E
 
Een heel gewoon gezin
Een heel gewoon gezin-Mattias Edvardsson auteur : Edvardsson, Mattias  
oorspronkelijke titel : En helt vanlig familj (2018)  
isbn : 9789024583294  
pagina's : 448  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 27 - 30 juli 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ze zijn een heel gewoon gezin: Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Ze leiden een gerieflijk leven in een villawijk, met goedbetaalde banen en een uitgebreide vriendenkring. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden?
Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal?
Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen?
^

Een stil geloof in engelen
Een stil geloof in engelen-R.J. Ellory auteur : Ellory, R.J.  
oorspronkelijke titel : A quiet belief in angels (2007)  
isbn : 9789026133619  
pagina's : 445  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 30 juni - 27 juli 2014  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Augusta Falls, Georgia, 1939. In Een stil geloof in engelen hoort de twaalfjarige Joseph Vaughan dat een meisje uit zijn klas op brute wijze is vermoord. Het blijkt de eerste in een reeks van tien moorden op jonge meisjes te zijn die het kleine dorp gedurende een decennium in de greep zullen houden. Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen, en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun kleine gemeenschap is binnengedrongen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt. Het dorp is gebroken van verdriet, en zelfs nadat het moorden is gestopt trekt de schaduw die over Josephs leven geworpen is niet op. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping, wanneer Joseph de confrontatie aangaat met datgene wat hem zijn hele leven achtervolgd heeft.
^

Bekraste zielen
Bekraste zielen-R.J. Ellory auteur : Ellory, R.J.  
oorspronkelijke titel : Bad signs (2011)  
isbn : 9789026137310  
pagina's : 447  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 01 - 12 september 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De halfbroertjes Clarence en Elliot wonen in een weeshuis sinds hun moeder door geweld omkwam. Hun veilige leven neemt een bizarre wending wanneer ze gegijzeld worden door Earl Sheridan, een veroordeelde moordenaar en psychopaat van het ergste soort. Het trio trekt door Californië en Texas, op de vlucht voor de autoriteiten. De jongens worden geconfronteerd met een groeiende stroom van geweld waar ze beiden totaal anders mee omgaan. De keuzes die ze maken zullen hun levens voor altijd veranderen, evenals hun onderlinge relatie.
Bekraste zielen is een thriller over de gevolgen van geweld, loyaliteit en de hoop op redding.
^

Een volmaakte vendetta
Een volmaakte vendetta-R.J. Ellory auteur : Ellory, R.J.  
oorspronkelijke titel : A quiet vendetta (2005)  
isbn : 9789026133626  
pagina's : 557  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 04 - 31 maart 2017  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Wanneer Catherine Ducane verdwijnt in New Orleans duikt de lokale politie er meteen bovenop; het gaat namelijk om de dochter van de gouverneur van Louisiana. Maar algauw neemt de zaak een bizarre wending. Nadat het gruwelijk toegetakelde lijk van Catherines lijfwacht wordt aangetroffen in de kofferbak van een oldsmobile, neemt de ontvoerder contact op met de politie. Hij vraagt niet om losgeld, maar eist een gesprek met Ray Hartmann, een functionaris van een in Washington gevestigd team dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad.
Hartmann reist af naar het diepe zuiden, terwijl hij zich afvraagt waarom de mysterieuze ontvoerder, een oude Cubaan met de naam Ernesto Perez, juist hem heeft uitgekozen als toehoorder voor zijn levensverhaal. Pas wanneer hij zich realiseert dat Perez een van de meest gevreesde huurmoordenaars is die sinds de jaren vijftig voor de maffia hebben gewerkt, begint hem iets te dagen. Maar tegen de tijd dat de stukjes van de puzzel op hun plaats beginnen te vallen, is het al te laat.
^

