P
 
Achter gesloten deuren
Achter gesloten deuren-BA. Paris auteur : Paris, B.A.  
oorspronkelijke titel : Behind closed doors (2016)  
isbn : 9789026336898  
pagina's : 354  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 07 mei - 24 juli 2017  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Nadat Grace getrouwd is met de charmante, elegante Jack blijkt hij een sadistische psychopaat te zijn die haar zo perfect gevangen houdt dat ontsnappen onmogelijk lijkt; Jack heeft het ook gemunt op haar zusje Millie, een kind met het Downsyndroom.
^

Gebroken
Gebroken-BA. Paris auteur : Paris, B.A.  
oorspronkelijke titel : The breakdown (2017)  
isbn : 9789026339394  
pagina's : 360  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 25 - 28 februari 2021  
mijn waardering : 7+  
Korte beschrijving:
Als je jezelf al niet kunt vertrouwen, wie dan wel? Het begon op die avond in het bos. Cass Anderson stopte niet om een vrouw te helpen en nu is die vrouw dood. Vermoord. Sindsdien vergeet ze steeds meer: waar ze haar auto heeft geparkeerd, of ze haar medicijnen heeft ingenomen, waarom ze een kinderwagen bestelde ook al heeft ze geen baby. Wat ze niet kan vergeten is de vrouw die ze misschien had kunnen redden en het verschrikkelijke schuldgevoel. En de telefoontjes van iemand die zwijgt. Er is iemand die haar in de gaten houdt...
^

De therapeut
Therapeut-B.A. Paris auteur : Paris, B.A.  
oorspronkelijke titel : The therapist (2021)  
isbn : 9789026355240  
pagina's : 416  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 19 - 21 april 2021 - nu  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
Het perfecte huis, en de perfecte buren. Of een web van leugens?

Eindelijk komt de langgekoesterde wens van Alice en Leo uit: ze nemen hun intrek in een pasgerenoveerde woning in The Circle, een exclusieve gated community. Alice heeft niet eerder in een grote stad gewoond en moet dan ook even wennen. Toch wil ze er het beste van maken. Ze leert haar buren steeds beter kennen, en tijdens een buurtborrel komt ze te weten dat haar woning een schokkend geheim herbergt.

Hierna raakt ze geobsedeerd door Nina, de therapeut die hun huis twee jaar voor Alice en Leo bewoonde en er werd vermoord, en ze wil er koste wat het kost achter komen wat er is gebeurd. Maar niemand wil haar meer vertellen over de precieze gebeurtenissen van destijds. Haar buren lijken iets voor haar verborgen te houden, en binnen The Circle blijkt alles lang niet zo perfect als het lijkt...
^

Kille achtervolging
Kille achtervolging-T. Jefferson Parker auteur : Parker, T. Jefferson  
oorspronkelijke titel : Cold pursuit (2003)  
isbn : 9789056951900  
pagina's : 375  
nur : 331 = Detective  
leesperiode : 13 - 18 oktober 2004  
mijn waardering : 5  
Korte beschrijving:
Als de zeer vermogende 84-jarige Pete Braga op gewelddadige wijze in zijn huis in San Diego wordt vermoord, wordt rechercheur Tom McMichael op de zaak gezet. Feit is dat de Ierse familie McMichael en de Portugese familie Braga een gewelddadige familiegeschiedenis delen. Jaren geleden schoot Braga de opa van Tom McMichael dood bij een ruzie om geld. Kort daarna werd Braga's zoon in elkaar geslagen, door McMichaels' vader, zo luidden de geruchten. Tom McMichael werkt zich zorgvuldig door de vele aanknopingspunten en verdachten in de moordzaak heen. Hierbij blijft zijn privéleven niet buiten schot.
^

De kustmoorden
De kustmoorden-James Patterson auteur : Patterson, James en Barker, J.D.  
oorspronkelijke titel : The coast-to-coast murders (2020)  
isbn : 9789022593073  
pagina's : 432  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 11 - 14 mei 2021  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Je hebt het slachtoffer nooit eerder gezien. Maar de politie zegt van wel...
Al sinds hun traumatische kindertijd vertrouwen Michael en Megan Fitzgerald alleen elkaar. Ze moeten wel, na alles wat hun ouders hun hebben aangedaan. Als Michael thuiskomt en het lijk van een onbekende vrouw in zijn badkuip vindt, belt hij direct de politie. Maar als die even later op de stoep staat, hebben ze bewijs dat Michael het slachtoffer kende. Waarom kan Michael zich daar niets van herinneren?

