B
 
Boven is het stil
Boven is het stil-Gerbrand Bakker auteur : Bakker, Gerbrand  
oorspronkelijke titel : Boven is het stil (2006)  
isbn : 9059361067  
pagina's : 264  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 08 - 23 januari 2011  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Literaire streekroman over boerenzoon Helmer van Wonderen, een vijftiger, die op een afgelegen boerderij zijn doodzieke vader verzorgt. Het verhaal, in de ik-stijl, speelt zich af tegen het decor van Waterland, het veenweidegebied ten noordoosten van Amsterdam. De combinatie van het boerenleven te midden van dit natuurschoon is subtiel en voelbaar van binnenuit beschreven. Met veel herkenning voor lezers van het platteland of kenners van natuur en boerenleven. Binnen deze wondermooie omlijsting ontwikkelt zich een streekromanachtig plot in vier delen, waarbij het laatste deel slechts 17 pagina's telt.
^

Perenbomen bloeien wit
Perenbomen bloeien wit-Gerbrand Bakker auteur : Bakker, Gerbrand  
oorspronkelijke titel : Perenbomen bloeien wit (1999)  
isbn : 9789059360631  
pagina's : 137  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 13 - 14 juli 2018  
mijn waardering : 10  
Korte beschrijving:
De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.
Dit ontroerende verhaal wordt afwisselend verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson en van de hond.
^

Onbewaakt ogenblik
Onbewaakt Ogenblik-David Baldacci auteur : Baldacci, David  
oorspronkelijke titel : Split second (2003)  
isbn : 99022987523  
pagina's : 352  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 13 - 21 juni 2007  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
De carrière van geheim agent Sean King komt tot een abrupt einde als de politicus die hij moet beschermen voor zijn ogen wordt doodgeschoten. Acht jaar later overkomt Michelle Maxwell bijna hetzelfde. Bestaat er verband tussen deze twee voorvallen? Michelle gaat op zoek naar Kind die op dat moment beschuldigd wordt van een moord die hij niet heeft begaan. Samen leggen ze een samenzwering bloot die hen bijna het leven kost, maar op het nippertje weten ze de zaak tot een goed einde te brengen
^

Zonder een woord
Zonder een woord-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : No Time for Goodbye (2006)  
isbn : 9789085642725  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 30 mei - 02 juni 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Middelbare scholiere Cynthia Archer wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat haar vader, moeder en broertje weg zijn. Er ligt geen briefje, er wordt niet gebeld. Er wordt gewoon nooit meer iets van hen vernomen. Vijfentwintig jaar later weet Cynthia, inmiddels getrouwd en moeder van een dochtertje, nog steeds niet wat er is gebeurd. Als ze te gast is bij een opsporingsprogramma komt alles in een stroomversnelling.
^

Dicht bij huis
Dicht bij huis-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : Too close to home (2008)  
isbn : 9789022551813  
pagina's : 415  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 11 - 19 juli 2010  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De jonge Derek is getuige van de moord op zijn buren, maar durft dat niet te melden. Als hij zijn vader vertelt over een geheimzinnig verhaal op een oude computer, gaat deze op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vrouw een dubieuze rol speelt. Dan lijken de moordenaars het ineens op zijn gezin te hebben gemunt.
^

Vrees het ergste
Vrees het ergste-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : Fear the worst (2009)  
isbn : 9789022555378  
pagina's : 400  
nur : 330 = Spannend Algemeen  
leesperiode : 06 - 19 april 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De ergste dag uit het leven van Tim Blake begint met het koken van een ei voor zijn dochter Sydney. Ze logeert de hele zomer bij hem en heeft een vakantiebaantje bij een hotel in de buurt. Wanneer Sydney die dag na haar dienst niet thuiskomt, denkt Tim dat ze met vrienden op stap is. Wanneer ze haar telefoon niet opneemt gaat hij zich zorgen maken. Het wordt steeds later en hij raakt in paniek. En wanneer de manager van het hotel nog nooit van Sydney gehoord blijkt te hebben, raakt zijn leven in een vrije val. Wat deed Sydney elke dag als ze kennelijk niet naar het hotel ging? Was er iets wat ze niet aan haar vader kon of mocht vertellen? In zijn wanhopige zoektocht naar Sydney is er een dubieuze geruststelling: Sydney kan niet dood zijn, want een aantal zeer louche types is ook naar haar op zoek...
^

Kijk niet weg
Kijk niet weg-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : Never look away (2010)  
isbn : 9789022555545  
pagina's : 400  
nur : 330 = Spannend algemeen  
leesperiode : 02 - 12 mei 2013  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Journalist David Harwood, zijn vrouw Jan en hun vierjarige zoontje Ethan spenderen een mooie dag in het Five Mountains-pretpark. Alles is zoals het moet zijn, tot Ethan ineens verdwenen is. In paniek gaan ze op zoek. Kort daarna vindt David hun zoontje terug, slapend in zijn wandelwagentje; maar nu is Jan zoek. De alarmbellen gaan pas goed rinkelen als blijkt dat het park geen registratie heeft van het toegangskaartje dat haar is verkocht, en dat ze niet voorkomt op de beveiligingstapes. Thuis is ze ook niet. Terwijl de politie David ervan verdenkt zijn vrouw te hebben vermoord met het verdwijningsverhaal als dekmantel, duikt hij in Jans verleden en komt erachter dat hij zijn vrouw eigenlijk nooit echt heeft gekend...
^

Het ongeluk
Het ongeluk-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : The accident (2012)  
isbn : 9789022565131  
pagina's : 382  
nur : 330 = Spannend algemeen  
leesperiode : 18 - 29 oktober 2014  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De crisis slaat overal toe. Ook bij de Garbers in Milford: Glens aannemersbedrijf heeft sterk te lijden en Sheila volgt een avondcursus om als boekhouder te kunnen werken. Maar op een avond komt ze maar niet thuis. Glen wordt steeds ongeruster. Hij kan niet gaan zoeken omdat hun achtjarige dochter boven ligt te slapen. Dan krijgt hij te horen dat een auto-ongeluk, haar en twee anderen het leven heeft gekost... en de politie zegt dat het Sheila's schuld was. Verbijsterd en ongelovig gaat Glen zelf op onderzoek uit. Hij stuit al snel op gevaarlijke geheimen en illegale activiteiten in hun idyllische buurtje. Achtervolgd door moordenaars wordt Glen gedwongen zelf de wet naar zijn hand te zetten om zijn vrouw te wreken en hun dochter te beschermen.
^

