk waarbij zijn collega omkwam, en dompelt zich sindsdien onder in de alcohol. Holes verblijf in Sydney voert hem naar de duistere kanten van de stad waar de vrolijke toerist nooit zicht op krijgt. Het verhaal leidt naar een oude Aboriginalvertelling over de vleermuisman, die tot leven wordt gewekt door misdaad. En waar de vleermuisman ontwaakt, verschijnt de dood onder de stervelingen.
^

Het grofmazige net (Commissaris Van Veeteren, #1)
Het Grofmazige net-Hakan Nesser auteur : Nesser, Håkan  
oorspronkelijke titel : Det grovmaskige nätet (1993)  
isbn : 9044502763  
pagina's : 253  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 10 - 14 september 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De succesvolle Zweedse detectiveserie met commissaris Van Veeteren als hoofdpersonage werd in 1993 met deze roman ingeluid. Janik Mitter is van middelbare leeftijd en docent aan het Bungelyceum in Maardam. Na een intensieve en behoorlijk gealcoholiseerde liefdesnacht met zijn jonge vrouw vindt hij haar vermoord in bad. Hij kan zich echter niets herinneren en wordt wegens moord veroordeeld. Als ook Mitter slachtoffer wordt, wordt voor Van Veeteren duidelijk dat een onschuldige werd veroordeeld en dat de moordenaar zich verschuilt achter het verleden van een van de slachtoffers! De commissaris is een cultuurminnende, gescheiden man van middelbare leeftijd, die zijn collega Münster geregeld tot vermoeiende badmintonpartijen uitdaagt. Het lukt hem een dramatische familietragedie te ontrafelen waardoor de waarheid aan het licht komt.
^

Het vierde offer (Commissaris Van Veeteren, #2)
Het vierde offer-Hakan Nesser auteur : Nesser, Håkan  
oorspronkelijke titel : Borkmanns punkt (1994)  
isbn : 9789044517729  
pagina's : 315  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 16 - 27 oktober 2007  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In het rustige provinciestadje Kaalbringen worden in korte tijd drie mensen met een bijl vermoord; een makelaar, een junkie en ex-gevangene, en een arts. Waarom juist deze drie mannen? Een team onder leiding van commissaris Van Veeteren wordt op de zaak van De Hakker gezet. Een van de rechercheurs, de aantrekkelijke en ambitieuze Beate Moerk, ontdekt een link tussen de slachtoffers. Maar voor ze haar ontdekking bekend kan maken, verdwijnt ze spoorloos.
^

De zomer van Kim Novak
De zomer van Kim Novak-Hakan Nesser auteur : Nesser, Håkan  
oorspronkelijke titel : Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005)  
isbn : 9789044520507  
pagina's : 217  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 29 juni - 05 juli 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tijdens de vakantie van twee 14-jarige jongens wordt een (onopgeloste) moord gepleegd op de verloofde van jonge vrouw die sprekend op de Amerikaanse filmster Kim Novak lijkt; vijfentwintig jaar later stuit een van de jongens op een intrigerend krantenbericht.
^

Herfst op Gotland (Inspecteur Barbarotti, #6)
Herfst op Gotland-Hakan Nesser auteur : Nesser, Håkan  
oorspronkelijke titel : Den sorgsne busschauffören från Alster (2021)  
isbn : 9789044535617  
pagina's : 376  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 09 - 14 januari 2023  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Inspecteur Barbarotti en zijn partner Eva Backman besluiten zich tijdelijk terug te trekken op het herfstachtige Gotland. Er loopt namelijk een intern onderzoek in Stockholm tegen Backman nadat ze haar dienstwapen gebruikte tijdens een operatie.

Maar de rust is bedrieglijk. Barbarotti meent op het eiland de raadselachtige buschauffeur te herkennen die zes jaar geleden het slachtoffer was van een misdrijf zonder dat zijn lichaam ooit werd gevonden...
^

Het bloemenmeisje
Het bloemenmeisje-Anya Niewierra auteur : Niewierra, Anya  
oorspronkelijke titel : Het bloemenmeisje (2020)  
isbn : 9789024581689  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 augustus - 2 september 2020  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
De 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden.
Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn.
Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens.
Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar...
^

De Camino
De Camino-Anya Niewierra auteur : Niewierra, Anya  
oorspronkelijke titel : De Camino (2021)  
isbn : 9789024582273  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 21 - 28 juni 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk.
Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.
^

