D
 
Onbreekbaar
Onbreekbaar-Marieke Damen auteur : Damen, Marieke  
oorspronkelijke titel : Onbreekbaar (2022)  
isbn : 9789402709568  
pagina's : 368  
nur : Thriller  
leesperiode : 24 - 26 november 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Twee vrouwen, een ontvoerder. Wie heeft dit op zijn geweten?
Alexandra is een succesvolle zakenvrouw, maar in haar relatie met Maarten niet meer gelukkig. Ze besluiten een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen. Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt ze ontvoerd; Max blijft alleen in het huis achter...
Demi is een tiener vol toekomstdromen. Totdat ze zwanger raakt. Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd.
Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden samen gevangengehouden in een kamer die ze de 'papegaaienkooi' gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen?
^

Ik was twaalf en ik fietste naar school
IkWasTwaalfEn...-Sabine Dardenne auteur : Dardenne, Sabine  
oorspronkelijke titel : J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école... (2004)  
isbn : 9044303902  
pagina's : 221  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 10 januari - 08 februari 2005  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Dit boek is een verslag van de ervaringen van Sabine Dardenne, één van de slachtoffers van Marc Dutroux, door haarzelf opgetekend. Ze beschrijft hoe ze is ontvoerd, opgesloten, en - in vage termen - het seksueel misbruik door Dutroux en wat voor effect dit alles op haar had. Opvallend is hoe haar ontvoerder het vertrouwen in haar omgeving (ouders) ondermijnde en zorgde voor een ambivalente relatie met hem. Ze wordt gered als hij een ander meisje (Leatitia) ontvoert en in hetzelfde huis opsluit. Na haar bevrijding beschrijft ze in globale termen wat er verder gebeurde (rechtszaak) en welke gevolgen de ontvoering en het misbruik voor haar hebben gehad.
^

De huisgenoot
De huisgenoot-Elizabeth Day auteur : Day, Elizabeth  
oorspronkelijke titel : Magpie (2021)  
isbn : 9789026356735  
pagina's : 384  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 19 - 23 augustus 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Hoewel Marisa Jake pas enkele maanden kent, is ze ervan overtuigd dat hij de ware is. Als hij haar vraagt bij hem in te trekken en samen een gezin te stichten, weet ze dan ook zeker dat ze eindelijk de vastigheid heeft gevonden waarnaar ze haar leven lang heeft gezocht.

Maar wanneer ze een kamer van hun huis verhuren, komt hun relatie onder druk te staan. Kate, de huurster, heeft weinig respect voor persoonlijke ruimte, is meer dan gemiddeld geïnteresseerd in Jake en vreemd genoeg ook in hun plannen voor gezinsuitbreiding. Waarom is ze zo geïnteresseerd - geobsedeerd zelfs? En, verontrustender, waarom deelt Jake Marisa's zorgen hierover niet?
In haar vastberadenheid antwoorden te vinden op deze vragen, dreigt Marisa alles te verliezen wat haar dierbaar is...
^

Een nieuw begin (Veilige Haven-reeks, #1)
Een nieuw begin-Ellie Dean auteur : Dean, Ellie  
oorspronkelijke titel : There'll be blue skies (2011)  
isbn : 9789026151583  
pagina's : 384  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 23 - 26 april 2023  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als de oorlog uitbreekt worden Sally en haar broertje gescheiden van hun moeder. Voor hen is dat juist het nieuwe begin waarop zij hoopten...
Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy’s chaotische gezin.
Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie’s medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord.
^