Geloof je ogen
Geloof je ogen-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : Trust your eyes (2012)  
isbn : 9789022565841  
pagina's : 397  
nur : 330 = Spannend algemeen  
leesperiode : 28 februari - 16 maart 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een beeld dat er niet had mogen zijn. Een dodelijk complot. En slechts één schizofrene getuige... Thomas Kilbride is geobsedeerd door kaarten. Hij verlaat zelden zijn huis, maar via het computerprogramma Whirl360 doorkruist hij hele steden. Hij grift iedere straat en ieder huis in zijn geheugen. Dan valt zijn scherpe blik op een verontrustende weerspiegeling in een raam. Het gezicht van een vrouw die wordt vermoord? Sinds de onverwachte dood van hun vader wordt Thomas verzorgd door zijn broer Ray, die zijn enige connectie met de buitenwereld is. Ray gelooft Thomas eigenlijk niet, maar om hem een plezier te doen start hij een halfhartig onderzoek. Al snel wordt echter duidelijk dat Thomas ontdekking een ijzingwekkend complot aan het licht brengt, waardoor het leven van de broers in gevaar komt.
^

Een tik op het raam
Een tik op het raam-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : A tap on the window (2013)  
isbn : 9789022571170  
pagina's : 384  
nur : 330 = Spannend algemeen  
leesperiode : 09 - 15 juli 2016  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Sinds de tragische dood van hun zoon zijn privédetective Cal Weaver en zijn vrouw uiteengedreven, beiden verscheurd door verdriet.
Tijdens een nachtelijke hoosbui vraagt een tienermeisje Cal om een lift. Hij weet dat het voor een veertiger geen goed idee is om daarop in te gaan, maar hij stemt toch toe. Dat is zijn eerste grote fout.
Door zijn beslissing belandt Cal in een nachtmerrie vol pijn en verdenkingen. Er is iets grondig mis in Griffon. Er zijn te veel geheimen, te veel leugens en doofpotten. Cal besluit ze een voor een bloot te leggen. Dat is zijn tweede grote fout.
^

Geen veilige plek
Geen veilige plek-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : No safe house (2014)  
isbn : 9789022573273  
pagina's : 382  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 11 - 16 mei 2019  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Sommige huizen ga je gewoon niet binnen, zelfs niet als het je eigen huis is ...

Terry en Cynthia Archer ondergingen met hun gezin een ­vreselijke beproeving die hun bijna het leven kostte. Zeven jaar later zijn die spanningen nog steeds voelbaar. Cynthia's demonen maakten bijna een einde aan hun relatie, daarom woont ze apart van haar man en dochter Grace, die puberaal reageert op de overbezorgdheid van haar ouders.
Als de opstandige Grace haar vriend een vreemd huis in volgt, heeft dat verstrekkende gevolgen. De onberekenbare crimineel die ooit hun leven redde, hernieuwt het contact, en Terry moet verder gaan dan ooit om zijn gezin te redden ...
^

Onhoudbaar
Onhoudbaar-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : Parting shot (2017)  
isbn : 9789022582824  
pagina's : 367  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 03 - 20 juni 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Als een tiener door een dronken bestuurder wordt dood-gereden is het stadje Promise Falls in rep en roer. Dat de dader niet veel ouder was dan het slachtoffer is bijzaak: het enige wat er voor de inwoners toe doet is dat hij overduidelijk schuldig is en een veel te lage straf heeft gekregen.

Al snel worden de jongen en zijn familie op de vreselijkste manieren bedreigd. De familie schakelt privédetective Cal Weaver in, die merkt dat het hele stadje uit is op wraak. Het kan niet lang meer duren voordat iemand het heft in eigen handen gaat nemen. Cal vreest dat er nog meer slachtoffers zullen vallen.
^

Niemand hoort het
Niemand hoort het-Linwood Barclay auteur : Barclay, Linwood  
oorspronkelijke titel : A Noise Downstairs (2018)  
isbn : 9789022586501  
pagina's : 320  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 20 - 27 april 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Sinds professor Paul Davis 's nachts over een afgelegen weg reed en daar een moordenaar verraste die zich van een paar lijken probeerde te ontdoen, kampt hij met PTSS, depressies en toenemende problemen op zijn werk. In een poging hem op te vrolijken, brengt zijn vrouw Charlotte een oude typemachine voor hem mee, zodat hij kan beginnen aan de roman die hij altijd al wilde schrijven. Maar de typemachine blijkt een probleem te zijn. Paul weet zeker dat de machine bezeten is en 's nachts uit zichzelf typt. Alleen hij kan het geluid horen; Charlotte merkt er niks van. Zij maakt zich zorgen over haar man en denkt dat hij aan het ontsporen is.

Paul gelooft dat het apparaat op de een of andere manier verbonden is met de moordenaar die hij heeft ontmaskerd. De moordenaar liet zijn slachtoffers verontschuldigingen aan hem typen voordat hij hun levens beëindigde. Heeft een ziekelijke wending van het lot ervoor gezorgd dat zijn leven vervlochten is geraakt met dat van de moordenaar, en zou het om dezelfde typemachine kunnen gaan? Misschien kan Paul het ding beter wegdoen. Misschien moet hij stoppen met vragen stellen en vluchten nu het nog kan.
^

Alsof het voorbij is
Alsof het voorbij is-Julian Barnes auteur : Barnes, Julian  
oorspronkelijke titel : The sense of an ending (2011)  
isbn : 9789045019659  
pagina's : 158  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 07 - 09 december 2014  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De tijd heeft Tony Webster ingehaald: ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die met weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière en een huwelijk gehad, een best makkelijke scheiding. Hij heeft zeker nooit geprobeerd iemand pijn te doen.
Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen. Alsof het voorbij is is het verhaal van een man die voorgoed afscheid neemt van de beloftes van zijn jeugd.
^

Rusteloos land
Rusteloos land-Cecilia Ahern auteur : Bauer, Belinda  
oorspronkelijke titel : Blacklands (2009)  
isbn : 9789022995792  
pagina's : 255  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 18 jun - 08 juli 2013  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Elke dag na school en in de weekenden, wanneer zijn vriendjes voetbalplaatjes ruilen, gaat de twaalfjarige Steven graven. Hij heeft een doel, een belangrijk doel. Als hij de botten van zijn oom Billy vindt, die op elfjarige leeftijd is verdwenen, zal zijn familie eindelijk rust hebben. Waarschijnlijk is Billy om het leven gebracht door een seriemoordenaar die nog vastzit. Steven is vastbesloten om de krakende kieren en stinkende wonden in zijn familie te dichten. Moedig schrijft hij de seriemoordenaar een brief, zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Dan begint een kat-en-muisspel tussen een wanhopige jongen en een verveelde kindermoordenaar. Een heel gevaarlijk spel met grotere consequenties dan Steven ooit had kunnen voorzien...
^