Het mag duidelijk zijn dat iemand een gruwelijk spel met hem speelt. Terwijl Michael wordt afgevoerd naar het politiebureau, zet Megan alles op alles om haar broer vrij te pleiten. Als het dodental oploopt en de moorden steeds meer herinneringen aan hun kindertijd oproepen, begint zelfs zij te twijfelen. Hoe goed kent ze haar broer echt?

Aan detective Garrett Dobbs en FBI-agent Jessica Gimble de taak de diep begraven geheimen van de Fitzgeralds te ontrafelen en de dader te ontmaskeren - voor er meer slachtoffers vallen.
^

Villa Serena
Villa Serena-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Villa Serena (2005)  
isbn : 9063051794  
pagina's : 193  
nur : 331 = Thriller  
leesperiode : 23 oktober - 05 november 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Tijdens de huwelijksreis wordt Fillis door haar man aangevallen en bijna vermoord. Andrew beweert dat hij reageerde in opdracht van stemmen in zijn hoofd. Hij wordt opgenomen in een therapeutisch centrum. Een jaar later besluit Fillis terug te gaan naar het hotel om af te rekenen met het verleden. Ze ontmoet er de plaatselijke Don Juan en begint een relatie. Intussen hoort ze dat er meer vrouwen door hun man zijn aangevallen of vermoord. Ze ontdekt dat hetzelfde echtpaar aanwezig was bij alle gevallen. Het spannende verhaal wordt in terugblikken verteld terwijl Fillis weer op vakantie is.
^

Drift
Drift-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Drift (2008)  
isbn : 9789041410726  
pagina's : 214  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 10 februari - 01 maart 2013  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een duikcursus biedt afleiding. Maar als blijkt dat haar instructeur Edsel meer weet van de verdwijning van de Amerikaanse toeriste Christine Bird, en zelfs heeft vastgezeten vanwege vermeende betrokkenheid bij moord, pakken donkere wolken zich samen boven Jills hoofd. Als zij op een dag na een drift-duik onder leiding van Edsel bovenkomt, is de boot weg. Het enige wat ze ziet is water.
^

Zondaarskind
Zondaarskind-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Zondaarskind (2010)  
isbn : 9789041414304  
pagina's : 291  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 29 april - 04 mei 2010  
mijn waardering : 9  
Korte beschrijving:
Als Truitje Langhout (80) door een val haar heup heeft gebroken, gaat ze tijdens de revalidatie voor de afleiding bij een bejaardenkoor. Ze is geschokt als ze daar de vrouw ziet die haar zestig jaar eerder in het ongeluk stortte. Toen ze negen was, brandde het café van haar ouders af en kwam ze als enige overlevende in het weeshuis. Ze wordt op haar 18e hulp voor dag en nacht bij een rijke familie in Bussum en wordt verliefd op de oudste zoon. Als ze van hem zwanger raakt, hoopt Trui dat hij met haar trouwt en niet met zijn bekakte verloofde. Maar Waldemar laat niets meer van zich horen, zijn verloofde valt haar aan zodat ze haar bijna voldragen kind verliest. Trui besluit wraak te nemen.
^

Bruiloft op Ameland (Minithriller)
Bruiloft op Ameland-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Bruiloft op Ameland (2009)  
isbn :    
pagina's : 16  
nur : Mini Thriller  
leesperiode : 12 oktober 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
 