De Facebookmoorden
De Facebookmoorden...-Bart Debbaut auteur : Debbaut, Bart  
oorspronkelijke titel : De Facebookmoorden (2010)  
isbn : 9789022325452  
pagina's : 269  
nur : 330 = Spannende boeken algemeen  
leesperiode : 28 - 29 juli 2014  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Hans Devriendt. Brave echtgenoot, voorbeeldige vader van twee kinderen, onberispelijke medewerker in een cultureel centrum. Zijn leven lijkt harmonieus, tot hij op een huwelijksfeest geconfronteerd wordt met iets wat hem de adem beneemt. Hij besluit wraak te nemen. Bloedige wraak. Hij kondigt dat aan via Facebook, want zo veel mogelijk mensen moeten directe getuigen worden van wat er gebeurt. Als de eerste dode valt, beseft John Leyssens, hoofdrechercheur van de federale politie in Leuven, de ernst van de zaak. De Computer Crime Unit moet de Facebookpagina traceren, maar ze bijt er haar tanden op stuk. Als even later ook een tweede en een derde slachtoffer vallen, schakelen Leyssens en Van Cattendyck in een hogere versnelling. Stukje bij beetje ontrafelen ze een onthutsende en kwetsende waarheid, die uitmondt in een gruwelijk en zinderend einde. Wie zijn de slachtoffers? En wie is de dader?
^

De waarheid over de zaak Harry Quebert
De waarheid over de zaak Harry Quebert-Joeuml;l Dicker auteur : Dicker, Joël  
oorspronkelijke titel : La vérité sur l'affaire Harry Quebert (2012)  
isbn : 9789023490814  
pagina's : 632  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 17 - 24 juli 2016  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
New York, voorjaar 2008.
De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer's block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola's lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry's huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.
^

Verrassing! Vrouwenthrillers
Verrassing! Vrouwenthrillers-Diverse auteurs auteur : Diverse auteurs  
oorspronkelijke titel : Verrassing! Vrouwenthrillers (2011)  
isbn : 9789461090072  
pagina's : 220  
nur : 303 = Verhalenbundels  
leesperiode : 7 - 13 oktober 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In Verrassing! Vrouwenthrillers staan twaalf korte spannende verhalen van bekende en minder bekende vrouwelijke thrillerauteurs: Judith Visser, Martine Kamphuis, Esther Kreukniet, Tupla Mourits, Svea Ersson, Heleen van der Kemp, Marelle Boersma, Isa Maron, Linda Jansma, Ellen van Kruining, Milou van der Will en Carolien Beaujean. Verhalen over wraak, liefde, verdriet, zonde en lust. Laat je verrassen door de bizarre, vreemde, humorvolle of juist angstaanjagende hersenspinsels van deze ladies of crime. De bijdragen in deze bundel zullen zeker voor verrassende leesmomenten zorgen!
^

De aanstelling (Landgoed Rosenthal-reeks, #1)
De aanstelling-Tina van Dijk auteur : Dijk, Tina van  
oorspronkelijke titel : De aanstelling (2023)  
isbn : 9789047207696  
pagina's : 129  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 16 - 18 oktober 2023  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
2023. Daphne keert terug naar Landgoed Rosenthal om een oogje op haar opa te houden. Voor haar is dit tegelijkertijd een uitgelezen kans om de geschiedenis van het landgoed verder uit te spitten.
1912. Kaatje raakt verzeild in een penibele situatie die ze niet lang verborgen kan houden. Gelukkig laat de baron haar aanblijven als kinderjuffrouw op het landgoed. Als er bij de zwangerschap van de vrouw van de baron complicaties optreden gebeurt vervolgens het ondenkbare.
^