De geur van sterfelijkheid
De Geur van Sterfelijkheid-Simon Beckett auteur : Beckett, Simon  
oorspronkelijke titel : The Chemistry of Death (2006)  
isbn : 9024554217  
pagina's : 351  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 26 november - 03 december 2006  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Neil en Sam stuitten op het spoor van maden aan de rand van het Farnleybos, vlak bij het moeras. Het was de tweede week van juli en die ongewone zomer leek al een eeuwigheid te duren. De hitte leek oneindig, ontnam de bomen hun kleur en bakte de grond tot die zo hard was als bot. De jongens waren op weg naar Willow Hole, een met riet omzoomd meertje dat fungeerde als het plaatselijke zwembad. Ze hadden daar met wat vriendjes afgesproken en zouden die zondagmiddag besteden aan het maken van bommetjes in het lauwwarme groene water vanaf een boom die daarover uitstak. Tenminste, dat dachten ze.
^

Het laatste zwijgen
Het Laatste Zwijgen-Simon Beckett auteur : Beckett, Simon  
oorspronkelijke titel : Written in Bone (2007)  
isbn : 9789024554317  
pagina's : 350  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 02 - 05 juni 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De jonge sympathieke David Hunter heeft na de gebeurtenissen in De geur van sterfelijkheid zijn eigenlijke beroep van forensische patholoog weer opgepakt. Op een kille januaridag komt hij aan op Runa, een van de Hebrideneilanden. Er is een verbrand lichaam aangetroffen in een afgelegen boerenschuur. Een hand en beide voeten zijn nauwelijks door het vuur aangetast, maar voor het overige ligt er niets dan as, wat zwarte botten en een schedel. David Hunter zet alles op alles om een rationele verklaring te vinden. En om degene op te sporen die het vuur heeft ontstoken.
^

Allemaal willen we de hemel
Allemaal willen we de hemel-Els Beerten auteur : Beerten, Els  
oorspronkelijke titel : Allemaal willen we de hemel (2008)  
isbn : 9789013057935  
pagina's : 498  
nur : 285 = Fictie 15+  
leesperiode : 29 april - 04 mei 2011  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.
Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.
^

Paradiso
Paradiso-Kees van Beijnum auteur : Beijnum, Kees van  
oorspronkelijke titel : Paradiso (2008)  
isbn : 9789023427582  
pagina's : 293  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 06 - 14 april 2008  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Op een warme zomerochtend is 'geluksdeskundige' Mart Hitz onderweg naar zijn vrouw om haar te vertellen dat hij haar voor een ander gaat verlaten. Aan de rand van zijn woonplaats stuit hij op een wegversperring. De dijk langs de ringvaart blijkt doorgebroken en de bewoners zijn overgebracht naar een sporthal. Als hij zijn vrouw daar niet kan vinden, begint een even duistere als zenuwslopende zoektocht die hem door het onbekende leven van zijn vrouw voert. Het beeld dat hij van haar en van zijn huwelijk had, blijkt voornamelijk een bedenksel. Wanneer zijn veertienjarige dochter, ingefluisterd door zijn schoonouders, hem de verdwijning begint te verwijten, staat hij helemaal alleen voor zijn opdracht: het vinden van de vrouw die hij wil verlaten.
^

Een soort familie
Een soort familie-Kees van Beijnum auteur : Beijnum, Kees van  
oorspronkelijke titel : Een soort familie (2010)  
isbn : 978902344440  
pagina's : 436  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 13 maart - 8 april 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Eind jaren tachtig, een klein dorp aan de Waddenzee. Het leven van de ouders van Teun staat in het teken van de grote idealen. Het gezin offert er alles voor op. Maar wat betekent dat voor Teun en zijn oudere broer? Ieder op geheel eigen wijze proberen de jongens, regelmatig doelwit van pesterijen, op school en op straat te overleven. Als de broer zijn ouders en hun idealen radicaal de rug toekeert, raakt het gezin ontwricht. Een soort familie is een vernuftig, aangrijpend verhaal over loyaliteit en liefde.
^

Als zand door mijn vingers
Als zand door mijn vingers-Tineke Beishuizen auteur : Beishuizen, Tineke  
oorspronkelijke titel : Als zand door mijn vingers (2005)  
isbn : 9029562641  
pagina's : 192  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 01 - 02 augustus 2005  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Wanneer Emma van der Merwe haar zuster Floor bezoekt vanwege haar verjaardag treft zij een leeg huis aan. Haar oudste zuster is verdwenen zonder een spoor achter te laten. En ze is niet pas sinds gisteren weg, zoals mag blijken uit de dode kat die Emma in verregaande staat van ontbinding in Floors slaapkamer aantreft. Floor, alleenwonend sinds haar man jaren geleden in gezelschap van zijn maîtresse bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen, was de oogappel van haar moeder. Althans, zo herinnert Emma het zich, die de lieveling van haar vader was.
^

Wat doen we met Fred
Wat doen we met Fred-Tineke Beishuizen auteur : Beishuizen, Tineke  
oorspronkelijke titel : Wat doen we met Fred? (2006)  
isbn : 9029563621  
pagina's : 239  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 - 28 augustus 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Vijf vriendinnen ontmoeten elkaar iedere week in een kroeg in Den Haag. Drie van hen kennen elkaar al van school. Ze praten over hun mannen, gezinnen, werk en affaires. Een knus clubje, zo lijkt het. Maar dan bekent Noor dat zij een verhouding heeft met Fred, de man van Carolien. Noor is zo dominant dat zij moeiteloos Tess, de vertelster, en Vera in haar plannen om Fred vaker te ontmoeten, betrekt. Als blijkt dat Fred het met meer vrouwen houdt, worden zij betrokken bij Noors poging tot wraak. Maar daarbij sterft Fred. Geen moord, maar toch zitten de dames in een compromitterende situatie met een lijk.
^

