R
 
Het leugenhuis
Het Leugenhuis-Anne B. Ragde auteur : Ragde, Anne B.  
oorspronkelijke titel : Berlinerpoplene (2007)  
isbn : 9789044512434  
pagina's : 319  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 24 februari - 06 maart 2010  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De drie totaal verschillende zoons van Anna Neshov hebben jaren geleden het ouderlijk huis met ruzie verlaten. Wanneer Anna overlijdt, verblijven ze wederom samen op de familieboerderij in afwachting van de begrafenis. De broers worden gedwongen hun hele leven in een nieuw daglicht te zien wanneer hun zwijgzame vader met een schokkende onthulling komt.
^

Hildur (Rechercheur Hildur-reeks #1)
Hildur-Satu Ramo auteur : Rämö, Satu  
oorspronkelijke titel : Hildur (2022)  
isbn : 9789026362835  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 12 - 13 september 2023  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een afgelegen fjord. Meerdere slachtoffers. Een nieuwe zaak voor rechercheur Hildur...
Het leven bij de fjorden van IJsland is zwaar: het lijkt idyllisch, maar in werkelijkheid vergt het nogal wat van je. Ook van Hildur Rúnarsdóttir, rechercheur en hoofd van de nationale politieafdeling Vermiste kinderen. Om haar hoofd leeg te maken na een lange werkdag surft ze in de ijskoude wateren van de Atlantische Oceaan.
Hildur wordt op het werk gekoppeld aan de Finse Jakob Johanson, die ver van huis stage loopt om te ontsnappen aan zijn moeilijke thuissituatie. Ook hij ontdekt al snel dat de pittoreske fjorden hun schaduwzijde hebben.
Na een lawine in Westfjorden wordt onder de sneeuw het lichaam van een man gevonden, Jón. Zijn keel is doorgesneden. Zodra Hildur en Jakob deze zaak beginnen te onderzoeken beseffen ze dat het misdrijf verband houdt met een oude zaak. Wraak kan zoet zijn, weten ze, maar lost het uiteindelijk iets op?
^

Vergiffenis
Vergiffenis-Caro Ramsay auteur : Ramsay, Caro  
oorspronkelijke titel : Absolution (2007)  
isbn : 9789041411198  
pagina's : 374  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 - 29 april 2010  
mijn waardering : 4  
Korte beschrijving:
Glasgow, 1984. Het leek een eenvoudige opdracht. De jonge rechercheur Alan McAlpine moet in een ziekenhuis de wacht houden bij een vrouw die op sterven ligt. Zij heeft geen naam, en haar gezicht is verminkt door zoutzuur. Alan en de vrouw communiceren met elkaar door middel van vingerbewegingen. Maar de vrouw vertelt niet hoe ze heet, wie de vader is van haar pasgeboren dochtertje en wie het zoutzuur in haar gezicht heeft gegooid. Tweeëntwintig jaar later. Alan McAlpine is een gevierd hoofdinspecteur. Hij leidt de jacht op een man die in de pers de Kruisigingmoordenaar wordt genoemd. Twee vrouwen zijn al dood. Hun verminkte lichamen zijn gevonden met gespreide armen en met de voeten gekruist bij de enkel. Tijdens hun onderzoek stuiten McAlpine en zijn assistenten op een oude, nooit opgeloste zaak. Heden en verleden raken verstrengeld. De obsessie die ooit begon in een ziekenhuiskamer, heeft Alan nooit echt losgelaten. Met gruwelijke gevolgen....
^

De rechtelozen (Inspecteur Rebus-reeks, #16)
Rechtelozen-Ian Rankin auteur : Rankin, Ian  
oorspronkelijke titel : Fleshmarket close (2004)  
isbn : 9789024554744  
pagina's : 430  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 14 - 25 september 2008  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Een vermoorde illegaal wordt aangetroffen in een achterbuurt van Edinburgh. Is het een racistische moord of iets heel anders? Inspecteur John Rebus wordt erbij betrokken, maar het moeizame onderzoek zit algauw even vast als Rebus' carrière. Ook Rebus' partner Siobhan heeft problemen. Ze wil de ouders van een vermiste dochter helpen, waardoor ze zich ongezond dicht bij een veroordeelde verkrachter waagt. En dan duiken er nog twee skeletten op onder de vloer van een pub. Is er verband met de zaak waar Rebus aan werkt?
^

Ga als een rivier
Ga als een rivier-Shelly Read auteur : Read, Shelly  
oorspronkelijke titel : Go as a river (2023)  
isbn : 9789021036991  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 22 - 24 juni 2023  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Colorado, 1948. De mysterieuze vreemdeling die Victoria's pad kruist, zal een onstuitbare reeks gebeurtenissen in gang zetten...
Colorado, 1949. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, stopt een mysterieuze vreemdeling met ravenzwarte ogen om haar de weg te vragen. Ze kan links afslaan of oversteken. Maar dat doet ze niet.
Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria's wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven - en haar kostbaarste bezit - achter zich te laten.
^

Het geheim van Silvermoor
Het geheim van Silvermoor-Tracy Rees auteur : Rees, Tracy  
oorspronkelijke titel : The house at Silvermoor (2019)  
isbn : 9789401613897  
pagina's : 416  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 - 10 augustus 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In Het geheim van Silvermoor beschrijft Tracy Rees met veel gevoel het leven in een mijnwerkersdorpje en het verhaal van twee geliefden die aan hun schijnbaar onvermijdelijke lot proberen te ontsnappen. Over Josie, die zich nooit onderdeel voelt van haar familie, maar pas weet bij wie ze thuishoort als ze Tommy ontmoet. En over Tommy, die weet dat hij bestemd is voor een leven ondergronds, maar veel grotere dromen heeft.

In Het geheim van Silvermoor dalen we met Tommy af in de stikdonkere, benauwde mijnen, die een hartverscheurend contrast vormen met de glamoureuze, glinsterende omgeving van de lokale adel, de Sedgewicks van Silvermoor. Als Tommy en Josie tóch betrokken raken bij deze machtige en elegante familie en ze een lang verborgen geheim ontdekken, zou dat hun leven weleens voorgoed kunnen veranderen...
^

Het brievenspoor
Het brievenspoor-Tracy Rees auteur : Rees, Tracy  
oorspronkelijke titel : Amy Snow (2015)  
isbn : 9789401617871  
pagina's : 464  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 05 - 07 april 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Een meeslepende zoektocht die alleen zij kan volbrengen...
Engeland, 1831. Op het landgoed van haar familie vindt de achtjarige Aurelia een baby in de sneeuw. Aurelia haalt haar ouders over het kind te adopteren en noemt haar Amy Snow. De twee meisjes groeien op als zusjes, maar als Aurelia op haar 23ste overlijdt wordt Amy onmiddellijk van het landgoed verbannen.
Maar helemaal breken met de familie kan ze niet: Aurelia heeft Amy een behoorlijke erfenis nagelaten, inclusief een mysterieuze reeks brieven met aanwijzingen. Als Amy de aanwijzingen opvolgt wacht haar een ontdekking die haar leven voorgoed zal veranderen...
^

De lelievallei
De lelievallei-Tracy Rees auteur : Rees, Tracy  
oorspronkelijke titel : The elopement (2022)  
isbn : 9789401619264  
pagina's : 431  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 22 - 25 september 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een rijke erfgename, een onverwachte vriendschap en een schokkend schandaal.
Londen, 1897. Rowena Blythe is jong, rijk en knap. Haar ouders willen dat ze een goede partij trouwt en laten daarom haar portret schilderen. Terwijl iedereen met ingehouden adem wacht op de aankondiging van Rowena's verloving, wordt zij halsoverkop verliefd op Bartek, de assistent van de schilder.
Rowena weet dat haar ouders hem nooit zullen accepteren, maar haar gevoelens zijn te sterk. Durft ze alles op het spel te zetten voor de liefde?
^

Tranen in de wind
Tranen in de wind-Luanne Rice auteur : Rice, Luanne  
oorspronkelijke titel : Summer's child (2005)  
isbn : 9789044317510  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 08 - 11 juni 2008  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Op een zomerdag in Connecticut gaat Mara Jameson de planten in haar tuin water geven - en verdwijnt spoorloos. Jaren later rouwt haar grootmoeder Maeve nog altijd om het verlies van haar kleindochter die destijds in verwachting was. Ook politierechercheur Patrick Murphy blijft geobsedeerd door deze onopgeloste zaak. Lily Malone is naar de ruige schoonheid van Nova Scotia in Canada gekomen op zoek naar een beter leven. Hier hoopt zij haar kwetsbare, negenjarige dochter Rose in alle rust op te kunnen voeden, ver weg van de pijn van een tragisch verleden. Lily ontmoet de begaafde wetenschapper Liam Neill. Hij heeft alles voor haar over - als zij hem maar een kans zou geven. Durft Lily in wonderen te geloven?
^

Vroedvrouw van Venetië (Vroedvrouw-reeks, #1)
Vroedvrouw van Venetië-Roberta Rich auteur : Rich, Roberta  
oorspronkelijke titel : The midwife of Venice (2011)  
isbn : 9789023994466  
pagina's : 336  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 24 - 26 januari 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Venetië:, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby's gered met haar geheime kraamtechniek. Op een nacht wordt ze te hulp geroepen door de graaf van Padovani. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is Joden bij pauselijk edict verboden christenen medische hulp te verlenen.
Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten - met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.

Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. Niet alleen haar eigen leven loopt gevaar, ook dat van de baby die zonder haar hulp dood geboren zou zijn. De schuwe Hannah komt tot daden die ze niet voor mogelijk had gehouden.
^

Vroedvrouw van de sultan (Vroedvrouw-reeks, #2)
Vroedvrouw van de sultan-Roberta Rich auteur : Rich, Roberta  
oorspronkelijke titel : The harem midwife (2013)  
isbn : 9789023994589  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 26 - 29 januari 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Vroedvrouw Hannah en haar man Isaak Levi, ballingen uit Venetië, bouwen in Constantinopel een nieuw bestaan op. Hannah oefent haar beroep uit onder de duizend haremvrouwen in het weelderige paleis van sultan Murat III.

Dan ontmoet Hannah in het paleis het Joodse boerenmeisje Leah, ontvoerd en gekocht voor de harem van de sultan. Maar Leah wil geen erfgenaam voor de sultan voortbrengen, ze wil alleen maar terug naar huis. Wanhopig smeekt ze Hannah haar te helpen. Hannah komt voor een levensgevaarlijke keus te staan.
^

De zoon van de vroedvrouw (Vroedvrouw-reeks, #3)
De zoon van de vroedvrouw-Roberta Rich auteur : Rich, Roberta  
oorspronkelijke titel : A trial in Venice (2017)  
isbn : 9789023997009  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 29 - 30 januari 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nadat vroedvrouw Hannah het pasgeboren zoontje van een rijk Venetiaans echtpaar heeft gered, vlucht ze met het verweesde jongetje naar Constantinopel. Een malafide stel ontvoert Matteo, enige erfgenaam van het familiefortuin, en duikt onder in Venetië.

Als Hannah zelf onder valse voorwendselen naar Venetiëë wordt gelokt en vastgezet op verdenking van moord, lijkt het lot van de kleine jongen bezegeld. Hannah zit in de val, en wie zal zich verder nog om Matteo bekommeren?
^

Herinner mij
Herinner mij-Liz Rigbey auteur : Rigbey, Liz  
oorspronkelijke titel : Summertime (2003)  
isbn : 9789022533871  
pagina's : 383  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 27 juni 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Lucy, die in New York woont en werkt, heeft drie jaar geleden haar baby door wiegendood verloren. Wanneer ze bericht krijgt dat haar vader is overleden, keert ze terug naar naar ouderlijk huis in Californië. De omstandigheden rond haar vaders dood zijn verdacht en de politie vermoedt dat hij is vermoord. Lucy's terugkeer naar Californië brengt veel weggestopte herinneringen aan belangrijke, gruwelijke gebeurtenissen uit het verleden boven. Hierdoor ontdekt zij geleidelijk zowel zichzelf alsook de gruwelijke waarheid die onder andere leidde tot de dood van haar vader.
^

Zeezicht
Zeezicht-Linda van Rijn auteur : Rijn, Linda van  
oorspronkelijke titel : Zeezicht (2016)  
isbn : 9789022533871  
pagina's : 277  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 11 - 13 april 2020  
mijn waardering : 4  
Korte beschrijving:
Jan en Anouk zijn getrouwd en hebben twee kinderen, Timo en Lena. Jan is eigenaar van maar liefst vier meubelwinkels. De crisis gaat ook hun deur niet voorbij. Ook voor hun bedrijf heeft het consequenties, Jan heeft personeel moeten ontslaan. Anouk heeft moeten bijspringen in de zaak en dat naast haar eigen baan en dan ook nog de zorg voor hun twee kinderen. Het was een drukke tijd. Anouk is hard toe aan vakantie, maar door de crisis zit de jaarlijkse vakantie met het gezin naar Spanje er dit jaar niet in. In plaats daarvan gaan ze naar Bergen aan Zee. Dankzij een zakenrelatie mogen ze gratis in zijn vakantiehuis drie weken lang vakantie vieren. Er zijn spanningen in het huwelijk, Anouk hoopt dat de vakantie hun huwelijk weer een positieve impuls geeft. De stress op de zaak heeft Jan niet goed gedaan. In eerste instantie lijken Jan en Anouk ook weer dichter tot elkaar te komen, mede dankzij een grote order die Jan binnensleept. Jan is weer meer ontspannen, hij geniet van zijn gezin. Jan wordt veertig jaar in de vakantie en Anouk regelt een surpriseparty voor hem. Maar dan slaat het noodlot toe. Anouk heeft spijt van een beslissing die haar leven voorgoed verandert.
^

De zeven zussen (#1)
De zeven zussen-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The seven sisters (2014)  
isbn : 9789401607971  
pagina's : 622  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 - 24 maart 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.
^

De zeven zussen (#2 - Storm)
Storm-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The storm sister : Ally's story (2015)  
isbn : 9789401607988  
pagina's : 592  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 24 maart - 19 april 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun adoptief vader aanwijzingen over hun achtergrond; Ally, die via omwegen in Oslo belandt, ontdekt dat alle zussen via de verledens van hun echte familie verbonden zijn.

Ally D'Aplièses zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar vader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen hun vaders testament te openen. Voor ieder van hen is er een brief met een mysterieuze opdracht: ze moeten op zoek naar hun ware afkomst.
Na een traumatische ervaring op zee keert Ally kort daarna de zeilwereld de rug toe en besluit haar vaders opdracht uit te voeren. Het voert haar naar Noorwegen, naar de onbekende zangeres Anna Landvik, die honderd jaar eerder als eerste het stuk 'Peer Gynt' van Grieg opvoerde. Hoe meer Ally over haar verleden te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat probeert haar vader haar duidelijk te maken? En wie was hij echt?
^

De zeven zussen (#3 - Schaduw)
Schaduw-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The shadow sister : Star's story (2016)  
isbn : 9789401608718  
pagina's : 576  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 20 - 24 april 2019  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Star D'Aplièse staat op een keerpunt in haar leven. Na de dood van haar vader, heeft ook zij net als haar zussen, de opdracht gekregen op zoek te gaan naar haar afkomst. Er is alleen één ding dat haar tegenhoudt: haar zusje CeCe, waar ze alles mee deelt. Als ze uiteindelijk met lichte tegenzin naar Londen vertrekt, gaat een nieuwe wereld voor haar open.
Daar ontdekt Star het bestaan Flora MacNichol, een onafhankelijke, geëmancipeerde vrouw die honderd jaar geleden leefde en die na haar jeugd op het Engelse platteland naar het bruisende Londen vertrok. Ze maakte daar kennis met nieuwe idealen en tradities en vond de ruimte om haar identiteit te ontplooien. Zal Star in Londen eenzelfde transformatie doormaken en eindelijk uit de schaduw van haar zusje kunnen stappen?
^

De zeven zussen (#4 - Parel)
Schaduw-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The pearl sister : CeCe's story (2017)  
isbn : 9789401609326  
pagina's : 592  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 18 mei - 02 juni 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, een nieuw leven opbouwt met haar geliefde, oelt ze zich helemaal alleen.
Wanhopig verlaat CeCe Londen in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden van het Thaise Krabi reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden?
^

De zeven zussen (#5 - Maan)
Maan-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The moon sister : Tiggy's story (2018)  
isbn : 9789401610247  
pagina's : 606  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 20 juni - 01 augustus 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D'Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird.
Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Wat is haar connectie met de fenomenale flamencodanseres La Candela?
Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird, en Charlie…
^

De zeven zussen (#6 - Zon)
Zon-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The sun sister (2019)  
isbn : 9789401611039  
pagina's : 736  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 20 - 25 februari 2021  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt...
Zon brengt de lezer van het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia. Kan de zoektocht naar haar verleden Electra helpen haar problemen het hoofd te bieden?
^

De zeven zussen (#7 - De zevende zus)
De zevende zus-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The missing sister (2021)  
isbn : 9789401614283  
pagina's : 704  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 04 - 10 januari 2022  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Na de onthulling van Georg Hoffman dat de missende zus misschien is gevonden, ontdekken Maia en Ally dat er maar twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland en een tekening van een bijzondere stervormige ring. Ze besluiten dat CeCe, die in Australië woont, op onderzoek uit moet.