^

Daglicht
Daglicht-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Daglicht (2008)  
isbn : 9789041410733  
pagina's : 308  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 24 april - 15 mei 2015  
mijn waardering : 8  
Korte beschrijving:
In Daglicht zien we Iris, een jonge succesvolle advocate, die worstelt met het combineren van haar carriêre met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. En we hebben Ray, die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zijn straf uitzit in een tbs-kliniek. Hij houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is.
Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray, weinig met elkaar gemeen te hebben, maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Iris is geneigd Ray te geloven en belooft hem te zullen helpen om herziening te krijgen in zijn zaak. Wanneer Iris op onderzoek uitgaat, komen er echter steeds meer feiten aan het licht die Ray als de dader lijken aan te wijzen.
^

Lolliepop
Lolliepop-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Lolliepop (2009)  
isbn : 9789085161462  
pagina's : 63  
nur : Literair juweeltje (Bruna)  
leesperiode : 15 mei 2015  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
In Lolliepop maakt de lezer kort maar krachtig kennis met twee vrouwen die dezelfde man willen, en die heel ver willen gaan om hem helemaal voor zichzelf te winnen.
^

Hemelen
Hemelen-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Hemelen (2014)  
isbn : 9789041424860  
pagina's : 285  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 28 juni - 01 juli 2015  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ron Casper heeft in zijn leven een spoor van ongelukkige mensen achtergelaten en geniet op zesenzeventigjarige leeftijd nog volop van een hedonistische levensstijl. Zijn drie volwassen kinderen uit twee huwelijken kampen nog iedere dag met de gevolgen van hun traumatische jeugd. Als hun vader dan ook nog in rap tempo het familiekapitaal erdoorheen jaagt in luxebordelen, kunnen zijn kinderen maar tot één conclusie komen: het wordt tijd dat pa gaat hemelen.
^

De experimenten
Experimenten-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : De experimenten (2019)  
isbn : 9789048843619  
pagina's : 256  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 20 - 24 augustus 2020  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten.
Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?
^

Vogeleiland
Vogeleiland-Marion Pauw auteur : Pauw, Marion  
oorspronkelijke titel : Vogeleiland (2021)  
isbn : 9789048854943  
pagina's : 272  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 14 - 17 mei 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
We houden van je. We missen je. Kom terug...

De opstandige Marianne haat haar ouders, school en de maatschappij. Ze loopt van huis weg en gaat met de oudere Berend op het onbewoonde Vogeleiland wonen. Ze leven een idyllisch leven totdat Marianne zwanger wordt en moet bevallen. Ze raakt in paniek en wil terug naar de bewoonde wereld. Berend realiseert zich dat hij in de cel zal belanden als hun verhaal naar buiten komt. Vanaf dat moment wordt Marianne zijn gevangene.

Jaren later kampt Nicole, het zusje van Marianne, nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Een schokkende gebeurtenis doet de hoop oplaaien dat haar zus nog leeft.
^

De koekjesclub
De koekjesclub-Ann Pearlman auteur : Pearlman, Ann  
oorspronkelijke titel : The Christmas cookie club (2009)  
isbn : 9789045801117  
pagina's : 285  
nur : 302 = Vertaalde literaire roman  
leesperiode : 22 - 30 december 2016  
mijn waardering : 6+  
Korte beschrijving:
De twaalf vrouwen van de koekjesclub komen elk jaar bijeen in het huis van een van hen. Ze nemen allemaal zelfgemaakte koekjes mee, maar ook wijn en vrolijkheid - en hun persoonlijke geschiedenis en geheimen.
Gastvrouw Marnie heeft dit jaar een hoop zorgen: ze heeft een nieuwe geliefde; haar oudste dochter is na enkele miskramen en een doodgeboren baby weer zwanger, en kan ieder moment opbellen met de uitslag van het prenataal onderzoek. - zal de baby dit keer wel gezond zijn?
En dan is er nog Marnies jongste, ongetrouwde dochter, die zwanger is van een rapper met een crimineel verleden.
Terwijl Marnie het verloop van de avond vertelt, maken we kennis met haar vriendinnen. We horen over hun onderlinge relaties en ruzies, maar vooral over zaken die vrouwen overal ter wereld bezighouden zoals liefde, trouw en overspel, kinderen en kleinkinderen, geldzaken, ziekte gen gezondheid, en onvoorwaardelijke vriendschap.
^