Open huis
Open huis-Elizabeth Berg auteur : Berg, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Open house (2000)  
isbn : 9044303902  
pagina's : 256  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 05 - 10 oktober 2002  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Totaal onverwacht wordt een ongeveer 40-jarige vrouw met één zoon van elf door haar man in de steek gelaten. Hij gaat ergens anders wonen met de bedoeling om te scheiden. In ik-vorm vertelt de vrouw haar verhaal. Dat gaat over de verslagenheid; over het gemis van de doodgewone veiligheid van het doorsnee-leven dat ze leidde; over de niet-verwachte momenten van andere gevoelens: die van opluchting en soms zelfs blijdschap om de nieuwe vrijheid. Kortom, het verhaal van een doodgewone vrouw zonder al te grote aspiraties, die de scheiding niét en wèl aankan. Die zelfs, als de man dan onverwacht toch nog wil terugkeren naar huis, weigert. Ze weigert hem en zijn terugkeer en vindt ten slotte ook nog een nieuw geluk.
^

Nog even praten
Nog even praten-Elizabeth Berg auteur : Berg, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Talk before sleep (1994)  
isbn : 9022518515  
pagina's : 189  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 15 - 20 juni 2003  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een aantal vriendinnen praat veel met elkaar over relaties, toekomst etc. De gesprekken verdiepen zich als een van hen kanker krijgt.
^

Het meisje op de weg
Het meisje op de weg-Michael Berg auteur : Berg, Michael  
oorspronkelijke titel : Het meisje op de weg (2015)  
isbn : 9789044355864  
pagina's : 402  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 05 - 07 juni 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk, aan de rand van het Centraal Massief. Wanneer ze op een avond, na een lange dag in haar artsenpraktijk, naar huis rijdt, vindt ze een bewusteloos meisje op de weg. Ze besluit haar mee te nemen naar huis, waar het meisje langzaam bijkomt. Anne en Guido geven haar onderdak voor de nacht.
De volgende ochtend blijken Guido en het meisje spoorloos verdwenen. Wanneer de politie Guido vervolgens ook nog verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze eigenlijk over haar nieuwe vriend weet.
^

Nacht in Parijs
Nacht in Parijs-Michael Berg auteur : Berg, Michael  
oorspronkelijke titel : Nacht in Parijs (2012)  
isbn : 9789044333701  
pagina's : 368  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 07 - 10 juni 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Chantal Zwart geniet van Parijs en de vrijheid die het leven als freelance journaliste haar biedt. Midden in de nacht krijgt ze een vreemd telefoontje van Naomi, een vage bekende uit Nederland, die haar om hulp smeekt. De jonge vrouw heeft zich in Parijs laten oppikken door een aantrekkelijke Fransman, maar de man is in bed onder haar handen doodgegaan. In paniek heeft ze het op een lopen gezet. Wanneer Chantal er achter komt dat de man een bekende Franse politicus is, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dit is nieuws, en zij krijgt de primeur op een presenteerblaadje aangeboden. Ze vindt het huis waar de man zou moeten liggen, maar er is geen lijk. In haar zoektocht naar de waarheid belandt ze in een wirwar van intriges, leugens en harde criminaliteit.
^

De viool van mijn moeder
De viool van mijn moeder-Yvonne van den Berg auteur : Berg, Yvonne van den  
oorspronkelijke titel : De viool van mijn moeder (2013)  
isbn : 9789021808758  
pagina's : 270  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 26 april - 06 mei 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder - die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer?
Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.
^

Gouden jaren
Gouden jaren-Annegreet van Bergen auteur : Bergen, Annegreet van  
oorspronkelijke titel : Gouden jaren (2014)  
isbn : 9789045023540  
pagina's : 346  
nur : 740 = Mens en maatschappij algemeen  
leesperiode : 24 juni 2016 - nu  
mijn waardering : ??  
Korte beschrijving:
Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto's. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
^

Buiten is het maandag
Buiten is het maandag-J. Bernlef auteur : Bernlef, J.  
oorspronkelijke titel : Buiten is het maandag (2003)  
isbn : 9021452782  
pagina's : 214  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 02 - 06 januari 2005  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
Mensen kunnen op verschillende manieren wegraken. Stijn Bekkering weet er alles van: hij verliest zijn vrouw Geesje bij een auto-ongeluk. Hij heeft haar niet zien sterven en ook niet begraven zien worden omdat hij in coma lag. In zijn rouwperiode hoort hij dat zijn zoon Harry met de noorderzon is vertrokken. Voor Stijn en schoondochter Sandra is zijn plotselinge afwezigheid een schok. Harry Bekkering zou gesignaleerd zijn in Lenfield, Nova Scotia, helemaal aan het andere eind van de wereld.
^

Hindergroen
Hindergroen-Martine Bijl auteur : Bijl, Martine  
oorspronkelijke titel : Hindergroen (2016)  
isbn : 9789025447014  
pagina's : 176  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 25 - 26 februari 2019 - nu  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In Hindergroen schrijft Martine Bijl over haar leven, over haar vader, die huisarts was in Amsterdam-West, over het verslavende van tuinieren, over haar hekel aan onbegrijpelijk design, over haar liefde voor taal en over haar moeder, het doktersvrouwtje dat niet van haar achterwerk sprak maar over haar bilquadranten.

Martine Bijl hanteert de pen al jaren: teksten voor haar theatersolo's, liedjes, vertalingen van musicals, columns in Zin, sprookjes en teksten voor Heel Holland Bakt. Hindergroen geeft in 40 hoofdstukken een beeld van de wereld van Martine Bijl, in de elegante, licht-ironische en trefzekere stijl die u van haar kent.

In de in- en uitleiding schrijft ze over het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding, een onverwachte explosie van hindergroen.
^

Rinkeldekink
Rinkeldekink-Martine Bijl auteur : Bijl, Martine  
oorspronkelijke titel : Rinkeldekink (2018)  
isbn : 9789025453398  
pagina's : 128  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 16 - 17 mei 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
'Rinkeldekink' van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.
^

En toen kwam Frankie
En toen kwam Frankie-Maeve Binchy auteur : Binchy, Maeve  
oorspronkelijke titel : Minding Frankie (2010)  
isbn : 9789047517344  
pagina's : 430  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 10 november - 06 december 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Baby Frankie wordt geboren in een ongewoon gezin. Haar moeder Stella is wanhopig op zoek naar iemand die voor haar kind kan zorgen- maar ze heeft niet veel tijd meer. Noël lijkt niet de meest veelbelovende vader, maar ondanks zijn gebreken zou hij wel eens het best voor Frankie kunnen zijn. Lisa wil alles opgeven voor de man van wie ze houdt - dan zal hij toch zeker ook van haar gaan houden? Maatschappelijk werker Moira weet precies hoe het allemaal hoort en zij is degene die Frankies leven kan veranderen. Maar ook Moira heeft zo haar geheimen.
^