Er begint een race tegen de klok om de ontbrekende zus te vinden, en de zoektocht voert de zussen over de hele wereld. Elke zus probeert haar spoor te volgen - in Nieuw Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland - maar 'Merry' weet steeds weg te glippen. Het lijkt erop dat ze helemaal niet gevonden wil worden...
^

De zeven zussen (#8 - Atlas, het verhaal van Pa Salt)
Atlas-Lucinda Riley auteur : Lucinda Riley & Harry Whittaker  
oorspronkelijke titel : Atlas, the story of Pa Salt (2023)  
isbn : 9789401615877  
pagina's : 704  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 12 - 18 november 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In Atlas, het achtste en laatste deel van de Zeven Zussen serie, wordt de vraag beantwoord wie Pa Salt was en waarom hij de zussen heeft geadopteerd...
Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten - evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen - rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten.

De Egeïsche zee, 2008. De zeven zussen, voor het eerst compleet, ontmoeten elkaar aan boord van de Titan om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd - maar iedere waarheid die wordt onthuld, roept nieuwe vragen op. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En wat zijn de gevolgen van zijn lang verborgen geheimen?
^

De vlinderkamer
De vlinderkamer-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The butterfly room (2019)  
isbn : 9789401612074  
pagina's : 512  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 02 - 05 februari 2021  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Het leven van Posy Montague staat in het teken van de natuur: als kind ving ze vlinders met haar vader, ze was de eerste vrouwelijke studente plantkunde aan Cambridge en tegenwoordig is ze altijd te vinden in haar prachtige tuin. Maar het bijbehorende landhuis van haar familie raakt in verval, en Posy moet de pijnlijke beslissing nemen het landgoed te verkopen.
Dan keert Posy's eerste liefde, Freddie, terug in haar leven. Vijftig jaar geleden brak hij haar hart, maar nu zoekt hij weer contact. Welk geheim draagt hij met zich mee? En wat heeft het statige landgoed van Posy's familie daarmee te maken?
^

De zilverboom
De zilverboom-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The angel tree (2015)  
isbn : 9789401613071  
pagina's : 544  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 - 14 april 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Maar ze kan zich niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt.
Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben...
^

De geheimen van de kostschool
De geheimen van de kostschool-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The murders at Fleat House (2022)  
isbn : 9789401617130  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 11 - 13 maart 2023  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Detective Jazz Hunter onderzoekt de moord op een vijftienjarige jongen. Ze duikt in de geschiedenis van de school en ontdekt dat er heel veel mensen iets te verbergen hebben. En de tijd begint te dringen, want er vallen meer slachtoffers...

De geheimen van de kostschool is een wervelende Riley, waarin familieverhoudingen, vriendschap en de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kinderen centraal staan, met in het middelpunt een stoere detective, die haar eigen keuzes durft te maken en altijd haar intuïtie volgt.
^

De liefdesbrief
De liedesbrief-Lucinda Riley auteur : Riley, Lucinda  
oorspronkelijke titel : The love letter (2020)  
isbn : 9789401615631  
pagina's : 509  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 26 - 29 mei 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De jonge journaliste Joanna stuit per toeval op een brief van de pas overleden legendarische acteur James Harrison, met aanwijzingen die naar een explosief geheim leiden. Terwijl Joanna langzaam het verhaal ontrafelt, ontdekt ze dat meer mensen de brief willen hebben, en haar ten koste van alles zullen proberen tegen te houden.
br /> Welk geheim nam de acteur mee in zijn graf? En waarom willen juist de mensen uit de hoogste kringen dat dat geheim nooit wordt onthuld?
^

Schemerleven
Schemerleven-Jaap Robben auteur : Robben, Jaap  
oorspronkelijke titel : Schemerleven (2022)  
isbn : 9789044546194  
pagina's : 312  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 21 - 23 maart 2023  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Tussen de ijsschotsen op de witte rivier ontmoet ze de getrouwde Otto. Ze beleven een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig eindigt. Haar leven lang houdt ze haar herinneringen hieraan voor zichzelf.
Tot Frieda op 81-jarige leeftijd plotseling weer alleen is. En het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar opdringt. Pas dan durft ze op zoek te gaan naar wat ze is verloren.
^

Zomervacht
Zomervacht-Jaap Robben auteur : Robben, Jaap  
oorspronkelijke titel : Zomervacht (2018)  
isbn : 9789044525014  
pagina's : 320  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 31 mei - 01 juni 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen.
De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?
^

Zijden prooi
Zijden prooi-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : Sacred sins (1987)  
isbn : 9789022569917  
pagina's : 350  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 17 - 27 augustus 2016  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Washington D.C. maakt een rustige zomer door. Het enige nieuws is de hittegolf die de stad lamlegt. Totdat er een jonge vrouw gewurgd wordt gevonden met een briefje op haar borst: Haar zonden zijn haar vergeven. Al snel volgen er nog twee slachtoffers en het nieuws alleen nog maar over de moordenaar, die de bijnaam 'de priester' heeft gekregen. Psychiater Tess Court wordt door de politie ingeschakeld om een profielschets van deze zieke geest te maken. Rechercheur Ben Paris is niet geïnteresseerd in de mentale staat van de moordenaar, maar kan niet om Tess heen. Ben is lang, donker en knap, en heeft een legendarische reputatie als het om vrouwen gaat, maar op Tess lijkt zowel zijn voorkomen als zijn verleden geen invloed te hebben. Samen gaan ze achter 'de priester' aan en proberen hem tegen te houden voordat een zekere bloedmooie blonde psychiater zelf het volgende slachtoffer wordt...
^

De schuilplaats
De Schuilplaats-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : Sanctuary (1997)  
isbn : 9789029070461  
pagina's : 415  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 02 - 10 maart 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer Jo, een bekend fotografe, na een lange afwezigheid terugkeert naar haar ouderlijk huis op een eilandje voor de Amerikaanse zuidkust, treft zij er een vrijwel onveranderde situatie aan. Haar broer heeft er een restaurant en de rest van de familie helpt mee. Nog steeds is er niets vernomen van haar moeder die op een vreemde wijze verdween. Jo wordt verliefd op haar neef Nathan, maar als deze met foto's komt waarop Jo's vermoorde moeder te zien is, volgen dramatische en gewelddadige gebeurtenissen elkaar snel op.
^

Begraaf het verleden
Begraaf het verleden-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : Carolina moon (2000)  
isbn : 9789022539507  
pagina's : 415  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 10 maart - 02 april 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een jonge vrouw, Tory, groeit op in Progress, South Carolina, met een vader die haar regelmatig met een leren riem afranselt. Ruimte voor haar talent en dromen is er niet, alleen bij haar vriendinnetje Hope, dochter van een plantagebezitter die in een groot huis woont, voelt Tory zich gelukkig. Maar Hope wordt vermoord en de moord blijft onopgelost. Jaren later keert Tory naar Progress terug om er een stijlvolle cadeaushop te beginnen. Ze is vastbesloten het verleden begraven. Maar als ze Hope's oudere broer en de erfgenaam van het familiekapitaal ontmoet, kan ze een confrontatie met het verleden niet uit de weg gaan. Haar rol bij de dood van Hope heeft haar bepaald niet geliefd gemaakt bij de familie van Hope, maar echt gevaarlijk wordt het voor Tory als Hope's moordenaar het ook op haar gemunt heeft.
^

Het heetst van de dag
Het heetst van de dag-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : High noon (2007)  
isbn : 9789022573310  
pagina's : 512  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 19 - 23 augustus 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Rechercheur Phoebe MacNamara vond haar roeping al op jonge leeftijd, toen een verwarde man haar familie urenlang gegijzeld hield. Nu is ze de beste onderhandelaar van de politie van Savannah. Of het nu gaat om iemand die zelfmoord wil plegen, een man die zijn gezin wil ombrengen of een gijzeling door nietsontziende criminelen, Phoebe weet de juiste toon te treffen. Duncan Swift heeft Phoebe aan het werk gezien toen zij een van zijn werknemers wist te overreden niet naar beneden te springen. Hij vindt de combinatie van hardheid en gevoeligheid zeer aantrekkelijk, en hij is vastbesloten deze bijzondere vrouw te veroveren. Dan wordt Phoebe in haar eigen kantoor aangerand en ontvangt ze thuis dreigende berichten.
^