Witte ballonnen
Witte ballonnen-Anya Niewierra auteur : Niewierra, Anya  
oorspronkelijke titel : Witte ballonnen (2022)  
isbn : 9789021030791  
pagina's : 37  
nur : Kort verhaal  
leesperiode : 22 juli 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
12 juli 2020: de Nederlandse Odin maakt tijdens een rondreis door Bosnië een stop in Srebrenica. Hier werd hij op 12 juli 1995 op de compound van Dutchbat geboren en te vondeling gelegd. Een dag eerder waren tienduizenden moslims naar de VN-basis gevlucht op zoek naar bescherming tegen de oprukkende Bosnische Serviërs. Vergeefs.
Bij het Genocide Memorial maakt Odin kennis met de Bosnische Leila, die als tiener de val van Srebrenica meemaakte en als enige van haar familie de oorlog overleefde. Hun toevallige ontmoeting heeft dramatische gevolgen.
^

Vrij uitzicht
Vrij uitzicht-Anya Niewierra auteur : Niewierra, Anya  
oorspronkelijke titel : Vrij uitzicht (2013)  
isbn : 9789085163190  
pagina's : 460  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 01 - 06 september 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Het leven van de succesvolle zakenvrouw Tess Clement wordt getekend door een diep geheim. Wanneer haar moeder overlijdt en haar man er met een jongere vriendin vandoor gaat, weerhoudt niets Tess nog om de confrontatie met haar verleden aan te gaan.

Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar grote liefde van lang geleden bij verrassing op te zoeken. Maar het dorp Mosset, waar ze naar terugkeert, blijkt nog steeds in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen...
Het vaste voornemen van Tess om het eeuwenoude château van Mosset als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen weldra op scherp. En wie is degene die zich schuilhoudt in het château en met geweld Tess' leven binnendringt?
^

Sneeuwwitje moet sterven
Sneeuwwitje moet sterven auteur : Neuhaus, Nele  
oorspronkelijke titel : Schneewittchen muss sterben (2010)  
isbn : 9789021441405  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 november - 13 januari 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op een donkere ochtend in november vinden bouwvakkers op een verlaten vliegveld van de Amerikaanse luchtmacht in Eschborn bij Frankfurt een menselijk skelet. Even later stort een vrouw van een voetgangersbrug op een voorbijrijdende auto. Een getuige denkt gezien te hebben dat de vrouw werd geduwd. Het onderzoek voert Pia Kirchhoff, assistente van hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein, naar het verleden: vele jaren geleden verdwenen uit het kleine plaatsje Altenhain twee meisjes. De vermoedelijke dader, de twintigjarige Tobias Sartorius, keert na het uitzitten van zijn straf terug naar het dorp. Wanneer dan opnieuw een meisje verdwijnt, begint het verhaal van voren af aan.
^

Zolang het nog kan
Zolang het nog kan-Liz Nickles auteur : Nickles, Liz  
oorspronkelijke titel : All the time in the world (1999)  
isbn : 9789044301243  
pagina's : 224  
nur : 344 = Streek- en familieromans  
leesperiode : 02 - 08 augustus 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nicki, een Amerikaanse jonge vrouw, hoort op de dag dat ze afstudeert dat ze een ongeneeslijke hersentumor heeft. Ze besluit om van behandeling af te zien en maakt met haar vrienden een cruise langs de Griekse eilanden. Daar ontmoet ze de fotograaf Michael, die de liefde van haar leven wordt. Na wat strubbelingen trouwt ze met Michael. Samen maken ze haar laatste maanden tot een feest.
^

Trooststeen
Trooststeen-Johanna Nilsson auteur : Nilsson, Johanna  
oorspronkelijke titel : Hon går genom tavlan, ut ur bilden (1996)  
isbn : 9789044503333  
pagina's : 286  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 09 - 17 mei 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Dit autobiografische romandebuut van de jonge Zweedse schrijfster (1973) wordt verteld vanuit de uiterst tragische zienswijze van Hanna. Haar perspectief wisselt tussen de 20-jarige psychiatriepatiënte en haar verleden als 10-jarige leerlinge die, hulpeloos overgeleverd aan de pesterijen van haar medeleerlingen, in een absoluut isolement raakt. De lezer wordt meegevoerd in de gedachtestroom van een jonge vrouw die na diverse suïcidepogingen voor de keuze komt te staan voor een leven binnen of buiten de muren van de kliniek. Hanna is een uiterst gevoelig, maar hulpeloos kind, dat niet in staat is om de dood van haar grootvader te verwerken en om aan de volwassenen haar lijden op school kenbaar te maken.
^