Broedertwist
Broedertwist-R.J. Ellory auteur : Ellory, R.J.  
oorspronkelijke titel : Mockingbird songs (2015)  
isbn : 9789026138997  
pagina's : 367  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 04 - 19 april 2017  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Henry Quinn doorstond zijn tijd in de gevangenis dankzij zijn vriendschap met Evan Riggs, een countryzanger die een moord beging en nu levenslang uitzit. Op de dag van zijn vrijlating belooft Henry dat hij Evans dochter zal opsporen en haar een brief zal overhandigen. Een dochter die Evan zelf nooit heeft ontmoet. Henry gaat op weg naar het kleine stadje in Texas waar Evan opgroeide en waar diens broer Carson inmiddels sheriff is. Er is geen spoor van het meisje en Carson beweert niets te weten van haar woon- of verblijfplaats. Maar Henry geeft niet zomaar op; beloofd is immers beloofd. Wanneer Carson zich steeds vijandiger gaat gedragen, realiseert Evan zich dat er veel broeit onder het oppervlak va nhet rustige stadje. Wat dreef de broers ooit uit elkaar en wat is er met Evans dochter gebeurd?
^

Een ongenode gast
Een ongenode gast-R.J. Ellory auteur : Ellory, R.J.  
oorspronkelijke titel : Ghostheart (2004)  
isbn : 9789026134371  
pagina's : 379  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 22 juni - 6 juli 2018  
mijn waardering : 8-  
Korte beschrijving:
Wanneer een vreemdeling de boekwinkel van Annie O'Neill in Manhattan binnenstapt en beweert een vriend te zijn geweest van haar vader, komt haar leven op zijn kop te staan. De 30-jarige Annie heeft haar vader niet echt gekend omdat hij stierf toen zij nog een kind was. Nu krijgt zij eindelijk de kans meer te weten te komen over de man die altijd een mysterie voor haar is gebleven.

De vreemdeling, Forrester genaamd, blijkt echter terughoudend in wat hij kwijt wil over haar vader. In plaats daarvan overhandigt hij Annie een manuscript en vraagt haar om dit te lezen. Het is het verhaal van een weeskind dat opgroeit tot een van de machtigste onderwereldfiguren van New York. Het is een verhaal over moord, liefde en verraad. Een verhaal dat leidt van de gaskamers in Auschwitz naar het New York van de jaren zestig. Maar is het verhaal verzonnen of waargebeurd? Langzaam maar zeker begint Annie zich af te vragen of Forrester wel de hele waarheid heeft verteld ...
^

Kerst in Almsbrick
Kerst in Almsbrick-Dineke Epping auteur : Epping, Dineke  
oorspronkelijke titel : Kerst in Almsbrick (2020)  
isbn : 9789029730594  
pagina's : 151  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 01 - 03 december 2020  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
De moeder van Prudence Goodwin heeft altijd beweerd dat haar dochter voorbestemd is om als een echte dame te leven. Helaas is zij gestorven voordat Prudence die verwachting kan waarmaken. Nu haar verloving op de klippen dreigt te lopen, voelt ze zich helemaal stuurloos. Door een ongeval moet ze ook nog eens samen met de schoolmeester aan het kerstspel voor de kinderen werken. Hij heeft haar al eens beledigd en ze is niet van plan hem nogmaals die kans te gunnen.
Archibald – Archie – Timmons weet dat zijn ouders hem graag aan een prestigieuze jongensschool in de stad verbonden zien, en niet als onderwijzer van de dorpskinderen in Almsbrick. Hij was van plan het kerstspel te gebruiken om hen van zijn roeping te overtuigen. Maar nu dreigt alles in het honderd te lopen. Archie heeft bepaald geen zin om samen te werken met Prudence, die alleen om uiterlijk vertoon geeft. Als hij Prudence leert kennen, ontdekt hij echter meer diepgang dan hij voor mogelijk hield. Het lijkt erop dat Prudence en Archie allebei in deze kersttijd wel een lichtje kunnen gebruiken om hen de juiste weg te wijzen.
^