Bij zonsondergang
Bij zonsondergang-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : Come sundown (2017)  
isbn : 9789022576373  
pagina's : 480  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 25 - 30 mei 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Alice Bodine heeft er geen zin meer in. Altijd de regeltjes volgen, altijd aan verwachtingen voldoen en altijd vergeleken worden met haar perfecte oudere zus Maureen. Dus op de dag dat Maureen gaat trouwen, loopt Alice weg van de familieranch. Maar de vrijheid die een tiener voor ogen heeft is heel anders dan de vrijheid die ze krijgt. Twee jaar later wil ze terugkeren naar haar liefhebbende familie – ouder, wijzer, en vooral nederiger. Maar dan wordt ze ontvoerd, en vervliegt alle hoop dat ze haar familie ooit terug zal zien.
Vijfentwintig jaar later gaat het goed met de ranch. Maureen, haar man en drie kinderen hebben een zeer succesvol bedrijf opgezet en alles lijkt in orde. Maar het verdriet van de verdwijning van Alice is er nog steeds en overschaduwt het geluk en succes. Tot op een dag een mishandelde vrouw langs de kant van de weg wordt gevonden en naar het ziekenhuis wordt gebracht. De vrouw blijkt Alice te zijn, en langzaam begint haar weg terug naar herstel. Maar degene die Alice al die jaren geleden ontvoerde is nog steeds op vrije voeten...
^

De obsessie
De obsessie-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : The obsession (2016)  
isbn : 9789022576366  
pagina's : 464  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 29 oktober - 01 november 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Naomi verloor haar onschuld op de avond dat ze haar vader het bos in volgde. Toen ze het meisje bevrijdde dat ondergronds gevangen zat, onthulde ze de gruwelen die haar vader beging en maakte ze hem voor altijd berucht. Sindsdien torst ze de daden van Thomas David Bowes met zich mee. Nu is Naomi een succesvol fotografe en heeft ze een plek gevonden waar ze zich thuis voelt. Het is een groot oud huis dat opgeknapt moet worden, duizenden kilometers van iedereen die ze ooit heeft gekend.

Naomi zocht eenzaamheid, maar de vriendelijke inwoners van Sunrise Cove betrekken haar telkens bij hun gemeenschap - vooral de resolute Xander Keaton. Naomi merkt dat haar verdedigingslinie afbrokkelt en diep in haar hart heeft ze altijd verlangd naar menselijk contact. Maar de ervaring leert: haar verleden is nooit verder weg dan een nachtmerrie.
^

Op de vlucht
Op de vlucht-Nora Roberts auteur : Roberts, Nora  
oorspronkelijke titel : Hideaway (2020)  
isbn : 9789022588130  
pagina's : 512  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 29 maart - 1 april 2023  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
Caitlyn Sullivan, een dochter van Hollywoodberoemdheden, is op haar tiende al een ster, en nog steeds gek op verstoppertje spelen met haar nichtjes in het grote familiehuis in Big Sur. Het is tijdens een van die spelletjes dat Cate verdwijnt. Ze blijkt te zijn ontvoerd, maar ze is een slimme overlever, en ze slaagt erin te ontsnappen. Tiener Callan Cooper is geschokt als hij het bont en blauwe, doodsbange meisje vindt, in elkaar gedoken in een uithoek van de ranch waarop hij woont. Als hij en zijn familie haar verhaal horen, bieden ze haar bescherming en onderdak en regelen ze de hereniging met haar dierbaren.
Maar Cates beproevingen zijn nog niet voorbij: ze ontdekt het verraad van iemand die ze vertrouwde. Ze vertrekt naar Ierland, waar ze weliswaar veilig is, maar waar ze toch door rusteloosheid wordt geplaagd. Uiteindelijk keert ze terug naar Los Angeles, in de hoop af te kunnen rekenen met het trauma dat haar leven heeft bepaald. Wat ze nog niet weet is dat er lang geleden twee zaadjes zijn geplant: een van liefde en een van wraak.
^

Kil als het graf (Alan Banks, #11)
Kil als het graf-Peter Robinson auteur : Robinson, Peter  
oorspronkelijke titel : Cold is the grave (2000)  
isbn : 9789022988022  
pagina's : 389  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 09 - 29 april 2011  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De carrière van Alan Banks is op een zijspoor behind. Groot is dan ook zijn verbazing als de man die hiervoor verantwoordelijk is. zijn directe chef Jimmy Riddle, zijn hulp inroept. Riddles zestienjarige dochter is een halfjaar geleden van huis weggelopen en nu zijn op een pornosite naaktfoto's van haar verschenen. Riddle wil nier dat or een officieel onderzoek komt. want dat zou zijn imago en daarmee zijn carrière schade kunnen berokkenen. Banks krijgt het verzoek in alle stilte en buiten de politiekanalen om Emily Riddle te vinden. Het spoor leidt naar de Londense wijk Soho. en vervolgens naar Little Venice, waar Banks Emily Riddle vindt. Maar dan neemt de zaak een onvenvachte wending, die Banks dwingt in hot persoonlijk verleden van Jimmy Riddle to duiken.
^

Nasleep (Alan Banks, #12)
Nasleep-Peter Robinson auteur : Robinson, Peter  
oorspronkelijke titel : Aftermath (2001)  
isbn : 9789022988282  
pagina's : 373  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 03 - 14 deceber 2006  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In de stad Leeds in Yorkshire oefent een seriemoordenaar onopgemerkt zijn afgrijzelijke praktijken uit. Totdat de politie de lichamen van zijn slachtoffers ontdekt. Hoewel de dader bekend is, wordt er onder leiding van inspecteur Alan Banks een onderzoek ingesteld. Hij wil weten hoe het mogelijk is dat de moordenaar onder de neus van zijn echtgenote en buren onopgemerkt zijn gang kon gaan. Langzaam maar zeker komt de gruwelijke waarheid boven tafel...
^

De verdenking (Joseph O'Loughlin, #1)
De Verdenking-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : The suspect (2003)  
isbn : 9789076682266  
pagina's : 425  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 29 juli - 06 augustus 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Joseph O'Loughlin is gelukkig getrouwd, heeft een leuke dochter en een aardige carrière als psycholoog. Hij heeft een zwak voor de zogenaamde 'moeilijke gevallen', zoals Bobby: een eenzame, verknipte jongen die zijn moeder haat en zichzelf verwondt. Maar zelfs een volmaakt leven kan aan een zijden draadje hangen. Een dode vrouw, een gefrustreerde patiënt en een leugentje om bestwil betekenen Joe's ondergang. Zijn gelukkige wereld verandert langzaam in een hel.
^

Het verlies (Vincent Ruiz en Joseph O'Loughlin, #2)
Het verlies-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Lost (2005)  
isbn : 9789023428848  
pagina's : 382  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 11 - 17 augustus 2010  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Politie-inspecteur Vincent Ruiz ontsnapt op een haar na aan de dood. Op een avond vissen zijn collega's hem nauwelijks levend uit het koude water van de Theems. Ruiz kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen. Zijn enige aanwijzing is een foto die hij bij zich droeg, een foto van een meisje dat drie jaar geleden is verdwenen. Hoewel de vermeende dader achter slot en grendel zit, werd Mickeys lichaam nooit gevonden. Ruiz denkt dat ze nog in leven is en dat hij Mickey op de avond van zijn ongeluk probeerde vrij te krijgen. Niemand gelooft hem, behalve psycholoog Joe O'Loughlin. Samen proberen ze te reconstrueren wat er is gebeurd, zodat Mickey gevonden en veilig thuisgebracht kan worden.
^

Gebroken (Joseph O'Loughlin, #3)
Gebroken-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Shatter (2008)  
isbn : 9789023427957  
pagina's : 538  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 16 - 20 augustus 2009  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Klinisch psycholoog Joe O'Loughlin wordt op zijn eerste werkdag als professor geconfronteerd met een schokkende gebeurtenis. Voor zijn ogen springt een naakte vrouw van een hoge brug haar dood tegemoet. Vlak voor ze springt fluistert ze nog: 'Je begrijpt het niet.' De politie is ervan overtuigd dat het zelfmoord is, maar niet veel later krijgt Joe bezoek van de dochter van de vrouw. Het meisje weigert te geloven dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd en heeft daar goede redenen voor. Joe wil haar wel geloven, maar heeft de vrouw zelf zien springen. Wat heeft haar tot deze wanhoopsdaad gedreven? Welke stem? Welke donkere kracht?
^

Boetedoening (Joseph O'Loughlin, #4)
Boetedoening-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Bleed for me (2010)  
isbn : 9789023457374  
pagina's : 469  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 03 - 23 juli 2011  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Psycholoog Joe O'Loughlin wordt op een nacht opgeroepen als zijn dochters beste vriendin Sienna Hegarty is verdwenen. Joe vindt het meisje, besmeurd met bloed en niet in staat te praten. Het lichaam van Sienna s vader wordt gevonden in haar slaapkamer, zijn keel is doorgesneden, zijn schedel ingeslagen. Ondanks het overtuigende bewijs blijft Joe O'Loughlin geloven in Sienna's onschuld en hij verdiept zich in de zaak. Zijn onderzoek leidt hem naar een wereld van seksueel misbruik, chantage en politieke intriges. Samen met een oude vriend, de voormalige politie-inspecteur Vincent Ruiz, gaat Joe op zoek naar de dader. Dan begint de wanhopige zoektocht naar een man die jarenlang ongestraft de vreselijkste misdaden wist te plegen.
^