De stille zonde
De stille zonde-Lieneke Dijkzeul auteur : Dijkzeul, Lieneke  
oorspronkelijke titel : De stille zonde (2006)  
isbn : 9789041412546  
pagina's : 263  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 9 - 17 september 2012  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Tijdens een schoolreünie wordt op de herentoiletten het lijk gevonden van Eric Jansson, een 58-jarige docent Engels. Hij blijkt te zijn vermoord. Nog dezelfde avond worden alle aanwezige oud-leerlingen en docenten verhoord door rechercheur Paul Vegter en zijn jonge assistente Renée. Een van de verdachten is David Bomer, een arrogante dertiger die kort daarvoor zijn zwangere vriendin heeft verlaten. Na de bewuste avond werkt hij zich op slinkse wijze binnen in het huis én het leven van Eva Stotijn, ook een oud-leerling van de school en alleenstaande moeder van een dochtertje van vier. Spoedig blijkt dat David een gemeen spelletje met Eva speelt en haar gaandeweg in de wurggreep krijgt. Wanneer er voor Eva geen ontsnappen meer aan lijkt, is er nog maar een uitweg.
^

Koude lente
Koude lente-Lieneke Dijkzeul auteur : Dijkzeul, Lieneke  
oorspronkelijke titel : Koude lente (2007)  
isbn : 9789041415011  
pagina's : 284  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 september - 3 oktober 2012  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
In een park wordt het levenloze lichaam van een klein meisje aangetroffen. Een buurman van het meisje wordt in zijn flat ernstig mishandeld door een jeugdbende. En wat beweegt deze bende een kansloze, beperkte jongen voor wie ze alleen maar minachting koesteren, op te nemen in hun groep? Eenmaal aan hun willekeur overgeleverd, verliest de jongen langzaam maar zeker de greep op de realiteit. Paul Vegter, die we kennen als de sympathieke inspecteur uit De stille zonde, is belast met het onderzoek naar de moord. Hij ontvangt anonieme brieven die meer vragen opwerpen dan beantwoorden. Dan blijkt dat de chauffeur van de schoolbus regelmatig in het park is gezien.
^

Dagen van schaamte
Dagen van schaamte-Lieneke Dijkzeul auteur : Dijkzeul, Lieneke  
oorspronkelijke titel : Dagen van schaamte (2016)  
isbn : 9789026337154  
pagina's : 253  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 26 - 29 oktober 2019  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
'Dagen van schaamte' is een verhaal over onmacht en eenzaamheid, vol psychologische spanning. Pieter Elting is een geslaagd man: glanzende carrière, groot huis, dure auto. Dan slaat het noodlot toe: op klaarlichte dag wordt hij ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor. Maar waarom is hij hier? Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht er zelf achter te komen. Als hem ten slotte de schrijnende reden duidelijk wordt, bekent hij schuld, maar alleen om zijn leven te redden.
^

Tikkop
Tikkop-Adriaan van Dis auteur : Dis van, Adriaan  
oorspronkelijke titel : Tikkop (2010)  
isbn : 9789045704531  
pagina's : 221  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 28 - 31 maart 2011  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Vriendschap, liefde voor een taal en een land, een verstikkend vissersdorp in Zuid-Afrika en het redden van een verslaafde jongen TIKKOP is een roman over verraad, maar ook over vriendschap en liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen -de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald- die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen. De in Parijs wonende Mulder vestigt zich een tijd in de Kaap, waar Donald zijn strijd voortzet in een verstikkend vissersdorp. De lokale bevolking voelt zich aan alle kanten verraden: hun visrechten zijn verkwanseld door corrupte leiders, er is geen werk en hun kinderen vluchten in de tik - een goedkope drug. De twee mannen ontfermen zich over een talentvolle verslaafde die zij een nieuwe toekomst willen bieden - die jongen moet alles goedmaken.
^

Als je het licht niet kunt zien
Als je het licht niet kunt zien-Anthony Doerr auteur : Doerr, Anthony  
oorspronkelijke titel : All the light we cannot see (2014)  
isbn : 9789044345940  
pagina's : 543  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 29 maart - 03 april 2016  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
^

Wolkenstad
Wolkenstad-Anthony Doerr auteur : Doerr, Anthony  
oorspronkelijke titel : Cloud Cuckoo Land (2021)  
isbn : 9789044362251  
pagina's : 640  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 19 - 23 december 2021  
mijn waardering : niet uitgelezen  
Korte beschrijving:
Wolkenstad volgt drie verhaallijnen: die van Anna en Omeir, ieder aan een kant van de imposante stadsmuur van Constantinopel, toen de stad in 1453 belegerd werd; die van tiener en idealist Seymour en de zachtaardige tachtiger Zeno tijdens een aanslag op een openbare bibliotheek in het huidige Idaho; en dat van Konstance, op een interstellair schip op weg naar een afgelegen exoplaneet in de verre toekomst.