Ik reis alleen (Munch & Krüger #1)
Ik reis alleen-Samuel Bjork auteur : Bjørk, Samuel  
oorspronkelijke titel : Det henger en engel alene i skogen (2014)  
isbn : 9789024565559  
pagina's : 400  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 17 - 20 juli 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...
^

De doodsvogel (Munch & Krüger #2)
De doodsvogel-Samuel Bjork auteur : Bjørk, Samuel  
oorspronkelijke titel : Uglen (2015)  
isbn : 9789024565573  
pagina's : 368  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 20 - 26 juli 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een tienermeisje is ritueel vermoord en het onderzoeksteam van Holger Munch wordt op de zaak gezet. De bijdrage van superrechercheur Mia Krüger is cruciaal, maar ze worstelt met zelfmoordneigingen en een verslaving. Dan duikt er een verontrustend filmpje op dat nieuwe details prijsgeeft. Nog net in beeld zien we de contouren van iemand die verkleed is als uil, de doodsvogel.

Ondertussen zit Munchs dochter Miriam midden in een emotionele crisis en wordt ze in een romantische affaire getrokken die haar op het pad brengt van een zeer zieke geest.
^

Het familieportret
Het familieportret-Jenna Blum auteur : Blum, Jenna  
oorspronkelijke titel : Those who save us (2004)  
isbn : 9789022561393  
pagina's : 461  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 15 april - 02 mei 2013  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De Duitse Anna beleeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een reeks traumatische gebeurtenissen. Na de oorlog zwijgt ze over haar ervaringen. Haar dochter Trudy heeft een foto gevonden van zichzelf als klein meisje met haar moeder en een nazi-officier. Ze denkt dat de officier haar vader is en wordt geplaagd door schaamte en verwarring over haar herkomst. Ze wil niets liever dan met haar moeder een gesprek voeren over het verleden. De verhalen van Anna in de jaren veertig en Trudy in de jaren negentig wisselen elkaar in de roman af. Herhaaldelijk worden grof geweld en gedwongen seksuele handelingen expliciet beschreven.
^

De nacht gaat voorbij
De Nacht gaat voorbij-Valerie Blumenthal auteur : Blumenthal, Valerie  
oorspronkelijke titel : Moth in amber (2003)  
isbn : 9044307525  
pagina's : 350  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 19 - 22 augustus 2004  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De titel en achterflap van dit boek suggereren een sentimentele roman, een van honderd in een dozijn, maar in werkelijkheid is dit een boeiend verhaal over een gezin dat totaal ontredderd achterblijft als de man spoorloos verdwijnt. Zijn dokterspraktijk en zijn gezin laat hij in de steek. Omdat er geen enkel levensteken van hem te ontdekken valt, wordt voor zelfdoding gevreesd, maar hij zou ook - met misschien een andere vrouw - weggelopen kunnen zijn. Knap worden de gevoelens van zijn vrouw en zoon beschreven: ze hebben verdriet, missen hem, maar haten hem ook, denken ze. Ze kunnen in eerste instantie met hun leven ook moeilijk verder. Het klopt niet wat er is gebeurd. Ze begrijpen het niet: alles was toch goed? De ontknoping is niet alleen voor de echtgenote heel verrassend, maar ook de lezer van dit spannende boek zou dat nooit hebben verwacht.
^

Stil water
Stil water-Marelle Boersma auteur : Boersma, Marelle  
oorspronkelijke titel : Stil water (2006)  
isbn : 9789076968902  
pagina's : 270  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 01 - 04 april 2006  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Terwijl Zeeland zucht onder een hittegolf wordt een topmanager het slachtoffer van afpersing. Het blijkt al snel dat niet alleen de bonus, die hij bovenop zijn riante salaris ontvangt, op het spel staat. Ook zijn leven wordt bedreigd. Ondertussen merkt marien biologe Rona dat haar conditie met sprongen achteruit gaat. Zij is echter niet de enige die ziek wordt. Als er opeens veel dode bruinvissen aanspoelen lijkt de hele natuur van streek te zijn. Rona probeert samen met een laboratorium in Utrecht achter de oorzaak van de problemen te komen. Dan vallen er slachtoffers...
^

Een wonderlijke winterreis
Een wonderlijke winterreis-Corina Bomann auteur : Bomann, Corina  
oorspronkelijke titel : Eine wundersame Weihnachtsreise (2013)  
isbn : 9789022578667  
pagina's : 223  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 01 - 04 januari 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Eigenlijk kan Anna Kerstmis niet uitstaan. Om haar broer een plezier te doen stapt ze dit jaar toch in de trein om het feest met haar familie te vieren. Maar door allerlei tegenslagen ontaardt de reis in een winterse roadtrip per sneeuwschuiver en pick-uptruck. Zo heeft Anna ruim de tijd om eindelijk eens goed over haar verleden en zichzelf na te denken. Misschien is het tijd voor verzoening?
^

Als het verleden toekomst wordt
Als het verleden toekomst wordt-Marja Boomstra auteur : Boomstra, Marja  
oorspronkelijke titel : Als het verleden toekomst wordt (2019)  
isbn : 9789090320069  
pagina's : 297  
nur : Psychologische thriller  
leesperiode : 25 - 27 juni 2020  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Letta is een jonge, introverte vrouw, die op veertienjarige leeftijd haar ouders heeft verloren. Als zij op een dag terugkeert naar de buurt waar ze opgroeide, is zij getuige van een angstaanjagende gebeurtenis. Wanneer ze kort daarna in haar flat een jong meisje dood aantreft, moet zij vrezen voor haar leven. Op de hielen gezeten door de daders en niet altijd wetend wie zij wel of niet kan vertrouwen, wordt zij geconfronteerd met haar eigen duistere verleden.
^

Springvloed (Rönning & Stilton, #1)
Springvloed-Cilla en Rolf Börjlind auteur : Börjlind, Cilla & Rolf  
oorspronkelijke titel : Springfloden (2012)  
isbn : 9789400505186  
pagina's : 384  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 22 - 25 februari 2019  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet ze een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...
^