De afrekening (Joseph O'Loughlin, #5)
De afrekening-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : The wreckage (2011)  
isbn : 9789023463504  
pagina's : 496  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 28 - 30 september 2022  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Oud-politiecommissaris Vincent Ruiz wordt in Londen door een geslepen dievegge van enkele dierbare bezittingen beroofd. Ontstemd over zijn eigen naïviteit gaat hij naar haar op zoek, maar als hij haar uiteindelijk gevonden heeft, moeten ze samen vluchten voor hun leven.
Financieel specialist Daniela Garner werkt in opdracht van de VN in Irak, waar ze op enorme sommen geld stuit die naar onbekende bankrekeningen het land uit worden gesmokkeld.
Richard North, een Londense topbankier, lijkt de sleutel te bezitten die de ogenschijnlijk losstaande zaken met elkaar verbindt, maar hij blijkt spoorloos verdwenen.
^

Nachtboot
Nachtboot-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : The night ferry (2007)  
isbn : 9789023428183  
pagina's : 411  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 16 - 19 augustus 2012  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Alisha Barba's lang gekoesterde droom om rechercheur te worden valt in duigen wanneer ze ernstig rugletsel oploopt. Dan krijgt ze een briefje van Cate, een vroegere schoolvriendin, die zegt in de problemen te zitten. Op de avond van een reünie wordt de zwangere Cate aangereden. Als artsen proberen haar leven te redden, wordt duidelijk dat ze helemaal niet zwanger is. Vanwaar de leugens? Alisha gaat op onderzoek uit en volgt het spoor van Londen naar de Amsterdamse Wallen. Voor ze het in de gaten heeft, bevindt ze zich in de duistere onderwereld van mensenhandel en prostitutie en moet ze ook voor haar eigen leven vrezen.
^

Zeg dat het je spijt (Joseph O'Loughlin, #6)
Zeg dat het je spijt-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Say you're sorry (2012)  
isbn : 9789023474876  
pagina's : 450  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 26 - 29 juli 2016  
mijn waardering : 10  
Korte beschrijving:
De vriendinnen Piper en Tash verdwijnen op een gewone zondagochtend. Niemand weet waar ze zijn en de verdwijning houdt het hele land in haar greep. Drie jaar later wordt tijdens de ergste sneeuwstorm in jaren een echtpaar op brute wijze vermoord in de boerderij waar Tash woonde. Een verwarde jongen wordt bij de boerderij opgepakt. Hij zegt dat hij die nacht een meisje heeft gezien dat achterna werd gezeten door een sneeuwman.
Psycholoog Joe O'Loughlin gelooft niet dat de jongen schuldig is, zeker wanneer hij kijkt naar de manier waarop de moordenaar te werk is gegaan. Langzamerhand begint hij te vermoeden dat er een verband is met de twee vermiste meisjes. Maar hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker de zaak wordt.
^

Door mijn ogen (Joseph O'Loughlin, #7)
Door mijn ogen-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Watching you (2013)  
isbn : 9789023485100  
pagina's : 427  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 14 - 20 april 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Marnie Logan heeft regelmatig het gevoel dat ze bekeken wordt: een warme adem in haar nek, een schaduw vanuit een ooghoek die verdwijnt zodra ze zich omdraait. Haar man Daniel wordt vermist en Marnie kan niet bij zijn bankrekening of levensverzekering, waardoor ze hun gezin niet kan onderhouden. Radeloos en depressief zoekt ze hulp bij klinisch psycholoog Joe O'Loughlin.
Joe wantrouwt Marnie echter omdat ze weigert over haar verleden te praten. Dan krijgt hij Daniels Grote Rode Boek in handen een collage van foto's, anekdotes en interviews over Marnies leven. Dit boek was ooit bedoeld als een verjaardagscadeau voor haar. Vlak voor zijn verdwijning deed Daniel een schokkende ontdekking. Iedereen die Marnie ooit kwaad heeft gedaan, heeft dat zwaar moeten bekopen. En nu Joe in haar leven is zou hij wel eens de volgende kunnen zijn.
^

Sluit je ogen (Joseph O'Loughlin, #8)
Sluit je ogen-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Close Your Eyes (2015)  
isbn : 9789023499695  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 27 augustus - 07 september 2016  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Op een afgelegen boerderij worden de lichamen van een moeder en haar dochter gevonden. De een is toegetakeld met meerdere messteken, de ander ligt er sereen bij. Psycholoog Joe O'Loughlin wordt tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek als een van zijn voormalige studenten het werk van de politie in de weg zit door gevoelige informatie naar de pers te lekken. Hij ontdekt al snel een overeenkomst tussen de moorden en een serie gewelddadige aanvallen, zelfs zijn dochter raakt betrokken bij het onderzoek. Er zijn meerdere verdachten, en terwijl de onrust toeneemt wordt de zaak alleen maar ingewikkelder: niets is wat het lijkt en Joe weet meer van de nietsontziende en onvoorspelbare moordenaar dan hij zelf doorheeft...
^

De andere vrouw (Joseph O'Loughlin, #9)
De andere vrouw-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : The other wife (2018)  
isbn : 9789403133706  
pagina's : 336  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 26 juni - 2 augustus 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
William en Mary zijn al zestig jaar getrouwd. William is een gerenommeerd chirurg, Mary zijn liefdevolle echtgenote. Ze geloven beiden dat je de wereld in goed of slecht kunt indelen.

William en Olivia zijn al twintig jaar samen. William is een gerenommeerd chirurg, Olivia een oud-tennisspeelster. Ze maken samen prachtige reizen en zijn getrouwd op Bali.

Klinisch psycholoog Joe O'Loughlin kent maar een van deze verhalen, maar als hij zijn vader bezoekt in het ziekenhuis komt zijn leven op de kop te staan. Wie is de mysterieuze vrouw die aan Williams bed zit te huilen? Een vriendin, een maîtresse, een leugenaar, of een moordenaar?
^

Verwachting
Verwachting-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : The secret she keeps (2017)  
isbn : 9789023489009  
pagina's : 414  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 19 januari - 31 januari 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het leven dat ze wil, is niet van haar.

Agatha en Meghan zijn allebei zwanger en leven in dezelfde stad. Maar dat is dan ook het enige dat hen bindt. Meghan leidt haar perfecte leven met liefhebbende man en prachtige kinderen, terwijl Agatha na een zware werkdag wanhopig bij de telefoon zit te wachten op een berichtje van haar vriend, de vader van haar aanstaande kind.

Toch worden de beide vrouwen vriendinnen en steunen ze elkaar tijdens hun zwangerschap. Terwijl Agatha een leven verzint dat mooier is dan de werkelijkheid, is ook Meghan niet zo perfect als ze lijkt; ze probeert zaken geheim te houden voor haar man. Al snel zullen de levens van de twee vrouwen op een gevaarlijke manier met elkaar verknoopt raken, tot er geen weg terug meer is....
^

Leven of dood
Leven of dood-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Life or dead (2014)  
isbn : 9789023491446  
pagina's : 413  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 15 - 19 april 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Audie Palmer zit tien jaar gevangenisstraf uit voor een gewapende overval waarbij vier mensen omkwamen. Zeven miljoen dollar is nooit teruggevonden. Alleen Audie weet waar het geld is

In de gevangenis is hij geslagen, neergestoken en bedreigd door bewakers en medegevangenen die allemaal op het geld uit zijn. Maar dan verdwijnt Audie de dag voor hij vrijkomt. Iedereen jaagt op hem, maar Audie heeft één doel: hij moet een leven redden voor het te laat is....
^

Meisje zonder verleden (Cyrus Haven, #1)
Meisje zonder verleden-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Good girl, bad girl (2019)  
isbn : 9789403177304  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 15 - 17 juli 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Niemand weet waar ze vandaan komt, niemand weet wie ze is. Er is maar één ding zeker, ze weet wanneer je liegt...

Er wordt een meisje gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien. Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een dna-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling. Zes jaar later claimt Evie dat ze achttien is en klaar om de wijde wereld in te trekken. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Cyrus had zich op alles voorbereid, maar niet op deze fascinerende en gevaarlijke jonge vrouw, die de gave heeft te kunnen zien wie er liegt. En blijkbaar vertelt niemand in haar omgeving de waarheid.
^

Meisje zonder leugens (Cyrus Haven, #2)
Meisje zonder leugens-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : When she was good (2020)  
isbn : 9789403197005  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 10 - 18 maart 2021  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Haar verleden blijft haar altijd achtervolgen...
Evie Cormac is een meisje zonder familie. Ze houdt haar identiteit al jarenlang geheim - alleen daardoor is ze veilig. Maar forensisch psycholoog Cyrus Haven is vastbesloten uit te vinden wie Evie is, en hoe ze zich verborgen hield in het huis waar een man werd doodgemarteld. Machtige mensen zijn al jaren op zoek naar Evie, de enige getuige van hun misdaden.