De dode in de sneeuw
De dode in de sneeuw-Kjell Eriksson auteur : Eriksson, Kjell  
oorspronkelijke titel : Prinsessan av Burundi (2005)  
isbn : 9044504932  
pagina's : 349  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 22 december 2009 - 06 januari 2010  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
John Jonsson, alias Little John, wordt op een ochtend dood in de sneeuw gevonden. John is een voormalige kleine crimineel die zich tegenwoordig voornamelijk interesseert voor zijn tropische aquariumvissen. Hij blijkt voor zijn dood gemarteld te zijn. Wie zou hem hebben toegetakeld? En waarom? Johns oudere broer Lennart is vastbesloten wraak te nemen. Parallel aan het politieonderzoek start hij zijn eigen klopjacht op de moordenaar van zijn broer.
^

Alleen Eva
Alleen Eva-Svea Ersson auteur : Ersson, Svea  
oorspronkelijke titel : Alleen Eva (2009)  
isbn : 9789461090393  
pagina's : 285  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 18 - 19 augustus 2015  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Alleen Eva vertelt het verhaal van Eva, een jonge vrouw van tweeëndertig. Ze is getrouwd met psychiater Frank en is stiefmoeder van zijn twee puberende kinderen. Haar leven lijkt voort te kabbelen totdat Eva een eerste dreigbrief ontvangt.
Dan volgt de ene gebeurtenis de andere op. Haar bejaarde buurvrouw komt om bij een brand en Eva erft haar zomerhuisje in Zweden. Eenmaal in Zweden krijgt Eva een hartstochtelijke affaire met een knappe en jonge Zweed. Maar zelfs daar weet de schrijver van de dreigbrieven haar te vinden...
^

De Nobelprijs
De Nobelprijs-Andreas Eschbach auteur : Eschbach, Andreas  
oorspronkelijke titel : Der Nobelpreis (2006)  
isbn : 9061120551  
pagina's : 412  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 21 - 29 mei 2009  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Op de luchthaven van Milaan stort een vliegtuig van Scandinavian Airlines neer met aan boord drie leden van het comité dat verantwoordelijk is voor de Nobelprijs voor geneeskunde. Vlak vóór de stemming brengt een onbekende een bezoekje aan het kantoor van professor Hans-Olof Andersson, eveneens lid van het comité, en biedt hem veel geld om op een bepaalde kandidaat te stemmen; een aanbod dat hij verontwaardigd afwijst. Kort daarop wordt zijn 14-jarige dochter Kristina ontvoerd met als doel de keuze van Andersson op deze wijze te beïnvloeden. In eerste instantie wendt Hans-Olof zich tot de politie, maar hij ontdekt tot zijn ontzetting dat hij hiervan geen hulp te verwachten heeft. Dan wendt hij zich tot een ambitieuze, jong journalist, die een paar dagen later onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt... Ten slotte kan hij nog maar één uitweg bedenken: de hulp in te roepen van zijn zwager Gunnar Forsberg, die echter al geruime tijd in de gevangenis zit voor inbraak en bedrijfsspionage.
^

Chaos
Chaos-Escober auteur : Escober  
oorspronkelijke titel : Chaos (2006)  
isbn : 9049950418  
pagina's : 319  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 07 - 17 februari 2007  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Wanneer Alex Fisher, Brits militair, terugkeert na zijn uitzending in Bosnië, blijkt dat de oorlog hem nog niet wil loslaten. Black-outs, nachtmerries en ongecontroleerde geweldsuitspattingen zijn het gevolg. De demonen in zijn hoofd drijven Fisher en zijn jeugdliefde Helen uit elkaar. Als het hem niet lukt om zich weer in het dagelijkse leven in te passen, vlucht hij naar Mexico om letterlijk afstand te nemen en alles van zich af te zetten. In Mexico komt hij op onorthodoxe wijze in aanraking met de mysterieuze Angela, oogverblindend mooi, gepassioneerd - en gevaarlijk. Alex komt opnieuw in levensbedreigende situaties terecht, maar nu is hij niet langer alleen voor zichzelf op de vlucht.
^