De derde stem (Rönning & Stilton, #2)
De derde stem-Cilla en Rolf Börjlind auteur : Börjlind, Cilla & Rolf  
oorspronkelijke titel : Den tredje rösten (2013)  
isbn : 9789400502178  
pagina's : 381  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 25 februari - 03 maart 2019 
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
De blinde assistente van een messenwerper wordt levenloos aangetroffen in een park in Marseille. Ze is de ex van een goede vriend van Tom Stilton, en samen onderzoeken ze haar dood. Intussen wordt in Stockholm het lijk van douanebeambte Bengt Sahlmann aangetroffen. Er is gepoogd het op zelfmoord te laten lijken, maar dat is overduidelijk niet het geval en de politie legt onmiddellijk de link met een grote drugsvangst van de douane. De zaak belandt op het bureau van Mette Olsäter, die het team leidt dat een grote internationale drugszwendel onderzoekt. Olivia Rönning is terug uit Mexico en raakt bij toeval betrokken bij de zaak-Sahlmann. Ze kiest daarin hoe kan het ook anders een heel andere weg dan het team van Mette Olsäter en komt zo op het spoor van de moordenaar. Maar die weet op zijn beurt inmiddels ook wie Olivia is...
^

Ma
Ma-Hugo Borst auteur : Borst, Hugo  
oorspronkelijke titel : Ma (20125)  
isbn : 9789048826704  
pagina's : 208  
nur : 400 = Non-fictie vrije tijd/algemeen  
leesperiode : 31 maart - 03 april 2017  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zessentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.
Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.
^

Dagboek van een achterblijver
Dagboek van een achterblijver-Nicole Bouwmeester auteur : Bouwmeester, Nicole  
oorspronkelijke titel : Dagboek van een achterblijver (2008)  
isbn : 9789088344244  
pagina's : 129  
nur : 402 = Waargebeurde verhalen  
leesperiode : 25 - 30 oktober 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In Dagboek van een achterblijver beschrijft Nicole Bouwmeester haar leven als achterblijver wanneer hun oudste zoon wordt uitgezonden naar Afghanistan. Wat in eerste instantie begon als het van zich af schrijven van haar ervaringen en emoties, resulteerde in een compleet boek waarin duidelijk wordt wat voor impact een uitzending heeft op het achterblijvende gezin. Een uitzending die niet begint en eindigt bij het vertrek en de terugkeer van de militair. Haar verhaal is niet uniek; het is het verhaal van duizenden moeders en vaders die hun zoon of dochter zien vertrekken naar een brandhaard ergens ter wereld.
^

Bob de straatkat
Bob de straatkat-James Bowen auteur : Bowen, James  
oorspronkelijke titel : A streetcat named Bob (2012)  
isbn : 9789044337440  
pagina's : 222  
nur : 320 = Literaire non-fictie algemeen  
leesperiode : 18 juli 2017  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
James, een straatmuzikant in Londen, vindt een gewonde kat. Hoewel James nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij hem mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.


De jongen in de gestreepte pyjama
De jongen in de gestreepte pyjama-John Boyne auteur : Boyne, John  
oorspronkelijke titel : The boy in the striped pyjamas (2006)  
isbn : 9789089901484  
pagina's : 221  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 19 - 30 april 2012  
mijn waardering : 9+  
Korte beschrijving:
De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap...
^

Krijg nou tieten
Krijg nou tieten-Claudia de Breij auteur : Breij, Claudia de  
oorspronkelijke titel : Krijg nou tieten (2009)  
isbn : 9789046811757  
pagina's : 175  
nur : 400 = Non Fictie algemeen  
leesperiode : 03 - 07 oktober 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Dat ik ooit een boek zou schrijven over zwangerschap leek me een jaar geleden nog even waarschijnlijk als dat Daphne Deckers een boek zou schrijven over de agrarische toepassingen van de rupsband in Litouwen. Praten over zwangerschapsverschijnselen vond ik wijvengezeik. Woorden als "voedingsbeha" en "zoogkompressen" kon ik alleen maar uitspreken als ik Adolf Hitler nadeed.
^

Dingen die fijn zijn
Dingen die fijn zijn-Claudia de Breij auteur : Breij, Claudia de  
oorspronkelijke titel : Dingen die fijn zijn (2009)  
isbn : 9789046806913  
pagina's : 157  
nur : 401 = Gebundelde columns en interviews  
leesperiode : 11 - 30 juli 2013  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Claudia de Breij schrijft. Over dingen die fijn zijn, en over dingen die dat niet zijn, maar waar -door erover te schrijven- toch nog iets van te maken valt. Over vakanties van vroeger, en dat die jaren duurden. Over neven, zwagers en ooms, en hoe vertederend bezweet die zijn als ze op je bruiloft om half twaalf eindelijk de dansvloer op durven. Over vreemd- en over doodgaan. Over waarom ze houdt van het koningshuis, en waarom Harry Mulisch eigenlijk een lief klein grijs pluizenbolletje is. Over waarom Neil Diamond cool is, en Kerst wél gezellig, en het leven, al met al, sorry voor het woord, toch wel heel fijn. Onder het motto 'we zijn er nu toch, dus laten we er dan ook maar wat van maken', is Dingen die fijn zijn een onweerstaanbaar optimistisch boek voor deze sombere tijden.
^

Neem een geit
Neem een geit-Claudia de Breij auteur : Breij, Claudia de  
oorspronkelijke titel : Neem een geit (2015)  
isbn : 9789048834105 (mp3)  
pagina's : 208  
nur : 400 = Non-fictie vrije tijd/algemeen  
leesperiode : 18 - 26 maart 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Geef het door, Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase 'leven voor beginners'. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: 'Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.' Dat helpt.

Shit is goed.
Met de les van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands, in haar achterhoofd – 'Ga vooral te rade bij anderen' - ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Samen met haar geliefde Jessica van Geel sprak ze met Willeke Alberti, Hedy d’Ancona, Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen, Paul van Vliet en Hans Wiegel.