Evies gave om te zien wanneer iemand liegt, helpt Cyrus bij het oplossen van een onmogelijke zaak, maar hoe verder hij Evies verleden weet te ontrafelen, hoe meer hij haar blootstelt aan gevaar. Uiteindelijk zullen ze beiden moeten beslissen of het misschien beter is de monsters uit het verleden niet wakker te maken...
^

Meisje zonder hoop (Cyrus Haven, #3)
Meisje zonder hoop-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Lying beside you (2022)  
isbn : 9789403165110  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 25 - 27 februari 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Twintig jaar geleden werd de familie van Cyrus Haven vermoord. Alleen hij en zijn broer Elias overleefden. Cyrus omdat hij zich verstopte, Elias omdat hij, zoals later bleek, de moordenaar was. Nu komt Elias vrij uit de gesloten psychiatrische inrichting waar hij was opgenomen, en forensisch psycholoog Cyrus moet besluiten of hij de man die hem zijn jeugd ontnam kan vergeven.
Ondertussen wordt Cyrus opgeroepen bij een zaak in Nottingham. Een man is vermoord en diens dochter Maya is ontvoerd. Even later wordt een tweede vrouw ontvoerd. De enige getuige is Evie Cormac, de getroebleerde tiener met een gave en een oude bekende van Cyrus.
Om de twee vrouwen te vinden, zullen ze samen op zoek moeten naar antwoorden uit het verleden, en ze weten beiden dat dat nooit zonder gevaar is.
^

Als je van mij bent
Als je van mij bent-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : When you are mine (2021)  
isbn : 9789403160511  
pagina's : 400  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 01 - 04 januari 2022  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Langzaam wordt het net om haar heen gespannen. Maar wie manipuleert wie?
Philly McCarthy heeft altijd moeten vechten om dat te worden wat ze het liefste wil: inspecteur bij de Metropolitan Police. Maar als dochter van een beruchte Londense gangster wordt haar integriteit continu in twijfel getrokken, ook al heeft ze alle banden met haar vader verbroken. Dan wordt ze op een dag opgeroepen bij een melding van huiselijk geweld en weet ze daar een jonge vrouw veilig te stellen. Tempe Brown blijkt de vriendin te zijn van een zeer gewaardeerde en onderscheiden collega-rechercheur die vreemd genoeg al meerdere meldingen van huiselijk geweld wist te ontlopen.

Philly is vastbesloten om Tempe te helpen en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Maar is Tempe wel wie ze zegt dat ze is? En waarom duikt ze onverwachts steeds weer op als Philly ergens is?
Wanneer een journalist die onderzoek doet naar Phillys vader dood wordt gevonden in de Theems en Philly als verdachte op non-actief wordt gesteld, is er niets of niemand meer die ze kan vertrouwen.
^

Vuurvast
Vuurvast-Michael Robotham auteur : Robotham, Michael  
oorspronkelijke titel : Bombproof (2009)  
isbn : 9789023441922  
pagina's : 320  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode :  
mijn waardering :  
Korte beschrijving:
Vierenvijftig uur geleden werd Sami vrijgelaten uit de gevangenis. Zesendertig uur geleden sliep hij in een hotel met de vrouw van zijn dromen. Een uur geleden werd zijn trein opgeblazen. Nu draagt hij een rugzak met een tikkende bom en loopt hij door de drukke winkelstraten van Londen, in een race tegen de klok.

Sami Macbeth bracht drie jaar door in de gevangenis voor een misdaad die hij niet pleegde. Het enige wat hij nu nog wil is zijn vriendin terugvinden, op zijn gitaar spelen en rockster worden. Maar de reputatie van meesterdief blijft hem achtervolgen, en zijn geliefde zus wordt ingezet om Sami tot grotere misdaden aan te sporen...
^

Een tijd om nooit te vergeten
Een tijd om nooit te vergeten-Michael Robson auteur : Robson, Jennifer  
oorspronkelijke titel : The gown (2018)  
isbn : 9789029730242  
pagina's : 400  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 25 - 27 september 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een meeslepend verhaal over twee naaisters die de bruidsjapon van prinses Elisabeth maken, niet wetend dat dit hun levens voorgoed zal veranderen...
In de roerige tijden vlak na de Tweede Wereldoorlog worden borduursters Ann Hughes en Miriam Dassin uitgekozen voor een bijzondere opdracht: het maken van de bruidsjapon van prinses Elizabeth. Voor hen een kans om toe te werken naar een betere toekomst.
Meer dan een halve eeuw later stuit Anns kleindochter op een paar geborduurde bloemen in de spullen van haar overleden grootmoeder. Als ze ontdekt dat het dezelfde bloemen zijn als die op de bruidsjapon van koningin Elizabeth, gaat ze op onderzoek uit.
Jennifer Robson introduceert drie onvergetelijke heldinnen, die met elkaar verbonden zijn door gedeelde pijn, vriendschap en de reddende kracht van liefde.
^

Soldaat in Uruzgan
Soldaat in Uruzgan-Niels Roelen auteur : Roelen, Niels  
oorspronkelijke titel : Soldaat in Uruzgan (2009)  
isbn : 9789048802319  
pagina's : 271  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 08 - 14 november 2009  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Vanaf het moment dat de eerste kogels hem om de oren vliegen, weet kapitein Vik de Wildt dat alles anders is dan hij zich had voorgesteld. Een jaar lang hebben zijn 150 mannen zich kunnen voorbereiden op deze missie. Toen de politiek besloot deel te nemen aan de oorlog in Afghanistan, stond hun leven opeens in het teken van dat ene doel: de uitzending. Vanaf dat moment trainden, leefden, aten en dronken ze Afghanistan. Soldaat in Uruzgan volgt de missie van kapitein Vik de Wildt en geeft een indringend beeld van de fysieke en psychische strijd van soldaten die uitgezonden worden. Met veel oog voor detail volgen we de soldaten vanaf het vertrek van een winderige militaire basis in Nederland naar het bloedhete zuiden van Afghanistan: Uruzgan. Nachtelijke patrouilles door onherbergzaam gebied, onverwachte aanvallen van de Taliban, de onberekenbare dreiging van bermbommen, een bevolking die snakt naar hulp en rust, het eerste begin van infrastructurele wederopbouw en vooral de prestaties van soldaten onder extreme druk.
^

De lessen van meneer Picquier
De lessen van meneer Picquier-Marc Roger auteur : Roger, Marc  
oorspronkelijke titel : Grégoire et le vieux libraire (2019)  
isbn : 9789400511705  
pagina's : 208  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 19 - 22 april 2020  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Meneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond.
Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire (nooit een echte lezer) aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Het voorleesuur wordt steeds populairder en verhuist naar de algemene ruimte, zodat zo veel mogelijk bewoners kunnen meeluisteren.
De oude boekverkoper Picquier geeft ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen mee.
^

Cliffrock Castle
Cliffrock Castle-Josephine Rombouts auteur : Rombouts, Josephine  
oorspronkelijke titel : Cliffrock Castle (2018)  
isbn : 9789021414683  
pagina's : 352  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 04 - 09 januari 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw: het verhaal van een droombaan op een kasteel in Schotland. Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.
Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed - ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.
^

Terug naar Cliffrock Castle
Terug naar Cliffrock Castle-Josephine Rombouts auteur : Rombouts, Josephine  
oorspronkelijke titel : Terug naar Cliffrock Castle (2019)  
isbn : 9789021418056  
pagina's : 343  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 09 - 10 januari 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw: het verhaal van een droombaan op een kasteel in Schotland. (deel 2)

Promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt...
Dat leert de Nederlandse Josephine Rombouts als ze op het Schotse kasteel waar ze werkt opklimt van huishoudster tot manager. Niemand op het landgoed, zijzelf nog het minst, heeft enig idee wat deze verrassende functieverandering inhoudt. In het web van verwachtingen, aannames en afgunst binnen op scherp staande sociale verhoudingen probeert Rombouts het leven dat ze voor haar gezin heeft opgebouwd veilig te stellen.
^