Onrust (Sil Maier-trilogie , #1)
Onrust-Escober auteur : Escober  
oorspronkelijke titel : Onrust (2003)  
isbn : 9789061122425  
pagina's : 332  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 17 - 24 februari 2007  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een internationaal opererende criminele organisatie wordt keer op keer bezocht door een uiterst gewelddadige overvaller. Het is een eenling, niemand kent zijn gezicht en zijn identiteit, maar zijn werkwijze is koel, berekend en uiterst professioneel. En terwijl de klok doortikt, dunt de organisatie steeds verder uit. Alles wordt op alles gezet om de identiteit van de vernietigende indringer te achterhalen. Wie is hij, en wat is zijn motief?
^

Ongenade (Sil Maier-trilogie , #3)
Ongenade-Escober auteur : Escober  
oorspronkelijke titel : Ongenade (2008)  
isbn : 978904143772  
pagina's : 359  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 23 - 29 december 2008  
mijn waardering : 8+  
Korte beschrijving:
Derde, afzonderlijk leesbare deel van de trilogie rond Sil Maier (na 'Onrust' en 'Onder druk') van het schrijversechtpaar Esther en Berry Verhoef. Sil Maier heeft gebroken met zijn vriendin Susan Staal die hij niet meer wil belasten met zijn destructieve gedrag en gaat in München, waar hij tot zijn achtste samen met zijn moeder woonde, op zoek naar zijn jeugd. Hij ontdekt dat het graf van zijn moeder door een onbekende wordt onderhouden. Zijn zoektocht naar deze man voert hem naar Frankrijk. Ondertussen is een huurmoordenaar, wiens broer door toedoen van Maier dood is, uit op wraak. Hij ontvoert en mishandelt Susan om achter Sils verblijfplaats te komen en brengt haar onder in een illegaal bordeel in Eindhoven.
^

Het keerpunt
Het Keerpunt-Nicholas Evans auteur : Evans, Nicholas  
oorspronkelijke titel : The Divide (2005)  
isbn : 9022543234  
pagina's : 399  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 13 - 19 september 2006  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Twee verhaallijnen komen in dit boek samen. Allereerst die van Benjamin en Sarah Cooper die hun huwelijk na 23 jaar zien mislukken. De tweede lijn gaat over hun dochter Abbie. Door de scheiding van haar ouders raakt ze haar houvast kwijt. Ze krijgt een sombere kijk op het leven en sluit zich aan bij een radicale milieugroep die doet aan ecoterrorisme. Een mislukte actie waarbij een dode valt, heeft tot gevolg dat Abbie, samen met haar vriend, door de FBI wordt gezocht. Ze lijkt onvindbaar, maar dan ontdekken twee skiërs het lijk van een jonge vrouw, vastgevroren in het ijs.
^

De wolvenlus
De Wolvenlus-Nicholas Evans auteur : Evans, Nicholas  
oorspronkelijke titel : The loop (1998)  
isbn : 9022524086  
pagina's : 479  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 25 - 30 juli 2002  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De liefdesgeschiedenis in dit verhaal is heel bijzonder: een biologe die het moet opnemen tegen veeboeren wordt verliefd op de jonge zoon van de leider van die clan. En hij op haar. Samen bestuderen en beschermen zij een roedel wolven. Het is een bijzondere liefde die zij voor elkaar voelen en samen delen zij hun liefde voor de wilde natuur. Dat zijn prachtig beschreven zaken. Ook het leven van de wolven is met grote deskundigheid beschreven en volgens een kort naschrift heeft de auteur wat dat betreft veel te danken aan experts.
^