Het is geen wedstrijd
Behalve bij deze eminente wijsgeren haalde De Breij ook levenslessen bij familie, vrienden, Spinoza en haar pedicure. Het resultaat is een boek zoals alleen De Breij dat kan maken: hartstochtelijk, geestig, to the point en onontbeerlijk op het hobbelige pad dat 'leven voor gevorderden' heet.
^

Lion
Lion-Saroo Brierley auteur : Brierley, Saroo  
oorspronkelijke titel : A long way home (2013)  
isbn : 9789022579367  
pagina's : 251  
nur : 402 = Waargebeurde verhalen  
leesperiode : 22 augustus - 19 september 2018  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op een klein station in India is de vijfjarige Saroo zijn broer kwijtgeraakt. Hij klimt in een treinstel om hem te zoeken, maar raakt per ongeluk opgesloten en komt helemaal alleen aan de andere kant van India in Calcutta terecht.
Zonder zijn familie en zonder te weten uit welk dorpje hij komt, zwerft hij wekenlang door de straten van de grote stad tot hij wordt opgenomen door een weeshuis. Ook daar weten ze zijn familie niet op te sporen en uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar bij wie hij gelukkig opgroeit.
Als hij bijna dertig is, en de technologie zo veel verder is dan toen, gaat Saroo met behulp van Google Earth op zoek naar het station waar hij al die jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Elke avond bekijkt hij urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, tot hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India om te kijken of hij zijn familie weer terug kan vinden…
^

Rokjesdag en andere lenteverhalen
Rokjesdag-Martin Bril auteur : Bril, Martin  
oorspronkelijke titel : Rokjesdag en andere lenteverhalen (2010)  
isbn : 9789044619317  
pagina's : 121  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 01 juli 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Columns over de lente en de zomer.
In 1996 schreef Martin Bril voor het eerst over rokjesdag. Zoals hij erover schreef, kon niemand het. Rokjesdag is het eigenlijke begin van de lente, het is een optimistische dag. In dit boek zijn Martin Brils mooiste stukken over de lente opgenomen, over de ontluikende natuur, over parken en terrassen, over zingende vogels en open auto's, en natuurlijk over rokjesdag zelf, de dag die door toedoen van Martin Bril zelfs Van Dale haalde.
^

De Da Vinci Code
De Da Vinci Code-Dan Brown auteur : Brown, Dan  
oorspronkelijke titel : The Da Vinci code (2003)  
isbn : 9024548004  
pagina's : 429  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 03 - 07 september 2004  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Een Amerikaanse kunsthistoricus wordt verdacht van moord in het Louvre, wat hem dwingt via cryptische aanwijzingen de ware schuldige te vinden.
^

Het Bernini Mysterie
Het Bernini mysterie-Dan Brown auteur : Brown, Dan  
oorspronkelijke titel : Angels & demons (2000)  
isbn : 9789024547906  
pagina's : 461  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 06 - 10 januari 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Leonardo Veta, een rooms-katholieke priester en natuurkundige bij het CERN in Genève, wordt vermoord in zijn lab. Robert Langdon, deskundige op het gebied van sektes en satanische genootschappen, wordt uitgenodigd om uit te zoeken wie er achter de aanslag zit, want op het lijk van de vermoorde was het brandmerk van de Illuminati achtergelaten, een antigodsdienstige en officieel niet bestaande groepering. Zij zijn zo gevaarlijk omdat zij een cilinder met antimaterie uit het lab ontvreemd hebben, waarmee een enorme explosie veroorzaakt kan worden. De speurtocht leidt naar Rome en wordt een race tegen de klok
^

Het Juvenalis Dilemma
Het Juvenalis Dilemma-Dan Brown auteur : Brown, Dan  
oorspronkelijke titel : Digital fortress (1998)  
isbn : 9024553024  
pagina's : 365  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 24 - 29 juli 2007  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
De Amerikaanse National Security Agency bezit de krachtigste computer ter wereld. Het apparaat kan snel iedere code kraken, totdat een Japanner erin slaagt een code te ontwikkelen die het apparaat voor de gek houdt. Hij dreigt deze code te verspreiden, waardoor op slag alle geheime diensten lamgeslagen worden. Susan Fletcher, werkzaam bij de NSA, en 's werelds knapste codebreekster, probeert de zaak te redden, maar vecht tegen leugens, verraad en gevaar, terwijl haar verloofde, het talenwonder professor David Becker, op jacht gaat naar de code van de Japanner nadat deze in Barcelona vermoord is.
^

De Delta Deceptie
De Delta Deceptie-Dan Brown auteur : Brown, Dan  
oorspronkelijke titel : Deception Point (2001)  
isbn : 9024549833  
pagina's : 414  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 31 juli - 08 augustus 2008  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
Het is verkiezingstijd in de VS en de zittende president Zach Herney zal het volgens de peilingen af gaan leggen tegen concurrent senator Sexton. Dan wordt er in het ijs van de Noordpool door een NASA-satelliet een meteoriet met fossiele sporen van buitenaards leven ontdekt. Mooie publiciteit voor de NASA die dat na wat pijnlijke blunders goed kan gebruiken, en voor de president in verband met de aanstaande verkiezingen. De president stuurt een team deskundigen, onder wie de aantrekkelijke geheim agente Rachel Sexton (tevens dochter van zijn concurrent), naar het noordpoolgebied om de authenticiteit van de vondst en het werk van de daar aanwezige wetenschappers, onder wie oceanograaf Michael Tolland, te controleren. Sexton en Tolland krijgen al gauw twijfels over de vondst en worden daarmee het doelwit van een geheimzinnige speciale eenheid die koste wat het kost moet voorkomen dat de waarheid aan het licht komt.
^

De obsessie
De Obsessie-Sandra Brown auteur : Brown, Sandra  
oorspronkelijke titel : The Crush (2002)  
isbn : 9044310895  
pagina's : 352  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 08 - 18 mei 2008  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Dokter Rennie Newton wordt opgeroepen om jurylid te worden. In de strafzaak tegen de beruchte huurmoordenaar Ricky Lozada gaat ze even kundig en kalm te werk als in de operatiekamer. Rennies nauwgezetheid dwingt haar vrijspraak te eisen. Dat blijkt een betreurenswaardige beslissing. Lozada toont zijn dankbaarheid door haar collega te vermoorden. En hij begint Rennie het hof te maken. Moeiteloos dringt de obsessieve killer in elk aspect van haar leven door. Maar Rennie weigert zijn slachtoffer te zijn...
^

Het meisje in het ijs (Erika Foster, #1)
Het meisje in het ijs-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : The girl in the ice (2016)  
isbn : 9789402309782  
pagina's : 336  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 23 - 26 februari 2020  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal? Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn - voordat het te laat is.
^

De stalker in de nacht (Erika Foster, #2)
De stalker in de nacht-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : The Night Stalker (2016)  
isbn : 9789022583227  
pagina's : 384  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 26 - 29 februari 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het zijn stuk voor stuk alleenstaande mannen. Allemaal met een teruggetrokken en een weinig opmerkelijk -leven. Ze zijn ook allemaal dood.