Een meesterstuk
Een meesterstuk-Peter Romer auteur : Römer, Peter  
oorspronkelijke titel : Een meesterstuk (2021)  
isbn : 9789400510234  
pagina's : 352  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 24 - 26 mei 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De eerste die het geheim ontdekte, stierf dertig jaar geleden... Jacques en Anton, twee oude vrienden, vinden kort na elkaar de dood. De een pleegt zelfmoord, de ander sterft twee maanden later aan een hartaanval. Een tragische samenloop van omstandigheden, naar het zich laat aanzien. In elk geval legt niemand een verband met de opzienbarende ontdekking die de twee mannen kort daarvoor hebben gedaan. Wat ook niet kan, want ze hebben hun vondst angstvallig geheim gehouden... dachten ze.
Dertig jaar later wordt op klaarlichte dag de Amsterdamse kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Het heeft te maken met het schilderij van de relatief onbekende achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten al maandenlang onderzoek naar doet. Een schilderij met een geheim dat de professor enkele dagen eerder met de kunsthandelaar had gedeeld.
Katja Hiemstra heeft in eerste instantie geen flauw idee hoe opzienbarend de ontdekking is die ze tijdens haar afstudeerproject heeft gedaan. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde - het doek heeft ooit toebehoord aan haar grootvader Anton. Maar het proces dat zij onbewust in gang heeft gezet, valt niet meer te stoppen. Er staat veel op het spel, te veel, en niemand - niet in Genève, niet in St Petersburg, en zeker niet in Den Haag - kan zich veroorloven te verliezen. De partijen komen in beweging.
^

Zeg maar Agaath
Zeg maar Agaath-Margôt Ros en Jeroen Kleijne auteur : Ros, Margôt en Kleijne, Jeroen  
oorspronkelijke titel : Zeg maar Agaath (2022)  
isbn : 9789038810829  
pagina's : 256  
nur : Roman  
leesperiode : 15 - 17 juli 2023  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Na het overlijden van haar man besluit Agaath (78) haar villa in Amsterdam-Zuid te ontruimen, onder toeziend oog van kaketoe De Generaal. Dankzij een advertentie in de supermarkt krijgt ze hulp van vakkenvuller Karim (18), die nog geen idee heeft wat hij wil met zijn leven. Samen slaan ze nieuwe wegen in. Hij laat haar kennismaken met hiphop, zij leert hem Arabisch. Dan stuit Karim op een stapel oude liefdesbrieven. Wie is die mysterieuze man die Agaath zo aanbad? En kan Karim haar helpen haar grote liefde op te sporen?
^

In vertrouwen
In vertrouwen-Karen Rose auteur : Rose, Karen  
oorspronkelijke titel : No one left to tell (2012)  
isbn : 9789026133893  
pagina's : 544  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 23 - 27 mei 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer een busje verongelukt voor het huis van de jonge privédetective Paige Holden, haast ze zich naar buiten om hulp te bieden. Tot haar stomme verbazing is de inzittende een van haar pro bono cliënten. De vrouw heeft een schotwond en overlijdt uiteindelijk in Paiges armen. De stervende vrouw brengt nog wat cryptische woorden uit en met haar laatste krachten drukt ze Paige een met bloed besmeurde USB-stick in handen.

Vijf jaar daarvoor heeft openbaar aanklager Grayson Smith een moordenaar achter de tralies weten te krijgen. Wanneer Paige de USB-stick samen met Grayson bekijkt, blijkt het materiaal te bevatten dat die eerdere veroordeling in twijfel trekt. Het leidt Grayson en Paige naar een wereld vol afpersing, duistere geheimen en een reeks onopgeloste moorden. Deze zaak kunnen ze alleen maar oplossen wanneer ze elkaar volledig kunnen vertrouwen. En dat is de vraag...
^

In het vizier
In het vizier-Karen Rose auteur : Rose, Karen  
oorspronkelijke titel : I'm watching you (2004)  
isbn : 9789026143687  
pagina's : 448  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 11 - 19 juni 2020  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Openbaar aanklager Kristen Mayhew heeft een geheime aanbidder die haar brieven stuurt en die precies lijkt te weten wat ze denkt en waar ze is. Behalve een stalker is hij ook levensgevaarlijk, want hij heeft zich ten doel gesteld criminelen te vermoorden die Kristen niet veroordeeld heeft kunnen krijgen.

Maar het gevaarlijkste is dat hij Kristens diepste geheim kent. Een geheim dat haar er tot nu toe van weerhield in te gaan op de avances van Abe Reagan, de rechercheur die haar bijstaat sinds ze doodsbedreigingen ontving. Terwijl een seriemoordenaar steeds gruwelijker te werk gaat, ontwikkelt zich een gepassioneerde relatie tussen Kristen en Abe, zelfs nu de moordenaar uit is op vergelding en Kristen zijn doelwit is.
^

Wat verborgen is (Bergmankronieken, #1)
Wat verborgen is-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : Det fördolda (2010)  
isbn : 9789023474333  
pagina's : 474  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 18 - 21 februari 2016  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Maak nu kennis met Sebastian Bergman.
Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlöv College, een school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.
^

De discipel (Bergmankronieken, #2)
De discipel-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : Lärjungen (2011)  
isbn : 9789023470403  
pagina's : 517  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 04 - 10 mei 2016  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis.
Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben - en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.
^

Het familiegraf (Bergmankronieken, #3)
Het familiegraf-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : Fjällgraven (2012)  
isbn : 9789023479840  
pagina's : 444  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 27 mei - 08 juni 2016  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Tijdens een herfststorm komen twee vrouwen in de bergen van Jämtland in een gevaarlijke situatie terecht. Ze weten zich te redden, maar doen een macabere ontdekking: bij de oever van een rivier steekt een hand uit de grond omhoog.
De politie is snel ter plaatse en ontdekt zes lijken, waarvan twee van kinderen.
Vervolgens buigt de Nationale Recherche zich over de zaak en identificeert twee van de lijken als een Nederlands echtpaar dat in 2002 verdween. De andere vier zouden een familie uit Stockholm kunnen zijn, maar zij werden pas vermist in januari 2003, enkele maanden nadat hun lichamen al begraven waren in het zand. Plotseling bemoeit de veiligheidsdienst zich met de zaak, en dat wekt de nieuwsgierigheid van Sebastian Bergman, die samen met zijn team verder op onderzoek gaat.
^

Het stille meisje (Bergmankronieken, #4)
Het stille meisje-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : Den stumma flickan (2014)  
isbn : 9789023491545  
pagina's : 415  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 08 - 24 juni 2016  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In de laatste dagen van de paasvakantie worden de lichamen van de familie Carsten gevonden. Ze zijn van dichtbij neergeschoten en de enige verdachte moet worden vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Wanneer Sebastian Bergman en zijn team worden opgeroepen, vinden ze rond het huis de voetsporen van een meisje. Nicole, het twaalfjarige nichtje van de familie, was op bezoek en mogelijk getuige van de moord. Maar zij is spoorloos verdwenen in de bossen en Sebastian moet haar vinden voor de moordenaar het doet. Een kat-en-muisspel volgt, waarbij Bergman zich steeds persoonlijker betrokken voelt bij het meisje, dat van dezelfde leeftijd is als de dochter die hij zelf ooit verloren heeft.
^

De test (Bergmankronieken, #5)
De test-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : De underkända (2015)  
isbn : 9789023498179  
pagina's : 411  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 08 - 17 augustus 2016  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal, op zijn rug zit een lijst met vragen vastgeniet, en hij is door het hoofd geschoten.
Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden, die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media. Gerechtspsycholoog Sebastian Bergman daagt hem daarom op zijn beurt uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.
^

Het oordeel (Bergmankronieken, #6)
Het oordeel-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : En högre rättvisa (2018)  
isbn : 9789403147109  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 28 maart - 7 april 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met Ursula van de nationale recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.
Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft vóór zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de nationale recherche en ook Bergman sluit zich opnieuw bij het team aan. De dreiging van nieuwe verkrachtingen wordt steeds hoger. Vanja besluit zich als lokaas in te zetten en zet daarmee haar leven op het spel. Maar de dader heeft nog een ander doel...
^

De oogst (Bergmankronieken, #7)
De oogst-Hjorth Rosenfeldt auteur : Rosenfeldt, Hjorth  
oorspronkelijke titel : Som man sår (2021)  
isbn : 9789403108612  
pagina's : 448  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 12 - 17 maart 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In een paar dagen tijd worden er drie moorden gepleegd in Karlshamn en de inwoners zijn bang. Vanja Lithner en haar collega’s van de nationale recherche staan onder grote druk om de dader te stoppen. Alleen zijn er geen getuigen, geen aanwijzingen, en er lijkt geen verband te zijn tussen de slachtoffers.