Terug naar de kust
Terug naar de kust-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : Terug naar de kust (2003)  
isbn : 9041407405  
pagina's : 244  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 23 februari 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als Maria zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het voortijdig te laten weghalen en de relatie met de vader te verbreken. Vlak daarna wordt ze met de dood bedreigd, kennelijk vanwege haar levensstijl en de gepleegde abortus: het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muisspel, waarbij Maria er alles aan doet om zichzelf en vooral haar kinderen in veiligheid te brengen. Ze besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met jeugdherinneringen die ze liever zou vergeten, en beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij...
^

De eetclub
Eetclub-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : De eetclub (2003)  
isbn : 9041409068  
pagina's : 239  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 09 - 19 juli 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De eetclub is een groepje van vier welgestelde echtparen die in hetzelfde dorp luxe villa's bewonen en oppervlakkig gezien volkomen gelukkig zijn met zichzelf en met elkaar. Maar dan komt een van de leden om bij een brand in zijn huis; zijn vrouw en kinderen ontkomen ternauwernood. Terwijl de overige leden de schijn van vriendschap ophouden, blijkt steeds meer wat voor beerput er is opengegaan. Achter de uiterlijke schijn gaat een wereld schuil van overspel, bedrog, financiële malversaties en uiteindelijk zelfs moord.
^

Nieuwe buren
Nieuwe Buren-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : Nieuwe Buren (2006)  
isbn : 9789041409706  
pagina's : 277  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 15 - 21 juni 2006  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Peter voelt zich zwaar tekortschieten omdat hij Eva, die hij als zijn grote liefde beschouwt, nooit een kind zal kunnen geven en Eva probeert zich daar wanhopig bij neer te leggen. Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg meer terug is. Hun droom ontaart langzaam maar zeker in een ware nachtmerrie...
^

Afgunst
Afgunst-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : Afgunst (2007)  
isbn : 9789059650497  
pagina's : 95  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 30 mei - 02 juni 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, én net als hij te gaan schrijven, was hij ziedend van woede. Nu na zoveel jaren, lijkt Ernst toe te slaan. Susan wordt door hem op gewelddadige wijze overmeesterd en ontvoerd - haar lot ligt volledig in zijn handen. Waarom precies nu? En hoever zal Ernst gaan? Afgunst is een bloedstollend verhaal over dominantie en onderwerping, en over de vernietigende kracht van afgunst.
^

Debet
Debet-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : Debet (2013)  
isbn : 9789041422989  
pagina's : 253  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 28 april - 15 juni 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op een koude winternacht verongelukt Michel Brouwers, tv-producer. Met dit ongeluk komt er een einde aan alles waarin Karen, zijn echtgenote, geloofde. Het perfecte plaatje dat haar leven lijkt, blijkt een gruwelijke leugen wanneer alle spoken uit het verleden zich een voor een aandienen. Tussen het rouwen en het opvoeden van haar twee puberdochters door probeert ze de waarheid boven tafel te krijgen. Ook keert ze in deze thriller terug naar de plek waar het allemaal begon: Bergen. Het dorp is in de greep van de economische crisis, evenals Karen en de vriendengroep van toen, De eetclub. Onder aanvoering van Simon, haar ex-minnaar, gaat de strijd om macht, geld en genot onverminderd door. In de literaire thriller Debet ontrafelt Karen eindelijk het ware geheim van De eetclub, met gevaar voor eigen leven.
^

Huidpijn
Debet-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : Huidpijn (2016)  
isbn : 9789026331398  
pagina's : 282  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 - 26 juli 2016  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN'erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde.
Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.
^

De nazaten
De nazaten-Saskia Noort auteur : Noort, Saskia  
oorspronkelijke titel : De nazaten (2023)  
isbn : 9789044362374  
pagina's : 272  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 - 24 juli 2023  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Karen Brouwers leeft al tien jaar met haar twee dochters en haar zoontje Mik teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland.
Toen haar man Michel overleed was er al niets meer dat haar nog bond in Bergen, aan het leven dat ze daar ooit had. En na de dood van Simon Vogel, lid van de eetclub en spil in al het duistere dat zich in het kustdorp afspeelde en de rechtszaak die erop volgde, besloot Karen onder te duiken met het voornemen nooit meer boven te komen.
Maar als ze op een ochtend samen met Mik wordt klemgereden, blijken er banden te zijn die niet zomaar verbroken kunnen worden.
^