Midden in een broeierig hete zomernacht wordt inspecteur Erika Foster opgeroepen. Een dokter is thuis in zijn bed -gevonden, gestikt. Zijn polsen zijn vastgemaakt en zijn ogen puilen uit door de doorschijnende plastic zak die strak om zijn hoofd is gebonden. Een paar dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden, in exact dezelfde omstandigheden. Wat linkt de slachtoffers aan elkaar en aan hun moordenaar? Waarom is er zo weinig bekend over hun verleden? Als Erika en haar team de zaak onderzoeken, stuiten ze op een zeer -berekenende dader, die zijn prooi al lang van tevoren stalkt- en dan op het juiste moment toeslaat.
^

Donker water (Erika Foster, #3)
Donker water-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : Dark Water (2016)  
isbn : 9789022585115  
pagina's : 352  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 29 februari - 12 maart 2020  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het lichaam onder water zinkt snel.
Het zal vele jaren stil en ongestoord blijven liggen, maar op het land begint de nachtmerrie pas net.

Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de elfjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was.
Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt.
Is de dader dichter bij dan ze denkt?
^

Laatste adem (Erika Foster, #4)
Laatste adem-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : Last breath (2017)  
isbn : 9789022585320  
pagina's : 368  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 07 - 09 mei 2020  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Hij is je perfecte date. Jij bent zijn volgende slachtoffer...
Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.
Terwijl ze vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt Erika een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare wonden: een fatale snee in haar dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt.
^

Koud bloed (Erika Foster, #5)
Koud bloed-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : Cold blood (2017)  
isbn : 9789022586716  
pagina's : 352  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 09 - 11mei 2020  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Ze werd verliefd op een moordenaar. Nu is ze er ook een.
Wanneer een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar leven, maar dit heeft ze nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.

Erika realiseert zich dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar, die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets zal haar tegenhouden. Dan blijkt het leven van twee kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe schokkende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.
^

Doods geheim (Erika Foster, #6)
Doods geheim-Robert Bryndza auteur : Bryndza, Robert  
oorspronkelijke titel : Deadly secrets (2018)  
isbn : 9789022586723  
pagina's : 336  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 11 - 12 mei 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Om de perfecte moord te plegen, heb je de perfecte dekmantel nodig... Op een ijzig koude ochtend vindt een moeder het met bloed doordrenkte lichaam van haar dochter vastgevroren op de weg. Wie zou zo'n gruwelijke moord voor de deur van het slachtoffer uitvoeren?
Detective Erika Foster, net bekomen van haar vorige zaak, is vastbesloten om ook deze zaak te leiden. Tijdens het onderzoek stuit ze op diverse aanvallen op jonge vrouwen in een doorgaans rustige buitenwijk van Londen. Erika is op zoek naar een angstaanjagende moordenaar, en de zaak wordt alleen maar gecompliceerder als blijkt dat de vermoorde jonge vrouw verstrikt zat in een web van geheimen. Net als Erika eindelijk een lijn begint te zien in de aanwijzingen, wordt ze gedwongen haar eigen pijnlijke herinneringen weer op te halen. Erika moet zichzelf dwingen om gefocust te blijven, diep te graven, en de moordenaar te vinden - voordat hij weer toeslaat.
^

De vrouw in de spiegel
De Vrouw in de spiegel-Elizabeth Buchan auteur : Buchan, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Revenge of the middle-aged woman (2002)  
isbn : 9026983298  
pagina's : 398  
nur : 340 = Populaire fictie algemeen  
leesperiode : 19 november - 28 december 2003  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Deze psychologische roman is het intrigerende verslag van een echtscheiding en van de verwerking ervan. Rose (47) verliest binnen twee dagen echtgenoot en baan aan haar jongere collega Minty. Ziek van ellende en drank ontworstelt ze zich, heel geleidelijk, aan de greep van deze noodlottigheden, die een climax vinden als Rose ook haar huis nog moet afstaan. Ze ervaart steun van vriendinnen en haar kinderen. Ze overdenkt haar leven, waardoor deze schitterend opgebouwde roman is verweven met flash-backs, ook van de tijd voor haar huwelijk met jeugdvriend Hal. Bovenal blijft Rose moedig trouw aan zichzelf. Motto van deze boeiende, stijlvol geschreven roman is: "Goed leven is de beste wraak".
^

Bergafwaarts
Bergafwaarts-James Lee Burke auteur : Burke, James Lee  
oorspronkelijke titel : Swan Peak (2008)  
isbn : 9789074274319  
pagina's : 420  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 13 september - 10 oktober 2009  
mijn waardering : 6-  
Korte beschrijving:
In Bergafwaarts gaat inspecteur Robicheaux op een welverdiende vakantie in het landelijke Montana. Samen met zijn vrouw en beste vriend Clete Purcell verblijft hij op een oude ranch. Maar zijn rust wordt al snel verstoord door de brute moord op twee studenten. Robicheaux duikt in dit mysterie waarin een rijke oliebaron, zijn mismaakte broer en mooie echtgenote, een perverse dominee, een ontsnapte gevangene en een voormalige countryzanger een rol spelen. Op zijn eigen briljante manier verweeft Burke al deze personages en plotlijnen tot prachtig proza met een verrassend einde.
^

In het noorden
In het noorden-Frederick Busch auteur : Busch, Frederick  
oorspronkelijke titel : North (2005)  
isbn : 9041409378  
pagina's : 276  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 06 - 20 februari 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Jacks leven wordt beheerst door herinneringen. Hij kan zijn overleden vrouw en dochtertje niet uit zijn gedachten bannen en kan daarom moeilijk zijn werk doen. Hij was een gedreven politieman, maar is langzaam aan afgezakt naar de slechtst denkbare beveiligingsbaantjes. Hierbij ontmoet hij een vrouw die hem vraagt haar verdwenen neef op te sporen. Deze is verdwenen in het noorden van de staat New York, de streek waar Jack als politieman gewerkt heeft. Hij komt terug in de streek die voor hem een overdaad aan herinneringen heeft. Bij iedere stap vooruit in zijn onderzoek doet hij er drie terug in het verleden, zodat zijn detectivewerk eigenlijk naar het tweede plan verhuist.
^

Bonita Avenue
Bonita Avenue-Peter Buwalda auteur : Buwalda, Peter  
oorspronkelijke titel : Bonita Avenue (2010)  
isbn : 9789023450108  
pagina's : 542  
nur : 301 = Literaire Roman  
leesperiode : 12 december 2011 - 02 januari 2012  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Joni Sigerius, de stiefdochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, het is ook de zomer dat de enige en echte zoon van Sigerius vrijkomt uit de Scheveninger strafgevangenis.
^