Het zijn vijf buitenbeentjes die de wereld rondom hen proberen te begrijpen. Ze worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst - het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen. Het biedt troost, verwondering en de meest intense menselijke verbintenis tussen deze vijf onvergetelijke personages.
Wolkenstad is een lofzang op het ongelofelijke menselijk vermogen om generatie op generatie verhalen over te dragen. Een roman over rentmeesterschap - over boeken, onze gedeelde planeet en over het menselijk hart.
^

Morgen ga ik weer van hem houden
Morgen ga ik weer van hem houden-Lenette van Dongen auteur : Dongen van, Lenette  
oorspronkelijke titel : Morgen ga ik weer van hem houden (2008)  
isbn : 9789025428969  
pagina's : 139  
nur : Collumns  
leesperiode : 12 - 15 maart 2013  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Columns vanuit vrouwelijk perspectief over uiteenlopende zaken.
^

De theeroos
De Theeroos-Jennifer Donnelly auteur : Donnelly, Jennifer  
oorspronkelijke titel : The tea rose (2002)  
isbn : 9789000329892  
pagina's : 717  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 26 augustus - 04 september 2014  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Londen, 1888. Fiona Finnegan werkt in de theefabriek van William Burton, net als haar vader, die tijdens zijn werk bij een ongeluk betrokken raakt en sterft. Fiona vermoedt dat er opzet in het spel is en dat ook zij gevaar loopt. Ze vlucht naar New York en werkt zich daar op naar de top van de theehandel. Ondanks haar succes kan ze het verleden niet laten rusten. Ze keert terug naar Londen voor een gevaarlijke confrontatie met de man die de dood van haar vader op zijn geweten heeft.
^

De winterroos
De Winterroos-Jennifer Donnelly auteur : Donnelly, Jennifer  
oorspronkelijke titel : The winter rose (2006)  
isbn : 9789022572221  
pagina's : 720  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 04 - 10 september 2014  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het is 1900 en de gevaarlijke straten van het Londense East End zijn geen omgeving voor een vrouw van gegoede komaf. Maar India Selwyl Jones is een buitenbeentje, intelligent en eigenzinnig. Ze is een van de eerste vrouwelijke doktoren en vastbesloten om een kliniek op te zetten in deze arme, smoezelige omgeving waar medische hulp zo hard nodig is.
En het is hier dat India de meest notoire gangster van London ontmoet, Sid Malone, een man met vele vijanden, hard en onweerstaanbaar aantrekkelijk. Malone is in alles de tegenpool van India's koele, aristocratische verloofde, een rijzende ster aan het politieke firmament die voor zijn carrière het familiekapitaal van India nodig heeft. Hoewel Malone alles vertegenwoordigt wat zij verafschuwt, voelt India zich onwillekeurig tot hem aangetrokken, verleid door zijn charme en geïntrigeerd door zijn mysterieuze verleden. De winterroos brengt het begin van de turbulente 20e eeuw op boeiende wijze tot leven, en neemt de lezer mee van de verachtelijke onderwereld naar de bevoorrechte klasse en naar het schaduwland tussen die beide werelden.
^