Tuinier van de nacht
Tuinier van de nacht-George Pelecanos auteur : Pelecanos, George  
oorspronkelijke titel : The night gardener (2006)  
isbn : 9789041409645  
pagina's : 420  
nur : 305 = Literaire Thriller  
leesperiode : 20 april - 08 mei 2008  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Gus Ramone, voormalig rechercheur Interne Zaken, werkt nu voor de afdeling Zware Misdrijven. Zijn nieuwste zaak betreft de moord op het tienermeisje Asa, wier lichaam is aangetroffen in een openbare binnentuin. De moord doet Gus sterk denken aan een zaak van twintig jaar geleden, toen hij als surveillanceagent met zijn partner Dan Holiday detective T.C. Cook assisteerde. Het ging destijds om een serie moorden op tieners, maar de dader werd nooit gepakt - voor alle rechercheurs een blijvende frustratie. Cook is inmiddels met pensioen, Holiday is vanwege omstreden gedrag uit het korps gestapt. De moord op Asa brengt de drie mannen weer bij elkaar. Maar de hernieuwde samenwerking zet de onderlinge verhoudingen op scherp en kwesties uit het verleden spelen opnieuw op.
^

De verborgen apotheek
De verborgen apotheek-Sarah Penner auteur : Penner, Sarah  
oorspronkelijke titel : The lost apothecary (2021)  
isbn : 9789402707137  
pagina's : 320  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 19 22 mei  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een vergeten geschiedenis. Een geheim netwerk van vrouwen. Een erfenis van vergif en wraak...
Londen, 1791. Nella wacht in haar verborgen apotheek op een nieuwe klant. Hoewel ze een gewaardeerd apotheker is, gebruikt ze haar kennis het liefst voor andere doeleinden: ze maakt vergif voor vrouwen die aan een man willen ontsnappen. Als haar nieuwe klant de pas twaalfjarige Eliza Fanning blijkt te zijn, ontvouwt er zich een onverwachte vriendschap.

Londen, heden. Historicus Caroline Parcewell viert haar trouwdag alleen, treurend om haar overspelige man. Als ze een oud apothekersflesje in de Theems vindt, wordt haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze vermoedt dat het flesje een link heeft met de onopgeloste apothekersmoorden die tweehonderd jaar geleden plaatsvonden. Maar als Caroline op onderzoek uitgaat, heeft dat gevolgen voor het heden en het verleden...
^

Mijn naam is Selma
Mijn naam is Selma-Selma van de Perre auteur : Perre, Selma van de  
oorspronkelijke titel : Mijn naam is Selma (2020)  
isbn : 9789400404595  
pagina's : 256  
nur : 400 = Non-fictie  
leesperiode : 20 - 26 november 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.
^

De verhalenvertelster
De verhalenvertelster-Jodi Picoult auteur : Picoult, Jodi  
oorspronkelijke titel : The storyteller (2013)  
isbn : 9789044341997  
pagina's : 470  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 26 - 30 juli 2021  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Sage Singer werkt in een bakkerij. Ze raakt bevriend met Josef, een aardige oude man die vaak met zijn hondje door de buurt wandelt. Tot de dag dat hij haar een foto van zichzelf laat zien in SS-uniform, vertelt dat hij wil sterven en haar vraagt hem daarbij te helpen. Sage weigert, ze wil er niets mee te maken hebben.

Haar grootmoeder, Minka, met wie Sage een sterke band heeft, is een overlevende van de Holocaust. Ooit was Minka een vrolijk meisje dat ervan droomde schrijfster te worden. Maar die dromen verbleekten toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd.
^

Wat jij niet ziet
Wat jij niet ziet-Sarah Pinborough auteur : Pinborought, sarah  
oorspronkelijke titel : Behind her eyes (2017)  
isbn : 9789044350579  
pagina's : 400  
nur : 332 = Thriller  
leesperiode : 29 mei - 01 juni 2022  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Louise is een alleenstaande moeder. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn en die zegt een fout te hebben begaan.

Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk. Louise wil weten wat...
^

Stad van glas (Lucas Page, #1)
Stad van glas-Robert Pobi auteur : Pobi, Robert  
oorspronkelijke titel : City of windows (2019)  
isbn : 9789024586981  
pagina's : 368  
nur : 302 = Vertaalde literaire Roman  
leesperiode : 9 - 11 mei 2022  
mijn waardering : 7-  
Korte beschrijving:
Tijdens een van de ergste sneeuwstormen sinds jaren wordt in New York een FBI-agent in zijn auto doodgeschoten door een sluipschutter. Er is maar één man die kan achterhalen waar het onmogelijke schot vandaan kwam: rekenwonder extraordinair dr. Lucas Page.

Maar Page heeft niet zo'n zin om terug te keren naar de FBI; zijn laatste klus kostte hem een been, een arm én een oog. Als echter blijkt dat de dode agent zijn ex-partner was en de overheid de schuld in de schoenen probeert te schuiven van een Franse moslim, wil hij de echte dader absoluut vinden. Zeker als er meer doden vallen.
Wat volgt is een bloedspannende klopjacht door New York met een van de uniekste hoofdrolspelers die je ooit hebt gezien.
^

De onfortuinlijke dood van Krijn Kip
De onfortuinlijke dood van Krijn Kip-Katinka Polderman auteur : Polderman, Katinka  
oorspronkelijke titel : De onfortuinlijke dood van Krijn Kip (2014)  
isbn : 9789079875610  
pagina's : 47  
nur : 301 = Literaire roman  
leesperiode : 05 - 21 november 2014  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
Een klein dorp in de Zak van Zuid-Beveland, twee meisjes op de drempel naar de puberteit en een hoop kattenkwaad: de verhalen in De onfortuinlijke dood van Krijn Kip en andere verhalen die best wel eens echt gebeurd zouden kunnen zijn (maar misschien ook niet) zouden best wel eens echt gebeurd kunnen zijn (maar misschien ook niet). Tezamen schetsen ze een ontroerend, wonderlijk beeld van een vervlogen analoog tijdperk.
^

Groene vrijdag
Groene Vrijdag-Elvin Post auteur : Post, Elvin  
oorspronkelijke titel : Groene Vrijdag (2004)  
isbn : 9041408096  
pagina's : 283  
nur : 305 = Literaire thriller  
leesperiode : 20 februari - 30 maart 2006  
mijn waardering : 7  
Korte beschrijving:
De New Yorkse Winston Malone krijgt ontslag van zijn baas. Niet dat hij dat zo erg vindt, maar hij heeft een schuld bij een Italiaanse ijsverkoper, die torenhoge rentes vraagt. Dus besluit hij een overval te plegen op het wisselkantoor van zijn baas. Op zijn terugtocht wordt hij opgepikt door de zoon van de ijsverkoper. Deze Jimmy ziet in hem een geschikte kandidaat voor een grote ontvoeringszaak en Winston ziet wel iets in de miljoenen die hem toelachen. Intussen wordt zijn vrouw Cordelia belaagd door de Italiaan, wordt de Italiaan bedrogen door zijn zoon, wordt de zoon in de gaten gehouden door een gevaarlijke dwerg, een ex-worstelkampioen, en loopt Winston overal doorheen met zijn naïviteit.
^

Twee cowboys
Twee Cowboys-Annie Proulx auteur : Proulx, Annie  
oorspronkelijke titel : Brokeback mountain (1998)  
isbn : 9789044504972  
pagina's : 92  
nur : 302 = Vertaalde Literaire Roman  
leesperiode : 15 - 17 november 2008  
mijn waardering : 6  
Korte beschrijving:
Als Ennis en Jack, nog geen twintig jaar oud, schapen gaan hoeden op de ruige Brokeback Mountain in Wyoming, ontstaat er een passionele verhouding tussen beide cowboys. Aan het eind van het seizoen gaan ze uit elkaar en stichten elk een gezin. In de twintig jaar die volgen, blijkt tijdens de sporadische heimelijke ontmoetingen dat de gevoelens voor elkaar steeds sterker worden. Als Ennis voor de keus wordt gesteld om zijn leven voorgoed met Jack te delen, durft hij de stap niet te wagen en volgt de tragische ontknoping.
^