Psycholoog Sebastian Bergman werkt inmiddels nog maar parttime. Hij wil meer tijd met zijn kleinkinderen spenderen en hoopt op een beetje rust in zijn leven. Door het onverwachte verzoek van Vanja om mee te helpen met het onderzoek wordt zijn rust wreed verstoord, en oude herinneringen duiken op.
En dan is er nog Billy. Na zijn eerste moord volgden er nog meer slachtoffers. Nu wordt hij vader, en hij besluit om te stoppen. Maar iemand wil hem ontmaskeren, en dat kan hij niet toelaten.
^

Drie seconden
Drie Seconden-Anders Roslund & Borge Hellstrom auteur : Anders Roslund & Börge Hellström  
oorspronkelijke titel : Tre sekunder (2009)  
isbn : 9789044518535  
pagina's : 572  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 17 - 24 augustus 2010  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Ex-crimineel Piet Hoffmann raakt verwikkeld in een levensgevaarlijke zaak. Hij werkt sinds zijn ontslag uit de gevangenis als infiltrant voor de Stockholmse politie, en heeft het vertrouwen gewonnen van een Poolse drugsbende, de meest beruchte misdadigers van Zweden. Wanneer de infiltrant zijn leven niet meer zeker is, heeft hij nog welgeteld drie seconden om zich in veiligheid te brengen.
^

Vaderwraak
Vaderwraak-Anders Roslund & Borge Hellstrom auteur : Anders Roslund & Börge Hellström  
oorspronkelijke titel : Odjuret (2004)  
isbn : 9789044525533  
pagina's : 350  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 04 - 08 maart 2012  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De vader van een meisje dat het slachtoffer is geworden van een zojuist ontsnapte kindermoordenaar, neemt het recht in eigen handen uit onvrede over het traag verlopende politieonderzoek. Zo voorkomt hij dat de moordenaar opnieuw zal toeslaan. De reacties pro en contra de eigenrichting van de vader brengen het hele land in beroering.
^

De uitlevering
De uitlevering-Anders Roslund & Borge Hellstrom auteur : Anders Roslund & Börge Hellström  
oorspronkelijke titel : Edward Finnigans upprättelse (2006)  
isbn : 9789044518320  
pagina's : 414  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 12 - 16 augustus 2012  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Een man wordt gearresteerd in Zweden, hij wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Tijdens de verhoren komen de politiemensen die met de zaak belast zijn erachter dat de man eigenlijk niet bestaat. Hij is dood. Hij stierf zes jaar geleden in een cel in Death Row, in een zwaarbeveiligde gevangenis in de VS, terwijl hij wachtte op de voltrekking van zijn doodvonnis...
^

Haar naam was Sarah
Haar naam was Sarah-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay de, Tatiana  
oorspronkelijke titel : Sarah's key (2006)  
isbn : 9789047200796  
pagina's : 335  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 08 - 13 september 2009  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt ze een goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.
^

Die laatste zomer
Die laatste zomer-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay de, Tatiana  
oorspronkelijke titel : Boomerang (2009)  
isbn : 9789047201113  
pagina's : 349  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 04 - 07 mei 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Antoine Rey dacht het perfecte cadeau te hebben bedacht voor zijn zus: een weekend aan zee op het eiland Noirmoutier, waar hij en Mélanie in hun jeugd de vakanties doorbrachten. Hoewel ze fijne herinneringen hebben aan de eindeloze zomers, zijn beiden nooit meer teruggekeerd naar deze plek. Antoine bevindt zich in een moeilijke periode in zijn leven: zijn werk als advocaat biedt geen uitdaging meer, hij realiseerde zich veel te laat dat zijn vrouw niet meer verliefd op hem was en hij vindt het vreselijk om een gescheiden vader van pubers te zijn. Noirmoutier brengt veel vergeten herinneringen naar boven en Mélanie komt tot een schokkende ontdekking. Door het familiegeheim dat daarmee naar boven komt weet Antoine zich tegenover zijn zus, zijn ex-vrouw, zijn kinderen en zijn vader geen houding meer te geven. Dan ontmoet hij Angèle, die nieuwe betekenis geeft aan de woorden leven, liefde en dood.
^

Kwetsbaar
Kwetsbaar-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay de, Tatiana  
oorspronkelijke titel : Moka (2006)  
isbn : 9789047201625  
pagina's : 245  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 22 februari - 11 maart 2011  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Justine is freelance vertaalster en getrouwd met de Engelse architect Andrew en behalve Malcolm hebben ze nog een dochter, de negenjarige Georgia. Na het ongeluk raken Andrew en Justine van elkaar verwijderd: hij vertrouwt op het politieonderzoek en probeert het normale leven door te laten gaan, zij raakt totaal ontregeld en gaat zelf op onderzoek uit. Via de tip van een politieman komt Justine op het spoor van Eva, moeder van een autistische zoon en eigenaresse van een schoonheidssalon in Biarritz. Justine zoekt haar op, confronteert haar met het drama dat zich in Parijs heeft afgespeeld en ontdekt de pijnlijke waarheid achter Malcolms ongeluk.
^

Het huis waar jij van hield
Het huis waar jij van hield-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay, Tatiana de  
oorspronkelijke titel : Rose (2011)  
isbn : 9789047203254  
pagina's : 205  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 23 - 24 april 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Parijs, 19de eeuw. Hele wijken worden vernietigd als gevolg van de ambities van baron Haussmann, die opdracht heeft gekregen de stad opnieuw vorm te geven. Rose Bazelet leidt een rustig leven in haar huis aan de rue Childebert, tot de dag waarop ze een brief van de prefectuur ontvangt waarin staat dat haar straat op het tracé ligt van de nieuwe boulevard Saint-Germain. De sloop van haar huis is onvermijdelijk geworden. Rose heeft haar overleden echtgenoot Armand de belofte gedaan zijn ouderlijk huis nooit te verlaten. Ze schrijft hem - haar grote liefde - over haar dagelijkse strijd. Met elke brief graaft ze dieper in haar verleden en onthult, stukje bij beetje, het geheim dat ze dertig jaar lang heeft bewaard.
^

De familiereünie
De familiereunie-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay, Tatiana de  
oorspronkelijke titel : Sentinelle de la pluie (2018)  
isbn : 9789026345418 (mp 3)  
pagina's : 294  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 25 april - 11 mei 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In de familiereünie, een intense roman over identiteit, liefde en vergeving toont Tatiana de Rosnay, de schrijver van Haar naam was Sarah, wederom haar kwaliteiten als uitmuntend verhalenverteller enerzijds en kenner van de menselijke ziel anderzijds. Paul Malegarde, een beroemd bomenkenner, is getrouwd met de Amerikaanse Lauren en samen hebben ze twee volwassen kinderen, Tilia en Linden. Ze zijn op familieweekend in Parijs en alle vier dragen ze een geheim met zich mee. Doordat de Seine buiten zijn oevers dreigt te treden door aanhoudende regen is het gezin tot elkaar veroordeeld en kunnen hun geheimen niet langer verborgen blijven. Ieder zullen ze moeten vechten voor hun identiteit en ze zijn tegelijkertijd genoodzaakt een gesloten front te vormen om het stijgende water het hoofd te bieden.
^

Dit leven is van jou
Dit leven is van jou-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay, Tatiana de  
oorspronkelijke titel : Célestine du Ba (2021)  
isbn : 9789026356032  
pagina's : 240  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 17 - 20 september 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur.

Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.

De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier...
^

Obsessie
Obsessie-Tatiana de Rosnay auteur : Rosnay, Tatiana de  
oorspronkelijke titel : La Mémoire des murs (2008)  
isbn : 9789026339295  
pagina's : 139  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 11 - 12 september 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Na haar scheiding vindt Pascaline hét perfecte appartement in Parijs. Het is licht, heeft twee kamers en uitzicht op een levendige straat. Hier kan ze geleidelijk aan haar leven weer oppakken. Maar al snel voelt ze zich onrustig in huis en slapen lukt al helemaal niet.
Van een buurvrouw hoort Pascaline over het drama dat zich tien jaar eerder in het appartement heeft afgespeeld: een meisje van achttien is verkracht en vermoord in Pascalines nieuwe slaapkamer. Pascaline raakt geobsedeerd door de moord en langzaam maar zeker brengt deze obsessie haar eigen verborgen kwetsuur naar boven: het verlies van haar babydochtertje.
^

De tweeling van Summerbourne
De tweeling van Summerbourne-Emma Rous auteur : Rous, Emma  
oorspronkelijke titel : The au pair (2018)  
isbn : 9789024581122  
pagina's : 408  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 10 - 17 augustus 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Seraphine Mayes en haar tweelingbroer zijn geboren en opgegroeid op het Engelse familielandgoed Summerbourne, een schitterend landhuis aan de kust van Norfolk. Vlak na de geboorte vond er een drama plaats: haar moeder stierf en de au pair vluchtte weg.

Sef, nu volwassen, rouwt om de recente dood van haar vader. Haar twee broers komen naar Summerbourne om hun vaders spullen op te ruimen. Dan vindt Sef tussen zijn spullen een familiefoto van haar geboortedag. Op de foto kijkt haar moeder, omringd door haar man en jonge zoon, trots in de camera met één baby op schoot.
Wie van de tweeling is deze baby en wat is er die dag echt gebeurd? Eén persoon kent de waarheid, als Seraphine haar maar kan vinden...
^