De wilde roos
De wilde roos-Jennifer Donnelly auteur : Donnelly, Jennifer  
oorspronkelijke titel : The winter rose (2011)  
isbn : 9789047520474  
pagina's : 734  
nur : 302 = Vertaalde Literaire roman  
leesperiode : 10 - 18 september 2014  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Tibet, 1913. Willa Alden wordt als gids ingehuurd door Max von Brandt, die van plan is als eerste Duitser de Mount Everest te bedwingen. Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro heeft Willa een been verloren, maar dat weerhoudt haar er niet van deze nieuwe expeditie te ondernemen.
Waar Willa zich echter niet overheen kan zetten is dat haar grote liefde, avonturier Seamus Finnigan, destijds tegen haar wil het besluit nam haar been te laten afzetten om haar leven te redden. Met haar handicap kan ze leven, maar ze kan Seamus niet meer toelaten in haar hart. Teleurgesteld vertrekt Seamus naar Engeland, waar hij met een andere vrouw trouwt. En Willa valt voor de charmes van de knappe Max von Brandt. Ze weet alleen nog niet dat Max een dubbele agenda heeft - en dat Seamus haar nooit helemaal heeft kunnen vergeten?
^

De leesclub
De leesclub-Renate Dorrestein auteur : Dorrestein, Renate  
oorspronkelijke titel : De leesclub (2010)  
isbn : 9789025434397  
pagina's : 159  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 31 maart - 6 april 2013  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Zeven montere vriendinnen -Jo, Tillie, Willemien, Annabel, Martha, Leonie en Barbara- vormen een hechte leesclub, hoewel Barbara er sinds haar faux pas een beetje uit ligt. Met z'n allen gaan ze een literaire cruise maken in de Schotse wateren ('in de geest van Moby Dick') onder leiding van hun allerfavorietste auteur, Gideon de Wit. 'Onze knieën werden slap bij het vooruitzicht het ruime sop te kiezen in het gezelschap van de auteur van een van de meest spraakmakende oeuvres van deze eeuw én de vorige.' Donderwolken in IJmuiden werpen hun schaduw al ver vooruit, daar helpen geen krat The Famous Grouse en een tweepittertje aan. Eenmaal op de boot met 'hun' schrijver loopt alles totaal in het honderd. 'Ergens wel zonde dat Gideon de Wit het niet heeft overleefd.'
^

Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor
Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor-Renate Dorrestein auteur : Dorrestein, Renate  
oorspronkelijke titel : Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn ... (2006)  
isbn : 9025427553  
pagina's : 302  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 27 - 31 juli 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Heleens zelfstandige en fitte moeder krijgt een herseninfarct, waardoor ze dement en afatisch wordt, en in een verpleeghuis opgenomen moet worden. Deze gebeurtenis zet het leven van beide vrouwen op zijn kop, en brengt hun problematische moederdochter verhouding genadeloos aan het licht. Heleen bezwijkt bijna aan de druk: ze is plotseling mantelzorger voor haar moeder, terwijl ze thuis twee pubers heeft en een huwelijk dat in het slop dreigt te raken. Bovendien heeft ze behoorlijk last van de menopauze. De auteur beschrijft het leven van Heleen, dat in een soort spastische spagaat is terechtgekomen, op humoristische, licht sarcastische en emotioneel ingehouden wijze.
^

Voor liefde: klik op F
Voor Liefde: Klik op F-Renate Dorrestein auteur : Dorrestein, Renate  
oorspronkelijke titel : Voor Liefde: Klik op F (1999)  
isbn : 9085160839  
pagina's : 37  
nur :    
leesperiode : 19 - 20 september 2006  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Dit is een oud, oud verhaal: het speelt in het jaar 1967. In het tijdperk dat de mens nog maar vier ledematen had en er slechts twee geslachten bestonden,mannen en vrouwen. Deze mannen en vrouwen zagen er ongeveer als volgt uit: de gemiddelde penis-lengte bedroeg achttien centimeter, de ideale maten voor een vrouw waren 90-60-90 centimeter. Nu is dat bijna onvoorstelbaar. Of neem dit: in 1967, en dat gold voor de gehele twintigste eeuw, bedreven mannen en vrouwen de liefde nog steeds op dezelfde manier als in het stenen tijdperk. Zoals sinds de dageraad der mensheid gebruikelijk, slingerden zij in 1967 en nog ver daarna, hun ledematen om elkaar heen en penetreerde het ene geslacht vervolgens het andere, doorgaans met instemming.
^

Het geluid van de nacht
Het geluid van de nacht-María Dueñas auteur : Dueñas, María  
oorspronkelijke titel : El Tiempo Entre Costuras (2009)  
isbn : 9789028425415  
pagina's : 592  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 19 - 28 juni 2020  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Sira Quiroga werkt in een van de beste naaiateliers van het Madrid in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze is verloofd met een nette jongen en haar toekomst lijkt uitgestippeld. Dan gooien twee mannen haar leven overhoop: een aantrekkelijke bon-vivant en haar vader, die ze nooit heeft gekend. Sira laat alles achter en vlucht met haar minnaar voor de naderende burgeroorlog naar Marokko, waar ze zorgeloos geniet van een leven vol feesten, vrijheid en luxe. Totdat ze in de steek wordt gelaten en berooid achterblijft.
Dankzij haar talent als naaister weet ze echter te overleven. Ze krijgt belangrijke klanten en via hen maakt ze kennis met een agent van de Engelse geheime dienst, die haar overhaalt te gaan spioneren voor de Britse overheid.
^

Ik zie je bij de uitgang
Ik zie je bij de uitgang-Joosje Duk auteur : Duk, Joosje  
oorspronkelijke titel : Ik zie je bij de uitgang (2021)  
isbn : 9789048863198  
pagina's : 224  
nur : 402 = Waargebeurd  
leesperiode : 10 - 11 augustus 2022  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
'Het komt goed, lieve papa. Je gaat gewoon even slapen, en dan... komt het goed.' 'Hoe weet je dat?' vraagt hij voorzichtig. Het is even stil. Ik zoek naar een antwoord dat ik niet heb.

Begin april 2020. De wereld wordt langzaam wakker in een nieuwe realiteit wanneer Rogier Duk plotseling onwel wordt en in het ziekenhuis belandt. Hij blijkt een van de eerste ernstige coronapatiënten te zijn op een moment dat er nog vrijwel niets bekend is over het verloop van de ziekte. Duizend vragen, geen antwoorden.
Elke dag bezoekt Joosje haar vader op de intensive care; een plek die we vooral kennen van de angstaanjagende beelden in het nieuws, maar die abstract blijft tot je er geweest bent. Er wordt haar aangeraden een dagboek bij te houden, zodat haar vader zijn ic-tijd later beter kan verwerken. Alles schrijft ze op: van de intieme momenten met haar vader tot de grapjes van de verpleging. Met ontroerende eerlijkheid en een ijzersterk gevoel voor detail vertelt Joosje hoe haar eigenzinnige familie zich door de periode vecht die zoveel Nederlanders hebben moeten doormaken.
^

De dag dat ik mijn naam veranderde
De dag dat ik mijn naam veranderde-Bibi Dumon Tak auteur : Dumon Tak, Bibi  
oorspronkelijke titel : De dag dat ik mijn naam veranderde (2020)  
isbn : 9789044542714  
pagina's : 272  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 3 - 6 juli 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Als haar zusje sterft komt Anna niet aan rouwen toe. Er moet een huis worden leeggeruimd, een testament worden uitgevoerd en er moet contact met de kinderen worden gezocht. Vooral dat laatste, want sinds de dag van Lize’s uitvaart zijn haar kinderen onbereikbaar geworden. De mensen die Anna zouden kunnen helpen durven niet in te grijpen.
De dag dat ik mijn naam veranderde is een boek over macht en onmacht, over liefde en dood, rouw en wraak, geworteld in een waargebeurde familiegeschiedenis.
^